Nokia Lumia 710

Recenzia Windows Phone s rýchlym OS v7.5 a dotykovým 3,7'' WVGA displejom. Poteší bezplatnou navigáciou, sklame malou pamäťou bez možnosti rozšírenia.

&sortZákladné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Windows Phone Windows Phone 7.5 Mango

procesor: 1,4 GHz Single Core MSM8255 (WCDMA)

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 119 x 62 x 12 mm,

hmotnosť: 125 gramov overenédisplej: TFT ClearBlack, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b., 16 mil. farieb, rozmery 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť RAM 512 MB + 6,28 GB celková,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS,

batéria: batéria 1 300 mAh

výdrž: do 7,5 h hovoru / o 400 h pohotovosti /do 38 h hudby

SAR: 1,3 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 270 €, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA, pamäťové karty,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 7.5 Mango

Obsah balenia: telefón, microUSB nabíjačka AC-10, dátový kábel CA-190CD, slúchadlá WH-208, dokumenty

Nokia Lumia 710 je ďalší výtvor spolupráce spoločností Nokia a Microsoft. Dojmy z modelu Lumia 800 sú ešte pomerne čerstvé, a tak sa nevyhnem ani vzájomnému porovnávaniu. Aj keď je cenový rozdiel medzi nimi približne 150 €, mnoho fanúšikov Nokie rozmýšľa, či im postačí tento nižší model, alebo si radšej priplatia.

Na zhotovenie 710-tky bol použitý výhradne plast. Okrem zadnej, matnej steny je plast prevažne lesklý. Už počas prvých minút som si všimol, že zadný kryt v hornej časti nedolieha. Medzera je minimálna, no aj tak je to chybička, ktorá by sa v 300-eurových zariadeniach nemala vyskytovať. Predná stena veľmi rada priťahuje odtlačky. Okrem displeja sa tu ešte nachádza slúchadlo, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, mikrofón a trojica hardvérových tlačidiel. Ono je to vlastne iba jedno prepojené tlačidlo. To, že sa mi jeho dizajn nepáči je vecou vkusu a ten má každý iný. Zhotovenie si však zaslúži kritiku od nie jedného používateľa. Stláčanie je nepohodlné, tvrdé a nedá sa nimi ani rozsvietiť zhasnutá obrazovka. V tomto prípade jednoznačne vyhráva model Lumia 800 s dotykovými tlačidlami. V hornej stene nájdeme microUSB konektor, 3,5 mm audio konektor a tlačidlo napájania. Posledné spomenuté je v 800-vke umiestnené v pravej stene a tým pádom aj dostupnejšie. Otvor pre pútko je jediný prvok v spodnej stene. Dvojpolohová spúšť fotoaparátu a tlačidlá ovládania hlasitosti v pravej stene sú súčasťou zadného krytu. Ovládanie hlasitosti mu ešte môžem odpustiť, no spúšť nie. Stláčanie je veľmi jemné a častokrát sa mi stalo, že som namiesto zaostrenia a následného "cvaknutia" hneď snímal. Fotografie tak boli bez zaostrenia. Dlhšie stlačenie spúšte aktivuje fotoaparát aj zablokovanom stave. Obsah zadnej steny tvorí objektív fotoaparátu, LED blesk, sekundárny mikrofón a reproduktor. Ani jeden prvok zo zadnej steny nevystupuje, čo zamedzí prípadným škrabancom. Z používania N9 som vedel, že aj Lumia 800 bude vyžadovať microSIM kartu. V 710-ke som to ale nečakal.

Medzi používaním Lumie 800 a 710 neubehlo veľa času, a tak som si rozdiel medzi AMOLED a IPS TFT displejom všimol ihneď. V Lumii 800 bol problém odhadnúť, kde končí displej a začína (čierna) konštrukcia. V tomto prípade už čierna nie je až tak čierna. A to aj napriek prítomnosti technológie ClearBlack. Farbám chýba "život". Jedná sa však o cenovo odlišné zariadenia. Porovnanie je preto určené čitateľom, ktorí sa rozhodujú medzi týmito Lumiami. Čitateľnosť v exteriéri je dobrá, čomu dopomáha aj automatická regulácia jasu. Pozorovacie uhly sú samozrejme slabšie ako pri AMOLED displeji, no v konečnom dôsledku sa radia medzi tie lepšie. Nechýba ani odolné sklíčko Gorilla Glass, ktoré ma ochrániť displej pred poškriabaním.

Lumia 710 beží na operačnom systéme Windows Phone. Spojenie 1,4 GHz procesora a rýchleho OS je jasné na prvý pohľad. Vážne by ma zaujímalo, či vie WP niekedy vyhodiť nejakú chybovú hlášku, lebo ja som sa so žiadnou na tomto OS ešte nestretol. Prechody v systéme sú rýchle, nestretnete sa so žiadnym zasekávaním. Rozsvietenie zablokovaného displeja je taktiež bleskové. Jednoduchosť a uhladenosť systému si budú pochvaľovať viacerí používatelia, no ja som typ človeka, ktorý každý týždeň skúša ďalšie a ďalšie widgety, launchery (OS Android).

Zablokovaná obrazovka poskytne informácie o čase, dátume, najbližšej pripomienke v kalendári a zmeškaných udalostiach. Taktiež z nej môžete ovládať prehrávač hudby a rádio. V nastaveniach sa nachádza aj funkcia zaheslovania telefónu. Heslo sa zadáva pri odblokovaní a môže byť iba numerické.

Po odblokovaní sa zobrazí jediná domáca obrazovka, ktorá je tvorená z viacerých dlaždíc (tiles). Obsahom môžu byť napríklad kontakty, skratky do aplikácií a nastavení, hudobné albumy, internetové záložky atď. Ich veľkosť je rovnaká a prevažne systémové aplikácie sú zobrazené v tej istej farbe. Ďalšie motívy a schémy nájdete v nastaveniach. Dlhším stlačením na dlaždici sa zobrazí možnosť odstránenia alebo presunutia na obrazovke. Niektoré sú dynamické a zobrazia napríklad počet zmeškaných hovorov, najbližšiu udalosť v kalendári, čas budíka.

Tlačidlo späť slúži aj na spustenie prehľadu spustených aplikácií (multitasking). Tie sa v ňom zobrazia ak ich neukončíte touto šípkou ale odídete z nich stlačením tlačidla "Windows". V zozname spustených aplikácií mi chýba možnosť ukončenia aplikácii. Ak ju chcete ukončiť, musíte do nej vstúpiť a použiť tlačidlo "šípka späť".

Tlačidlo "Windows" má iba jednu, už spomenutú, funkciu. Presmeruje vás na domácu obrazovku a aplikácia bude naďalej aktívna. Podobne je na tom aj tlačidlo "hľadať", ktoré slúži iba na spustenie internetovej stránky vyhľadávača Bing. Na vyhľadávanie v aplikáciách, napríklad v správach, slúži lupa zobrazená na displeji.

Chápem, že WP chce byť elegantný a jednoduchý systém, no to skrývanie horného informačného riadku si fakt mohli odpustiť. Po určitej dobe sa informácie o intenzite signálu a batérie skryjú a vy len môžete hádať prečo sa zrazu telefón vypol. Najviac ma ale vytáčalo skrývanie času v niektorých aplikáciách.

Do menu sa dostanete buď šípkou na domácej obrazovke alebo ťahom po displeji sprava doľava. Položky sú zoradené v abecednom poradí a stlačením na danú aplikáciu sa objaví možnosť pripnutia dlaždice na domácu obrazovku. Bohatšia ponuka sa zobrazí pri aplikáciách nainštalovaných z Marketplace. Môžete tak aplikáciu ohodnotiť alebo odinštalovať.

Písať o iba akomsi telefónnom zozname by bolo v prípade Windows Phone skôr urážkou. Túto funkciu a mnoho ďalších nájdeme vo vynikajúco spracovanej aplikácii Lidé. Na prvej obrazovke nájdeme novinky zo sociálnych sietí, ktoré môžete hneď komentovať a "lajkovať". Druhá obsahuje nedávno kontaktované osoby, tú tretiu by sme mohli nazvať telefónnym zoznamom. Kontakty môžu byť usporiadané podľa mena alebo priezviska. Po stlačení písmena sa zobrazí abeceda a vy sa viete rýchlo presunúť k danému písmenu. Vyhnete sa tak "skrolovaniu" po displeji. Po pridaní viacerých účtov sa zhodné kontakty automaticky prepoja, ostatné si môžete prepojiť ručne. V každom kontakte nájdeme okrem, pre telefónny zoznam, typických informácií aj posledné novinky (daného kontaktu) zo sociálnych sietí, albumy a históriu volaní, správ a e-mailov. Pre rýchlejší prístup k obľúbeným kontaktom odporúčam presunúť si kontakt na domácu obrazovku.

Integráciu Facebook Chat do Správ som "vďaka" oznámení o chybe v 800-vke nemohol vyskúšať. Tu sa to podarilo. Správy a chat sa zobrazujú spoločne pre daný kontakt. V spodnej časti obrazovky si môžete zvoliť akou cestou chcete správu poslať, ako chat alebo klasickú SMS. Potvrdenie o doručení SMS vás uistí o prijatí správy u príjemcu. Klávesnica v režime landscape (naležato) nepokrýva celú šírku, no po krátkom cviku som nerobil takmer žiadne preklepy.

E-mailový klient si zaslúži pochvalu za funkciu push. O správach som tak bol informovaný okamžite. Po pridaní účtu sa automaticky vytvorí samostatná položka v menu. Viacero účtov môžete používať jednotlivo, alebo si ich prepojiť a mať pokope. Súvisiace správy sú previazané, čo zlepší orientáciu v konverzáciách počas dlhšieho časového obdobia. Nechýba ani funkcia presúvania správ do zložiek.

Azda jediným podstatným mínusom internetového prehliadača je absencia flashu. Riadok s URL adresou je zobrazený dolu spolu s tlačidlom refresh / stop a kontextovou ponukou. Počas písania adresy sa prehľadáva história a zobrazuje sa ponuka zhodných adries. V záložkách sa môžete prepínať medzi viacerými spustenými oknami. Na uloženie často navštevovaných stránok poslúži položka Oblíbene. Ak preferujete zobrazovanie stránok v mobilnej verzii, zakliknite si túto možnosť v nastaveniach prehliadača.

Lumia 710 sa inšpirovala vybavenejšou sestrou a taktiež prináša kvalitný fotoaparát. Aj keď s nižším rozlíšením. No podobne kvalitných "pätiek" je na trhu málo. Pridajme k tomu funkciu automatického zaostrovania, LED blesk, hardvérovú spúšť, natáčanie HD videí a máme pred sebou zaujímavý kúsok s nadpriemernou výbavou. Výhrady mám iba k zhotoveniu a citlivosti spúšte. Bohatú ponuku nastavení tvoria scény, hodnota expozície, ISO, kontrast, saturácia, makro a ďalšie. Počas nahrávania dokáže 710-tka automaticky preostrovať.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 22 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 108 MB / min.)

Značným obmedzením je chýbajúca podpora mass storage. Na prenos súborov do zariadenia je nutné použiť program Zune. Negatívne skúsenosti sa však naďalej stupňovali. Do telefónu som si chcel preniesť asi 700 MB .avi súbor. Po vložení do kolekcie v programe Zune som myšou chytil daný súbor a preniesol ho na ikonu telefónu. A v tom momente som sa rozlúčil s rýchlym prenosom. Nokia 710 totižto nemá natívnu podporu DivX, a tak sa každý súbor automaticky konvertuje. Prehrávač v telefóne si poradí iba so súbormi 3GP, MP4 a WMW. A aby toho nebolo málo, vďaka chýbajúcemu slotu na pamäťovú kartu si budete musieť vystačiť iba s 6,28 GB internou pamäťou. Čerešničkou na torte je... Lumia nepodporuje prenos súborov cez Bluetooth.

Prehrávač hudby, videa a FM rádio nájdeme v aplikácii Hudba+videa. Skladby delí podľa interpreta, albumu a žánru. Na zablokovanej obrazovke sa objaví widget prehrávania a pre zmenu hlasitosti nie je potrebné zariadenie odblokovať. Po vybratí slúchadiel sa prehrávanie pozastaví. Štupľové slúchadlá v balení sú priemerné, no pohodlnejšie ako tie klasické, s ktorými sme sa mohli stretnúť v baleniach Lumie 800 a N9.

FM rádio upúta jednoduchou grafikou. Ponúkne automatické vyhľadávanie staníc, funkcie RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (názov skladby alebo relácie) a uloženie obľúbených staníc. Dlhším stlačením na frekvencii alebo texte sa zobrazí možnosť prepnutia na reproduktor. Rádio zapnete iba s pripojenými slúchadlami.

Jednotná hlasitosť zariadenia nie je tiež práve najlepším riešením. Zvonenie som mal nastavené na maximum a ak som zapol prvýkrát, ešte nenaladené rádio, "prebral" ma hlasitý šum. Opačným prípadom bolo napríklad počúvanie hudby v noci. Hlasitosť som mal nastavenú asi na 10 %, a potom som len ráno nadával prečo ma nezobudil budík. Pochvalu si ale zaslúži za vysokú hlasitosť pri telefonovaní. Niekedy som si až myslel, že mám zapnutý reproduktor. Telefonovanie v rušnom prostredí tak nebolo žiadnym problémom.

Aplikácia Office ponúka bohatú paletu funkcií. Je prepojená so službou SkyDrive, a tak si potrebné súbory viete pohodlne zálohovať. Okrem vytvárania a editácie súborov tu nájdeme aj šablóny dokumentov a vytváranie poznámok v OneNote. S pomerne základnou vecou akou je automatické zalomenie textu pri priblížení si ale neporadí.

Známa offline navigácia od Nokie v tomto prípade až tak offline nie je. Na vyhľadanie cieľa potrebuje pripojenie k dátovej sieti. Pred spustením navigácie zobrazí vzdialenosť a odhadovaný čas. Počas navigácie sa zobrazuje aj aktuálna rýchlosť.

Prehľad udalostí v mesačnom režime kalendára je mizerný. Je vidieť, že v danom dni asi niečo máte no chcel by som sa stretnúť s tým človekom ktorý by to prečítal. Miniatúrne písmo.

Lumia mi pri zapnutých dátach, uskutočnení asi pol hodiny telefonátov a častej komunikácii cez GTalk vydržala deň a pol.

Výhody:

+ rýchlosť systému

+ kvalitný 5 Mpix fotoaparát s LED bleskom a automatickým zaostrovaním

+ výborná hlasitosť počas telefónovania

+ navigácia zadarmo

Nevýhody:

- nepodporuje mass storage

- malá interná pamäť

- nepohodlné tlačidlá pod displejom

- chýba slot na microSD kartu

Orientačná cena: približne 270 € (Epicentrum.sk)

Záver

Lumia je rýchly smartfón s nadpriemerným fotoaparátom a navigáciou zadarmo. Nezaujme však ani displejom a ani konštrukciou. Mám pár priateľov, ktorí používajú smartfóny s OS Android a ich telefón vyzerá rovnako aj po roku. Žiadne nové widgety, launchery a nebodaj flashnuté ROMky. A možno práve takíto používatelia by mali presedlať na operačný systém Windows Phone, ktorý je rýchly, prehľadný a intuitívny. Ja by som však s týmto OS viac než mesiac nevydržal. Komplikované a zdĺhavé prepojenie s PC, dlhá konverzia videa, malá interná pamäť a po čase nudná domáca obrazovka... Ďakujem, neprosím.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.10.2011 - 15:15

ty sa v tom vyznáš ako koza v petržlene :D

anonymous26.10.2011 - 15:19 Trvalý odkaz

maťo: v tej bielo-modrej vyzerá fakt dobre.. za tú cenu si myslím, že bude veľmi fajn.. určite môj budúci fónik :)

anonymous26.10.2011 - 15:38 Trvalý odkaz

aaa: to sa da menit aj pozadie? som myslesl ze je standardne cierne a menia sa len dlazdice.
Aspon ze s cenou to uplne nezabili...

anonymous26.10.2011 - 15:41 Trvalý odkaz

Nemehlo: Pozadie tusim moze byt biele a cierne. Pri amolede ti je lepsie cierne koli spotrebe.

anonymous26.10.2011 - 16:35 Trvalý odkaz

zoro33: tento telefon nema amoled

Celá diskusia 66 príspevkov