Nokia Asha 300 (Nokia 300 Touch and Type)

Dotykový mobil klasickej konštrukcie pre nenáročných používateľov s 2,4'' QVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku, podporou HSPA, Bluetooth, FM rádiom s RDS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom

OS: S40 Touch and Type

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 113 x 50 x 13 mm,

hmotnosť: 87 gramov overenédisplej: TFT, 240 x 320 b., dotykový (rezistívny), 262 144 farieb, rozmery 37 x 49 mm, uhlopriečka 2,4'' (62 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b., 15 fps)

pamäť: pamäť 140 MB dostupná + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2,0 Mbps),

lokálny prenos dát: prenos Bluetooth 2.1, microUSB,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: Java, Nokia Store, FOTA, Nokia prehliadač

batéria: Li-Ion batéria 1 110 mAh, BL-4U

výdrž: do 7 h hovoru / do 597 h pohotovosti

SAR: 1,51 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji za približne 110 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA, GPS, Wi-Fi, multitouch, akcelerometer

Softvérová verzia testovaného telefónu: S40 Touch and Type

Obsah balenia: telefón, batéria BL-4U, nabíjačka AC-11, slúchadlá WH-102, dokumenty,

Modely od Nokie, ktoré kombinujú klasickú konštrukciu s alfanumerickou klávesnicou a dotykovým displejom sú asi medzi používateľmi populárne, keďže tu máme ďalšieho zástupcu, tentokrát model Nokia Asha 300.

Dizajn a riešenie prednej steny zariadenia sa mi páči. Vďaka dotykovému displeju mohla Nokia vynechať niektoré hardvérové tlačidlá, ich funkčnosť plne zastrešuje ponuka zobrazovaná na displeji. Výsledkom tejto absencie je väčší displej, ktorý oceníte najmä pri prehliadaní webu alebo prezeraní obrázkov v galérii. Výhrady voči plastu, z ktorého je telo zhotovené, by pri tejto cene neboli až také opodstatnené. Problém vidím inde. Nepáči sa mi najmä predná stena, kde okrem alfanumerických tlačidiel je všetko lesklé. Čistenie zariadenia sa tak stáva častou záležitosťou.

Na prednej stene ešte nájdeme slúchadlo a mikrofón, ktorého otvor je v tlačidle "7". V hornej stene sú tri konektory, a to "nokiácky" 2 mm na nabíjanie, 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel a microUSB, ktorý poslúži na prepojenie s PC aj na nabíjanie. Vyskúšal som čo sa stane ak budem nabíjať pomocou 2 mm a microUSB nabíjačky. Zariadenie neoznámilo nič a nabíjanie pokračovalo ďalej. Spodná stena ostala prázdna. V ľavej nájdeme medzeru na uvoľnenie zadného krytu a otvor na šnúrku. Obsah pravej steny tvorí tlačidlo ovládania hlasitosti a blokovacie tlačidlo. Pri odblokovaní som používal necht, stlačenie bruškom prsta je obtiažnejšie. Na zadnej stene nájdeme objektív fotoaparátu a reproduktor. Pod zadným krytom sa ukrýva batéria a sloty pre microSD a SIM kartu. Výmena pamäťovej karty je možná aj počas prevádzky zariadenia.

Písanie na klávesnici je pohodlné. Medzery medzi riadkami len pridávajú na komforte písania, nakoľko klávesy nie sú zhustené a nedochádza k nežiadúcim stlačeniam. Na tlačidlách Hovor, Správy a Koniec mi prekážal iba ich lesk a následná prítomnosť odtlačkov. Hoci sú pomerné úzke, stláčanie je bezproblémové.

Rezistívny displej s 2,4-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 240 x 320 b. dokáže zobraziť 262 tisíc farieb. Pri modeli Samsung Galaxy Y, ktorý ponúka rovnaké rozlíšenie no na 3'' uhlopriečke bolo vidieť, že by to chcelo trochu viac. V tomto prípade je pomer medzi rozlíšením a uhlopriečkou optimálny. Displej je dobre čitateľný a nie je vidieť žiadne "kocky". Akcelerometer v Nokii 300 nenájdeme.

Dušou zariadenia je používateľské prostredie Series 40 Touch and Type. Pri návrhu vzhľadu zablokovanej obrazovky sa dizajnéri asi inšpirovali iOS. Odblokovanie prebieha rovnako - potiahnutím prsta v spodnej časti displeja. Na domácej obrazovke nájdeme aktívny pohotovostný režim s rôznymi skratkami a informáciami. Po menšej úprave som mal všetko dôležité na jednom mieste a do menu som vchádzal iba výnimočne. Potiahnutím po displeji doprava sa objavia hry, v opačnom smere je to zbierka aplikácií. Ak doplníme ešte skratky k aplikáciám a nastaveniam, ktoré sa po stlačení tlačidla "Ísť na" vysunú podobne ako lišta na androidoch, máme tu pohodlný prístup k všetkému potrebnému. Týmto ma Nokia veľmi potešila. Aplikácie v menu je možné zobraziť v matici 3 x 3 alebo ako zoznam.

Nokii 300 chýba inteligentné vytáčanie. Pri zaplnenom telefónnom zozname pomôže funkcia vyhľadávania. Často kontaktované osoby si môžete navoliť v rýchlej voľbe. Ani tomuto modelu nechýbajú časované profily. Aplikácia Kontakty ponúkne možnosť kopírovania položiek, vytvárania skupín, denník hovorov a počítadlo dát, hovorov a správ. Pre používateľov Ovi konta je k dispozícii synchronizácia s Ovi.

SMS a MMS správy nájdeme na jednom mieste, zobrazené sú vo forme diskusií. Na uchovanie dôležitých správ poslúži Archív.

Ďalšou položkou v aplikácii Správy je aj e-mailový klient. Aby som bol presný jedná sa o push e-mailového klienta, ktorý automaticky upozorní na prijatú poštu. V nastaveniach je možné pridať účty Ovi E-mail, Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live Hotmail, zo slovenských sú to Azet, Zoznam a Centrum. Na pridanie ďalších účtov je tu možnosť Iné.

V zariadení sú dva prehliadače, jedným z nich je Nokia prehliadač. Ponúknu vyhľadávanie na webe, vytváranie záložiek, zobrazenie histórie atď. Flash tu chýba. Mne však najviac vyhovovala Opera Mini, s prehľadnou úvodnou obrazovkou a správcom sťahovaní, ktorú som si stiahol z Ovi obchodu.

Fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku robí pekné snímky iba v dobre osvetlených podmienkach. V nastaveniach rozlíšenia nájdeme možnosti od 0,1 – 5 megapixelov. Na priblíženie je možné použiť aj tlačidlá ovládania hlasitosti. Fotoaparát ešte ponúkne pár základných efektov a samospúšť. Maximálne rozlíšenie pri nahrávaní videa je 640 x 480 b.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,79 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 687 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

Dobre spracovaný prehrávač hudby roztriedi skladby podľa umelcov, albumu a žánrov. Taktiež zobrazí obrázok albumu, umožní opakovanie skladby alebo náhodný výber a prehrávanie prostredníctvom Bluetooth. Veľkým plusom je ekvalizér s prednastavenými, a dvomi vlastnými profilmi. Pre úpravu hlasitosti je však potrebné zariadenie odblokovať.

Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio so stereo výstupom, vyhľadávaním staníc a funkciou RDS (zobrazenie názvu stanice). Bez pripojených slúchadiel sa rádio nezapne.

Aplikácie na správu a organizáciu času nájdeme v zložke Aplikácie. V kalendári mi chýbala najmä informačná lišta s popisom udalosti. Taktiež tu chýba týždenný prehľad. Údaje je možné synchronizovať s účtom Ovi. Budík si poradí iba s jedným budením, no máme tu možnosť zvoliť si odklad a dni opakovania. Pri prvom kontakte s kalkulačkou sa zobrazí jej jednoduchá verzia, v nastaveniach sú k dispozícii ešte dve, a to úverová a vedecká.

Najzaujímavejšou položkou medzi hrami je Angry Birds. Táto kultová hra je však iba v Lite verzii. Plnú nájdete v Ovi obchode, cena je 1 €.

Nokia 300 ponúka výborné podmienky pre komunikáciu prostredníctvom viacerých účtov. V aplikácii Komunity nájdeme Facebook a Twitter, kontá Google Talk, Windows Live Messenger, Ovi Chat a Yahoo Messenger sú v aplikácii Správy v položke Chat.

Batéria s kapacitou 1 110 mAh by mala ponúknuť pri danej veľkosti displeja slušnú výdrž. V mojom prípade vydržala zhruba dva až tri dni.

Výhody:

+ dotykový displej

+ e-mail push notifikácia

+ bohatá ponuka účtov v Chate

+ slušný prehrávač

Nevýhody:

- chýba Wi-Fi

- predná stena náchylná na odtlačky

- fotoaparát bez autofókusu

- vŕzganie zadného krytu

Orientačná cena: 105 €

(epicentrum.sk)

Záver

Vďaka dotykovému displeju mohla Nokia vynechať pár hardvérových tlačidiel čo dopomohlo k väčšej uhlopriečke a tým pádom aj k väčšiemu komfortu pri používaní. Po zoznámení sa s týmto modelom a objavení bohatej podpory účtov či už sociálnych sietí alebo chatu, som si myslel, že cieľovou skupinou budú najmä mladší používatelia. No v tomto prípade je najväčším problémom absencia Wi-Fi, spoliehať sa musíme na predplatený dátový balík. Asha má procesor s taktom 1 GHz ale fotoaparát bez automatického zaostrovania. Podľa mňa je zákazníkovi v tejto cenovej kategórii jedno či tam má 1 GHz alebo 600 MHz, autofókus by určite ocenil viac.

Ak mu odpustím absenciu Wi-Fi, tak môžem povedať, že je to zaujímavý telefón s pekným prostredím, dobrou správou e-mailov a komunikácie za prijateľnú cenu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.10.2011 - 23:32

Zakladne info aktualizovane na recenziu.

anonymous26.10.2011 - 23:43 Trvalý odkaz

Misael: ...............

anonymous27.10.2011 - 00:03 Trvalý odkaz

DJ Pepe: naco je tomu 1ghz procak?

anonymous27.10.2011 - 00:12 Trvalý odkaz

rou: aby nikto nefrflal, ze je to pomale..
podla mojho nazoru pekne vybaveny fonik za par korun.. GigaHz si myslím, že bude určite fajn kvôli aj graficky náročnejším záležitostiam, rýchlosti, svižnosti a podporuje aj usb-on-the-go takže nebude problém prehrávať divX/avi v lacnom fone a cez TV-out v DVD kvalite do akehokolvek standardneho televizora aj niekde na chate, pamat do 32GB si myslim, ze na to postaci. Myslim, ze poriadny krok vpred medzi lacakmi :)

anonymous27.10.2011 - 04:17 Trvalý odkaz

rtg: tak mozno k zakladnym pausalom, ale skor zaujme velmi mladych teenagerov, inak nanic.....

Celá diskusia 19 príspevkov