Motorola RAZR V3

Skúsenosti s najtenším véčkom Svojho času najtenšie véčko strednej triedy s kovovou konštrukciou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 98 x 53 x 13.9 mm,

hmotnosť: 95 gramov,

vonkajší displej: pasívny, 4 096 farieb, 96 x 80 b., 19 x 16 mm,

vnútorný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 35 x 44 mm,

fotoaparát: VGA,

pamäť: 5 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS 5.0, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, miniUSB kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 zvonenia,

batéria: Li-Ion, 750 mAh,

výdrž: d 7 h hovoru/290 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

IrDA, FM rádio, pamäťové karty, EDGE, záznam videí, blesk, Push to talk over Cellular,

Balenie:

telefón, batéria, USB prepojovací kábel a redukcia, nabíjačka s miniUSB koncovkou, handsfree, CD s Lite verziou Motorola Mobile Phone Tools, kožený obal a privesok s čističom displeja (vankúšik).

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty zasunutej vedľa batérie nie je komplikované. Stačí odňať časť kovovej zadnej steny, baterku a SIM kartu vysunúť. Naozaj jednoduché a rýchle. Zapnutie je sprevádzané melódiou i animáciou.

Dizajn

Veľmi kvalitná tenká kovová konštrukcia nemá zatiaľ konkurenciu. Motorolu V3 v tomto považujem za nadčasovú a pre ľudí, ktorí potrebujú elegantný mobil na telefonovanie a písanie správ bude aktuálna ešte dostatočne dlhý čas.

Nenápadná modrá dióda vedľa externého displeja bliká len pri aktívnom Bluetooth spojení a len málo ľudí, ktorí tento mobil nevlastnia, o nej vie.

Povrchová úprava striebornej aj čiernej verzie je rovnaká. Pri čiernej vznikali obavy o jej poškodenie a zodratie, ale verte ničoho takého sa obávať nemusíte.

Atlis: "RAZR je velmi tenky telefon, vyrobeny vylucne zo zliatiny hlinika, klavesnica je niklom pokryta med (alergici pozor!). Je trosku sirsi ako standardne telefony ? no drzi sa pomerne dobre vdaka plnej hrubke dolnej casti. Povrch je pravdepodobne nastriekany oteru odolnou matnou ciernou farbou ? lame svetlo tak, ze mate dojem, ze je telefon zabaleny v zamate. Ako doplnok su pochromovane postranne tlacidla a frezovane logo Motorola na prednom aj zadnom kryte. Sklicko externeho dipleja je dymove, v jeho pravom hornom rohu je maly piktogram Bluetooth, pod ktorym sa ukryva modra LED dioda signalizujuca cinnost BT. Dokonale ciste linie narusa jedine miniUSB konektor, na ktory sa pripaja vsetko ? ci uz nabijacka, datovy kabel ci handsfree. V3 totiz nema ziadny iny konektor. Cez miniUSB sa da telefon nabijat priamo z PC. Oba displeje su farebene, vonkajsi je pasivny, zobrazi 4096 farieb, interny je aktivny, kolko zobrazi farieb to je zahada. Polovica zdrojov uvadza 65K farieb, druha zase 262K farieb. Nasiel som aj info, ze telefon pri aktivovanom fotoaparate zobrazuje vyssiu hodnotu, v menu nizsiu. V kazdom pripade je pri uhlopriecke 2,2" nadherny."

Klávesnica

Nie je to ten typ, na ktorý sa nezabúda, ale je trváca a odolná, unikátne je aj jej dokonalé podsvietenie. Horšie je to s hmatovým rozoznávaním tlačidiel. Trochu ma mrzí horšia ovládateľnosť bočných tlačidiel na ramene s displejom. Na ne si treba zvyknúť. Stredové tlačidlo Motoroly je už stará známa záležitosť, ale "nemotorolák" si na jeho prítomnosť musí chvíľu zvykať. Umožňuje nadštandardné možnosti jednotlivých funkcií.

Atlis: "99 percent ludi zaujima na V3 len jedina vec - aka je klavesnica? Rad poodhalim rusko tohto tajomstva - je uplne normalna ako kazda kvalitna klavesnica. Samotne klavesy sa pri stlacani mierne prehybaju, ich stisk je presny. Zvyknut si treba na to, ze klavesy od seba nic neoddeluje, a vy takmer nerozoznate klavesu od klavesy. Pomocky su len dve ? v tme idealne podsvietenie, a co mna prekvapilo ? Motorola dodrzala pravidla a cislo 5 je zvyraznene vystupujucim silikonom. V kazdom pripade, rychlost pisania je na dobrej urovni, no urcite budu mat problemy zienky s malymi ruckami. Pri pisani pomaha slovnik iTap. Jeho vybornou funkciou je navrhovanie slov, aj ked je vypnuty, ktore sa daju ignorovat. Vie to zprijemnit pracu ? pri zadavani URL sa dokonca zobrazuju nazvy uz navstivenych stranok."

Displej

Najhoršie je to s jeho viditeľnosťou na slnku, inak k nemu nemám veľké výhrady. Je veľký, rozlíšenie ponúka ešte stále nadštandardné, písmo je vyhladené a dostatočne zreteľné. Externý displej je po zhasnutí pomerne málo kontrastný, keď mám zmeškanú udalosť, overujem si informáciu na vnútornom displeji. Zaujímavé je aj oneskorenie pri zobrazení informácie o prijatej správe alebo zmeškanom hovore na vnútornom displeji. Po roztvorení prístroja som musel často 1 - 2 s čakať. Menu môže byť zobrazené vo forme ikôn aj zoznamu, Motorola myslela aj na majiteľov od iných výrobcov. Ponuku je dokonca možné usporiadať podľa vlastných potrieb.

Po dlhodobom používaní a častom čistení displeja (veď ide o véčko) na ňom nehľadajte škriabance. Ich ochranné sklíčka sú zo špeciálneho skla, ktoré sa len ťažko poškodí.

V balení prístroja nájdete aj pútko na ruku s vankúšikom pre utieranie displeja. Je to neuveriteľne praktická pomôcka, keďže sa ochranné sklíčko displeja veľmi rýchlo zašpiní.

Fotoaparát

Fotoaparát robí zázraky pri záberoch s nedostatkom svetla. Tam, kde spraví Motorola rozoznateľnú snímku potrebujú ostatní výrobcovia blesk. Aj keď, ten Motorole chýba. Páči sa mi viacero možných rozlíšení snímok v nastaveniach fotoaparátu. Aj tón uzávierky môžete zmeniť, aj keď si neviem predstaviť človeka, ktorý si tam dá šimpanza alebo žabu. Digitálne priblíženie znamená vytvorenie výrezu snímky. Rýchlosť reakcií pri fotení je blesková. Pri snímaní vidíte vždy graficky zobrazené voľné miesto v pamäti prístroja. 5 MB nie je veľa, ale na niekoľko VGA záberov bohate postačuje. Cez Bluetooth si ich ajtak večer pošlem do PC.

Motorola V3 nedokáže zaznamenať video, resp. s originálnym softvérom to nezvláda. Niektorí však vedia túto funkciu pomocou kábla a potrebného softvéru doinsťalovať.

Obrázky

Prezeranie snímok je pomalé, reakcie prítroja sú v médiách oneskorené a priblíženie obrázkov je možné len obmedzene (na pôvodné rozlíšenie, kedy už vidíte namiesto hlavy priateľky veľké pixely). Páči sa mi možnosť objekty pri ich odosielaní cez Bluetooth kopírovať alebo presúvať. Z vychytávok som si všimol len označovanie obrázkov pri ich prezeraní pomocou tlačidla 0. To využijete pravdepodobne pri ich hromadnom odosielaní.

Melódie

Štýly (tak nazvala Motorola profily) som si ihneď nastavil pod ľavé polyfunkčné tlačidlo, aby som k nim mal prístup hneď z pohotovostného stavu. Motorola V3 je snáď prvý model tohto výrobcu, ktorý umožňuje súčasne vibrovať a zvoniť. Nastavenie režimov je jednoduché a celkom dôkladné, hlasitosť je však platná pre všetky typy zvukov okrem tlačidiel. Vyslovene mi vadí, že pri každej zmene melódie sa ocitnem na úvodnej (Tichý) a musím listovať celým zoznamom, až sa dostanem k mnou vybranej. Pritom je pri ostatných výrobcoch úplne bežné, že sa ocitnete na aktuálnej skladbe. Melódie sú však sympatické a je ich od výroby dostatok (aj tiché, aj prenikavé, aj MP3 skladby).

Opakované pripomínanie zmeškaných udalostí je výborný zlepšovák, ale nesmiete naň zabudnúť v noci, keďže opakované pípanie značne naruší pokojný spánok. V každom režime si však môžete nastaviť pripomínanie ako pípnutie, vibrácie alebo vypnuté.

Prehrávač videí

Motorola RAZR V3 síce neumožňuje záznam videí, ale prehrávanie snímok vo formáte 3GPP jej problémy nerobí.

MotoMixer

Špeciálna aplikácia vyvinutá Motorolou pre vytváranie polyfonických MIDI melódií. V telefóne nájdete jednu základnú stopu, ktorú upravujete. Viac ako 2 nerovnaké melódie z nej však nespravíte, keďže sa to bude vždy podobať na tú základnú, z ktorej ste ich vytvorili.

Pamäť

5 MB je podľa niekoho málo, podľa mňa dosť na pár snímok. Nemal som potrebu doinštalovať do prístroja ďalšie melódie. Ak by bol môj, predpokladám, že by som 1 MB využil na MP3 melódie a ostatok, tak ako v totmo prípade, na momentky.

Telefónny zoznam

Zobrazuje súčasne kontaty na SIM karte a v mobile, čo mne osobne nevyhovuje. Vyhľadávanie podľa jedného znaku je možné v nastaveniach prepnúť na zadanie začiatku mena a vyhľadanie. Pomalé reakcie pri listovaní kontaktmi považujem však za zásadný nedostatok. Pre ukľudnenie sú tu kategórie (skupiny) a zobrazenie kontaktov aj s číslom (meniteľné v nastaveniach).

Hovor

Reprodukcia je trocha slabšia a pri telefonovaní s V3 som vždy vypínal rádio či odchádzal z hlučnej miestnosti. Pohodlie pri telefonovaní je dobré, nemám sa na čo stažovať. Vďaka kovovej konštrukcii si môžete bez obáv silnejšie pritlačiť telefón k uchu.

Pači sa mi, že po stlačení zeleného slúchadla vidíte volané čisla rozdelené na uskutočnené a neuskutočnené hovory pomocou tzv. fajky. Tento systém je zaužívaný vo všetkých Motorolách a mne sa páči. Preto sa v registri hovorov nachádzajú len prijaté a odchádzajúce hovory, jednotlivo odlíšené na uskutočnené a neuskutočnené pomocou jedinej ikonky. Čerešničkou na torte je zobrazenie dĺžky každého hovoru v pamäti prístroja.

Telefonovanie s Bluetooth handsfree bolo úplne bezproblémové. Dokonca je možné zavrieť mobil a hovor smerovaný do Bluetooth slúchadla nebude prerušený. Počas celej doby používania som s Motorolou V3 úspešne používal Bluetooth handsfree Motorola HS810. Kombináciu týchto dvoch zariadení môžem len odporučiť. Lacné handsfree s nadštandardnou výdržou vďaka unikátnemu systému vypínania a zapínania zariadenia ma veľmi milo prekvapilo. A dodávalo sa dokonca aj v špecialnej sérii s nabíjačkou do auta s dvojitou koncovkou pre nabíjanie hadfsree aj telefónu.

Písanie textov

Písanie textov na Motorole V3 nie je zlé, ale na slovník iTap som si nezvykol a klávesnica nepatrí k vrcholne najlepším. Na druhej strane zobrazenie ôsmich riadkov zreteľného textu hodnotím kladne a všetky nedostatky sú skôr vecou zvyku. Nič vážne nemôžem v tomto smere Motorole vyčítať.

SMS

Editor správ nevybočuje z radu a je podobný editorom v ostatných modeloch značky. Pred odoslaním správy môžete aktivovať potvrdenie o jej doručení, čo som aj niekedy pekne využil. Na mobiloch konkurenčných značiek mám túto funkciu štandardne vypnutú (najmä Nokia ňou vie pekne znepríjemniť život), avšak tu som vždy porozmýšľal, či doručenku neaktivovať. Pri písaní pomocou slovníka iTap kvôli diakritike napíšete do každej správy len 70 znakov. O počte čiaskových správ sa dozviete až tesne pred poslaním SMS. Ide prakticky o poslednú otázku pred jej odoslaním. Návrat späť do textu je však možný. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná s ostatnou pamäťou mobilu.

MMS

Klasický editor multimediálnych správ s možnosťou vloženia obrázku, zvuku, videa, záznamu (AMR), vizitky, a to samozrejme na viacerých stránkach.

E-mailutomatický výber správ

E-mailový klient s jediným možným nastaviteľným kontom ma príjemne potešil. Umožňuje vloženie obrázku, videa, zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 64 kB).

Instant messaging

Funkcia, ktorá po nastavení príslušných údajov slúži ako messenger pre služby ICQ a podobné.

Na stránke www.Yamigo.com nájdete registračný formulár, do ktorého vypíšete potrebné údaje. Medzi nimi sú meno a priezvisko, e-mail, heslo a identifikačné číslo k aspoň jednej messengerovej službe (ICQ, Yahoo, MSN). Po odoslaní registrácie získate na zadanej e-mailovej adrese potrebné heslo, ktoré si hneď nato môžete zmeniť. Potom vo vašej Motorole v položke IM nastavíte tieto parametre:

1. GPRS APN: internet

2. meno: -

3. heslo: -

4. IM server: www.yamigo.com

5. Port: 80

6. Post URL: /wv/control

Pri prihlásení potom zadáte ID a heslo používané na Yamigo.com.

CB správy

Cell Broadcast správy (lokálne info) sa zobrazujú ako textová správa alebo flash message na displeji mobilu. Všetko potrebné nájdete v nastaveniach správ.

WAP

Celkom rýchly vlastný prehliadač zobrazuje 8 riadkov textu. Na Motorolách si vážim výnimočnú vec ? možnosť prečítať prijatú SMS správu aj počas wapovania (podobne ako v Sony Ericssonoch). To sa zíde napríklad pri ICQ cez wap.tjat.com. K WAP 2.0 prehliadaču nemám žiadne výhrady, ani najjednoduchšie HTML stránky však nezobrazí. Milo prekvapí história navštívených adries a možnosť stránky ukladať. Písanie dlhších textov na WAP-e je zdĺhavé.

Prenos dát

Bluetooth je v tejto kategórii štandardom, Motorola ho dokonca zrejme implementuje do všetkých ďalších modelov. Konektor miniUSB poteší mnohých zástancov univerzálnych prvkov v mobioch. Vďaka nemu mobil nabijete všade, kde je počítač a zaužívaný kábel. So synchronizáciou kontaktov je však problém, keďže Lite vezia programu Mobile Phone Tools v balení neumožňuje synchronizáciu kontaktov s programom MS Outlook.

Pri odosielaní dát cez Bluetooth Motorola V3 graficky aj číselne zobrazuje podiel prenesených. Páči sa mi možnosť obrázok či iný objekt cez Bluetooth presunúť alebo skopírovať.

Ako napísal v diskusnom fóre k Bluetooth v Motorole V3 Atlis: "Motoroly su v tomto (Bluetooth) tak trochu zvlastne. BT funguje v troch rezimoch - napajanie vypnute - uplny off BT, napajanie zapnute - pasivny, neviditelny rezim (aj pre sparovane zariadnia) a viditelnost na 60 sekund. Su to ale len dve polozky v menu - jedna meni napajanie, druha viditelnost. Dalsou zvlastnostou je, ze ak trva prenos (vtedy aj blika LED) trebars len 25 sekund, Bluetooth z bezpecnostnych dovodov prejde do pasivneho rezimu."

Podľa príspevkov v našom fóre má Motorola problémy s prenosom SMS-iek a udalostí z kalendára pri použití Mobile Phone Tools. Jeden z užívateľov odporúča pre tento účel program P2ktools. Novú verziu P2KTools stiahnete priamo TU.

O programe v plnej verzii sa dočítate v článku:

Mobile Phone Tools a Motoman

Organizačné funkcie

Budík - Nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň.

Kalendár - ten je maximálne postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Mesačný náhľad je roztiahnutý na celej ploche displeja.

Poznámky mi v telefóne naozaj chýbali.

Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Diktafón aktivujete stlačením a držaním bočného tlačidla vedľa displeja. Jendoducho tak zaznemanáte časť hovoru aj bežné zvuky.

Hry a Java aplikácie

PhoneBook3D - aplikácia zobrazujúca telefónny zoznam s trojrozmernou grafikou. Ja som ju ani raz nevyužil.

Slideshow - výborná aplikácia, ktorá zobrazuje horizontálne snímky a strieda ich vo vami nastavenom čase.

Java aplikácie je možné nechať bežať na pozadí.

Výdrž, batéria

Motorola V3 mi pri bežnom používaní vydržala vždy 2 - 3 dni na jedno nabitie. Uskutočním pár minút hovorov denne, prijmem a odošlem niekoľko SMS.

Výhody:

- kvalitné spracovanie,

- fotenie za šera,

- rozľahlá klávesnica,

- prepracovaný register hovorov.

Nevýhody:

- vyhľadávanie kontaktov,

- iTap a skracovanie správ,

- viditeľnosť displeja na slnku,

- malá pamäť.

Cena

V akciových ponukách mobilných operátorov od 5 000 Sk vyššie, vo voľnom predaji 10 990 Sk.

Motorola RAZR V3 je na našom trhu už takmer rok. Začala s vysokou cenou, dnes sa predáva za polovicu. Z manažérskeho mobilu sa stal model dostupný aj pre bežných užívateľov, ktorí si potrpia na dizajne. Motorola V3 nie je technickou novinkou, ponúka bežné funkcie vyššej strednej triedy. Jej kvalitné spracovanie a rozľahlý displej i klávesnica však ťažko hladajú konkurenta. Motorola RAZR V3 je mobil, na ktorý budem dlho spomínať.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.08.2005 - 03:04

7wcsnurka: wapu sa da prijat aj mmska a hovor...btw ja mam ton uzavierky zabu :D

anonymous23.08.2005 - 17:24 Trvalý odkaz

Blocker: starsie motoroly (V500) mali problem s pamatou pri pouzivani wapu... ma ten isty problem aj V3 ?

anonymous23.08.2005 - 20:36 Trvalý odkaz

orso: Ja by som este dodal, ze vyhladavat sa da aj pomocou viacerych pismen (resp. da sa prepinat medzi 2 sposobmi vyhladavania: 1) klasicky - napisem 1. pismeno a skoci mi to na mena zacinajuce tym pismenom; 2) napisanim celeho mena alebo jeho casti a naslednym najdenim v zozname). Treba na to vsak novsi flash. Ja som skusal verziu C3R_A. Ta okrem ineho dovoli aj nahravanie videa a spristupni uzivatelovi viac pamate telefonu (ja som sa dostal na volnych cca 9200kB). Novy flash ako aj postup ako ho nahrat je elegante spracovany na www.motox.us Neviem vsak aky to ma vplyv na zaruku!

anonymous24.08.2005 - 10:36 Trvalý odkaz

7wcsnurka: v500 bol problem miznutia pamete chybou orange softu..

anonymous25.08.2005 - 03:21 Trvalý odkaz

riso: odsek som prepisal tak, ako napisal orso. uz som sa s tymto systemom vyhladavania kontaktov pri Motorolach stretol a tak je mozne, ze pri aktualnych SW verziach to uz takto funguje aj v pripade V3.

Celá diskusia 12 príspevkov