Motorola Droid RAZR

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO Dotykový mobil z kevlarových vlákien s OS Android 2.3.5, uhlopriečkou 4,3'', 8 Mpix fotoaprátom s AF a LED bleskom, podporou HSPA, W-Fi, GPS, DLNA, Bluetooth 4.0 a microHDMI konektorom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android 2.3.5

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz Cortex-A9

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 131 x 69 x 11 (7) mm,

hmotnosť: 127 gramov (zistená: 127 g),

displej: Super AMOLED, Gorilla Glass, dotykový (kapacitný), 540 x 960 b., 53 x 95 mm, 16 mil. farieb, uhlopriečka 4,3'' (109 mm),

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1920 x 1080 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: 1 GB RAM + 16 ROM (dostupných 8 GB) + microSDkarta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0 LE + EDR, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, HDMI,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, pravdepodobne aj FM rádio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, GLONASS, akcelerometer, LED indikátor,

batéria: Li-Ion 1 780 mAh

výdrž: do 10 h hovoru / do 13 dní pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 549 eur (predpobjednávka na mp3.sk) / november 2011

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna, Android 2.3.5

Obsah balenia:

neznáme

Motorola Droid RAZR je príjemným prekvapením amerického výrobcu, ktorý sa len nedávno preorientoval na OS Android. Nová vlajková loď ponúka všetky funkcie nadupaného high-endu, len podpora FM rádia je otázna. Testovaná nefinálna vzorka ho neobsahovala.

Telefón je určený do poriadnej chlapskej ruky, na môj vkus je už (napríklad oproti Samsungu Galaxy S II s trochu väčším displejom! už priveľký. Či je telefón hrubý deväť alebo osem milimetrov už nehrá takú rolu, no možno by som uvítal deväťmilimetrový mobil s rovnomernou hrúbkou po celej ploche než takéto riešenie s hrubou časťou obsahujúcou objektív a reproduktor. Ani fotoaparát, ani hlasná reprodukcia pritom nijak obzvlášť neočaria.

Porovnanie s HTC Sensation XE, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia Arc S, iPhone 4 S

Potešil ma prítomný microHDMI (HDMI type D) konektor v hornej stene. Ten je zhodný napríklad s Xperiou Arc a kábel na prepojenie s televízorom zoženiete v každom lepšom elektro obchode. Škoda len, že sa všetky konektory nachádzajú hore, aspoň ten microUSB by som uvítal v stene spodnej. Ak sa však často hráte s telefónom pripojeným k nabíjačke či počítaču, microUSB v hornej stene nebude vôbec problémom, skôr naopak. Vypínač displeja, ktorý ho ako jediný prvok na telefóne aj rozsvieti, nájdete v pravej bočnej stene. Pod ním sa nachádza dvojitý ovládač hlasitosti. V prednej stene si môžete nad displejom všimnúť 1,3 Mpix kameru, ktorá poslúži aj na snímanie autoportrétov. Samsung tu už inštaluje 2 Mpix kamery, ostatná konkurencia tento prvok občas úplne ignoruje. Je to škoda, lebo s manželkou prednú kameru na dovolenke občas oceníme. Nech máme dôkaz, že sme tam boli fakt obaja. Nad displejom sa tiež nachádza aj farebný LED indikátor.

Takže, Motorola Droid RAZR je fakt veľká. Hmotnosť kritizovať nebudem, lebo spracovaním príjemne prekvapí a pevné materiály sú pochopiteľne aj o čosi ťažšie, hoci ich nazveme aj ako kevlarove vlákna.

Prostredie Androidu neprešlo výraznými zásahmi od Motoroly. Poteší možnosť spustiť fotoaparát už pri odblokovaní. Domácu obrazovku výrobca upravil len mierne. Horná lišta tiež neprešla výraznou úpravou, a tak mi v nej chýbajú rýche skratky na ovládanie otáčania obrazovky, zapnutie Bluetooth, Wi-Fi, aké ponúkajú niektorí konkurenti.

Aby som nezabudol, Droid RAZR pracuje s microSIM kartami a vedľa tohto slotu sa nachádza aj otvor na pamäťové karty microSD.

Zo zábavných funkcií ma sklamala kvalita fotoaparátu a hlasnej reprodukcie hudby. Prítomnosť FM rádia je stále otázna, európska verzia ho údajne podporovať bude. Aj viditeľnosť displeja na slnku pri fotení v exteriéroch nie je bohvieaká. To však neznamená celkové sklamanie zo zábavných funkcií, len upozorňujem na postrehnuté nedostatky. Práca s galériou, prítomnosť dostatočne silného LED blesku a hlavne microHDMI konektora dojem z RAZRu vylepšujú.

UKÁŽKA VIDEA Full HD (súbor 37 MB, MPEG4; obraz: 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 110 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA HD (súbor 19 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 75 MB / min.)

Počas nahrávania videa je možné zaostrovanie aj počas záznamu, stačí sa dotknúť obrazovky. Dátový tok videí je však poriadne veľký, pripravte sa na to. To je napríklad dôvod, prečo preferujem HD rozlíšenie pred Full HD. Takmer dvojnásobok minút na rovnakej pamäťovej karte, prehrá ho každý mobil aj počítač a rozdiel v kvalite nie je taký výrazný.

Android ponúka široké možnosti úprav, od klávesnice, cez kalendár až po hry. Preto nebudem tieto funkcie hodnotiť. Komu nebudú vyhovovať, prispôsobí si ich.

RAZR ponúka inteligentné vyhľadávanie kontaktov a potešilo ma aj šikovné prepojenie s facebookom. Neustála prítomnosť na Gtalku a stále pripojenie k facebooku však istotne bude mať vplyv na výdrž na jedno nabitie, ktoré si teraz netrúfam hodnotiť. Pár dní s Motorolou Droid RAZR v nefinálnej verzii sa totiž skončilo.

videorecenzia

Výhody:

- kvalitné a odolné telo proti ošplechnutiu vodou,

- veľký 4,3'' displej s qHD rozlíšením,

- microHDMI konektor,

- LED indikátor nad displejom,

- silný akmululátor,

- dostupných 8 GB + microSD

Nevýhody:

- okrem hrúbky veľké rozmery,

- žiadne hardvérové tlačidlo pod displejom,

- pevne umiestnená batéria,

- microSIM karta.

Orientačná cena: 549 € (mp3.sk)

Záver

Keby nebola tak veľká, resp. keby pri svojich rozmeroch ponúkla 4,5- alebo 4,7-palcový displej, bol by som z nej unesený. Takto je to už medzi 4,3'' smartfónmi naozaj rozmerná a relatívne ťažká placka. Oceňujem silnú batériu a prítomnosť microHDMI konektora, tiež poteší lepšie rozlíšenie než štandardných WVGA (540 x 960 bodov je o 35 % viac než 480 x 800 bodov), lenže plocha displeja za takým Samsungom Galaxy S II zaostáva, pričom ten je celkovo v ruke citeľne menší. Displej Motoroly je rozlíšením aj rozmermi úplne zhodný s HTC Sensation, resp. Sensation XE, ktorý je podstatne hrubší a neponúka štandardný microHDMI konektor. Batériou sa však podobajú; HTC má však u nás populárnejšie meno i nadstavbu, čo môže Motorole uškodiť. Celkovo je Motorola Droid RAZR zaujímavá svojim dizajnom, spracovaním, výbavou a cenou, je to skrátka solídna vlajková loď jesene 2011.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.11.2011 - 14:42

ak sa telefon sekne a "potreboval by si vybrat baterku" tak staci cca na 10s podrzat power a vol- a telefon sa restartne. pouzivam razra asi 3 tyzdne a aj ked som bol zo zaciatku trosku rozcarovany teraz je uz vsetko ako ma byt a som spokojny. poprosil by som recenzentov aby uz prestali pisat do minusov absenciu hardwarovych tlacitok pod dispejom....

anonymous31.10.2011 - 22:03 Trvalý odkaz

:-): Náááádhera :D

anonymous31.10.2011 - 22:10 Trvalý odkaz

nerd: obsahuje HDMI, opravte si to
kazdopadne fonik nadherny

anonymous31.10.2011 - 22:10 Trvalý odkaz

Speedyno: pfu tak toto už hej!:) Motorola akosi utichla...a teraz začne chrliť jeden smartfon za druhym a nie hocijakym :) pači sa mi tento mobil

anonymous31.10.2011 - 22:23 Trvalý odkaz

PeterKe: Kvalitka tento mobil si urcite kupim

Celá diskusia 60 príspevkov