Samsung Galaxy A7 (2018) - rozumná stredná cesta

Recenzia 6'' dual SIM androidu s Full HD+ displejom, 3300 mAh batériou a trojitým zadným fotoaparátom, nechýba širokouhlým objektív.

Nie každý chce do nového smartfónu investovať vysoké sumy. Samsung preto udržuje živé aj triedy Galaxy A a Galaxy J. Bohužiaľ, už neplatí, že orientácia v nich je pre zákazníka jednoduchá.

Napríklad model Galaxy A7 (2018) ponúkne väčší displej, silnejšiu batériu a zaujímavejšie fotoaparáty než Galaxy A8 (2018). Čo na tom, že mu chýba druhý predný objektív a zvýšená odolnosť voči vode. Podľa nás bude v obchodoch väčším ťahákom práve on.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A7 (2018)Cenovo dostupný šesťpalcový android s natiahnutým Full HD+ displejom, osemjadrovým procesorom, trojitým fotoaparátom so širokouhlým snímačom, čítačkou odtlačkov v bočnej stene a OS Android 8.0..

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Staršie modely Galaxy A však vyzerali trochu hodnotnejšie. A možno to nebude platiť len na prvý pohľad. Som presvedčený, že rám smartfónu je len plastový a pohľad na starý microUSB konektor pre nabíjanie vyvolá jednoznačné sklamanie.

Na druhej strane, všetko ozvláštňuje aspoň sklo vpredu aj vzadu. Pochváliť môžem tiež klasický 3,5 mm audio jack pre slúchadlá a slot, kde sa zmestia dve samostatné SIM karty spolu s doplnkovou microSD pamäťovkou. Žiadne hybridné riešenie.

Semafor trojice fotoaparátov vzadu určite rozpúta mnohé diskusie, no naživo nevyzerá až tak invazívne ako na počítačových renderoch. Mne vôbec neprekážal a nespôsobuje kývanie na stole, hoci z tela mierne vystupuje.

Podobne sú na tom silnejšie okraje okolo 6-palcového a natiahnutého Full HD+ displeja. Samsung sa rozhodol umiestniť čítačku odtlačkov prstov do vypínača, takže súčiastky okolo iste potrebujú svoj priestor.

Samozrejme, snímač by sme najradšej videli vpredu pod displejom, no stále lepšie na boku ako na chrbte. Mínusom integrovaného riešenia je zas len lacnejší plast, ktorý budete pod svojím palcom cítiť namiesto kovových tlačidiel.

Moderné odomykanie skenom tváre ale môže poslať snímanie odtlačkov takmer úplne do zabudnutia. Svetlo zo Super AMOLED displeja bude takmer vždy dostatočné aj v úplnej tme. Navyše, ak si nastavíte aj PIN aj odtlačok, ani nebudete vedieť, čo smartfón zaregistroval ako prvé.

Panel ponúka tiež populárny Always on režim so zobrazením aktuálneho času, dátumu, percenta energie v batérii a ikon zmeškaných notifikácií. Tie sú ale mimoriadne neprehľadné a preto aj prakticky zbytočné. Môže tu byť aj prehrávač hudby, náhľad kalendára a počasie, listovanie medzi takýmito widgetmi je ale nepohodlné.

Stlačenie vypínača už zobrazí klasický a oveľa užitočnejší zoznam notifikácií na uzamykacej obrazovke Androidu 8.0.0 Oreo. Galaxy A7 reaguje aj na dvojité poklepanie, no ťukať musíte výhradne na malé virtuálne tlačidlo domov úplne dole. Ocenil by som, ak by sa mobil odomkol až po geste od používateľa. Takto sa hneď, ako systém naskenuje tvár zobrazia ikony na ploche a ja nemám čas prečítať si obsah zobrazených notifikácií.

Samozrejme, opäť ich nájdete v hornej lište s rýchlymi prepínačmi, no to už je krok navyše. Medzi skratkami nechýba nič podstatné. Rýchlo tu deaktivujete spomínaný Always on displej alebo zapnete modrý filter, ktorý sfarbí obrazovku dožlta šetrí vaše oči večer a v tme.

Pokiaľ to váš operátor podporuje, dostupné bude tiež Volanie cez Wi-Fi (VoWiFi), ktoré sa hodí v miestach s horším pokrytím signálu. Alebo ak máte pracovňu v pivnici.

Vďaka Androidu 8 už dokážete jednoduchšie zatočiť s otravným a najmä priveľkým množstvom notifikácií. Stačí na nich podržať prst a kliknúť na Podrobnosti, ktoré odhalia aj možnosť ich zablokovania. V sekcii Navigačný panel sa zas dá zmeniť poradie tlačidiel pre Domov, Späť a Multitasking.

Ku kvalite displeja samotného nemám výhrady. Má pekné farby, široké pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť na slnku. Smartfóny s IPS panelmi však disponujú presvedčivejšou bielou farbou. Tu je trochu žltá aj po ručnej úprave farieb. Z režimov Základný, AMOLED kino, AMOLED fotografia a Adaptívne zobrazenie sa mi najviac pozdával posledný menovaný.

V časti Pokročilé funkcie môžu prísť do hry ďalšie vylepšenia. Za najpraktickejšie vyhlasujem zmenšenie obrazovky pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou, sťahovanie hornej lišty pohybom po čítačke odtlačkov, rýchle spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača a pravidelné vibrovanie, pokým si nevšimnete neprečítanú SMS alebo zmeškaný hovor.

Natiahnutý displej s pomerom strán 18,5:9 je ideálny tiež na zobrazenie dvoch aplikácií pod sebou naraz. Niektoré aplikácie (Facebook, WhatsApp, Messenger a pod.) je možné využívať s dvomi samostatnými kontami. Tie obslúži funkcia Duálny komunikátor.

Hardvér sa opiera o výkon čipsetu Exynos 7885, grafického čipu Mali-G71 a 4 GB operačnú pamäť. Chod smartfónu je plynulý a bez zaváhania. Hráči a záujemcovia a vyšší grafický výkon by však mali vedieť, že v cenovej kategórii do 350 eur môžu získať aj smartfóny s GPU Mali-G72 alebo Adreno 512 (čipset Snapdragon 660).

Samsung Galaxy A7 (2018) tak mieri skôr na optimalizáciu bežne používaných aplikácií. A tu mi grafická nadstavba Samsung Experience 9.0 príde ako dobrá alternatíva.

Telefón, Kontakty aj aplikácia pre SMS je prehľadná a šikovná. To isté platí o softvérovej klávesnici so samostatným riadkom pre číslice a rýchlym prístupom k smajlíkom, hlasovému rozpoznávaniu alebo GIF-om.

Samsung tiež výrazne vylepšil svoj systém zálohovania a používateľovi ponúkne až 15 GB virtuálneho priestoru zadarmo. Sem sa môžu zálohovať fotografie z Galérie, poznámky ale aj akékoľvek iné súbory. Pokiaľ na Galaxy A7 prechádzate z iného novšieho Samsungu, presunúť sa môžu tiež všetky SMS-ky, kontakty a denník hovorov.

50 GB priestor stojí 0,99 eura mesačne a 200 GB potom 2,99 eura každý mesiac. Nevýhodou oproti iCloudu na iPhonoch je ale ďalšia aplikácia, do ktorej budete musieť registrovať svoju platobnú kartu. Apka Fakturácia Samsung je nezávislá na kartách uložených v obchodoch Google Play aj v platforme Google Pay, ktorá vďaka NFC umožňuje bezkontaktné platby aj na Slovensku.

V telefóne je potom 64-gigabajtové vnútorné úložisko, z ktorého vám po prvom zapnutí zostane voľných približne 48 GB. Okrem toho je tu samozrejme už spomenutý slot na microSD kartu.

Miesto zaberajú aj zabudované aplikácie od výrobcu. Napríklad praktický e-mailový klient, Diktafón, vlastný internetový prehliadač a asistent Samsung Health.

Ten obsahuje napríklad čoraz populárnejšie denné počítadlo krokov, ale tiež záznamník tréningov, spánku (s podporovanými hodinkami), hmotnosti, prijatých tekutín a kalórii v jedlách. Špecialitou zabudovaného internetového prehliadača je snáď len Nočný režim, ktorý automaticky invertuje pozadie bielych webov.

Game Launcher dokáže zozbierať ikony všetkých nainštalovaných hier a odstrániť ich zo zoznamu bežných aplikácií. Užitočnejšie ale bude navýšenie výkonu smartfónu a poistka, ktorá zaručí, že sa v hrách nespustia zvuky.

Samsung Pass má uchovávať vaše heslá k webom v integrovanom prehliadači alebo tiež prístupové údaje k aplikáciám. To je dobrý nápad, ale nerozumiem, prečo sa aplikácia snaží o to, čo už je súčasťou novších verzií Androdu. Ako lepší nápad mi teda príde Zabezpečený priečinok, chrániaci vaše súbory, aplikácie a súkromné fotky ďalším heslom nezávislým na uzamykacej obrazovke.

Trojitý fotoaparát je v strednej triede zrejme veľkým lákadlom. Pri pohľade na cenovku ale iste nemôžeme očakávať, že všetky tri optiky budú ponúkať špičkovú kvalitu. Bližší pohľad navyše ukáže, že používateľ dostane možnosť prepínať len medzi dvoma objektívmi.

Hlavný foťák ponúkne maximálne 24 megapixelov (4:3) a prepínač, ktorý aktivuje maximálne 8-megapixelový širokouhlý snímač. S tretím objektívom pred 5 Mpix čipom pracuje len softvér po prepnutí na funkciu dynamické zaostrenie. Stará sa teda o softvérový bokeh efekt.

Prostredie fotoaparátu je rovnaké ako na ostatných Samsungoch. Ponuky vľavo menia fotografické režimy vrátane panorámy, Pro režimu, Dynamického zaostrenia a spomaleného alebo časozberného videa. HDR bohužiaľ nájdete až hlbšie v nastaveniach, môžete ho ale nechať na voľbe Automaticky a ďalej sa nestarať.

Do popredia sa dostala funkcia rozpoznávania objektov Bixby Vision a naopak, umelá inteligencia a rozpoznávanie scén je až podozrivo v úzadí. K slovu sa hlási jedine v režime Optimalizácia scén, kedy vyberie scénu pre západ slnka, interiér, prírodu, noc, jedlo, makro a podobne.

Pravý panel patrí prepínaniu na predný fotoaparát, ovládaniu LED blesku a prepínaču zobrazenia v aplikácii.

Výsledné fotografie zo základného objektívu sú veľkým prekvapením. Galaxy A7 môže patriť k najlepším fotomobilom v tejto triede. Oslovilo ma farebné podanie snímok a príkladný dynamický rozsah snímača. Vďaka 24-megapixelovému rozlíšeniu je v obraze dostatok detailov a správne miesta sú pekne ostré. Nepríjemné môže byť, že každý záber až takmer 10 megabajtov, čo je naozaj poriadne veľa.

Širokouhlý fotoaparát je na tom o poznanie horšie. Parametre lákajú na 120° uhol záberu, čo je ešte ďaleko viac než pri oveľa známejšom "širokáči" LG G7 (107°). Deformácia je však pri takomto extréme priveľká a z rovných stien v interiéroch budete mať oblúky. Také rybie oko v menšom merítku.

O niečo lepšie je to pri fotografovaní vonku, no na širokouhlých záberoch prírody a po zobrazení na veľkom monitore sa prejaví nízke 8 Mpix rozlíšenie a absencia zaostrovania. Objekty v pozadí už budú rozmazané. Tento snímač má tiež horší dynamický rozsah.

Napriek tomu si myslím, že širokouhlý fotoaparát v Galaxy A7 má svoj význam a oproti konkurentom mu dodáva výraznú výhodu. Pri fotografovaní skrátka môžete viac experimentovať. Len netreba ani náhodou čakať to, čo od vlajkových lodí zo širokouhlým objektívom.

Podobne limitujúce budú zábery večer a v noci. Smartfón nedokáže pracovať s dlhšími časmi uzávierky (snáď najdlhší bola 1/10 sekundy, takže na čip neprenikne toľko svetla ako pri drahšej konkurencii.

Limitom pri nahrávaní videí je absentujúca optická stabilizácia a maximálne Full HD záznam s 30 snímkami za sekundu. V systémovej Galérii je ich následne možné orezať. V režime Dynamické zaostrenie môžete efekt rozostrenia regulovať v rozmedzí 1 až 7. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí.

Multimediálnu výbavu telefónu dopĺňa FM rádio, aj s funkciou RDS a RT. O hlasité prehrávanie hudby sa postarajú slúchadlá alebo reproduktor na spodnej strane. Jeho kvalita je ale iba priemerná.

Šťavu smartfónu dodáva 3300 mAh batéria, ktorá ale nepodporuje rýchle nabíjanie. Pre plné nabitie tak budete potrebovať viac než dve hodiny pripojenia na nabíjačke. Vylepšenia v grafickej nadstavbe sú však energeticky mimoriadne efektívne a pravidelne som sa dostával cez 5 hodín času s rozsvieteným displejom aj v náročnejší pracovný deň.

Výhody:

+ samostatné sloty pre dve SIM a microSD kartu

+ odomykanie odtlačkom alebo skenom tváre (dobre funguje aj večer)

+ 15 GB priestoru v Samsung Cloud pre zálohu dát a fotografií

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ nový Android 8 Oreo a Samsung Experience 9.0

Nevýhody:

- kvalita širokouhlého fotoaparátu

- lacnejšia konštrukcia s plastovým rámom

- 24 Mpix fotografie môžu mať až 10 megabajtov

- pre niekoho hrubšie okraje okolo displeja

- starý microUSB konektor

Odporúčaná cena: 349 eur

Záver

Séria Galaxy A už nie je tak presvedčivá ako rok alebo dva dozadu. Teraz skôr kombinuje pár lepších prvkov s priemernou výbavou. Model Galaxy A7 je na tom podobne, ale ponúkne aspoň kvalitný displej a svižné reakcie.

Lákadlom je v tomto prípade širokouhlý fotoaparát. Dokáže vyčarovať zaujímavé snímky, hoci veľmi rýchlo narazí na kvalitatívne limity svojej optiky. Ak budete fotiť len základným 24 Mpix objektívom, dôvody na obavy mať nemusíte. Naopak, v tejto triede patrí k tým najlepším.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí.

Diskusia k článku:

nanoSIM 06.12.2018 - 22:53

Ďakujem.

martian07.12.2018 - 02:34 Trvalý odkaz

Nano, na "prisvietenie" tvare, kedze to je spomenute v spojitosti s odomykanim telefonu pomocou "skenu" tvare ;)

MIROCK07.12.2018 - 09:19 Trvalý odkaz

Tento samsung ...neskutocne nieco ze kde inzinieri z korei chodia na ten dizajn ??? Otrasne to vyzera..hruby fon a hrube ramceky na rok 2018 ....posledny telefon co dali A6 2018 sa este da ale toto ??? a este ta Jckova rada.. J4 J6 sestpalcove lopaty doslova...samsung stratil sudnost a tak som ich miloval aj ich strednu triedu ale to co davaju von za posledny polrok je des....chapem ze telefon ma slusne parametre ale dizajn sa im nedariiii ale ze vobec a ked chcu nieco predat tak nech to aj nejak vyzera..

Tomas07.12.2018 - 09:46 Trvalý odkaz

Dizajn nie je najlepsi, ale je subjektivny. Mna zaraza viac ten downgrade, ktory Samsung predviedol v Ackovej rade z roku 2017 na 2018. Minuly rok, dokonca aj najlacnejsia A3 mala usb-c a bola vodeodolna. Nechapem navrat k micro usb...

Bonyek@azet.sk07.12.2018 - 12:24 Trvalý odkaz

Asi im zostali nejaké "zbytkove" súčiastky, tak ich nechceli vyhodiť

Celá diskusia 15 príspevkov