Xiaomi Mi A2 - midend v novom kabáte

Recenzia smartfónu čistým Androidom, 6'' natiahnutým Full HD+ displejom, Snapdragon 660, 3010 mAh batériou a duálnym fotoaparátom.

Keď minulý rok predstavilo Xiaomi model Mi A1, veľa fanúšikov sa nestačilo čudovať. Jedna z najzásadnejších odlišností Xiaomi smartfónov a tabletov a zároveň najobľúbenejších vlastností priaznivcov tejto značky bola preč.

Hovorím o nadstavbe s názvom MIUI, ktorá si získala milióny priaznivcov po celom svete, a ktorú poháňa veľmi silná komunita ľudí, čo možno vidieť aj na česko-slovenskej stránke miuios.cz. Mi A1 bola zaradená do programu Android One a namiesto silno upravenej MIUI, tak má čistý Android. Po roku sa situácia opakuje a nástupcovia s názvami Mi A2 a Mi 6X zdieľajú rovnakú filozofiu. Dnes sa pozrieme na prvý z nich. Na fotografiách sú však obidva modely.

ikona

Xiaomi Mi A2 (základné info)Dual SIM android s čistou verziou systému 8.1 Oreo zaradený do programu Android One, čipsetom Snapdragon 660, až 6 GB RAM, duálnym fotoaparátom a 3010 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Mi A2 je určená pre medzinárodný trh. Globálne zameranie je vidieť už pri balení, v ktorom nájdeme európsku nabíjačku. Okrem nej nájdeme v balení ešte USB-C kábel, redukciu na 3,5 mm audio konektor a gumený obal. Áno, Xiaomi pokračuje v trende pridávania obalov do balení ich smartfónov, za čo ich rozhodne chválim.

Pamätajte, že popri objednaní (a často dlhom čakaní na doručenie) telefónu z Číny si môžete aj tento model kúpiť priamo zo slovenskej distribúcie, napríklad v obchode mi-store.sk. Môžete sa tak spoľahnúť na európsku nabíjačku, slovenské dokumenty v balení, dvojročnú plnohodnotnú záruku a pre podnikateľov aj odpočet DPH. Keď si kúpite telefón v kamennej predajni Mi Store (zatiaľ Bory Mall, pripravuje sa bratislavský Avion a Žilina), získate dokonca šesťmesačnú záruku na rozbité sklo. A keď náhodou rozbijete displej, môžete si ho tu dať (podobne ako iné poruchy) kedykoľvek opraviť.

Dizajn Mi A2 je evolúciou Mi A1. Kovové telo je kvalitne spracované, nechýbajú ani zapustené antény či zaoblenie zadnej strany. Telefón je tak príjemne tenký a pôsobí prémiovým dojmom. V slepom teste by ste si mohli Mi A2 pomýliť s ovela drahšími telefónmi. Podobne ako pri Mi A1 ani tu nechýba Android One logo na zadnej strane.

Za mierny nedostatok konštrukcie by sa dalo pokladať vystupujúce sklo z rámu, ktoré môže byť náchylnejšie na rozbitie v prípade pádu. Oveľa lepšie by bolo, keby kovový rám plynulo prechádzal do skla.

Pri porovnaní s predchodcom Mi A1/5X si všimnete tri zásadné zmeny. Natiahnutý 18:9 displej, chýbajúci audio konektor a nové umiestnenie fotoaparátu. Odstránenie audio konektoru pokladám za silné negatívum a ani duálny fotoaparát vás z praktického hľadiska nepoteší.

Kým A1 a 5X mali len mierne vystupujúci fotoaparát s tenkým kovovým lemom, fotoaparát na A2 a 6X vystupuje takmer 2 mm nad zvyšok tela. To je nielen neestetické, ale aj nepraktické. Po položení telefónu na stôl sa kýve, čo nie je zrovna príjemné. Takže aj v tomto smere ide o krok späť. Kopírovanie iPhone X sa mi zdá v tomto prípade nemiestne, najmä keď predchodcovia mali vyriešený fotoaparát praktickejšie.

Jedinú zásadnú dizajnovú a hlavne pozitívnu, zmenu možno vidieť na prednej strane. Preč sú hrubé okraje nad a pod displejom, no zároveň s nimi aj navigačné tlačidlá. A1 a 5X pôsobili minulý rok zastaralo, nový šat A2 a 6X rozhodne pristane. Natiahnutý displej a menšie okraje vítam, no že by som šiel vyskočiť od radosti tiež nemôžem povedať. Okraje nad aj pod displejom sú stále dosť veľké a nedajú sa porovnávať s vlakovými loďami. Tu sú asi dvakrát také hrubé.

Pod displejom by stále mohli byť umiestnené kapacitné tlačidlá, miesta je tam tak akurát. Dizajn prednej strany sa tak prehupol do roku 2018, no nejde o žiaden futuristický zázrak ako v prípade Vivo Nex. Má to však aspoň jedno pozitívum - nenájdete tu výrez v displeji. Kým menší brat Mi A2 Lite / Redmi 6 Pro výrez má, Mi A2 / 6X nie. Vzhľadom na dnešné trendy je skôr netradičné že drahší, lepšie vybavený a väčší súrodenec výrez nemá a menší áno, ale budiž, aspoň máme na výber.

Pri pohľade na A2 a 6X mi nedá nepozastaviť sa nad jednou vecou. V Xiaomi zjednodušili prácu dizajnérov na dva úkony: CTRL+C a CTRL+V. Je až nepochopiteľné koľko modelov aktuálne čínsky gigant produkuje a o čo horšie, podobajú sa ako vajce vajcu a to nielen dizajnom ale aj výbavou. Jasným príkladom je Redmi Note 5. Väčšia batéria, slabší procesor a plastové kryty antén sú zrejme jediné podstatné rozdiely vo výbave.

Aby toho nebolo málo, za chvíľu sa na trh dostane Redmi Note 6 Pro, ktorý zase vyzerá ako zväčšenina Mi A2 Lite. Ďalší chaos nastal v Mi 8 sérii, kde sú teraz až 4 modely. Neviem čo si o tejto situácií myslieť okrem toho, že Xiaomi sa asi zbláznilo. Okrem dizajnu sa kopíruje aj hardvér, veď Snapdragon 625 použili v už vo vyše tucte telefónov, a to je šialené.

Späť k Mi A2. Displej je pekný, dobre čitateľný a nesklamú ani pozorovacie uhly či podanie farieb. 6'' je v dnešnej dobe už viac menej štandard a natiahnuté displeje s touto uhlopriečkou nahradili 5,5'' tradičné 16:9 displeje. Tento rozmer je tak na hranici ovládateľnosti jednou rukou, no stále je to možné. Samozrejme záleží to aj na tom, akú veľkú dlaň a dlhé prsty máte. K ľahkej ovládateľnosti pomáha aj priaznivá hmotnosť 166 gramov, ktorá v dobe 200 gramových obrov pôsobí až magicky. Napomáha tomu určite aj hrúbka len 7,3 mm.

K ovládanie telefónu mám ešte niekoľko poznatkov. Ako už je pri čistom Androide bežné, tlačidlo späť je vľavo a nedá sa to nikde v nastaveniach zmeniť. Gestá tu ešte nenájdete, no povedal by som, že to je len otázka času. Počas používania ma hnevala automatická regulácia jasu, ktorú som musel neustále ručne nastavovať.

Výkonom Mi A2 nesklame a to najmä vďaka procesoru Snapdragon 660 a 4 alebo 6 GB RAM. 660-ku sme prvýkrát videli v Mi Note 3, čo je vyššia stredná trieda a teraz ju nájdeme aj v tabletoch Mi Pad 4 (Plus) či smartfóne Mi 8 Lite. Výkon je tak viac než dobrý, čo potvrdzuje aj skóre 130 320 bodov v AnTuTu 7. Snapdragon 660 sa mi osvedčila už v tablete Mi Pad 4 a tu je situácia rovnaká.

Telefón je rýchly, neseká a ani náročný multitasking mu nerobí problém. 4 GB RAM sú v tejto cenovej kategórií veľká výhoda, veď niektoré vlajkové lode majú takisto veľkú operačnú pamäť. Príkladom môžu byť nové Google Pixel 3 a 3 XL. Horšie je to už s úložiskom, ktoré v testovanej verzii je len 32 GB bez možnosti rozšíriť ho o pamäťové karty. V ponuke sú našťastie aj 64 a 128 GB verzie, vybrať si tak môžete podľa vašich potrieb.

Konektivita je kontroverzná. Na jeden strane máme dual SIM, LTE, Bluetooth 5.0, USB-C, 5 GHz WiFi, GPS a Infraport. Toto všetko sú užitočné funkcie, ktoré rozhodne oceníte. Výbava však nie je ideálna. Chýba už spomínaný audio jack, NFC, slot pre pamäťové karty či stereo repro. Toto sú funkcie, ktoré by ste určite ocenili a posunuli by telefón zase o level vyššie. Zamrzí hlavne absencia NFC kvôli bezkontaktným platbám cez Google Pay. Taktiež nerozumiem absencii stereo repro, ktoré v podobne postavenej a cenovo dostupnej sérii Mi Max nájdeme. Dôležité je tiež spomenúť, že Mi A2 má vo výbave aj 800 MHz LTE B20 sieť.

Hlavnou odlišnosťou Mi A série od ostatných Xiaomi zariadení ja samozrejme nadstavba. Čistý Android so sebou prináša výhody aj nevýhody. Spoľahnúť sa môžete na rýchle a pravidelné aktualizácie systému a nechýbajú ani mesačné bezpečnostné záplaty. Aktuálne je na Mi A2 dostupný Android 8.1.0, no Android 9 Pie môžeme podľa vyjadrenia Xiaomi očakávať do konca roka.

Od Mi A2 môžete očakávať to isté ako od každého iného smartfónu s čistým Androidom. Jednoduchá ale funkčná nadstavba bez zbytočných farbičiek alebo nepotrebných funkcií poteší svojou rýchlosťou. Na rozdiel od MIUI tu nájdeme menu aplikácií ako je v Androide bežné.

Na domácej obrazovke nájdete úplne vľavo Google Home s aktuálnymi správami a vyhľadávaním. Funguje skratka na návrat na predchádzajúcu aplikáciu dvojitým stlačením tlačidla nedávnych aplikácií a taktiež multi window. Spomenul by som ešte ambientné podsvietenie displeja, ktoré vám zobrazí notifikacie na vypnutom displeji bielou farbou.

Xiaomi do čistého Androidu veľmi nezasahuje, pridalo iba zopár aplikácií. Medzi ne patria Mi Remote, Mi Drop, správca súborov či aplikácia fotoaparátu. Pomocou Mi Remote a infraportu môžete ovládať domácu techniku. Mi Drop zase slúži na bezdrôtové prenosy súborov bez použitia internetu. Mi A2 si samozrejme môžete doplniť o ďalšie Xiaomi aplikácie ako Mi Fit či pre zmenu Google aplikácie ako Android Auto, ktoré som intenzívne používal spolu s Waze.

O zabezpečenie sa stará rýchla a presná čítačka odtlačkov ako je to už na Xiaomi zariadeniach zvykom. Trendom v roku 2018 je však odomykanie tvárou a to tu nesmie chýbať. V nastaveniach zabezpečenia nájdete položku Smart Lock, ktorej súčasťou je aj dôveryhodná tvár.

Odomykanie tvárou nie je také rýchle ani presné ako na OnePlus či Huawei zariadeniach ani bezpečné ako na iPhonoch či Samsungoch, no je tu a občas ho tak môžete použiť. Vzhľadom na to, že musíte smartfón najskôr prebudiť a potom počkať na symbol odomknutia zámky, radšej som používal čítačku odtlačkov, ktorá funguje aj pri zhasnutom displeji a je tak násobne rýchlejšia.

Výrazných zmien oproti predchodcovi sa dočkali aj fotoaparáty. Vzadu stále nájdeme duálny fotoaparát, teraz je ale orientovaný vertikálne na štýl iPhonov. Taktiež výrazne vyčnieva, o čo sme si tiež už povedali. Hlavný snímač má stále rozlíšenie 12 Mpix a 1.25 μm pixely, ale väčšiu f/1.75 clonu ma rozdiel od f/2.2 pri Mi A1. Ešte väčšou zmenou prešiel druhý snímač, ktorý už nie je teleobjektív a nemá 12 ale 20 Mpix, dvakrát väčšie 2.0 μm pixely a tiež clonu f/1.75.

Druhý fotoaparát využijete v noci, kedy dokáže zo 4 pixelov vytvoriť jeden a tak redukovať šum. Predný snímač je rovnaký ako sekundárny, má však clonové číslo f/2.2. Oproti Mi A1 s 5 Mpix predným fotoaparátom ide o veľkú zmenu. Nahrávanie videa je možné v 4K aj Full HD, v oboch prípadoch však len pri 30 snímkach za sekundu.

Kvalita fotografií v noci aj cez deň ma príjemne prekvapila. Podanie farieb aj dynamický rozsah sú na dobrej úrovni. HDR funguje pekne, dobre je vidieť jeho účinnosť na oblakoch aj tráve. V porovnaní s Mi A1 sú denné fotografie o triedu lepšie. Deň a noc, taký je rozdiel pri nočných fotkách. Kým na fotografiách Mi A1 bolo viac šumu ako detailov, fotografie z Mi A2 sú neporovnateľne lepšie. Dobre je vidieť prínos väčšej clony aj druhého 20-megapixelového fotoaparátu. Portrétový režim zadnej aj prednej kamery funguje dobre, na špičku na trhu ale nedosiahne.

Občas sa stane, že istú časť fotografie nerozmaže alebo naopak rozmaže vlasy, ktoré by nemali byť rozmazané. Zaujímavé je porovnanie s Mi 6X. Mi A2 má o máličko menej šumu a fotografie sú tiež trochu tmavšie ale vernejšie. Občas sa tiež stalo, že jeden alebo druhý telefón použil iné ISO alebo dĺžku expozície aj keď bola fotografovaná rovnaká scéna. Zvláštne je tiež to, že Mi A2 dokáže lepšie zaostriť pri makre. Po analýze fotografií mám pocit, že Mi A2 fotí o máličko lepšie. Rozdiel je však zanedbateľný. Keby som ho mal vyjadriť číselne, pohybovali by sme sa niekde na 3-5 %.

Pri Full HD videách poteší dobrá stabilizácia obrazu. V 4K rozlíšení však už musíte rátať s otrasmi. Prednej kamere by som vytkol malý uhol záberu. Aj pri maximálne natiahnutej ruke sa ledva zmestíte do záberu. Kvalita zvuku je tiež priemerná. Hlas nahrávajúceho je počuť dobre, horšie je to s okolitými zvukmi ako vetrom či autami. Tie sú akési plechové. Oproti Mi A1 a 5X je počuť zlepšenie, pri nich bol zvuk katastrofálny, no stále má Xiaomi čo zlepšovať

.

Opäť tak vytýkam to isté napriek tomu, že vidno zlepšenie. Absenciu 60 fps videa ani nemusím spomínať, to je pre Xiaomi akýsi štandard. Mi A2 oproti predchodcovi prináša zlepšenia vo všetkých smeroch, najmä však v nočných fotografiách a zvuku vo videu. Fotografie sú na dobrej úrovni a rozhodne nesklamú. Ďalšie fotografie nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi A2 a odporúčam pozrieť si aj Takto fotí Xiaomi Mi 6X.

Výrobca do čistého Androidu pridal svoju aplikáciu fotoaparátu, ktorá ponúka množstvo funkcií, režimov a filtrov. Fotografovať môžete v štandardnom pomere strán 4:3 ale aj 16:9 a 18:9. Žiaľ aplikácia je v porovnaní s Mi 6X ochudobnená o niekoľko funkcií. Nemá rýchle zhotovenie fotografie, nedá sa fotoaparát spustiť dvojitým stlačením napájania, chýba tiež skenovanie QR kódov. Režim na výšku je vlastne portrét, len zvláštne pomenovaný. Aplikácia je tak v porovnaní s MIUI výrazne orezaná, čo je škoda. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi A2.

Kameňom úrazu je batéria. Xiaomi sa z A1 a 5X nepoučilo a opäť použili relatívne malú 3010 mAh batériu, čo je dokonca o 70 mAh menej než mali A1 a 5X. Výdrž nepatrí medzi silné stránky A1. Zvyčajne som sa pohyboval okolo 4 hodín zapnutého displeja, čo je priemer. Občas som sa dostal pod túto hodnotu, inokedy mierne nad.

V každom prípade nejde o žiadne prekvapenie ale skôr sklamanie. Pripadá mi to tak ako keby si v Xiaomi povedali - "Však čo, dajme malú batériu, máme XY ďalších modelov s veľkými batériami". A to je aj pravda. Veď aj A2 Lite má 4000 mAh. Je to však škoda, silná batéria mohla byť ďalším dôvodom, prečo siahnuť po tomto smartfóne. Žiaľ nie je.

Sklamaním je aj dĺžka nabíjania. Nepochopiteľne chýba podpora Quick Charge 3.0 a spoľahnúť sa tak musíte na 5 V 2 A nabíjačku. 3010 mAh batériu nabijete za približne hodinu a trištvrte. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 7 %

- 10 min = 13 %

- 15 min = 20 %

- 30 min = 40 %

- 60 min = 75 %

- 104 min = 100 %

Výhody:

+ rýchle aktualizácie a bezpečnostné záplaty

+ dostupnosť na Slovensku

+ kvalitné spracovanie

+ pekný displej s dobrým jasom

+ výkonný a úsporny čipset

+ neprehrieva sa

+ plná podpora LTE sietí

+ kvalita fotografií v porovnaní s predchodcom

+ hrúbka a hmotnosť

Nevýhody:

- chýba 3,5 mm audio konektor a NFC

- výdrž batérie

- kvalita okolitého zvuku vo videách

- dlhé nabíjanie

- orezaná aplikácia fotoaparátu v porovnaní s MIUI

Orientačná cena: od 239 € (mi-store.sk)

Záver

Xiaomi Mi A2 je veľmi silným adeptom na kráľa strednej triedy. Očarí spracovaním, výkonom aj softvérovou podporou. Chválim modernejší dizajn aj zlepšenia v oblasti fotoaparátu. Zmieriť sa však budete musieť s absenciou audio konektoru a NFC. Google Pay v takto dostupnom smartfóne mohol prilákať veľa používateľov. Nepotešila ma výdrž batérie, čo je vzhľadom na hrúbku a hmotnosť telefónu predpokladaný kompromis. Na absenciu rýchleho nabíjania v lacnejších Xiaomi zariadeniach som si už akosi zvykol ale kritizovať ju neprestanem. Napriek tomu pokladám Mi A2 za veľmi vydarený smartfón a v rukách bežného používateľa odvedie viac než dobrú prácu. Na súrodenca Mi 6X sa pozrieme v samostatnom článku.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi A2.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 16.10.2018 - 10:31

absencia NFC a 3.5mm zamrzi... cisty android potesi :)

Michal16.10.2018 - 10:46 Trvalý odkaz

Na recenziu tohto telefónu som sa tešil. Neviem prečo, ale nejako mám osobne pocit, akoby mal viac negatív, slabá batéria, chýba jack, rozmery, nemožnosti platby cez NFC, veľmi vystupujúci foťák.. a taká novo prichádzajúca nokia 7.1 bude asi lepšia voľba. Som zvedavý aj na recenziu tej Nokie, keď bude..

Samotná recenzia sa mi páčila.. Tiež trochu nerozumiem tej xiaomi stratégii chrlenia mobilov skoro na kopyto..

Nightmare16.10.2018 - 11:14 Trvalý odkaz

Suhlas dost negativ to ma

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.10.2018 - 13:28 Trvalý odkaz

Zvláštne, že nižší derivát Mi A2 Lite má 3.5mm Jack, silnejšiu 4000 mAh batériu.
Podporuje pamäťové karty - slot je dokonca dedikovaný, čiže neuberá funkcionalitu dual sim. FM rádio, infraport prítomný. Aj displej area je lepší.

Snapdragon 625 je úplne v poho, vzhladom na cenu a výbavu. 150-180€ je zvykom tam šupnúť max. S435 :)

Kubo10203016.10.2018 - 14:02 Trvalý odkaz

Na druhej strane nema A2 Lite unibody konstrukciu, ma len micro-usb, slabsi fotoaprat a aj stary soc (snp 625). A2 mi ale tiez nepride ako moc vydareny model, slaba bateria, doplnana absenciou 3,5mm jacku a nfc

Celá diskusia 10 príspevkov