LG Prada 3.0 (LG P940)

Recenzia štýlového androidu s decentnou grafikou a solídnou výbavou. Dotykový 4,3'' NOVA Plus displej s WVGA rozlíšením dopĺňa 8 Mpix fotoaparát.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3.7 + Prada UI

procesor: dvojjadrový 1 GHz OMAP 4430

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 128 x 69 x 9 mm,

hmotnosť: 138 gramov overenédisplej: LCD NOVA Plus, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b.,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí,

predná kamera: 1,3 Mpix,

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 512 MB ROM + reálnych 6,2 GB + microSD,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21,1 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1500 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji za približne 550 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, tlačidlo spúšte, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.7

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty

Nastal čas, aby sa dotykové smartfóny začali od seba konečne odlišovať. Apple má svoj štýl, ktorý s jediným produktom nie je problém udržať. Nokia niekoľko rokov hľadala samú seba, no modely N8, N9 či Lumie rozpoznáte od konkurencie na prvý pohľad. Problém vzniká pri androidoch, ktoré sú často dizajnom nevýrazné, výnimkou sú snáď len odolné experimenty.

Na základe piatich ročníkov ankety Mobil roka môžeme povedať, že vybrať z minuloročných telefónov zopár štýloviek bolo vždy ťažšie a ťažšie. Situáciu zachraňujú farebné prevedenia, no skutočne elegantných telefónov je na trhu podstatne menej než pred niekoľkými rokmi. LG sa situáciu snaží zachrániť modelom Prada, tentoraz v tretej generácii Prada 3.0.

Prvý LG Prada (KE850) sa predával v druhej polovici roka 2007. Bol to štýlový dotykáč so slušnou výbavou za vyše 650 eur. Prada vyhrala tiež kategóriu Štýlový Mobil roka 2007. LG Prada II (KF900) bol hitom prvej polovice roka 2009. Štýlový dotykáč s QWERTY klávesnicou za 550 eur.

Tretia generácia si zachovala cenu, kúpite ju aj u operátorov a opäť zaujme decentnou eleganciou. Ako OS jej výrobca zvolil Android. Spracovanie prístroja je príkladné, zadná stena rozumne textúrovaná - aj z praktického, aj z elegantného hľadiska. Páči sa mi rozsvietenie displeja tlačidlom hlasitosti v ľavej bočnej stene. Horná stena obsahuje dvojicu záhadných tlačidiel - pravé je klasický vypínač displeja / prístroja, ľavé slúži na spustenie prednej kamery, ale až po odblokovaní obrazovky. Často sa fotíte s kamoškami na diskotéke? Tlačidlo prednej kamery sa vám bude páčiť.

Medzi dvojicou horných tlačidiel sa nachádza posuvným krytom chránený microUSB konektor. Rozumnejšie by bolo umiestnenie v spodnej stene, ale tento problém už nechávam na vás. Pamäťová karta sa nachádza pod zadným krytom, vymeníte ju bez dotyku 1500-miliampérhodinovej batérie. Reproduktor je v zadnej stene, takže zvonenie telefónu položeného na luxusnej sedačke môžete ľahko prepočuť. Alebo sa ho naučíte odkladať displejom smerom nadol, sklíčko je skutočne odolné aj voči kľúčom a iným ostrým predmetom.

Rozsvietením displeja sa na chvíľku rozžiaria aj štyri kapacitné tlačidlá pod displejom. Radšej by som tam videl tri a podsvietené podstatne dlhšie než len päť sekúnd.

Celé prostredie LG Prada je upravené do odtieňov sivej. Teda, až na ikony stiahnutých aplikácií, ktoré v rámci čiernobielej ponuky svietia ako dvojeurovka na chodníku. Ponuka aplikácií môže byť rozdelená do vertikálne uložených kategórií alebo horizontálne umiestnených stránok. Nechýba ľubovoľné zoraďovanie ikon. Domáca obrazovka aj menu pôsobia na prvý pohľad elegantne, no hrozí, že vás neskôr prestane neprehľadná jednofarebná ponuka baviť. Hornej rolovacej lište nechýbajú skratky a prepojenie s prehrávačom hudby.

Veľkosť niektorých widgetov na domácej obrazovke je možné meniť. Prispôsobenie operačného systému výrobcom je šikovné, a to platí aj pre domáce obrazovky, aj hornú lištu, aj menu. LG Prada 3.0 poteší špecialitami ako Wi-Fi Direct či NFC. Cez Wi-Fi môžete aj pracovať s telefónom na diaľku vďaka programu PC Suite. Prada tiež ponúka SmartShare, zdieľanie súborov cez Wi-Fi. Otočením telefónu môžete stíšiť zvonenie, budík či pozastaviť video. Komu nestačí obchod Google Play, pre toho je tu odporúčanie od LG v podobe obchodu LG Smart World. Aplikácia Polaris Office ponúka prezeranie i editáciu dokumentov.

Výhody:

- dizajn

- úpravy OS od LG

Nevýhody:

- príliš monotónne farby

- vysoká hmotnosť aj bez použitia kovu

Orientačná cena: 510 € (epicentrum.sk)

Záver

LG Prada 3.0 sa mi páči. Nebudem ju porovnávať s konkurenciou, pretože v takom súboji by prehrala, a to kvôli vyššej cene. Lenže, vžime sa do kože solventného zákazníka, ktorý hľadá reprezentatívny android. Koľko ich má na výber? Prada 3.0 ponúka inteligentné vyhľadávanie kontaktov, dobrú prácu s e-mailami aj dokumentmi, nechýba jej slušný fotoaparát ani pekný displej s elegantnou grafikou. Otázkou ostáva, či vás práve čiernobiela grafika neomrzí. Lebo po jej nahradení nejakým launcherom sa z Prady stáva bežný android v peknom obale. Takže, ak máte radi pekné a funkčné veci, Prada 3.0 je tu pre vás. Ak ale porovnávate každý mobil so všetkými vo firme či škole, ak si všade dokazujete, že ste za dané peniaze dostali ten najvybavenejší kúsok, tak to ste na zlej adrese. Konkurencia už ponúka jemnejšie displeje, silnejšie batérie i lepšiu podporu (Xperia S, Galaxy Nexus).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.12.2011 - 19:54

dav: ta to dojebali.nemohli tam dac xenon? a zbitocne velki ten displej! a fotak tiez vela!

anonymous14.12.2011 - 20:42 Trvalý odkaz

Ahmed: rozmery: 128 x 69 x 9 mm vs.Tenké telo s hrúbkou iba osem milimetrov má jemne zaoblené hrany.
*opravene na 9.:)*

anonymous14.12.2011 - 21:07 Trvalý odkaz

marek: typujem ze bude stat tak 800 eur ked ne viac

anonymous14.12.2011 - 21:40 Trvalý odkaz

cORP.: dav - xenon nemohli dat uz len kvoli tomu ze chceli dodrzat hrubku ktoru ma teraz ,xenon potrebuje viac miesta do sirky cize by v konecnom dosledku musela byt sosovka aj s bleskom vystupena z tela ,
marek - tych 800 euro vraz radsej do gramatiky ...

anonymous14.12.2011 - 22:31 Trvalý odkaz

hellwet: to uz tam radsej mohli dat android 4.0....

Celá diskusia 20 príspevkov