Skladací Huawei Mate X je prepracovanejší aj drahší než Galaxy Fold

Otváracie smartfóny či skladacie tablety sú a budú veľkou témou roku 2019. Samsung pred pár dňami predstavil Galaxy Fold, Huawei mu konkuruje modelom Mate X.

Ani jeden zo spomínanej dvojice sme nemali v rukách, ohlasy svetových médií však naznačujú, že Mate X je o čosi premyslenejší a prepracovanejší než konkurenčný model od Samsungu.

Uvidíme, ktorý z týchto produktov sa dostane skôr do predaja. Samsung novinke nasadil cenovku 1990 dolárov / eur, predávať sa bude len vo vybraných krajinách. Na Nemecko sa môžete spoľahnúť, Slovensko má na road-mape Samsungu jeden veľký otáznik.

Huawei bude za podobné 512 GB zariadenie s 8 GB RAM pýtať ešte o tristo dolárov či eur viac. Oficiálna cenovka je zatiaľ stanovená na 2 299 dolárov, zoznam krajín, v ktorých sa objaví nepoznáme.

Základné parametre Huawei Mate X

chipset Kirin 980, podpora 2G, 3G, 4G aj 5G sietí, hrúbka 11 mm, štvorcový ohýbateľný OLED displej s uhlopriečkou 8'' a rozlíšením 2480 x 2200 pixelov, 4500 mAh batéria s rýchlym nabíjaním.

To sú všetky parametre, ktoré nám Huawei oficiálne oznámil. Spolu s Galaxy Fold tak ide skôr o funkčné rarity, ktoré naznačujú, akým smerom sa budú najdrahšie smartfóny uberať. Ich tabletová podoba neponúkne ani tak veľký displej na sledovanie filmov - veď zložený Mate X ponúkne úzkemu videu takmer rovnakú plochu ako otvorený štvorcový tablet, na ktorý sa premení - ako skôr veľkú obrazovku pre mapy, fotografie s pomerom strán 4:3 či prácu s viacerými aplikáciami súčasne.

V zatvorenom stave budete Mate X používať ako hrubší smartfón so 6,6'' displejom s pomerom strán 20:9 a rozlíšením 2480 x 1148 pixelov. Fotoaparáty nájdete len vzadu, na selfie zábery však postačí rozsvietiť zadnú časť displeja s uhlopriečkou 6,6'' a pomerom strán 25:9. Po roztvorení dosahuje rozsvietený panel s takmer štvorcovým pomerom strán (1,13:1) až 2480 x 2200 pixelov (5,46 Mpix).

Ak sa tešíte na návrat zariadení typu Nokia 9500 Communicator, viac vás osloví riešenie od Samsungu. Huawei je prakticky zložený tablet. Na písanie e-mailov tak bude možno vhodnejší Galaxy Fold, na konzum rôzneho vizuálneho obsahu vyzerá byť vhodnejší Huawei. Pri oboch zabudnite na zvýšenú odolnosť voči vode.

Prvé skúsenosti s ním sú celkom pozitívne. Uvidíme, či sa k nám dostane už prvá generácia, alebo až niektorá po nej.

Diskusia k článku:

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn 24.02.2019 - 22:10

Nechcel by som ani jeden, ale myslim ze toto je spravny smer. Huawei ma podla mna zatial najlepsi system ohybania. Najvacsim nedostatkom su pomery stran. Na multimedia aspon 16:9. Takto su to len drahe mobily kombinovane s citackou knih. :D

Tomas25.02.2019 - 08:33 Trvalý odkaz

Toto vobec nie je najlepsi system ohybania z niekolkych dovodov:
Na tmavom pozadi je z odleskov jasne vidno, ako je displej pokrceny v mieste ohybu.
Dalej, displej v podstate obopina cele zariadenie z oboch stran zvonka, takze nie je nicim chraneny a zaroven je 2x vacsia sanca, ze sa poskodi, kedze je na zadnej aj prednej strane a ak sa poskodi...bye bye (cena za opravu bude astronimicka)

Ale celkovo sa mi paci, ze Huawei prisiel s vlastnym riesenim. Konkurencia je vzdy dobra vec.

Robo25.02.2019 - 11:51 Trvalý odkaz

jediné čo ma na tomto zaujalo, je dizajn keď je zložený, pripomenul mi Nokiu N9 / Lumiu 920 akurát v "bezrámovom" variante, vidno to aj na poslednom obrázku vľavo, kiež by niekto fón s takým dizajnom spravil aj dnes

sam9825.02.2019 - 17:58 Trvalý odkaz

Dizajnovo aj krajšie ako Samsung, no odolnosť toho displeja na škrabance bude zrejme mizerná. Som zvedavý, kedy to vychytaju na 100% a dajú normálnu cenovku. Ale ako prvotina a demonštrácia pokroku super :D

Celá diskusia 4 príspevky