Telekom šiestykrát po sebe vyhral test slovenských mobilných sietí

Nezávislý test opäť ukázal, že najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku má Telekom. V teste dosiahol historicky najvyššie skóre a získal ocenenie Best in Test.

Všetci slovenskí operátori sa snažia vylepšovať svoju mobilnú sieť tak, aby ich zákazníkom ponúkla tú najlepšiu skúsenosť. No len Telekomu sa darí zakaždým zvíťaziť. Tento rok obhájil titul už šiesty raz za štyri roky.

Je jediným operátorom na Slovensku, čo vyhral všetky testy realizované P3, ktorá sa zameriava na certifikované merania mobilných sietí na celom svete.

V tomto roku operátor investoval do LTE-A vo viacerých lokalitách a ďalej pracoval na kvalite VoLTE technológií v sieti. Obe vylepšenia vytiahli 4G sieť k lepším výsledkom.

P3 aktualizovala svoju metodiku a tentoraz uskutočnila drive test dlhý viac než 4 000 km po Slovensku. Navyše bola pridaná nová kategória: okrem hlasu a dát pribudla Crowdsourced Quality, určená na meranie skutočnej zákazníckej skúsenosti meraním výkonu priamo z mobilných zariadení používateľov.

Podľa meraní P3 v novembri 2018 získal Telekom najvyššie skóre vo všetkých troch kategóriách: hlasové i dátové služby a novej kategórii Crowdsourced Quality. Opäť boli do testu zapojené všetky štyri slovenské siete a Telekom spolu získal 940 bodov. Ostatní operátori dosiahli 861, 714 a 513 bodov.

Pri hlasových službách mal Telekom vysokú spoľahlivosť hovorov vo väčších mestách, aj na cestách, najkratší čas spojenia, najlepšiu kvalitu hovorov a plnú funkčnosť VoLTE, vrátane fungovania v náročných podmienkach, a dosahovania veľmi krátkeho času spojenia.

V meraní dátových služieb Telekom bodoval vo veľkých mestách. Dosiahol 100 % prehrávanie YouTube videí, takmer 110 Mbps priemernú rýchlosť pri sťahovaní a priemerne viac než 40 Mbps pri odosielaní dát. Dobre si viedol aj v malých mestách. Opäť mal 100 % prehrávanie YouTube videí, najkratší čas štartu videa a rýchlosti vyše 26 Mbps pri odosielaní dát.

Na cestách dosiahol najrýchlejší štart YouTube videa, takmer 45 Mbps priemernú rýchlosť pri sťahovaní a takmer 25 Mbps pri posielaní dát. YouTube testy sú celkovo silnou stránkou Telekomu s najkratšími časmi načítania a kvalitou streamingu.

Aktuálny test na Slovensku zahŕňal väčšie i menšie mestá, aj vybrané hlavné trasy ciest. Detailný test zhrnul merania a vyhodnotil viaceré parametre, napríklad sťahovanie a odosielanie súborov, čas načítania internetových stránok, prácu, a načítanie YouTube videí.

Testy P3 boli realizované v 2G, 3G a 4G sieťach štyroch operátorov počas novembra 2018.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Nightmare 21.12.2018 - 15:07

dalo sa to aj cakat..ved nema poriadne konkurenciu

Rastislav.j21.12.2018 - 15:53 Trvalý odkaz

ono sa to dalo hlavne čakať, keď test platil TK

marek123421.12.2018 - 21:05 Trvalý odkaz

Aj keby neplatil, tak by vyhral. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Všetky SIM karty som si otestoval niekoľko týždňov, operátora za operátorom a radšej absolvujem pár hovorov s retenčným, ale odchod od Telekomu by som oľutoval. Kto raz skúsil, vie o čom hovorím...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy21.12.2018 - 21:22 Trvalý odkaz

V mestach kde sa pohybujem je orange na tom určite lepšie ako telekom.

Peter Čapkovič21.12.2018 - 21:35 Trvalý odkaz

Tiež mam lepšie skusenosti s Orangeom čo sa pokrytia týka. Naposledy dedinka Žiar (pri LM) a okolie smer hore k Žiarskej chate Orange 4G už asi tretí rok, Telekom stale 2G ...

Celá diskusia 9 príspevkov