Skúsenosti so Samsung Galaxy Watch s eSIM kartou Orange

Vyskúšali sme, ako funguje eSIM v hodinkách Galaxy Watch. Službu zatiaľ ponúka iba Orange a iba pre toto jedno zariadenie.

SIM karty sa neustále zmenšujú. Z pôvodného rozmeru veľkého ako kreditná karta, sme prešli na miniSIM, microSIM až k súčasnému nanoSIM štandartu. Ten orezal prakticky všetko okrem nevyhnutného čipu.

Zmenšovanie vyhovuje najmä výrobcom, ktorí tak majú viac miesta pre základné dosky, fotoaparáty či batérie v mobiloch. Pre nositeľné príslušenstvo alebo budúce senzory inteligentných miest a Internet of Things (IoT) infraštruktúru ale môže byť aj nanoSIM karta príliš veľká.

Preto prichádza eSIM, zabudovaná priamo v zariadeniach. Jej podpora sa rozbieha veľmi pomaly. eSIM nájdeme v nových iPhonoch, Apple Watch alebo hodinkách Samsung Galaxy Watch. U nás ju zatiaľ podporuje iba Orange a na začiatok len pre spomínané Galaxy Watch 46 mm. Podľa všetkého je dokonca funkčnosť aktuálne garantovaná výhradne pre hodinky zakúpené priamo u operátora.

My sme sa eSIM v Samsung Galaxy Watch rozhodli otestovať. Ako ju od operátora získať, sa dozviete v článku

Orange spúšťa na hodinkách Samsung Galaxy Watch podporu eSIM. Ak vás zaujíma skôr naše hodnotenie tohto nositeľného príslušenstva, kliknite si na recenziu Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov.

Na prvý pohľad to vyzerá ako výborný nápad: Ak hodinky používate pripojené k mobilu cez Bluetooth, budú fungovať ako doteraz. Displej teda zobrazí notifikácie a upozorní na prichádzajúce hovory, ktoré je možné cez reproduktor a mikrofón vybaviť priamo na zápästí.

S eSIM by som očakával, že budem môcť mobil nechať doma, vybehnúť napríklad na bicykel a hodinky vďaka novo získanej konektivite naďalej zabezpečia moju dostupnosť pre súrne prichádzajúce hovory, SMS-ky či dokonca upozornenia. Sľubujú totiž aj LTE dáta.

V praxi to ale také jednoduché nie je. eSIM totiž nemôžete získať s rovnakým telefónnym číslom, aké je na vašej klasickej SIM karte a používať ich súčasne.

Takže ak vybehnete do lesa bez mobilu, dostupní síce budete, ale na úplne inom telefónnom čísle. Dávať ho všetkým známym je podľa mňa nezmysel, preto sa budete musieť obťažovať s presmerovaním hovorov.

Plusom je samozrejme aspoň to, že vďaka eSIM v hodinkách v prípade potreby alebo núdze môžete volať alebo posielať SMS vy. Po správnej synchronizácii s telefónom nájdete v Galaxy Watch všetky mená a čísla, z ktorých si po pár otočeniach lunety a klikoch na displej vyberiete to správne.

Telefónny kontakt vyberiete cez menu hodiniek a položku Kontakty, samozrejme len v prípade, že ste si zoznam vopred zosynchronizujete.

Ak sa znova priblížite k svojmu mobilu, hodinky sa automaticky pripoja a začnú opäť používať SIM kartu aj dáta v mobile, ako by v nich eSIM ani nebola. Telefónne číslo na eSIM ale zostáva stále aktívne, takže kontakty, ktorým ste dali číslo na hodinky, sa vám naďalej dovolajú.

V tom prípade mobil (a SIM v ňom) zostane potichu a nereaguje. Vyzváňať budú iba Galaxy Watch. Pri našom teste hodinky neukazovali číslo volajúceho, predpokladám ale, že na ich profile nebola aktivovaná služba CLIP.

Odpojené hodinky s aktívnou eSIM okrem hovorov prijímajú aj mobilné dáta, no ich využitie je aspoň v prípade Galaxy Watch naozaj minimálne. Teoreticky si do ich operačného systému Tizen môžete stiahnuť miniatúrny webový prehliadač Gear Browser alebo okresanú verziu Google Máp, no veľmi praktické to nie je a iné použiteľné aplikácie chýbajú. Ak príde podpora eSIM na Apple Watch s populárnejším watchOS, môžu dáta v hodinkách dávať väčší zmysel.

Pripomínam, že hodinky bez mobilu, hoci pripojené na internet, správy z Messengera počas behu neukážu. Potrebovali by na to totiž samostatnú aplikáciu a tie, ako je známe, aj tak nebežia na pozadí hodiniek kvôli šetreniu energiou. E-mailovú aplikáciu sa mi nepodarilo synchronizovať vôbec. Svoje zmeškané udalosti tak nájdete až po príchode domov, kedy sa notifikácie z telefónu natiahnu cez Bluetooth.

Obmedzujúce môže byť aj využívanie eSIM v smartfóne. Ak si do nového iPhonu nahráte eSIM, klasický slot môže zostať voľný pre SIM kartu s iným telefónnym číslom. Aj fanúšikovia iOS tak zistia, aké je to vlastniť dual SIM prístroj.

Pokiaľ ale budete chcieť na eSIM nahrať svoje staré telefónne číslo, klasickú SIM kartu vám operátor deaktivuje. To samozrejme znemožní používanie iných mobilov a za opätovné vydanie fyzickej SIM karty si operátor môže účtovať poplatok.

Profil pre eSIM vám dodá operátor v podobe QR kódu, ktorý potom naskenujete fotoaparátom v mobile. Profil sa tak pevne zviaže s telefónom. Pri prechode na nové zariadenie teda budete potrebovať nový profil. Orange uvádza, že si ho môžete stiahnuť z e-shopu v jeho zákazníckej zóne.

Ako to bude v Telekome, O2 a 4ke uvidíme, až keď službu spustia. Zatiaľ ju môžete využívať iba v Orangei a len so 46 mm hodinkami od Samsungu. Ružová 42 mm verzia predávaná v Orangei nepodporuje eSIM.

Niektoré správy naznačujú, že s dostupnosťou eSIM pre Apple Watch to nemusí byť také jednoduché. Tie podľa všetkého podporujú iba tzv. dual number eSIM, kedy by iPhone aj hodinky pracovali s jedným telefónnym číslom. Implementácia tejto služby si údajne vyžaduje väčší zásah do sieťovej infraštruktúry. Získať od operátora eSIM s novým telefónnym číslom a namiesto Galaxy Watch alebo iPhone ju aktivovať v Apple Watch, podľa všetkého možné nebude.

Pri využívaní eSIM v Galaxy Watch musíte počítať s mierne zhoršenou výdržou, nejedná sa ale o nič zásadné. Spotreba zariadenia prihláseného do mobilnej siete, ktoré ale v 99 % vlastné mobilné dáta nevyužíva (keďže na to nemá potrebné aplikácie), je totiž malá. Richard v recenzii verzie bez LTE hlásil výdrž dva až tri dni.

Ja som si nechal aktivované pravidelné meranie tepu a na noc hodinky odpájal od telefónu v letovom režime. Nevypínal som ich ale, takže počas spánku naďalej pracovali s eSIM v sieti. Testovať som ich začal v pondelok ráno a druhý deň pred odchodom z domu mali ešte 65 %, tretí zas približne 35 %, takže spoľahlivo zvládli ešte ďalší pracovný deň. Na nabíjačku smerovali až v stredu večer.

Výhody:

+ jednoduchá aktivácia v hodinkách

+ spoľahlivý príjem hovorov, SMS aj mobilných dát

+ po pripojení k mobilu sa využíva SIM a dáta z mobilu

+ eSIM číslo zostáva dostupné pri aktívnom Bluetooth spojení s mobilom

Nevýhody:

- dostupnosť zatiaľ iba v Orangei a len pre Samsung Galaxy Watch 46 mm

- nemôžete mať rovnaké telefónne číslo v mobile aj v hodinkách

- po presune čísla na eSIM zrejme prídete o fyzickú SIM kartu

- presun medzi zariadeniami vyžaduje opätovné vygenerovanie QR kódu s profilom

Záver

Prvá lastovička v podobe eSIM od Orangeu funguje spoľahlivo, no zatiaľ je funkčná iba s jedným zariadením, a to hodinkami od Samsungu. Ak ste si ich kúpili skôr v bežnom obchode, nemusí vám všetko fungovať podľa vašich predstáv. Aj keď netušíme, prečo by s novým softvérom nemalo na LTE hodinkách z bežného predaja niečo fungovať inak. Ostatní operátori však zaostávajú ešte výraznejšie.

Aktuálne teda nemôžete využívať rovnaké telefónne číslo v mobile aj v hodinkách, no uvidíme, či sa situácia zmení o pár mesiacov. Dnes môžete operátora požiadať o eSIM profil s novým telefónnym číslom alebo prejsť z klasickej SIM, ktorá sa v tom prípade deaktivuje, na eSIM.

Tento scenár zasa skomplikuje návrat k starším mobilom, keďže budete musieť znovu požiadať o vydanie fyzickej SIM karty.

Diskusia k článku:

Karol 18.01.2019 - 00:18

"eSIM totiž nemôžete získať s rovnakým telefónnym číslom, aké je na vašej klasickej SIM karte a používať ich súčasne."- to je všade tak či len na Slovensku?

Klon18.01.2019 - 07:44 Trvalý odkaz

Nie je to všade a je to len dočasne.

markos918.01.2019 - 10:36 Trvalý odkaz

eSim je super vec pre iphonistov, na eSim klasicky pausal od orange a na klasickej sim napriklad nekonecne data od 4ky a vybavene :) doteraz som musel tahat dve zariadenia, teraz to mam pokope v jednom a funguje to skvelo.. co sa tyka hodiniek, tam bude mat eSim vyznam len vtedy ked bude vediet zrkadlit to iste telefonne cislo co v mobile, lebo mobil zostane doma a cez hodinky mate kontakt zo svetom ked pojdeme niekam behat alebo na prechadzku a nechcete vlacit mobil

mirec05.03.2019 - 07:05 Trvalý odkaz

Moje skúsenosti s eSIM od Orange.
Aktivácia veľmi rýchla a funguje všetko ako má. Škoda len, že služba DUO SIM nevie fungovať SIM+eSIM ale len SIM+SIM. Fakt si to viem predstaviť tak, že keď si zabudnem mobil, tak sa prihlásim na hodinkách a mobil sa odhlási.
Škoda, že to Orange prehnal s cenou. Pri zmene zariadenia si musíte stále nanovo generovať SIM profil.
Prvá zmena 10€, ďalšia v rámci fakturačného obdobia 3€, ďalšia už v novom fakturačnom období 10€.
To je také slovenské...
Čiže len tak si vymeniť mobil deň dva, či na vyskúšanie stojí 13€ :(

Celá diskusia 4 príspevky