Xiaomi AmazFit Stratos - staré hodinky v novom kabáte

Recenzia inteligentných hodiniek s transflektívnym LCD displejom, prémiovým spracovaním, 5-dňovou výdržou, snímačom tepu a GPS.

Rukami mi prešlo už viacero inteligentných hodiniek, no vždy sa nakoniec vrátim k Xiaomi Huami AmazFit Pace. Dôvody sú dva - výdrž a čitateľnosť na slnku. Od inteligentných hodiniek očakávam, že ich nebudem musieť nabíjať každú noc a že mi počas dňa na slnku ukážu, kto mi píše alebo volá. Aby som nemusel neustále vyťahovať mobil z vrecka nohavíc. A presne tieto dve veci zvládajú AmazFity na jednotku. S napätím som preto očakával príchod druhej generácie, ktorá by dostala serióznejší dizajn.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 55 x 57 x 11 mm, hmotnosť 40 g (telo) 60 g (s remienkom), 1,34'' always-on transflektívny farebný dotykový LCD 320 x 300 bodov, dvojjadrový 1,2 GHz procesor, 512 MB RAM, 4 GB ROM, 280 mAh batéria, výdrž 5 - 11 dní, odolnosť voči vode 5 ATM / 50 m, senzor tepu PPG, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0 / BLE, WiFi

Obsah balenia:

AmazFit Stratos, nabíjacia kolíska s USB káblom, dokumenty.

Je to práve dizajn, ktorý často ľudia kritizovali, keď som im ukazoval prvú generáciu AmazFit hodiniek. Najčastejšie som počúval, že vyzerajú až hračkársky. Tak tragicky by som to nevidel, ale musím uznať, že vzhľad naozaj nepôsobí prémiovo, najmä s oranžovým remienkom. Dá sa síce ľahko vymeniť, nemal som však dôvod to robiť. Silikón, ktorý Huami používa je príjemný na dotyk, čo som zistil už pri Mi Band 2. S príchodom novej generácie som tak očakával zmeny najmä v dizajne tela hodiniek. Moje prosby boli vyslyšané.

AmazFit Stratos dostali nový, odlišný tvar aj spracovanie. Zachovaný je športový aspekt aj keramika ktorú poznáme z prvej generácie a Mi Mix smartfónov, no zvyšok hodiniek bol uplne zmenený. Sú väčšie, masívnejšie a viac sa podobajú na klasické mechanické hodinky. Vďačia tomu najmä trom tlačidlám na pravom boku a vystupujúcim ramenám držiacim remienky.

Kým prvé AmazFity mali horný keramický okraj oblý, Startos má ostrú skosenú hranu. Zvyšok tela je tiež z nového materiálu imitujúceho karbónové vlákna. Pôsobí to veľmi efektne. Prekvapením je hladký materiál, na koži neškrabe. Bál som sa, či nebude spôsobovať odieranie alebo iné problémy, našťastie nič také sa nedeje. Telo je pevné a pôsobí odolne.

Displej je naďalej chránený ochranný sklom Gorilla Glass, tentokrát má však 2,5 D zahnutie. To spôsobuje viac problémov než úžitku. Kým na prvú generáciu AmazFit som si pohodlne nalepil tvrdené ochranné sklo, ktoré tam mám dodnes, na túto možnosť pri Stratos rovno zabudnite. Celé sklo má mierne zahnutie a tvrdené sklo tak naň nenalepíte. Musíte sa spoľahnúť len na fóliu, čo nie je vzhľadom na bubliny a ľahké poškriabanie žiadna výhra. Oveľa radšej by som bol, keby aj tu bolo sklo rovné a dalo sa tak nalepiť adekvátne ochranné sklo, nielen fólia.

Veľkosť displeja ani rozlíšenie sa nezmenilo. Stále ide o 1,34'' always-on transflektívny farebný dotykový LCD displej s rozlíšením 320 x 300 bodov. Kvalita obrazu ani jemnosť displeja nie je taká dobrá ako na Gear S3, Apple Watch či Ticwatch, no nie je to zásadnou prekážkou pri používaní. Text aj obrázky sú dostatočne zreteľné a to je podstatné. Rád vymením vyššiu hustotu displeja za to, ak budem môcť hodinky čítať na priamom slnku. A presne v tomto Stratos aj predchádzajúce AmazFity vrátane Bip excelujú.

Viditeľnosť sa s dopadajúcim svetlom na displej zlepšuje, nie naopak ako pri bežných LCD a OLED displejoch. Transflektívny displej odráža dopadajúce lúče a tým sa prakticky zvyšuje jas displeja. Na priamom slnku tak netradične uvidíte informácie na displeji najlepšie. Naopak, v tme si musia hodinky pomôcť podsvietením, ináč na ňom neuvidíte nič.

Výdrž batérie bola vždy silnou stránkou AmazFit hodiniek a ani pri Stratos tomu nie je inak. Podobne ako pri Huami AmazFit, aj tu môžete rátať s približne 5-dňovou výdržou. Hodinky mi prakticky vždy vydržali celý pracovný týždeň pripojené k telefónu. Výdrž zhodná s predchodcom nie je žiadnym prekvapením, nakoľko displej, batéria ani procesor sa nezmenili. Nabíjanie trvá približne 2 hodiny.

Niekoľko ďalších postrehov k batérii. Keď klesne pod 5 %, hodinky sa dostanú do úsporného režimu pri ktorom sa odpoja od telefónu a nedajú sa ovládať. Ostanú ukazovať čas, no všetky inteligentné funkcie sa vypnú. Na hodinkách som niekoľkokrát aktualizoval softvér. Raz sa mi stalo, že sa mi hodinky vybili za deň, predpokladám však, že to bolo kvôli problémovej aktualizácii. Tento problém sa už neopakoval.

Čo vás určite bude zaujímať, je výdrž pri aktívnom GPS pri zaznamenávaní športu. Pripravil som si preto extrémny test, a to cestu z Kolína nad Rýnom z výstavy Gamescom. Pri odchode z Kolína som zapol meranie a vypol ho až po príchode do Bratislavy. Celková cesta trvala 15,5 hodiny a prešiel som 1022 km. Hodinky napriek tomu mali ešte približne 20 - 30 % batérie. Prekročiť hranicu 20 hodín v GPS režime by tak nemal byť žiadny problém.

V aplikácii Amazfit si môžete prezrieť výsledky danej aktivity. K dispozícii máte zaznamenanú trasu, celkový čas, vzdialenosť, priemernú rýchlosť a spálené kalórie. V detailoch zase nájdete informácie o nadmorskej výške či rozdelenie tepu do výkonnostných zón. Nechýbajú ani podrobné grafy rýchlosti, tepu a nadmorskej výšky zaznamenané počas celej cesty.

GPS je pomerne presné, po analýze záznamov som si všimol dve veci. Odchýlky od reálnej trasy sú častejšie v zastavaných oblastiach a v interiéri býva často záznam nepresný. Nič z toho však nie je prekvapenie. Zaujalo ma preto, ako si hodinky poradili so stratou signálu. Na diaľnici v Nemecku bolo zopár výpadkov signálu, záznam pokračoval hneď, ako bol znova získaný signál. Taký istý scenár bol aj pri vstupe do metra. Hneď ako som z neho vyšiel, hodinky sa znova pripojili a pokračovali v zaznamenávaní trasy. GPS tak funguje celkom samostatne a spoľahlivo. Ani prerušenia signálu mu nerobia problémy a začatú aktivitu to nepreruší.

Vo svojej podstate sú Stratos len faceliftom svojho predchodcu, všetky funkčné aspekty ostali tie isté. Nadstavba hodiniek vyzerá a funguje úplne rovnako. Potiahnutím zhora sa zobrazí ovládací panel s nastavením jasu, režimu nerušiť a letového režimu. Nájdete tu tiež nastavenia a informácie o pripojenom telefóne, stave batérie a aktuálnom počasí. Potiahnutím prsta nahor na domácej obrazovke sa zase dostanete k upozorneniam. Môžete medzi nimi listovať aj zobraziť si detail kde je možné prečítať celé znenie správy, nie však odpovedať. Vďaka novým tlačidlám na pravom boku hodiniek si môžete zobraziť ovládací panel podržaním horného tlačidla a notifikácie zase spodného. Stredné vás vráti na cifernik.

V hlavnom menu sa opäť pohybujete do strán, kde nájdete denný prehľad, športy, predpoveď počasia, tep, hudbu, budíky, kompas, stopku, spánok, časovač a v prípade čínskej verzie aj Mi Home. Poradie aj počet položiek v menu si viete zmeniť v aplikácii. Oproti predchodcovi sa teda nič zásadné nezmenilo, funkčnosť hodiniek ostala taká istá. Opäť tiež platí, že na trhu sú čínska a anglická verzia. Ja mám opäť čínsku, ktorá vždy vychádza skôr než medzinárodný anglický variant. Rovnako ako pri predchodcovi, AmazFit Bip, aj do Stratos som nainštaloval preložený systém v slovenčine zo stránky XDA developers.

Rovnako ako Pace a Bip aj Stratos trpia rovnakým problémom, a to uzavretým systémom a absenciou akýchkoľvek aplikácií. To je v porovnaní s Wear OS (Android Wear) hodinkami, Apple Watch a aj Samsung Gear/Watch hodinkami veľké negatívum. Veľmi by som si prial mať v hodinkách Google Keep a Mapy. Ešte prelomovejšie by bolo mať v hodinkách Google Pay. Žiaľ nič z tohto nie je možné. Platby hodinky podporujú, avšak len cez AliPay, ktorý je u nás nepoužiteľný. Pred kúpou si tak dobre rozmyslite, či vám stačia tie funkcie, ktoré hodinky ponúkajú, lebo žiadne ďalšie už nezískate.

Výhody:

+ prémiový dizajn a spracovanie

+ výborná čitateľnosť na slnku

+ nadpriemerná výdrž batérie

+ množstvo športových režimov a GPS

Nevýhody:

- len minimálne zmeny oproti predchodcovi

- uzavretý systém bez ďalších aplikácii

- manuálna inštalácia slovenčiny

Orientačná cena: 145 eur

Záver

AmazFit Stratos neprinášajú veľa noviniek oproti Huami AmazFit Pace. Dostali zopár nových športov či ciferníkov a dokážu merať VO2 Max pri behu, no tieto zmeny nie sú nijako zásadné a prevratné. Displej, procesor aj batéria tiež zostali rovnaké. Jedinou zásadnou zmenou je tak nový dizajn a tri tlačidlá pre ovládanie. Hodinky sa tak hodia aj do spoločnosti či k obleku, čo sa o predchodcovi nedalo povedať. Pre majiteľov AmazFit Pace tak Stratos nepredstavuje žiaden funkčný upgrade, rozdiely sú naozaj minimálne. Je tak len otázkou vkusu, ktoré hodinky sa vám páčia viac a či ste ochotní za prémiovejší dizajn Stratos zaplatiť výrazne viac.

AmazFit Stratos si môžete zakúpiť na Gearbest.com za 145 €. Pred nákupom sa však určite pozrite aj na modely AmazFit Pace za 89 € a AmazFit Bip za 53 €. Oba modely sme tiež pre vás otestovali, odporúčam prečítať si preto recenzie. Spravíte si tak lepší prehľad o tom, čo ktoré hodinky ponúkajú.

Diskusia k článku:

Matej 12.09.2018 - 18:00

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji EnglandOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji England

Matej12.09.2018 - 18:00 Trvalý odkaz

diky za recenziu, vyzera to zaujimavo! chcel som predat Gear S2 a prejst na S3 alebo Galaxy Watch, ale toto sa javi tiez ako celkom zaujimava alternativa. Doinstalovane appky v hodinkach ma doteraz nezaujimali, tak by to nemusela byt zla volba

Hydrant12.09.2018 - 20:22 Trvalý odkaz

Tiez ich mam, kupoval som si ich na skusku a pre zvedavost. Akoze za tu cenu dobre ale taky ten prvy osial z nich opadol a zacina mi na ich vadit uz viacej veci. Preto ich skoro ani nepouzivam. Nekupoval by som ich uz druhy krat.

Kubo10203012.09.2018 - 22:34 Trvalý odkaz

Napis co sa ti na nich nepaci a co ti prekaza, lebo inak tvoj komentar nema moc zmysel a nepomoze potencialnym zaujemcom :-)

Celá diskusia 11 príspevkov