JBL Xtreme 2 - vyššia odolnosť, mohutnejší zvuk

Recenzia Bluetooth reproduktora, ktorý sai nebojí ani ponorenia do vody, a konečne ho spojíte aj s ďalšími JBL reproduktormi cez Connect+.

JBL Xtreme v prvej generácii prišiel na trh nečakane. Nič podobné tu tuším vtedy nik neponúkal. Odolný reproduktor, ktorý otváral ústa všetkým mojim známym. Potom sa na trhu objavilo viacero podobných kúskov s rovnakým logom a Xtreme už nebol až tak unikátny. Konečne tu teda máme update, ktorý dobehol hlavne konkurenciu z vlastnej dielne.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Odteraz už Xtreme 2 môžete bez obáv ponoriť pod vodu a konečne aj spojiť s ďalšími JBL reproduktormi vašich kamarátov. Okolo mňa spokojne používa hlavne model Flip 4 niekoľko ľudí, s ktorými sa stretávame na rôznych akciách. Podmienkou pre spojenie viacerých repráčikov je podpora funkcie Connect+ (to plus je podstatné). Tá sa už na novších produktoch tejto značky celkom dobre udomácnila.

Základné parametre

Rozmery 29 x 14 x 13 cm, hmotnosť 2,4 kg, výkon 2 x 20 W, frekvenčný rozsah 55 - 20 000 Hz, woofer 2 x 70 mm, tweeter 2 x 20 mm, Bluetooth 4.2, JBL Connect+ na spojenie s viac než 100 ďalšími reproduktomi JBL, odolnosť IPx7, schopnosť cez USB nabíjať iné zariadenia (5V/2A), akumulátor 10 000 mAh, výdrž 10 - 15 hodín reprodukcie na 1/3 hlasitosti, nabíjanie špeciálnou nabíjačkou, popruh s otváračom na pivné uzávery.

Druhá generácia Xtreme-u je trochu väčšia a ťažšia, výškové reproduktory sa zmenšili z 35 mm na 20 mm, woofre narástli na 70 mm. Cítiť to aj pri počúvaní hudby. Xtreme nikdy nebol určený na každodenné počúvanie hudby niekde v kancelárii, aj keď aj to zvláda celkom dobre. V takom prípade ho budete nabíjať možno raz za týždeň. Kvôli veľkým rozmerom sa však na bežný pracovný stôl nehodí.

Nový dizajn sa však dobre udomácni v detskej izbe, na intráku, a možno aj v obývačke. Všade tam vám však bude určite úplne stačiť nejaký menší reproduktor typu Flip 4. Xtreme je určený na väčšie akcie - do telocviční, jazykoviek, na detské akcie, firemné večierky. Poteší majiteľa bufetu pri jazere či penziónu s vínnou pivnicou, v ktorej sa môžu opití návštevníci dosýtosti vyblázniť. Tých poteší aj otvárač na fľaše integrovaný do popruhu.

Nabíjanie uskutočníte len dodávanou nabíjačkou, ale 10 000 mAh batéria potom poslúži na nabíjanie iných zariadení cez jeden USB konektor. Xtreme 2 tak spoľahlivo nahradí záložný zdroj.

Na minimálnej hlasitosti vhodnej ako večerný doprovod k popíjaniu vínka či popri práci na počítači sa môžete spoľahnúť na 20 hodín reprodukcie. Tretinová hlasitosť je vhodná už ako doprovod k hernému večeru s kamošmi alebo hlučnejšie rodinné stretnutie. K plnej hlasitosti sa dostanete asi s dvomi promile v krvi, kedy už strácate cit nielen pre hluk, ale aj spolunažívanie so susedmi.

Xtreme 2 mi teda v istých situáciách dáva význam, a keby som mal jazykovú školu, bufet s langošmi alebo penzión, bez váhania ho kupujem. Lenže vy možno váhate, či je tých 289 eur opodstatnených, či by vám nestačilo niečo menšie. Veď na chatách sa môžete spojiť s iným majiteľom a spojiť napríklad dve Flip 4-ky. Tak si poďme porovnať ich zvuk.

Zapínam Spotify v maximálnej kvalite a k iPhonu 8 Plus pripájam Xtreme 2 a Flip 4, dva veľmi vydarené reproduktory od JBL. Uvedomujem si, že za cenu Xtreme 2 si môžete kúpiť dva kúsky Flip 4 a ešte vám ostane na obed s frajerkou. Chemical Brothers už pri tretinovej hlasitosti skladby Go zaplnia celú obývačku, keď prepnem na Flip 4 na rovnakej hlasitosti, všímam si ostrejší zvuk. Xtreme 2 na stolíku uprostred miestnosti duní na môj vkus až príliš. V rohu by to bolo neznesiteľné.

Aj pri počúvaní Toxicity od System Of a Down na polovičnej hlasitosti, kedy už oba porovnávané reproduktory konečne ožívajú a prinášajú asi najlepší zvukový zážitok, cítiť najväčšiu výhodu Xtreme 2 v masívnejších úderoch bubnov i kopáku s výraznou basou a mohutnejším hlasom speváka. Mrzia ma však nevýrazné výšky, zmenšenie tweeterov a vyššia vodeodolnosť si očividne pýtajú svoju daň. Elektrickým gitarám, base aj bicím masívnejší zvuk xtreme-dvojky prospieva, no akoby vyššia odolnosť voči vode ubrala z čistoty celkového prejavu.

Flip 4 pri svojich drobných rozmeroch viac šokuje, Xtreme v druhej generácii už neprináša až taký wow efekt. Spevák Ďuďo z Hexu v skladbe Keď sme sami je na Flip 4-ke viac v popredí, po prepnutí na Xtreme 2 ho prehlučí basa, čo na mňa pôsobí rušivo. Poďme radšej na Wonderwall od Oasis. Opäť polovičná hlasitosť Xtreme 2. Všetko fajn, v päťdesiatej sekunde nastupujú bicie a basa, opäť v tichej obývačke až otravne intenzívne, a tak znižujem hlasitosť.

Potom mi napadlo, že by všetky tieto neduhy mohol vyriešiť ekvalizér. Tak som v Spotify aktivoval nastavenie Bass reducer a trochu hore potiahol výšky (2,4 kHz a 15 kHz). Neverím vlastným ušiam, konečne je všetko tak, ako má byť. Skladba Zrána od Kataríny Málikovej odrazu zaplnila obývačku a mne nevadí ani vyššia hlasitosť. Práve naopak. Problém je, že toto nastavenie ekvalizéra ostane zapnuté aj pre moje slúchadlá, kde problém s prehnanými basmi nemám. Hranie sa s ekvalizérom je teda obmedzujúce, no s Xtreme 2 - podľa môjho názoru - priam nevyhnutné.

Na bežné počúvanie doma či v kancli beriem Flip 4. Ak by som si zariaďoval bývanie a hľadám riešenie aj do detskej, aj do obývačky, aj na záhradu, neváhal by som si kúpiť Xtreme 2. Pri počúvaní nového albumu obľúbenej kapely by som sa pohral s ekvalizérom, inak je to aj tak jedno a cez tie 7-centimetrové woofre sa vás aj ranné rádiové vysielanie dotkne o čosi intenzívnejšie. Maximálna hlasitosť je oveľa vyššia než z malých repráčikov, ktoré síce prešli dlhú cestu. Tam, kde už stráca Flip 4 dych, JBL Xtreme 2 spieva z plných pľúc.

Možno vás zaujme možnosť kúpiť si dva reproduktory a používať ich naraz vďaka funkcii JBL Connect+. Stačí jeden reproduktor JBL pripojiť k mobilu, pustiť hudbu, stlačiť tlačidlo Connect+, a potom ho stlačiť aj na ďalšom JBL reproduktore, ktorý túto funkciu podporuje. Tak som napríklad počúval hudbu z Xtreme 2, ku ktorému som dodatočne pripojil Flip 4. Dva reproduktory Flip 4 sme zase takto spájali s kamarátom na veľkonočnej chate. Ide o znásobenie zvuku v druhom, treťom a hoci aj päťdesiatom pripojenom reproduktore.

Ak chcete dva JBL reproduktory podporujúce Connect+ spojiť do stereo zostavy, nainštalujte si aplikáciu JBL Connect a namiesto Party režimu (spojenie viac než 100 reproduktorov naraz) v nej zvoľte Stereo mode a vyberte ľavý a pravý kanál. Podmienkou je použitie rovnakého modelu Bluetooth reproduktorov.

Výhody

+ modernejší dizajn

+ vyššia odolnosť voči vode

+ podpora JBL Connect+

Nevýhody

- prehnané hĺbky a slabšie výšky treba regulovať ekvalizérom

- dizajn nepasuje do bežných interiérov

- relatívne hlučné zapínanie (typické pre JBL)

Orientačná cena: 289 eur (JBL.sk)

Záver

JBL Xtreme 2 spĺňa presne to, čo od neho očakávate. Ak vám nestačí malý Bluetooth reproduktor typu Flip 4 a hľadáte niečo väčšie, toto bude zrejme ono. Výrazné hĺbky oceníte najmä vonku, kde sa basy strácajú oveľa ľahšie než v interiéri, kde Xtreme 2 možno až zbytočne duní a musíte ho regulovať ekvalizérom. Najväčšími novinkami oproti prvej generácii sú vyššia odolnosť voči vode a možnosť spojiť Xtreme 2 do série s ďalšími reproduktormi podporujúce JBL Connect+.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Me_Gusta 26.11.2018 - 21:41

Mám doma prvú generáciu tohoto xtreme a chcem sa opýtať, či je naozaj dvojka o niečo tichšia ako jednotka, pretože tak som čítal vo viacerých článkoch. Ešte by som rád napísal, že tieto repráky sú strašne prebasované, niekedy mi to dosť vadí a rozmýšľam. že by som si zaobstaral Marshall Stockwell. Má s ním niekto skúsenosti?

Richard Hombauer27.11.2018 - 17:45 Trvalý odkaz

Audio porovnaní bude určite plný YouTube, ja som ich nemal možnosť položiť vedľa seba. Ale neverím, že hrá nejakých 10 % hlasitosti rolu. Prebasovanie vyriešiš ekvalizérom. Mne sa zvuk reproduktorov Marshall nepáči. Na nich znie dobre tak Beatles, Doors či Bob Dylan. :D Samozrejme, zľahčujem, ale čo som počul, bolo strašne ploché. Niekomu to, samozrejme, može vyhovovať.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease27.11.2018 - 19:08 Trvalý odkaz

Alebo http://switcher.oluvsgadgets.net/
To je databáza od toho istého manika (Oluv) čo sem dal Wayne.
On je celosvetovo absolútna jednotka v testovaní BT repro.
Tam si zadáš 2 repraky a porovnas. Samozrejme cez slúchadlá.

Do pozornosti dávam Denon Envaya DSB250 a Harman Kardon Onyx Studio. To sú zvukovo neutrálne boxy v cene cca 200€.

Anton19727.11.2018 - 22:45 Trvalý odkaz

Ahojte ja mam harman kardon go-play a som nadmieru spokojny.

Celá diskusia 5 príspevkov