Dilema: Honor 10 vs. Xiaomi Mi Mix 2

Proti sebe stoja dva podobne veľké smartfóny s rovnako silnou batériou. Jeden však ponúkne overené prostredie a pár funkcií navyše, spolu s lepšími fotoaparátmi.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň sa pokúsime pomôcť Marekovi: "Dobrý deň Fony.sk, práve si plánujem kúpiť nový mobil. Doteraz som mal iPhone 5S, ale smartfóny od Apple ma už omrzeli. Aktuálne sa rozhodujem medzi Honorom 10 a Xiaomi Mi Mix 2. Viete mi s touto dilemou pomôcť?"

Honor 10 by Marekovi ponúkol natiahnutý 5,84-palcový Full HD+ displej s výrezom a pomerom strán 19:9. V tomto smere je na tom obrazovka Xiaomi Mi Mix 2 podobne. Tá má 5,99 palca a pomer strán 18:9.

Na dizajn orietované Xiaomi o niečo lepšie využíva celú plochu a dostalo menšie okraje. Vďaka tomu však v praxi môže byť jeho zobrazovací panel náchylnejší na poškodenie pri prípadných nešťastných pádoch. Na Honore nás viac poteší integrovanie čítačky odtlačkov dopredu. Táto voľba je určite pohodlnejšia.

S novými androidmi môžete na odomykanie telefónu využívať aj prednú kameru a zosnímanie tváre. V prípade Xiaomi Mi Mix 2 to ale nebude také jednoduché. V našej recenzii Xiaomi Mi Mix 2 - maximálny výkon, minimálny rám sa dočítate, že rozpoznávanie tváre spojazdnilo až svojpomocné nahratie inej ROM. Podobné je to pri modeli Xiaomi Mi 8, kde zas treba systémovú lokalitu nastaviť na Indiu. Pre menej skúsených používateľov, ktorí nechcú hľadať návody na internete, nemusí ísť o ideálne riešenie.

Honor 10 poháńa vlastný procesor Kirin 970. Ten v základnej verzii dopĺňa 64-gigabajtové vnútorné úložisko a 4 GB operačná pamäť RAM. Takýto mobil môžete mať z overených slovenských e-shopov za 439 eur. Pôjde o model s podporou pre dve SIM karty.

Xiaomi Mi Mix 2 vsadilo na populárnejší vlaňajší Snapdragon 835. Dopĺňať ho bude až 6 GB RAM, za 352 eur. Jeho Android by tak teoreticky mal dokázať udržať viac z naposledy spustených aplikácií v režime spánku a ich opätovné načítanie by malo byť rýchlejšie.

Benchmark AnTuTu ale ukazuje len minimálne rozdiely. Xiaomi v ňom získalo 180 246 bodov, Honor 10 zas 197 353 bodov, ako sa môžete dočítať v podrobnej recenzii Honor 10 - útok proti vlastným. Záujemca o jeden z oboch smartfónov by teda mal zvážiť skôr to, či mu vyhovuje prepracovanejšia nadstavba EMUI, alebo odľahčenejšie prostredie MIUI.

Oba smartfóny dostali 3400 mAh batériu, aj výdrž by teda mala byť podobná. Na Honore 10 narátame niekoľko prvkov výbavy navyše, ktoré by voľbu mohli nakloniť na jeho stranu. Má totiž klasický 3,5 mm audio jack a infraport pre ovládanie domácej techniky. Na rozdiel od Xiaomi ho ale nerozšírite microSD kartou, takže kapacita úložiska bude konečná.

Z našich testov si Honor 10 odniesol lepšie hodnotenia fotoaparátov. Ukážkové snímky z duálneho 16 Mpix farebného a 24 Mpix čiernobieleho snímača nájdete v článku Takto fotí Honor 10. Chválime tiež schopnosť softvérovo rozostrovať pozadie a 24 Mpix predný fotoaparát.

Fotoaparát Xiaomi Mi Mix 2 si od nás vyslúžil len trochu rozčarované reakcie. Na snímky s horším dynamickým rozsahom sa pozrite po kliknutí na odkaz Takto fotí Xiaomi Mi Mix 2. Objektív je vzadu len jeden. Kritizujeme tiež šialené umiestnenie prednej kamery pod displejom.

Niektoré z nedostatkov Xiaomi Mi Mix 2 už odstránil nástupca Mi Mix 2S duálnym fotoaparátom, rýchlejším Snapdragonom 845 a bezdrôtovým nabíjaním. Ten však prichádza o miernu cenovú výhodu a oproti Honoru 10 bude drahší.

Vzhľadom na lepšie fotoaparáty, trochu silnejšiu výbavu a overenejšie prostredie by sme si pravdepodobne vybrali Honor 10. Xiaomi bude pre tých, ktorí sa neboja trochu experimentovať, prípadne dokonca objednávať zo zahraničia.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Kubo10203023.09.2018 - 22:54 Trvalý odkaz

Za 350€ sa uz da kupit (ale len z ciny) Mix 2S co je v kazdom ohlade lepsi telefon ako Mix 2

Celá diskusia 2 príspevky