Dilema: Apple Watch vs. Samsung Gear S3

Ak máte iPhone, pri slove hodinky vám určite ako prvé napadnú Apple Watch. K iOS ale pripojíte aj modely od Samsungu a Huaweiu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Marián nám píše: "Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu. Plánujem kúpu Apple Watch alebo hodiniek Samsung Gear S3. Dôležitá pripomienka je, že mám iPhone 8. Ktoré sú k nemu lepšia kúpa? Budú vôbec Gear S3 spoľahlivo fungovať aj s iPhonom?

S hodinkami Samsung Gear S3 vo verzii Frontier máme v redakcii bohaté skúsenosti. Prečítať si ich môžete napríklad v recenzii Samsung Gear S3 Frontier - tri pohľady na jedny hodinky

Oproti Apple Watch bude ich výhodou dlhšia výdrž na jedno nabite a odolnejšia konštrukcia. Masívna luneta, ktorej otáčanie dokáže listovať v ponukách na displeji, výrazne vystupuje do priestoru. Samotný displej je vďaka tomu nižšie, čo ho chráni pred poškodením a škrabancami pri neopatrnej manipulácii alebo športových tréningoch.

Vzhľad Apple Watch je civilnejší a spolu so správnym remienkom môžu vyzerať elegantnejšie. Mimochodom, aj ponuka originálneho príslušenstva je oveľa bohatšia. Na výber sú tri farebné verzie a telo z hliníka či nehrdzavejúcej ocele.

To je však drahšie a aj pri ňom je krycie sklo displeja zaoblené až do bokov samotných hodiniek. Rôzne testy navyše dokazujú, že Apple nepoužil 100 % zafírové sklíčko, ktoré by škrabancom odolávalo lepšie.

Kratšiu výdrž (poďla našich skúseností so starším modelom len jeden plnohodnotný deň), môžu nahradiť prepracovanejšie aplikácie tretích strán. Ponuka pre Tizen v Samsung Gear S3 je menšia a často chýbajú pokročilejšie funkcie.

Hlavnou Mariánovou otázkou je však spolupráca oboch hodiniek s jeho iPhonom. Samozrejme, používať s ním môže aj Apple Watch, aj Samsung Gear S3. Hlavným rozdielom bude práca s notifikáciami.

V aplikácii pre Apple Watch, ktorú do iOS vôbec nemusíte inštalovať, si ľahko nastavíte, ktoré upozornenia do hodiniek chcete dostávať. Ľahko tak povolíte iba tie najdôležitejšie (napríklad SMS-ky alebo správy z Messengera). Tie, ktoré vás až tak nezaujímajú (E-maily, upozornenia z Instagramu atď.), prepínačom vypnete, aby hodinky na zápästí nevibrovali príliš často a zbytočne vás nerozptyľovali počas dňa.

Správne nastavenie Gear S3, ale aj novších Galaxy Watch a hodiniek Huawei Watch GT môže byť zložitejšie a kostrbatejšie. Podobné rýchle nastavenie prepínačov pre upozornenia z každej aplikácie funguje iba pri spárovaní s telefónom bežiacom na Androide.

Na iPhonoch tieto hodinky zobrazujú len možnosť zapnúť a vypnúť VŠETKY notifikácie. Inými slovami, na Gear S3, Galaxy Watch a Watch GT vám na zápästie nepresunú buď nič, alebo úplne všetko, čo nájdete v Centre hlásení po stiahnutí hornej lišty.

Ak teda nechcete byť vyrušovaní vibrujúcimi hodinkami na zápästí kvôli zbytočnostiam, budete musieť aplikácii zakázať posielať upozornenia aj do hornej lišty iPhonu. Kolega Richard aktuálne testuje Huawei Watch GT a hlási, že mu toto obmedzenie neprekáža. Ak ale využívate Centrum hlásení často a v notifikáciách na hodinkách chcete mať poriadok, môže to byť problém.

Pripomíname tiež, že Apple Watch využijete iba s iPhonami. Pre fanúšikov značky to nemusí byť problém a ak ste si od firmy s nahryznutým jablkom v logu kúpili aj MacBook, pomôžu vám ho odomknúť namiesto zadávania hesla či odtlačku prsta. Ak však po čase budete chcieť prejsť na niektorý z nových androidov, Apple Watch budete musieť odložiť do skrine. Konkurenčné hodinky od Samsungu, Huaweiu a iných vám dajú viac voľnosti, keďže fungujú s oboma platformami.

Apple Watch by sme teda preferovali kvôli elegantnejšiemu vzhľadu a trochu bohatším funkciám s lepšou ponukou aplikácií. Samsung Gear S3 budú odolnejšie pri športovaní, dlhšie vydržia na jedno nabitie a môžete ich používať s iPhonami aj smartfónmi bežiacimi na Androide.

Mariánovi pripomíname náš článok Poradňa: Pomáhame s výberom inteligentných hodiniek. Po jeho prečítaní možno ešte siahne po inom modeli.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

mairo 17.02.2019 - 12:35

zdravím..pred rokom som mal podobnu dilemu..tiez mam 8čku iPhone rozhodoval som sa presne medzi tymito modelmi..zvolil som apple watch a do dnes nebanujem. konektivita je 100%,vydrž cca 1 a pol dna,..ale to neriešim. mam dock na nabíjanie 8čky a hodiniek v jednom,takže automaticky si dobijem oboje naraz..

Pavol17.02.2019 - 14:30 Trvalý odkaz

Mam Iphon 8 a tiez som to riesil pred mesiacom.Nakoniec som kupil Apple watch 3 a som spokojny.Vydrz mam 2 dni.Treba aby si kupujuci uvedomil co od hodin chce a ocakava.Odporucam pozriet aj Garmin 5X a Garmin Vivoactive 3 ak sa budu pouzivat aj k sportu.

Robo18.02.2019 - 10:10 Trvalý odkaz

ja som bol dlho spokojný s Gear S3, kým sa vďaka chybe v softe nezačali same od seba vybíjať za pol dňa bez toho aby sa používali, najprv som si myslel, že to bude baterkou, až neskôr som zistil, že pri určitej verzii Tizenu to robilo množstvu používateľom, tak som teda skúsil odinštalovať z hodiniek všetky stiahnuté appky a ciferníky a resetnúť ich do pôvodných nastavení, odvtedy z nich mám pekné ťažítko, ktoré je zaseknuté na bootovacej obrazovke a ani oficiálne rady Samsungu na "hard reset" nefungu... čiže kým hodinky išli tak boli super, teraz mám vďaka ich chybe v Tizene z nich bohužiaľ len nefunkčné hodinky, samozrejme sa to muselo stať ešte dva týždne po skončení záruky :D

Miro18.02.2019 - 11:12 Trvalý odkaz

2 týždne po záruke to je v dnešnej dobe úplne normal. Mne sa to stalo bohužiaľ s drahšimi hodinami Tissot T-touch, mal som prvú generáciu za nemalý peniaz a mesiac po záruke sa zopsulo dotykové sklo. Tiež ich mám už len ako ťažítko na zaručný doklad

Hotspace22.02.2019 - 20:16 Trvalý odkaz

Vlastnim asi rok Gear S3. Pouzival som ich povodne s iphone7. Apple watch mi po dizajnovej stranke moc nesedeli - vec vkusu. Samsung Gear S3 maju podporu aj pod IOS, tak som to skusil. Funguju aj s IOS, ale uprimne, nebolo to dobre rozhodnutie. Bojoval som s problemom pravidelneho odpojovania hodiniek od Iphone. Povodne som mal IOS 10.3.3. Predpokladal som, ze odpajanie je sposobene tym. Nepomohla ani aktualizacia na najnovsiu verziu IOS, ani cista instalaxia. Minimalne 2 x denne sa mi hodinky odpojili. Vydrz baterie pri pripojeni na Iphone bola na hrane 1 dna ( stalo sa mi, ze mi nevydrzali ani den (17 hodin pouzivania). Asi pred mesiacom som zmenil iphone za Samsung Note9. Hodinky idu skvele, ziadne odpojenie. Na konci dna mavam baterku na urovni 35-45%. Takze moja skusenost : pokial iphone tak urcite racsej Apple watch.

Celá diskusia 5 príspevkov