Huawei Smart Scale - zázračná váha za päťdesiat

Recenzia inteligentnej váhy s pripojením cez Bluetooth pre Android alebo iOS. Okrem hmotnosti dokáže analyzovať aj zdravotné ukazovatele.

Zdravý životný štýl začína hrať čoraz dôležitejšiu úlohu. Najlepšie to vidno na popularite fitness náramkov, inteligentných hodiniek alebo meračov spánku. Moderné technológie však prichádzajú aj do produktov, ktoré sú tu s nami už desiatky rokov.

Príkladom môže byť smart váha od Huaweiu, ktorá si napriek množstvu funkcií navyše zachováva jednoduché ovládanie a nízku cenu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 300 x 300 x 19 mm, hmotnosť 1,85 kg, nosnosť 150 kg, materiály: sklo a ABS plast, funkcie: meranie hmotnosti a telesného tuku (aj offline), BMI, svalová hmota, % vody, objem kostí, proteín, viscerálny tuk, bazálny metabolizmus (cez mobilnú app), pripomienkovač váženia, až pre 10 používateľov.

Huawei Smart Scale možno na prvý pohľad od bežnej digitálnej váhy ani nerozoznáte. Veľká sklenená plocha uľahčuje čistenie a jasný LED displej čitateľnosť údajov. Vo vypnutom stave ho však vôbec nevidno, takže neruší.

V technických parametroch si všimnete 1,85-kilogramovú hmotnosť. Tá je dôležitá pre stabilitu počas váženia, nespôsobuje ale problémy ani v prípade, že váhu každé ráno vyberáte spod umývadla či skrine. Dizajn váhy zapadne do väčšiny moderných kúpelní.

O dodávanie energie pre elektroniku vo vnútri sa stará štvorica AAA batérií, ktoré sme ale v balení nenašli. Podľa výrobcu vydržia až 12 mesiacov. Potom jednoducho kúpite nové.

Aktivácia váhy je ľahká, stačí sa na ňu postaviť. Bezpečnostné pokyny upozorňujú, že musíte byť bosí a povrch nesmie byť kvôli riziku pošmyknutia vlhký. Plocha má rozmery 30 x 30 cm, vaše ťažisko tak dobre rozloží.

Váhu môžete používať aj bez spárovaného mobilného telefónu, hmotnosť v kilogramoch a percento tuku v tele vám totiž po odvážení a niekoľkých sekundách ukáže priamo jednoduchý displej. Tieto údaje sa ale nikam neukladajú - v momente, keď váha zhasne, je všetko navždy zabudnuté. Ak vám takáto informácia stačí, 50 eur za Huawei Smart Scale budete dávať zbytočne.

Výhodou tohto zariadenia má byť spárovanie s mobilnou aplikáciou cez Bluetooth. Na svoje si prídu majitelia androidov aj iPhonov, Huawei Smart Scale totiž nájdete v Google Play i App Store.

Možno až s touto váhou oceníte, že novšie verzie iOS už nechávajú Bluetooth automaticky aktivovaný na pozadí. Ráno vám tak stačí kliknúť na správnu ikonu a postaviť sa na váhu. Žiadne otravné sťahovanie lišty alebo hľadanie správneho prepínača v nastaveniach.

Pred prvým vážením si v aplikácii vytvoríte váš profil. Tam zadáte dátum narodenia, pohlavie a výšku. Tipujem, že presnosť týchto údajov má vplyv aj na výpočet ukazovateľov, ktoré váha robí. V jednom telefóne môže mať aplikácia Smart Scale viacero používateľov a dostupný je tiež režim hosťa.

Oveľa praktickejšie bude, ak si apku na svoj smartfón nainštaluje každý člen rodiny a svoje údaje si bude spravovať sám. Keďže prenos údajov bude aktívny iba pár sekúnd, kým na váhe stojíte a kým je na displeji mobilu zobrazená párovacia aplikácia, pomiešanie údajov nehrozí. Zároveň si svoju hmotnosť budete môcť uchrániť pred inými očami. Podľa Huaweiu si váha dokáže váha zapamätať až 10 používateľov naraz. To by mohlo stačiť aj pre typickú slovenskú viacgeneračnú rodinu v jednom dome. My sme váhu bez problémov používali dvaja.

Po pár dňoch ale môže takáto rutina omrzieť. Ak si totiž chcete vytvárať Trendy - teda prehľadné grafy hmotnosti, % telesného tuku a objemu svaloviny v týždenných, mesačných alebo ročných intervaloch (a predpokladám, že pre ľudí s motiváciou chudnúť alebo zmeniť svoju postavu v posilovni bude práve toto najzaujímavejšie) budete musieť každé ráno smerovať do kúpeľne a na váhu so smartfónom v ruke.

Prial by som si, aby sa údaje pre môj profil aspoň krátkodobo ukladali priamo do váhy. Na prenos do aplikácie v mobile a tvorbu grafov by potom mohlo stačiť občasné spárovanie cez Bluetooth, povedzme raz za týždeň. Uznávam však, že pri viacerých používateľoch s podobnou hmotnosťou by sa dáta mohli ľahko popliesť. Škoda, že som nemal možnosť otestovať podobnú váhu Nokia/Withings Body+, ktorá na synchronizáciu využíva Wi-Fi. Podľa toho, čo som sa dočítal, všetko funguje cez cloud. Samozrejme, je fér priznať, že stojí dvakrát toľko.

Druhým nedostatkom je úplné uzavretie dát v aplikácii od Huaweiu. Na displeji síce vidíte hmotnosť, percento telesného tuku, BMI, hodnotu bazálneho metabolizmu (v kcal / deň), hodnotu vnútorného (viscerálneho tuku), množstvo svalov v kilogramoch, obsah kostných minerálov, % proteínu a percento telesnej vody, no nikam ich nedostanete.

Na iOS by sa priamo ponúkala synchronizácia dát s Apple Health, no bohužiaľ, nie je možná. Vtipné je, že Huawei (Honor) Smart Scale je podľa mňa totožná s Eufy BodySense Smart Scale. Tá má podľa všetkého vydarenejšiu aplikáciu a podporuje aj synchronizáciu s Apple Health alebo Google Fit. Za 39,99 eur z nemeckého Amazonu by som dokázal žiť s tým, že jej prostredie nebude v slovenčine. Keďže Huawei svoju váhu dával ako darček k niektorým svojim smartfónom, táto informácia bude zaujímavejšia skôr pre čitateľov, ktorí by si ju chceli kúpiť samostatne.

Záujemca o kúpu by mal zohľadniť tiež presnosť údajov. Meranie hmotnosti si špeciálnu pozornosť nevyžaduje, ale pri meraní tuku vám nezostane nič iné, než sledovať dlhodobé trendy a grafy.

Teória hovorí, že pri takomto meraní musí byť vaše telo každý deň rovnako hydratované. Odchýlka pri takýchto váhach sa však aj tak môže pohybovať v rozmedzí šialených 20 %. Profesionálne DEXA skenery za niekoľko desiatok tisíc eur v profesionálnych medicínskych zariadeniach majú odchýlku 2 - 3 %.

Moje údaje z Huawei Smart Scale zo dňa na deň dokázali poskočiť zo 16,3 % na 15,9 %. Toto však platí o všetkých váhach s meraním viacerých telesných proporcií, ktoré na trhu nájdete.

Inak mi aplikácia vyhovovala. V základnej karte vidíte všetky údaje z posledného merania a tri posledné záznamy na porovnanie. Stredná karta "Postavte sa na váhu" aktivuje Bluetooth spojenie s váhou a posledná karta "Trendy" patrí spomínaným grafom.

Výhody:

+ relatívne nízka cena

+ spoľahlivé Bluetooth pripojenie

+ ľahké čistenie skleneného povrch

+ dobre čitateľný LED displej

+ široká paleta meraných a vyhodnocovaných údajov

+ váhu môže používať viac ľudí naraz

Nevýhody:

- záznam údajov len s každodenným vážením s mobilom v ruke

- dáta nemožno exportovať do Google Fit a Apple Health

- odchýlka ostatných meraní (okrem hmotnosti) je mimoriadne vysoká

Orientačná cena: cca 49,99 €

Záver:

Huawei Smart Scale je šikovná a spoľahlivá váha do každej domácnosti. Okrem vašej hmotnosti dokáže sledovať tiež percento tuku v tele, objem svalov a niektoré ďalšie ukazovatele, o ktorých sledovanie by ľudia zaujímajúci sa o svoje zdravie či so záujmom schudnúť, mohli mať záujem.

Získanie týchto údajov je relatívne jednoduché, podobné funkcie sa preto objavujú vo viacerých váhach, aj za menej peňazí, než stojí tento konkrétny model. Jeho hlavnou výhodou by malo byť spárovanie s mobilnou aplikáciou. Hoci má svoje limity a na synchronizáciu s inými aplikáciami môžete zabudnúť, je určite užitočné.

Jediným problémom môže byť spoľahlivosť a veľká odchýlka takýchto meraní. Sledovať svoju hmotnosť každé ráno a dlhodobé trendy počas niekoľkých mesiacov určite môžete, no ostatné merania by ste si mali nechať potvrdiť u odborníkov.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu