O2 oslavuje 12. narodeniny. Aké boli začiatky?

Dnes už je to dvanásť rokov, čo na Slovensku začal ponúkať svoje služby tretí mobilný operátor. Jeho príchod pomohol znížiť ceny a dovtedy zaužívané pravidlá mobilného telefonovania.

Príchod O2 na slovenský trh priniesol nový vietor. Komerčnú prevádzku odštartoval operátor 2. februára 2007. Zákazníkom postupne predstavil vlastnú ponuku s nižšími cenami než mala konkurencia, navyše bez viazanosti. Nový operátor výrazne prispel aj k jednoduchšiemu prenosu čísla a zaviedol jednotnú cenu pri platbe na faktúru a dobíjaní kreditu.

Komerčnú prevádzku spustil operátor v režime národného roamingu, ktorý zabezpečoval vtedajší T-mobile, prvé vlastné GSM základňové stanice spustilo O2 v polovici marca 2007. Vlastnú 3G sieť začalo postupne zapínať v roku 2011 a dnes už prevažuje 4G, ktoré je k dispozícii pre vyše 96 % populácie Slovenska.

Záznam prvej tlačovky, na ktorej zástupci operátora prezentovali, ako si predstavujú budúcnosť O2, si môžete pozrieť na našom videu. Zlú kvalitu ospravedlňuje nahrávanie mobilom s nízkym rozlíšením videa.

Ešte pred spustením prevádzky sa mohli záujemcovia od polovice decembra 2006 zaregistrovať na stránke O2 a získať špeciálnu celoživotnú ponuku. Takzvané O2 Jednotky mali hovory do O2 za dve slovenské koruny za minútu, do ostatných sietí volali za 8,50 Sk. Prepočítané na eurá by to dnes bolo 0,066 € a 0,282 €.

Do zahraničia sa vtedy volalo drahšie než dnes. Hovor do krajiny EÚ stál 12 Sk za minútu (0,40 €), do ostatných štátov Európy bola cena 17 Sk / min. (0,56 €). Ako jediná predplatenka na trhu podporovala dátové prenosy cez GPRS/EDGE, pričom 1 MB stál 29 Sk (0,962 €).

S neskorším vylepšením programu O2 Fér v roku 2013, ktorý ponúkol volania do vlastnej siete už po prvej minúte bez ďalších poplatkov, prešlo veľa zákazníkov s profilom O2 Prvý na nový program, pretože benefity dvoch služieb sa nedali kombinovať. Jednotky tak dostali na výber, či budú volať po 1. minúte bezplatne alebo si ponechajú benefit O2 Prvý s tarifikáciou 0,066 € za minútu. K dnešnému dňu je však stále aktívnych približne 20-tisíc O2 Jednotiek.

Maskotmi O2 boli dlhé roky maňušky, ktoré vo vtipných videách prezentovali služby operátora. Napríklad v roku 2012, kedy sme mohli s O2 Fér volať po 3. minúte zadarmo.

K významnému kroku určite patrí aj zrušenie roamingových cien v Českej republike. Od júna 2014 tak mohli všetci zákazníci volať, posielať SMS-ky a dátovať u západných susedov za slovenské ceny.

V roku 2007 štartovalo O2 so 400-tisíc zákazníkmi, dnes ich má viac než dva milióny a z roka na rok stále lepšie výsledky hospodárenia. Ako sa mu darilo v minulom roku sa dozviete z nedávneho článku O2 v roku 2018: rástli výnosy, počet zákazníkov aj 4G pokrytie.

Diskusia k článku:

steve 02.02.2019 - 10:56

Pekne casy, ked som bol O2 Jednotka, sice za 2 kacky som mohol telefonovat len s clovekom, ktoreho som presvedcil, aby si kupil SIMkartu O2. V Nitre SIMky ponukali pekne dievcata v modrom a s bielymi anjelskymi kridelkami. Vtedy som kazdeho presvedcoval, ze ked kupime 2 mil. sim kariet O2 /aj firmy/, tak za pol roka na Slovensku telefonujeme vsetci za 2 SK/min. Samozrejme, neuspel som ani vo svojom sirsom okoli. A ked prisli pausaly Pre mna, s kazdou druhou fakturou za 1 Sk, tak som presiel na pausal. Co ma este potesilo, tak to boli prve dualSIM telefony od O2 na nasom trhu, hned som zacal so Samsungom D880 a v Nitre sme mali aj 2 stretnutia clenov fora Fony.sk v Malibu. Veru, vtedy aj fony.sk boli ine ako dnes.

ML02.02.2019 - 20:38 Trvalý odkaz

O2 sa dá, len ten internet je trochu slabý - 1GB/5€.

Celá diskusia 2 príspevky