Dilema: Huawei Mate 20 Lite vs. Samsung Galaxy A7 (2018)

Samsung bude lacnejší, trochu výkonnejší a ponúkne až trojicu fotoaparátov. Huawei ale láka na silnejšiu batériu, rýchlejšie nabíjanie a USB-C konektor.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takto nám napísal aj Pavel: "Dobrý deň, rozmýšľam o kúpe nového telefónu a neviem sa rozhodnúť, či to bude Huawei Mate 20 Lite alebo Samsung Galaxy A7 (2018). Môžete mi nejako v skratke poradiť? Ďakujem a prajem príjemný deň!"

Ide o dvojicu smartfónov s natiahnutými displejmi a Full HD+ rozlíšením. Huawei Mate 20 Lite naplno sleduje dnešné trendy a ponúka aj trochu kontroverzný výrez v hornej časti svojej IPS oprazovky. Necháme na vás, či sa vám tento prvok páči alebo nie.

Vďaka maximálnemu využitiu prednej steny zobrazovacím panelom sa musela čítačka odtlačkov prstov presťahovať dozadu, pri Huaweioch to ale nie je nič výnimočné.

Samsung Galaxy A7 (2018) dostal o niečo menší 6-palcový Super AMOLED panel, ktorý takýto "notch" alebo rohy nemá.

Veľmi diskutovaným prvkom je však čítačka odtlačkov prstov, ktorá sa po vzore niektorých starších Xperií od Sony nachádza naboku telefónu.

Rozdielne polohy bodov pre odomykanie operačného systému Android každopádne na Pavlove rozhodovanie nemusia mať až taký vplyv, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Nové smartfóny totiž dokážu domácu obrazovku zobraziť aj po úspešnom zosnímaní vašej tváre prednou kamerou, takže otlačok zrejme budete používať len večer a v noci, kedy si objektívy bez infračervených senzorov (prítomných až v o niečo drahších smartfónoch) so skenom neporadia.

Obaja konkurenti dostali veľmi podobnú hardvérovú výbavu. Spoľahnúť sa budete môcť na 64-gigabajtové úložiská a 4 GB operačné pamäte.

Rozdiel tak je len v použitých procesoroch. Huawei Mate 20 Lite vsádza na Kirin 710 spriahnutý s grafikou Mali-G51, Samsung na Exynos 7885 a výkonnejšie Mali-G71.

Iné prvky v Galaxy A7 (2018) si už podobnú pochvalu, naopak, nezaslúžia. Mobil napríklad budete musieť nabíjať cez zastaraný a pomalý microUSB konektor. Chýba mu tiež klasický 3,5 mm audio jack a dostal výrazne menšiu 3300 mAh batériu.

K Huaweiu pripojíte aj USB-C aj bežné slúchadlá a podporuje technológiu Huawei Quick Charge, ktorá doplní štavu do 3750 mAh akumulátora rýchlejšie, nie však až tak rýchlo ako Huawei SuperCharge v drahších modeloch značky.

Oba smarfóny lákajú na kvalitné selfies vďaka 24-megapixelovým predným fotoaparátom so svetelnosťou f/2.0.

Vzadu má Mate 20 Lite len bežný, no relatívne kvalitný 20 Mpix čip, ktorému pomáha druhá 2 Mpix jednotka so základným rozostrovaním pozadia v režime portrét alebo clona.

Samsung výrazne experimentuje a na chrbát inštaloval až tri objektívy. Hlavný je 24-megapixelový s veľmi slušnou svetelnosťou f/1.7, takže by mohol prinášať kvalitnejšie snímky najmä pri horšom osvetlení.

K nemu sa pridáva 5 Mpix čip pre rozostrovanie pozadia a ešte 8-megapixelový širokouhlý objektív so 120° uhlom záberu po vzore vlajkových lodí od LG.

To znie o niečo zaujímavejšie než klasika v podaní Huaweiu, Pavel by ale mal počkať na naše podrobné recenzie. V lacnejších smartfónoch totiž širokouhlé objetívy zvyčajne veľkou kvalitou neovplývajú. No aj tak sa zdá, že minimálne v základnom režime by A7-ka mohla priniesť o niečo lepšie výsledky.

A ako sú na tom naši konkurenti s cenou? Huawei Mate 20 Lite sa predáva za oficiálnych 399 eur, Samsung Galaxy A7 (2018) za trochu príjemnejších 345 eur.

Lacnejší kúsok by mohol ponúknuť lepšie fotky a trochu viac grafického výkonu pri hrách, po Huaweii by sme ale siahli kvôli silnejšej batérii a modernejšiemu USB-C konektoru.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 08.10.2018 - 00:16

Sranda ako ľudia prídu na dilemu medzi takýmito fonmi...

Celá diskusia 1 príspevok