Dilema: Sony Xperia XZ3 vs. HTC U12+

Výkonné smartfóny neponúka iba Apple, Samsung či Huawei. Zaujať môžu aj vlajkové lode, na ktoré sa často zabúda.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Napísal nám aj Tomáš, ktorý hľadá nový smartfón: "Dobrý deň, pozeral som recenzie na Sony Xperiu XZ3 a HTC U12+, no stále sa medzi nimi neviem rozhodnúť. Cenovo sa pohybujú na rovnakej úrovni. Vedeli by ste mi pomôcť?"

Ide o dva smartfóny od značiek, ktoré nepatria k pravidelným favoritom našich čitateľov. Napriek tomu ich však môžeme považovať za mimoriadne výkonné high-endy, ktoré splnia tie najvyššie požiadavky. Navyše, ich cena môže byť veľmi zaujímavá.

Tomáš spomína, že je u oboch veľmi podobná. Xperiu XZ3 sme našli aj za 630 eur, no obchod MP3.sk ju ešte nemá na sklade. Na túto novinku by si teda ešte musel počkať, alebo siahnuť po single SIM verzii za 759 eur napr. v Hej.sk. Ceny sa po masovejšom naskladnení určite ešte vyrovnajú.

S HTC U12+ môžete naraziť na opačný problém. Z ponuky e-shopov sa pomaly vytráca. Ceny preto lietajú od 530 do 855 eur.

Oba telefóny poháňa procesor Snapdragon 845, majú 64 GB úložisko a rovnako veľké sú tiež 6-palcové QHD+ displeje. Rozdiel je len v použití OLED (Sony) a LCD (HTC) technológie.

V prospech Sony Xperie XZ3 hovorí novší Android 9 Pie. U12+ na takúto aktualizáciu zatiaľ len čaká, hoci podľa starších správ sa mala objaviť už na konci roka 2018. Naopak, stále prakticky najvýkonnejšie HTC svojho konkurenta predbehne 6 GB operačnou pamäťou (Sony má iba 4 GB RAM), silnejšou 3500 mAh batériou (+ 170 mAh), jej výrazne rýchlejším nabíjaním a kvalitnými USB-C slúchadlami v balení. Klasické audio konektory už chýbajú obom.

Na základe našich recenzií, ktoré nájdete v článkoch Sony Xperia XZ3 - šedá eminencia a HTC U12+ - edge sense na druhú, si k výpočtu plusov pre taiwanský smartfón dovolíme pridať aj lepšie umiestnenie čítačky odtlačkov prstov na chrbte. Ak však budete používať odomykanie tvárou, na tento rozdiel môžete zabudnúť.

Sony ponúkne bezdrôtové nabíjanie a trochu istejšie bočné tlačidlá pre vypínač a reguláciu hlasitosti. HTC ich nahradilo kapacitnými plôškami a funkciou Edge Sense reagujúcou na silnejšie stlačenie hrán telefónu, no niektorí majitelia si s nimi príliš nerozumejú.

Xperie už tradične vsádzajú na svoje fotoaparáty s relatívne vysokým rozlíšením. Čip v XZ3-ke ponúkne až 19-megapixelové zábery a okrem iného aj nie veľmi využiteľné videá v bohatšom HDR formáte. Bez deformácií farieb si ich pozriete iba na displeji mobilu, alebo HDR kompatibilnom televízore či monitore.

Kvalita fotografií je veľmi slušná, ako sa môžete presvedčiť v našom článku Takto fotí Sony Xperia XZ3. Len jeden objektív vzadu však dnes môžeme považovať za trochu nudný. Po doinštalovaní správnych doplnkov síce Xperie zvládne dnes už bežný Bokeh tiež, mobil však aj tak láka skôr na superspomalené videá.

To HTC U12+ siahlo po bežnejšom 12-megapixelovom čipe s optickou stabilizáciou, ktorý ale dopĺňa ďalší 16 Mpix fotoaparát s dvojnásobným priblížením. Ten samozrejme môžete využiť s režimom Portrét a rozostreným pozadím bez problémov. Ukážkové zábery nájdete v Takto fotí HTC U12+.

Vo výsledku nám teda HTC vychádza ako trochu rozumnejšia voľba. Má až 6 GB RAM, väčšiu batériu a variabilnejší fotoaparát. Obávali by sme sa iba softvérovej podpory a dlhého čakania na Android 9 Pie. Sony hrá na konzervatívnejších zákazníkov, ktorí nepotrebujú dva objektívy. Jediným experimentom zostáva mierne zahnutý displej. Ten zväčša kritizujeme, no tu je zaoblenie naozaj minimálne.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

newmind 24.02.2019 - 11:09

Táto dilema je veľmi jednoduchá. Ani jeden. Zober LG G7, ušetríš alebo teraz je v akcii S9/S9+.

Hydrant24.02.2019 - 15:41 Trvalý odkaz

newmind...plne suhlasim s tebou. Aj Lg V30 je v super cene.

sysell24.02.2019 - 16:59 Trvalý odkaz

G7 pojde po dnesku este dole, tak isto MI9 je zaujimave, Zial sony a HTC su cenovo uplne mimo realitu a sony doteraz aj diozajnovo s tymi obrovskymi okrajmi

Miro24.02.2019 - 19:30 Trvalý odkaz

Presne pre to som "musel" po dvoch fónoch zo Z-kovej rady prejsť od Sony ku konkurencii. Stratili totiž úplne kontakt s realitou a nepočúvajú hlas zákazníka. Jedine žeby chceli Jappnci niečo iné ako zvyšok sveta a ak si dobre pamätám jedného času si to isté myslela aj Nokia, že aký máme náskok a nemôže nás nik ohroziť. Ale aspoň nie som zaujatý a nepreferujem iba jednu značku.

Nightmare24.02.2019 - 21:17 Trvalý odkaz

Tak tak veru G7 ale aj V30 su za sialene dobre ceny na to ake su o G6 ani nehovorim aku ma cenovku...inac na Alze maju aj V40

Celá diskusia 5 príspevkov