Orange spúšťa na hodinkách Samsung Galaxy Watch podporu eSIM

Budúcnosť patrí elektronickým SIM kartám. Novej ére sa prispôsobujú aj naši operátori. Prvým z nich je Orange. Novú eSIM si môžete v 46 mm Galaxy Watch aktivovať od dnešného dňa.

Nový štandard pre pripojenie k mobilnej sieti operátora podporuje čoraz viac zariadení. Na Slovensku začala táto téma viac rezonovať s príchodom nových iPhonov, ktoré po poslednej aktualizácii eSIM kartu podporujú. Takže môžete mať v jednom iPhone vloženú fyzickú nanoSIM aj aktívny profil s druhým telefónnym číslom na elektronickej SIM karte.

Okrem smartfónov nájdeme tento typ SIM aj v inteligentných hodinkách Samsungu a Applu a práve Galaxy Watch 46 mm sú prvým zariadením, na ktorom môžete eSIM využívať.

Výhodou eSIM je možnosť mať v čipe uložených viacero profilov aj zahraničných operátorov a používať ich v roamingu podľa potreby. No aktívny môže byť vždy len jeden z nich. Profil je veľmi podobný tomu na plastovej kartičke.

Na správu profilov je potrebné mať nainštalovanú potrebnú aplikáciu. Pri kúpe nového paušálu je vydanie profilu je bezplatné, pri prechode z fyzickej SIM na eSIM je služba spoplatnená sumou 10 eur, každý ďalší profil stojí 2,99 eur. Kód si môžete nechať vygenerovať na predajni alebo si ho objednáte cez e-shop a doručí vám ho kuriér.

Na začiatku bude Orange garantovať funkčnosť len na zariadeniach kúpených u operátora. Aktuálne ide o hodinky Samsung Galaxy Watch. Ich recenziu hľadajte v článku Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov. Neskôr nevylučuje podporu produktov kúpených vo voľnom predaji a pracuje sa aj na podpore pre nové iPhony a Galaxy Watch 42 mm.

Na aktiváciu potrebujete smartfón alebo kompatibilné hodinky a eSIM profil, teda používateľský paušál. Aktivácia prebieha v mobilnej aplikácii oskenovaním QR kódu, cez ktorý sa stiahne profil do zariadenia. Následne sa pripojí do siete operátora.

Pri aktivácii hodiniek je potrebné, aby obidve zariadenia (mobil aj hodinky) boli pripojené na internet a spárované. Po úspešnej aktivácii sa v informačnej lište Galaxy Watch zobrazí ikona 4G.

Po úprave siete v budúcnosti môže byť rovnaké číslo napárované na mobilnom telefóne aj hodinkách. Zatiaľ túto možnosť operátor nebude poskytovať. Očakáva sa, že v budúcnosti bude eSIM súčasťou zariadení zapojených do inteligentnej domácnosti.

Diskusia k článku:

Rastislav.j 05.12.2018 - 13:34

nie je pre zákazníka výhodnejší dvojprenos? platí to pre všetky programy vrátane FF? Otestujete to?

Lenka Ivančíková05.12.2018 - 15:21 Trvalý odkaz

platia aj pre FunFon. ja mam Galaxy Watch ale BT verziu, takze zatial nemame na com otestovat.

Rastislav.j05.12.2018 - 18:27 Trvalý odkaz

a neskúšali ste sa opýtať OR, či nezasponzoruje test?

Celá diskusia 3 príspevky