Tim Cook odkazuje investorom: očakávame nižšie príjmy

Nepriaznivá situácia donútila Apple revidovať smerom nadol svoje výhľady na hospodárske výsledky za štvrý kvartál minulého roka. Na vine je čínsky trh, obchodná vojna a vysoká konkurencia.

Posledné finančné výsledky Applu zverejnené začiatkom novembra 2018, naznačili optimistické očakávania hospodárania za posledný štvrťrok.

Príjmy sa mali pohybovať v rozmedzí 89 až 95 miliárd dolárov, hrubý zisk medzi 38 % až 38,5 %. Štvrtý kvartál totiž už tradične patrí u obchodníkov vďaka vianočnému obdobiu k najziskovejším.

O tom, že sa firme nedarí tak, ako by si želala, sa špekuluje už dlhší čas. Prednedávnom Apple dokonca prvýkrát pristúpil k akciovej ponuke, v ktorej nový produkt predáva na vybraných trhoch za výrazne nižšiu než odporúčanú cenu. Zákazníci tak môžu napríklad iPhone XR získať už od 449 USD.

Najnovšie píše Tim Cook investorom otvorený list, v ktorom priznáva, že revidovali očakávané výsledky za prvý fiškálny štvrťrok 2019, ktorý sa skončil 29. decembra 2018, t.j. podľa nášho kalendára za Q4 2018, smerom nadol.

Podľa nových odhadov by sa mali tržby pohybovať vo výške približne 84 miliárd USD, hrubá marža má byť 38 % a prevádzkové náklady okolo 8,7 miliardy dolárov.

Jedným z dôvodov medziročného poklesu majú byť nižšie predaje iPhonov v Číne a na rozvíjajúcich sa trhoch. Ukázalo sa, že slabá ekonomická situácia a silná konkurencia s cenovo dostupnými smartfónmi mala na očakávané predaje väčší vplyv, než sa pôvodne predpokladalo.

Zákazníci si vo vyššej miere nechávali staršie zariadenia a kupovali menej nových, čo sa odrazilo na znížení tržieb. Využívali aj možnosť cenovo zvýhodnej výmeny batérie v starších iPhonoch za nové, čo takisto malo vplyv na nižšie predaje nových iPhonov.

Tim Cook je presvedčený, že ekonomické prostredie v Číne bolo ovplyvnené aj rastúcim obchodným napätím medzi krajinou a Spojenými štátmi. Stále však verí vo svetlú budúcnosť a pochválil komunitu vývojárov iOS v Číne.

Napriek všetkému v niekoľkých vyspelých krajinách sveta, napríklad USA, Kanade, Nemecku či Taliansku, očakáva Apple rekordné príjmy. Veľmi dobré čísla by mali priniesť aj Mexiko, Poľsko, Malajzia a Vietnam.

Podľa vyjadrení sa darilo sekcii wearables, ktorá medziročne vzrástla o 50 %, služby vzrástli o 19 %. Oficiálne a konečné výsledky hospodárenia prinesie Apple 29. januára.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Borland 04.01.2019 - 11:20

Je to každého osobná vec, ako sa k cene nových iPhonov postaví. Ja osobne na nové iPhony bez problémov mám aj pre celú rodinu, ale proste to nekúpim. Nevidím nikde pridanú hodnotu a dovolím si tvrdiť, že nie som sám. Tim Cook môže situáciu obhajovať ako chce, ľudia už nie sú ochotní za telefón toľko platiť, hoci na to majú. Nejde o ekonomickú situáciu, ide o pomyslený cenový strop, ktorý Apple prekročil.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease04.01.2019 - 11:42 Trvalý odkaz

Aj to je pravda.
No Cook spomína aj reálny pokles predaja v Číne.
S čím nepriamo súvisí antikampaň proti Huawei a ZTE.
Reakcie čínskych firiem sú totiž viac ako solidárne:
Zamestnanci spoločnosti Shenzen Yiadeheng Technology, ktorí si iPhone kúpia budú musieť zaplatiť pokutu vo výške ceny telefónu.
Ďalšia firma v oblasti Shenzen, ide až na doraz. Zástupcovia spoločnosti ak uvidia u zamestnanca iPhone majú právo ho zhabat a spáliť.
Kopec ďalších dáva motivačné za nákup Huawei/ZTE - 10,20~100%, prípadne protihodnotu v tovare ktorý vyrába..

zdroj:
https://www.phonearena.com/news/Boycott-of-Apple-growing-in-China_id112…

sysell04.01.2019 - 16:12 Trvalý odkaz

Ake tie modely s vyrezmi od aplu su taku hnusne ze sa nedudujem ze sa o to netrhaju, konkurencia je uplne inde, fakt uz za 300€ ma clovek seriozny telefon ja bez odporne gigantickeho vyrezu ktoreho prinos je pri tej velkosti v podstate minimalny.

Celá diskusia 3 príspevky