Samsung Galaxy Y Pro (Samsung B5510)

Cenovo dostupný dotykový android (v2.3) s 2,6'' displejom a hlavným lákadlom: hardvérovou QWERTY klávesnicou. Bežnú výbavu (Wi-Fi, GPS, HSDPA) dopĺňa FM rádio a slabší fotoaparát.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI,

procesor: 832 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 111 x 63 x 11 mm,

hmotnosť: 109 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 320 x 240 b., 256 tisíc farieb, rozmery 48 x 81 mm, uhlopriečka 2,6'' (66 mm),

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, nahrávanie videí (320 x 240 b., 24 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 160 MB vnútornej pamäte + 2 GB vložená karta + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: prenos Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, rádio FM rádio (s RDS),

ostatné : minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS,

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh, EB 454357VU

výdrž: do 7,5 h hovoru / do 363 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 146 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, multitouch, HSUPA, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.6 Gingerbread

Pravdepodobný obsah balenia: mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty.

Samsung Galaxy Y Pro je dotykový smartfón s OS Android a hardvérovou QWERTY klávesnicou, ktorú využije najmä mladšia generácia používateľov pri písaní SMS správ a "chatovaní".

Dizajn zariadenia pripomína business modely od Nokie alebo BlackBerry. Predná stena obsahuje 2,6'' dotykový displej, štvoricu ovládacích tlačidiel (domov, menu, späť, hľadať), optický trackpad (smerová a potvrdzovacia funkcia) a klávesnicu. Štvorica tlačidiel nie je podsvietená a pri stláčaní mi prekážala ich hlučnosť. Citlivosť optického trackpadu môžete prispôsobiť v nastaveniach telefónu. Nad displejom ešte nájdeme slúchadlo a senzor priblíženia. Predný fotoaparát sme na Galaxy Y Pro hľadali márne. V hornej stene sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor. V bočných stenách nájdeme tlačidlo napájania (napravo), tlačidlo ovládania hlasitosti a otvor pre pútko (naľavo). Mikrofón a microUSB konektor si našli svoje miesto v spodnej časti prístroja. Obsah zadnej steny tvorí objektív fotoaparátu a mriežka hlasného reproduktora. Aj pri tomto modeli výrobca zvolil textúrovaný povrch zadného krytu, no v porovnaní s kolegami je lesklejší. Po odstránení zadného krytu sa objaví batéria a slot microSD karty vedľa nej. Zablokovanú obrazovku rozsvietite iba pomocou napájacieho tlačidla, pričom práve androidy od Samsungu štandardne ponúkajú praktické rozsvietenie displeja hardvérovým tlačidlom pod obrazovkou. Tu je tých hardvérových tlačidiel asi priveľa, a tak si výrobca pravdepodobne nevedel vybrať, ktorým sa zablokovaný displej rozsvieti. Prepáčte mi ten sarkazmus.

Displej s uhlopriečkou len 2,6'' a rozlíšením 320 x 240 b. je jednou z najväčších slabín tohto zariadenia. Zobrazený text je neostrý, čitateľnosť v exteriéri je tiež veľmi slabá a zamrzia aj malé pozorovacie uhly. Displej navyše nepodporuje viacdotykové ovládanie, tzv. multitouch. Na priblíženie textu a obrázkov slúžia tlačidlá + a -. Niektoré aplikácie nevedia s rozlíšením 320 x 240 b. pracovať, a tak sú zobrazené na ležato, ako 240 x 320 b.

Štvorriadková QWERTY klávesnica je asi hlavným lákadlom tohto zariadenia. Hoci som fanúšikom virtuálnych klávesníc na väčších displejoch, musím priznať, že po krátkom čase som si na Galaxy Y Pro zvykol a písanie na ňom bolo celkom pohodlné. Tlačidlá s písmenami, znakmi a funkciami dopĺňajú aj dve prispôsobiteľné. Tie slúžia ako skratky do mnou zvolenej aplikácie. V zariadení nájdeme aj softvérovú klávesnicu, ktorú zapnete v položke "Miestne nastavenie a text". Jej zobrazenie je však úplne zbytočné.

Používateľské rozhranie tvorí nadstavba TouchWiz od Samsungu. K dispozícii máme sedem domácich obrazoviek, na ktoré môžeme umiestniť widgety, skratky a priečinky. Výsuvná lišta poskytne rýchly prístup k upozorneniam a piatim funkciám (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuk, automatické otáčanie). Panel so štyrmi aplikáciami tentokrát nenájdeme dole, ale na pravej strane. Pohyb v prostredí je možný ako dotykom, tak aj pomocou trackpadu.

Zlúčenie účtov zo sociálnych sietí s telefónnym zoznamom je už na zariadeniach s Androidom samozrejmosťou. Nechýba inteligentné vytáčanie kontaktov a možnosť vytvárania skupín.

SMS správy sú zobrazené vo forme praktických konverzácií.

Štandardný emailový klient ponúkne aj widget na domácej obrazovke. Ten však zobrazuje emaily ''napevno''. Nie je možné ich posúvať a dostať sa k starším správam.

Internetový prehliadač ponúkne aj skratky. Napríklad do nastavení sa dostanete stlačením tlačidiel Menu + ''p''. Pri prezeraní viacerých webov oceníte dobrú prácu s oknami a zaujímavé stránky si môžete uložiť do záložiek. Stránka v desktopovej verzii je bez priblíženia nečitateľná. Aj tu zamrzí absencia multitouch, pomôžete si iba so softvérovými tlačidlami ''+'' a ''-''. Pri potrebnom priblížení však prehliadanie stráca na pohodlnosti. Stále som musel prstom posúvať text, aby som mohol dočítať vetu. Ak je to možné, odporúčam zobrazovať stránky v mobilnej verzii. Vyskúšal som aj Operu Mini. Tá mi vyhovovala viac, a aj zobrazený text bol čitateľnejší. Prehliadač nepodporuje flash animácie.

Fotoaparát je pomerne jednoduchý. Zhotoví snímky s maximálnym rozlíšením 3,2 megapixlov, nastavenia ponúknu pár efektov, scénické módy, detekciu úsmevu, možnosť zhotoviť panoramatický záber a geotagging. Strop rozlíšenia videa je 320 x 240 b. Kvalitu výsledných fotografií môžete posúdiť v našej galérii.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 50 MB / min.)

V zariadení nájdeme prehrávač hudby od Samsungu. Ten je ale v porovnaní s prehrávačom v iných modeloch (od Samsungu) trochu odlišný. Chýba widget prehrávača pri zablokovanej obrazovke a nájdeme tu funkciu ''náhodný party režim''. Medzi nastaveniami zvuku je opäť 5.1-kanálový režim, ktorý funguje iba s pripojenými slúchadlami a ekvalizér s prednastavenými profilmi. Ovládanie prehrávača sa zobrazuje aj vo výsuvnej lište. Hlasitosť zmeníte aj pri zablokovanom telefóne a po odpojení slúchadiel sa prehrávanie automatický zastaví.

Prehrávač videí disponuje kodekmi H.263, H.264, nemá problém s MPEG4. V zariadení aplikáciu na prehrávanie nenájdeme. Video súbory sú dostupné z galérie.

FM rádio s RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (názov skladby alebo relácie) zapnete iba s pripojenými slúchadlami. Tu však zmena hlasitosti pri zablokovanom displeji nie je možná.

Z organizačných funkcií spomeniem kalendár bez informačného riadku a aplikáciu ThinkFree Office, ktorá slúži na prácu s Office dokumentmi.

Dobrú výdrž batérie má na svedomí najmä menší displej so slabším rozlíšením. Pri zapnutej dátovej sieti, pár telefonátoch a prezeraní webu mi Galaxy Y Pro poslúžil tri dni.

Výhody:

+ zaujímavý dizajn

+ QWERTY klávesnica

+ kvalitné plastové zhotovenie

+ textúrovaný povrch zadného krytu

Nevýhody:

- slabý fotoaparát bez blesku

- nepodsvietená štvorica tlačidiel

- slabé rozlíšenie displeja a absencia multitouch

- chýba ovládanie hlasitosti FM rádia pri zhasnutom displeji.

Orientačná cena: 145 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy Y Pro je lacný smartfón určený najmä nenáročným používateľom, ktorí ocenia možnosti OS Android a písanie na hardvérovej QWERTY klávesnici. Vzhľad zariadenia je taktiež veľmi zaujímavý. Najväčším mínusom je slabé rozlíšenie displeja, ktoré mi prekážalo najmä pri prezeraní webu. Spomedzi ďalších nedostatkov spomeniem absenciu multitouch, ktorý by pridal na pohodlí pri prezeraní galérie, webu a MHD-čkovým poslucháčom FM rádia bude asi chýbať zmena ovládania hlasitosti pri zablokovanom displeji.

V danej cenovej relácii mu môžu konkurovať najmä Nokia C3 a Sony Ericsson TXT. Tie však nedisponujú otvoreným operačným systémom, čo môže byť hlavným faktorom pri rozhodovaní medzi viacerými modelmi. Zaujímavou alternatívou môže byť najlacnejšie BlackBerry s označením 8520 Curve Black a zrejme jediným priamym súperom Samsungu Galaxy Y Pro je menej známa dvojica Motorola Fire XT311 a LG C660 Optimus Pro. Tešiť sa môžeme aj na dvojča Galaxy Y Pro Duos s podporou dvoch SIM kariet.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.10.2011 - 22:04

skontrolujte si udaje o dispe je tam niekolko chyb :D ze by 2,6" disp mal uhlopriecku 94mm ked 3,5" iP ma 90mm je kus cudne ne? *opravene, vdaka za upozornenie.:)*

anonymous28.10.2011 - 22:28 Trvalý odkaz

FCST: V zakladnom info mas chybu ,harverovou'
*vdaka.:) opravene.*

anonymous29.10.2011 - 13:04 Trvalý odkaz

Peter: Ja sa uz tesim na Galaxy M Pro, nastupcu Galaxy Pro, lebo tento Y je este horsie natom ako Galaxy pro, jedina vyhoda je novsi android, ale inak parametre horsie pripadne rovnake

anonymous29.10.2011 - 15:22 Trvalý odkaz

JuKe: každy novy samsung má strašny dizajn

anonymous29.10.2011 - 15:50 Trvalý odkaz

Majo b: Tiez som zvedavy na Galaxy M Pro, hlavne na cenu :)

Celá diskusia 18 príspevkov