Oppo Find X - ďalší čínsky priekopník

Recenzia top modelu so 6,4'' natiahnutým AMOLED Full HD+ displejom, výsuvnými fotoaparátmi, 3700 mAh batériou a Snapdragon 845.

Spoločnosť Oppo u nás nie je veľmi známa, no na domácom čínskom trhu patrí medzi najväčších a najpopulárnejších výrobcov. Spolu s Vivo a OnePlus patrí do združenia BBK Electronics, ktoré má rovnakých vlastníkov a zdieľa technológie a patenty.

Podobnosť smartfónov týchto troch značiek preto nie je náhodná. Find X je tak priamym konkurentom pre Vivo Nex S a jeden z najrevolučnejších smartfónov na trhu. Podobne ako Nex, aj Find X ponúka výsuvný fotoaparát. Nie však jeden, ale rovno tri. Prekvapením však je, že Oppo nemá čítačku odtlačkov. Nenájdeme ju vzadu ani pod displejom ako na Vivo Nex. Ktorý smartfón z tejto dvojice je teda lepší?

ikona

Základné info: Oppo Find XDual SIM android s 6,4'' natiahnutým Full HD+ displejom, unikátnou konštrukciou s vysúvacími fotoaparátmi, 3D skenom tváre, výkonným hadrvérom a 3730 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Balenie Find X je pomerne bohaté. Nájdeme v ňom rýchlonabíjačku, USB-C kábel, tvrdý priehľadný obal aj slúchadlá. Vzhľadom na cenu smartfónu som očakával obsah hodný vlajkovej lode a tu Oppo rozhodne nesklamal. Poteší tiež fólia na displeji, ktorá je aplikovaná vo výrobe. K dokonalosti chýba asi už len adaptér pre 3,5 mm audio konektor. Vzhľadom na to, že pribalené slúchadlá majú USB-C, výrobca nebol nútený ho pribaliť.

Find X je dizajnový skvost. Vzhľad je jednou z priorít tohto smartfónu a treba to brať do úvahy. V porovnaní s Nex S je vidieť ladné krivky či zmenu farby zadnej strany smartfónu. Nebojím sa tvrdiť, že ide o aktuálne najkrajší smartfón na trhu. Minimálne rámiky, žiaden výrez či iné rušivé prvky. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a Find X je toho dôkazom. Find X som si vybral v modrej farbe, no zvoliť si môžete aj ružovú.

Kombináciu skla a kovu aktuálne nájdeme na všetkých vlajkových lodiach a ani Find X tak nie je výnimkou. Telefón je spracovaný veľmi kvalitne, všetko presne sedí a lícuje. Vzhľadom na vysúvnú konštrukciu nemôžeme rátať s vodeodolnosťou, ktorú iné vlajkové lode ponúkajú. Zaujímavosťou je spodná strana, ktorá je akoby zrezaná a na rozdiel od zvyšku telefónu nie je oblá.

Nájdeme na nej USB-C konektor, mikrofón, reproduktor a opäť netradične slot pre dve nano SIM karty. Okrem zriedkavého umiestnenie na spodku telefónu prekvapí slot aj šuflíkom. SIM karty sa totiž nevkladajú za sebou do radu ako je zvykom, ale každá z jednej strany.

Na pravej strane nájdeme tlačidlo napájania, samostatné ovládače hlasitosti sú vľavo. Hore ani vzadu nie sú žiadne ovládacie prvky. 3,5 mm audio konektor či čítačku odtlačkov tak budete hľadať márne. Tesne nad displejom je malý otvor pre reproduktor, ktorý je umiestnený vo výsuvnej časti. S hlasitosťou som nemal žiaden problém, hovory som počul dobre.

Bezrámikový displej bude určite jedným z najväčších lákadiel tohto smartfónu. 6,4'' AMOLED displej dostal Full HD+ rozlíšenie a mierne zahnuté okraje. Nie som veľkým fanúšikom zahnutých displejov, no na Find X mi zahnutie neprekážalo. Bude to zrejme preto, že zahnutie je v porovnaní so smartfónmi Samsung Galaxy výrazne menšie. Kvalita obrazu, podanie farieb aj jas sú špičkové. Problémom nie je ani čitateľnosť na priamom slnku.

V nastaveniach nájdete možnosť prispôsobiť si teplotu farieb, veľkosť písma či nočný režim, ktorý je nazvaný Night Shield. Zaujímavý je efekt Curved Panoramic Light Effect, ktorý zobrazí farebnú animáciu po okraji displeja, keď vám niekto volá alebo keď vám príde upozornenie. Veľmi mi to pripomína svetelné notifikácie na Samsung Galaxy Edge smartfónoch.

Oppo Find X je vlajková loď ako sa patrí. Snapdragon 845, 8 GB RAM a 128 GB alebo 256 GB úložisko sú parametre, ktorými sa radí medzi úplnú špičku na trhu. Vnútorné úložisko pamäťovou kartou rozšírite, no ak by ste potrebovali viac než 256 GB miesta, môžete siahnuť po 512 GB limitovanej Lamborghini edícii.

V kuloároch sa tiež šepká o novom modeli s 10 GB operačnou pamäťou. Myslím, že ani najzákladnejšia testovaná 128 + 8 GB verzia sa nemá za čo hanbiť. V Antutu sme namerali 285345 bodov. Rovnako špičkové je aj vnútorné UFS 2.0 úložisko so sekvenčným čítaním 754 MB/s a zápisom 207 MB/s.

Takéto čísla sú očakávané pri vlajkovej lodi. Find X má dostatok výkonu aj na tie najnáročnejšie úlohy a len tak sa nezapotí. Medzi vlajkovými loďami so Snapdragon 845 však nijako výkonom nevyčnieva.

V oblasti konektivity dostanete základné vybavenie ako Bluetooth 5.0, 5 GHz WiFi, GPS či spomínaný dual SIM. Veľa ďalších funkcií však chýba. Menovite sú to NFC, infraport, stereo repro, audio jack či bezdrôtové nabíjanie.

Zoznam absentujúcich vecí tak rozhodne nie je malý. Keď prirátame ešte aj chýbajúcu čítačku odtlačkov a vodeodolnosť, vyzerá to tak, že bezrámikový displej a výsuvné fotoaparáty si vybrali svoju daň.

Absenciu čítačky odtlačkov sme už veľakrát spomínali, určite vás preto zaujíma ako funguje odomykanie tvárou. Musím povedať že prekvapivo rýchlo na to, že sa musí predná kamera vysunúť z tela a až potom zosnímať tvár. Samozrejme nie je to také bleskové ako na OnePlus či Huawei, ale je to viac než použiteľné. Spokojný som bol tiež s úspešnosťou odomknutí, tu som žiadne problémy nezaznamenal. Dokonca aj odomknutie na stole funguje dobre, netreba sa nejak výrazne nakláňať nad telefón.

Najväčšou slabinou pre európskeho používateľa bude nadstavba operačného systému ColorOS. Tá je šitá na čínsky trh a niektoré dizajnové prvky či funkcie sa v Európe asi nestretnú s pochopením. Testovaný kus je navyše z Číny a nenájdeme v ňom slovenčinu. Ak si vystačíte s angličtinou, francúzštinou či ruštinou, nemusí to byť problém.

Chýbajúci Google Play si môžete ručne doinštalovať, je to otázka pár minút. Občas však na vás vyskočí nejaká čínština v upozorneniach či na zamknutej obrazovke. Tej sa zatiaľ nedá zbaviť, telefón je zamknutý a momentálne sa nedá ani odomknúť. Intenzívne sa však na XDA na tom pracuje a dúfam, že v najbližších týždňoch sa podarí telefón odomknúť a nahrať do neho globálny systém.

Existuje už aj globálna verzia, ktorá sa dá kúpiť v západnej Európe. Zásadným rozdielom oproti Čínskej verzii okrem samotného systému je však cena. Kým čínsky Find X kúpite už za približne 600 €, oficiálna európska cenovka je 999 €. A tu už naozaj nastáva otázka, či sa oplatí takto výrazne priplatiť alebo sa uspokojíte s čínskou verziou a eventuálne nainštalujete globálny systém, keď to bude možné.

Nadstavba sa vyznačuje domácou obrazovkou bez menu aplikácií, ako je zvykom pre iOS či MIUI. Nájdeme tu populárne a moderné ovládanie gestami. Multiwindow sa aktivuje netradičným gestom. Je potrebné potiahnuť tromi prstami smerom nahor po obrazovke. K dispozícii sú aj tradičné podržanie tlačidla nedávnych aplikácií či z ich zoznamu. Nadstavba ďalej ponúka správcu telefónu pre mazanie odpadu, správu povolení, ochranu pred vírusmi či pri platbách.

Nechýba ani herný mód či zaujímavé rýchle akcie pod názvom Full Screen Multitasking. Ten je dostupný pri horizontálnom otočení obrazovky a umožňuje vytvoriť snímku či video, zablokovať notifikácie alebo dokonca otvoriť správy v samostatnom okne.Nadstavba ColorOS tak obsahuje množstvo zaujímavých funkcií, na jej vzhľad a fungovanie si však treba trochu zvyknúť.

Fotoaparáty sú schované vnútri tela a vždy, keď ich chcete použiť, musia sa vysunúť. Vzadu nájdeme dvojicu fotoaparátov, vpredu jeden. Hlavný zadný snímač má 16 Mpix, clonu f/2.0, 1,22 µm pixely a nechýba ani optická stabilizácia či 4K video. Druhý fotoaparát má 20 Mpix a len pomocnú úlohu pri bokeh efekte a nočných fotografiách. Telefobjektív či monochromatický snímač tu nenájdeme. Za nedostatok sa dá pokladať aj len jednofarebný LED blesk. Štandardom sú duálne či dokonca štvorité verzie.

Kvalita fotografií je veľmi dobrá. Fotografie majú množstvo detailov a prekvapil ma dynamický rozsah už v štandardnom režime. Negatívny vplyv to má ale na HDR režim, ktorý žiadne výrazné zmeny v podaní farieb či jase neprináša. Nočné fotografie sú veľmi dobré, no na špičku to nestačí. Prínos sekundárneho 20 Mpix snímača veľmi nevidieť.

Na bratrancovi OnePlus 6 sa občas aspoň podarilo zachytiť 20 Mpix snímku, keď klesla svetelnosť pod určitú úroveň. Find X však vždy spravil 16 Mpix fotografiu. Dvojnásobné priblíženie v aplikácii fotoaparátu je len softvérový výrez. Fotografovať môžete v režimoch 4:3, 1:1 a na celú obrazovku. 16:9 žiaľ chýba. Kvalita videí je tiež dobrá. Pri 4K môžete očakávať mierne trasenie obrazu pri OIS stabilizácii. Vo Full HD odvádza EIS lepšiu prácu a obraz je takmer úplne plynulý.

Predný fotoaparát má extrémnych 25 Mpix a clonu f/2.0. Takto vysoké rozlíšenie naozaj nie je bežné a na fotografiách je to vidieť. Majú veľmi veľa detailov a doslova vidíte póry na vašej tvári. Na to tu samozrejme sú rôzne skrášľovacie režimy, čo je v Číne veľmi obľúbená funkcia. Snímač bohužiaľ nezaostruje a nahráva len Full HD videá. Napriek tomu patrí medzi to najlepšie na trhu.

Prostredie fotoaparátu veľmi pripomína iOS. Má podobné ovládanie aj umiestnenie ovládacích prvkov. Nechýbajú ani rôzne režimy ako portrét s voliteľným osvetlením či akási kópia animoji. Nevýhodou je, že biele ovládacie prvky sú na svetlom podklade či ostrom slnku zle viditeľné. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Oppo Find X.

Oppo patrí medzi lídrov v oblasti nabíjania. Vďaka VOOC nabíjaniu sa môžete spoľahnúť na jedno z najrýchlejších nabíjaní na trhu. Nabíjačka má výstup 5 V 4 A výkon je tak 20 W. Bežné Quick Charge 3.0 nabíjačky ponúkajú 18 W, OnePlus Dash Charge 20 W, Huawei Mate 20 Pro má až 40 W. Už podľa papierových parametrov môžeme očakávať jedno z najrýchlejších nabíjaní na trhu. Tento predpoklad sa ukázal ako správny. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 10 %

- 10 min = 18 %

- 15 min = 27 %

- 30 min = 53 %

- 45 min = 72 %

- 60 min = 85 %

- 75 min = 93 %

- 90 min = 97 %

- 108 min = 100 %.

Prémiová Lamborghini edícia je dokonca vybavená Super VOOC 50 W nabíjačkou, ktorá telefón nabije za 35 minút. Lamborghini edícia však má menšiu 3400 mAh batériu. Bežná testovaná verzia má 3730 mAh, čo je nadpriemer medzi vlajkovými loďami. Výdrž na jedno nabitie je veľmi solídna, vždy mi mobil vydržal celý deň používania a ešte zostalo dostatok percent. Dva dni sú však už problém a museli by ste sa pri používaní uskromniť. S VOOC nabíjaním však stačí telefón pripojiť na pár minút do siete a percentá naskakujú jedna radosť.

Výhody:

+ unikátny dizajn

+ nádherný displej

+ vysoký výkon

+ rýchle nabíjanie

+ solídne fotoaparáty

Nevýhody:

- obmedzený čínsky softvér

- EU verzia je výrazne drahšia

- nemá čítačku odtlačkov

- chýba NFC, stereo repro, audio jack, bezdrôtové nabíjanie

- otázna životnosť vysúvacieho mechanizmu

Orientačná cena: 999 € (zľavový kupón v závere)

Záver

Oppo Find X je smartfónom emócií, nie rozumu. Pokladám ho za aktuálne najkrajší smartfón na trhu. Jeho dizajn je jedinečný no prináša so sebou niekoľko kompromisov. Nádherný displej, vysoký výkon a rýchle nabíjanie určite oceníte. Nesklamali ani fotoaparáty. Na trhu sú lepšie fotomobily, no Find X sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Predný snímač dokonca patrí medzi to najlepšie, s čím som sa stretol.

Výsuvný mechanizmus fotoaparátov však prináša množstvo otáznikov a neistôt. Ako dlho vydrží, prežije pád, nezasekne sa? Na tieto otázky žiaľ nepoznáme jasné odpovede. Počas môjho používania som sa so žiadnym problémom nestretol, pravdou však je, že do zasúvacej časti sa veľmi ľahko a rýchlo ukladá prach. Kameňom úrazu bude pre európskeho zákazníka cena, ktorá je 999 €. Tu sme už naozaj vo veľmi nabitom segmente, kde medzi sebou súperia najväčšie značky ako Samsung, Apple či Huawei. Preto Oppo FInd X nebude voľbou rozumu, ale emócie.

Oppo Find X si môžete kúpiť v Číne ako ja a výrazne tak ušetriť oproti európskej verzii. V obchode Geekbuying.com, kde testovaná 8/128 GB verzia aktuálne stojí 664 € s kupónom CIUEDIRL vrátane dopravy EU Priority Line bez ďalších poplatkov. V modrej farbe je telefón ešte lacnejší, s kupónom RWUPPVJD stojí 627 € vrátane poštového. Odporúčam však dobre zvážiť negatíva spomenuté v sekcii o softvéri.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Oppo Find X.

Diskusia k článku:

karol 03.11.2018 - 12:54

Prečo ja takýmto značkám okrem xiaomi vôbec nedôverujem ?

Janko Hraško03.11.2018 - 21:26 Trvalý odkaz

Tak keby bol Oppo niaky šmejd, tak pochybujem že by si ho v číne dovolili predávať s tým ich režimom...
Mne sa celkom páči, akurát cenovka by musela byť polovičná !!! Toľko toho zase neponúka aby si mohly dovoliť liter nastaviť podľa mňa...

Peter04.11.2018 - 12:15 Trvalý odkaz

absencia NF...WTF? Tolko penazi za mobil, s ktorym ani nezaplatim cez Gpay ?

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.11.2018 - 03:44 Trvalý odkaz

Absencia NFC je čínsky štandard.
Je vidno, že je to čínska distribúcia.
Tam to nik nevyužije.
V podstate má NFC iba OnePlus, vlajky Xiaomi.
Huawei tiež čínske verzie nemajú NFC.
Na tejto feature je krásne vidieť na aké trhy sa výrobca zameriava.

Celá diskusia 4 príspevky