Vlády a bezpečnostné služby varujú pred používaním zariadení Huawei a ZTE

Pozornosť ale pútajú skôr komplexné telekomunikačné a bezpečnostné riešenia než smartfóny koncových zákazníkov. Problémom sú čínske zákony.

Pred niekoľkými dňami uverejnil web Bloomberg.com komentár, ktorý neskôr prebrali aj mnohé miestne médiá. V slovenčine si text novinára Eliho Lakea môžete prečítať napríklad tu. Tvrdí, že čínsky Huawei môže byť pre USA aj ďalšie krajiny hrozbou.

Neskôr sa ukázalo, že táto téma vôbec nie je nová, hoci aktuálne sa do popredia dostáva kvôli začínajúcemu budovaniu 5G sietí, ktoré by v krátkej budúcnosti mali ponúkať ešte rýchlejší prenos dát s nižšou odozvou a úspornejšími energetickými nárokmi než 4G.

Huawei už, údajne z bezpečnostných dôvodov, zo súťaží na budovanie 5G infraštruktúry vylúčila Austrália aj Nový Zéland a USA sa k podobnému kroku snažia dotlačiť aj Kanadu.

O Huaweii, ale aj ZTE a ďalších čínskych značkách ako o riziku sa hovorí aj v strednej Európe. Hovorca slovenského prezidenta priznal, že pred Huaweiom ich varovala naša SIS a český NÚKIB k výstrahe pred hardvérom a softvérom tejto značky pridal tiež spoločnosť ZTE.

Nafúknutá bublina?

Niektoré reakcie tvrdia, že cieľom podobných iniciatív je iba snaha pomôcť americkým a európskym výrobcom, keďže Huawei sa v druhej polovici tohto roka stal dostal na druhú priečku globálneho rebríčka a hneď po Samsungu predáva najviac smartfónov na svete.

idc.com

Prečítate si tiež odkazy na aféry a porušovanie súkromia týkajúce sa Googlu, Facebooku a iných výrobcov androidov, no toto porovnanie nie je presné.

Facebooku napríklad dáta unikli kvôli bezpečnostnej chybe, alebo ak chcete nedôslednosti. Iné firmy zas zozbierané dáta o svojich používateľoch používajú napríklad pre cielenie reklamy, alebo ich dokonca predávajú a ponúkajú tretím stranám, obvykle však opäť kvôli biznis cieľom.

A samozrejme, svojich občanov môžu odpočúvať aj západné štáty. V USA sa najčastejšie vraví o NSA, no k vašim telefónnym hovorom môže získať prístup aj slovenská polícia. Tieto úkony ale vymedzujú právne predpisy a predchádzať im musí rozhodnutie príslušného súdu, ktorý posúdi, či je žiadosť o odpočúvanie oprávnená alebo nie.

Problémom je Čína

Je dôležité pripomenúť, že Huawei nikto zo žiadnych nekalých praktík neobviňuje. Určite nemôžeme tvrdiť, že spoločnosť niekoho sleduje a dáta od svojich zákazníkov zneužíva.

Huawei a ZTE majú skôr smolu, že sídlia v Číne. Tamojšia vláda totiž v roku 2017 schválila nový zákon o spravodajských službách a zákon o kyberbezpečnosti. Novinári a viaceré bezpečnostné zložky tvrdia, že tieto zákony čínskym spoločnostiam prikazujú naplno vypomáhať pri špionážnych aktivitách v prípade, že o to čínska komunistická vláda požiada. Jednoducho nebudú mať na výber.

Aj tu sa samozrejme hneď ponúka porovnanie s USA a známy prípad, v ktorom FBI požadovala, aby Apple odomkol mobil jedného z útočníkov počas masovej streľby v roku 2015. Apple to odmietol a môžeme veriť, že podobnú motiváciu by mali aj ostatné technologické firmy. Dôvera zákazníkov je totiž pre výrobcov jednou z najcennejších hodnôt a platí, že čo nie je prikázané zákonom, dobrovoľne robiť nemusíte.

Tak ako vždy, je na zvážení každého čitateľa, či sú varovania pred softvérom a hardvérom z Číny nafúknutou bublinou alebo reálnou hrozbou.

Pozornosť púta skôr infraštrutúra než smartfóny a počítače

Bežní majitelia smartfónov Huawei sa pravdepodobne nemajú čoho obávať, pokiaľ nepracujú v bezpečnostných zložkách alebo zhodou náhod nie sú americkým prezidentom.

GSM a budúce 5G siete, vojenské systémy, zabezpečovacie systémy elektrární a obdobnú infraštruktúru by sme ale možno mali posudzovať inou optikou a zaujímať sa aj o to, či stav, ktorý je bezpečný dnes, bude bezpečný aj o pár rokov, ak sa situácia vo svete vyvinie iným smerom.

Samozrejme, do podobnej pozornosti sa môžu rýchlo dostať aj iné čínske spoločnosti - Xiaomi, Meizu, Oppo, Lenovo, TCL alebo TP-Link. Huawei a ZTE však aktuálne pútajú viac pozornosti preto, že patria k dodávateľom komplexných telekomunikačných riešení, od ktorých toho závisí viac, než od koncových zariadení ako sú jednotlivé notebooky alebo smartfóny.

Európske, americké, japonské a kórejské firmy zas v podobnom hľadáčiku nie sú preto, že im podobné zákony obdobnú spoluprácu neprikazujú. Ani teoreticky. A vlády v ich krajinách sú pod oveľa prísnejším dohľadom médií a verejnosti.

Doplnené 19. 12:

Oficiálne vyjadrenie spoločnosti Huawei k správe českého NÚKIB

Kategoricky odmietame akékoľvek tvrdenia, že naša spoločnosť predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť. Žiadame týmto český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), aby svoje tvrdenia doložil, namiesto pošpiňovania reputácie Huawei bez akýchkoľvek dôkazov.

Kybernetická bezpečnosť je a vždy bola našou hlavnou prioritou. Máme dostatok preukázateľných skúseností v Českej republike a na celom svete, ktoré potvrdzujú, že naše výrobky a riešenia sú bezpečné. V tridsaťročnej histórii našej spoločnosti nebolo nikdy preukázané, že sa spoločnosť Huawei dopustila akéhokoľvek prehrešku v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Vďaka tejto príkladnej skutočnosti sme sa stali dôveryhodným partnerom pre všetky hlavné telekomunikačné spoločnosti v Českej republike. So všetkými našimi partnermi spolupracujeme na dodávkach bezpečných a spoľahlivých sieťových riešení v Českej republike.

V Číne neexistujú žiadne zákony alebo nariadenia, ktoré by nútili spoločnosť Huawei alebo akúkoľvek inú spoločnosť, aby do svojich výrobkov povinne inštalovala tzv. "back doors". Huawei nikdy od žiadnej vlády alebo vládnej inštitúcie takúto požiadavku nedostal a naša spoločnosť by s tým nikdy nesúhlasila.

Diskusia k článku:

Anton197 18.12.2018 - 18:04

To by museli zakazat predaj vsetkych mobilov neverim ze nesleduju aj ostatny.

Tomas18.12.2018 - 18:45 Trvalý odkaz

Tu praveze ani tak o mobily samotne nejde. Huawei okrem mobilov vyraba mobilnu infrastruktu. A dalej v mobiloch ma vlastne cipy. Doslova vsetky ostatne znacky pouzivaju cipy od Qualcommu (alebo Mediateku...a este Samsung ma vlastne). A napojenie na Cinsku vladu tiez zohrava velku ulohu. Takze ked si to vsetko spojis, Huawei je podozrivy, no nevravim, ze vinny.
Mozno teraz vyzniem smiesne, ale podla mna ide hlavne o prachy a Huawei je teraz na koni, ako sa howori. Nedajboze by si amici pustili svetovu dvojku do krajiny a ukrojila by z predaja iPhonov. Ale tazko povedat.

Michal18.12.2018 - 23:54 Trvalý odkaz

Staci mi si precitat, kto huawei bojkotuje. Usa, australia, kanada, ti spehuju svojich obcanov uz ako dlho? Skor sa priklanam k nazoru ze sa boja pokroku, aky tato spolocnost zaznamenala. Apple a jeho "zaujmy"

marek123419.12.2018 - 06:05 Trvalý odkaz

Wayne to su take kecy... Uz len bezpecnostny urad a banda neschopakov posudi bezpecnostne riziko smartfonov... Len papagajuju situaciu. Prvky mozu byt nebezpecne ako celok v sieti, ulohu tu zohrava cinska legislativa, ale smartfon, kde je operacny system od Google, pripadne antivir, play google, system reverzneho inzinierstva atd. Inu ulohu by to zohravalo, keby huawei mal vlastny os.

Celá diskusia 21 príspevkov