Nokia 8110 4G - retro s aktívnym krytom klávesnice

Recenzia vysúvacej Nokie s klasickými tlačidlami, 4G a Wi-Fi konektivitou, ktorá ponúkne až trojtýždňovú výdrž na jedno nabitie.

Môžeme s istotou tvrdiť, že doba tlačidlových mobilov s nedotykovým displejom je už nenávratne preč. Aj pozíciu tých najlacnejších telefónov od 100 eur už okupuje Android a pár jednoduchých smartfónov s pomalými reakciami.

Na klasické mobily sa však ešte občas pýtate. Väčšinou, keď hľadáte ideálny darček pre seniorov, ktorí majú s ovládaním dotykovej obrazovky problém.

ikona

Základné info: Nokia 8110 4GĎalšia oživená legenda, tentoraz s vysúvacou konštrukciou, hardvérovou klávesnicou, 2,4'' QVGA displejom, dvojjadrovým procesorom, KaiOS, Wi-Fi, LTE a 1500 mAh batériou. Predávať sa bude aj v dual SIM verzii. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nokia udiera na vlnu nostalgie najintenzívnejšie a po obnovenej 3310-tke prináša na náš trh aj vysúvací model 8110. Ako dual SIM, s podporou 4G sietí a Wi-FI. Je to ideálny mobil pre každého, kto nechce smartfón?

Niektoré veci sú fajn, z iných už tak nadšený nie som a vravím: "Stará Nokia bola lepšia!" Tak napríklad vysúvacia brada, ktorá chráni typické alfanumerické tlačidlá, krížový ovládač s potvrdením v strede, tlačidlá pre príjem alebo odmietnutie hovoru a dvojicu kontextových kláves.

Oceňujem, že otvorenie krytu telefón odblokuje, zasunutie zasa uzamkne. Nestaráte sa teda o žiadne kombo pre blokovanie tlačidiel. Ak sa nemýlim, roky ním bolo Menu + hviezdička, ktoré tu už nefunguje.

Prijatie hovoru elegantným pohybom palca a jeho ukončenie frajerským zacvaknutím je mimoriadne návykové. Počas písania na klávesnici a vlastne všetkých ďalších aktivitách by som však túto plastovú bradu najradšej odlomil a zahodil poriadne ďaleko. Stále totiž zbytočne prekáža.

Ak ju poškodíte, pravdepodobne to príliš vadiť nebude, mobil tlačidlá po pár sekundách aj tak zablokuje. Tipujem, že pár kusov takto aj skončí, najmä ak ich majitelia patria k tým menej opatrným. K brade nevedie žiadny flex kábel a mikrofón má svoje miesto v spodnej časti základne.

Bohužiaľ, v prípade novej Nokie 8110 neplatí ani to, že sa môžete tešiť na ľahko ovládateľný operačný systém Series 40. Vysúvačku poháňa KaiOS, ktorý je odľahčenou vetvou Firefox OS. Ovládanie krížovým tlačidlom je podobné a plne v slovenčine, podľa mňa však predsa len trochu náročnejšie a pre staršie osoby to nebude úplný ideál.

Základné menu s mriežkou deviatich ikon dobre poznáte. Denník hovorov aj hlavné Nastavenia ale už tvorí zostava kariet, ktorým neskrolujete len zhora nadol, aj aj do strán. Hoci šípky často naznačujú niečo iné, vstup do ponuky vždy obsluhuje stredové tlačidlo. Naspäť sa vrátite tlačidlom pre ukončenie hovoru, skombinovaným s Backspace a funkciou Späť.

2,45-palcový displej neexceluje veľkými písmenami ani rozlíšením 240 x 320 bodov. Mnohí starší ľudia s horším zrakom si tak bez okuliarov určite neporadia. Počítajte tiež s horšou čitateľnosťou na slnku, keďže jas nastavíte len manuálne, v desiatich krokoch medzi 0 až 100 %.

Pri každodennom nosení Nokie 8110 4G oceníte pokrok, akým prešli mobilné telefóny za posledných, povedzme desať rokov. Jej hmotnosť sa pohybuje tesne pod úrovňou 120 gramov, no hrúbka, hoci ide o relatívne malý a úzky mobil dosahuje 1,5 cm. Vo vrecku ju tak rozhodne budete cítiť.

Základné funkcie však tomuto drobcovi idú výborne. K denníku hovorov sa dostanete jediným stlačením ľavého telefónu, druhé už okamžite vytočí posledné číslo. Spomínaný pohyb do strán potom prepína medzi kartou Neprijaté, Vytočené a Prijaté.

K SMS-kám prejdete cez hlavné menu a položku Správy v druhom riadku. Zadávanie textu si už vyžaduje trochu tréningu alebo návrat do vašich mladíckych časov. Vyťukávate ich znak po znaku, pre C napríklad stlačíte klávesu 2 trikrát rýchlo za sebou.

Ak potrebujete aj diakritiku, teda "Č" vyťukáte ho až na päťkrát. Alternatívou môže byť využitie slovenského prediktívneho slovníka. Medzi malými písmenami, veľkými písmenami, číslicami a režimom predikcie prepína tlačidlo mriežky. Pamätám sa, že na Nokii C1 z roku 2011 som predikciu používal rád. Na aktuálnej 8110 4G mi príde príliš hlúpa a prakticky nepoužiteľná.

Pokiaľ si nepämatáte, ako ju využívať, spomeňte si, že v tomto režime každý znak stlačíte len raz. "Domov" napríklad napíšete vyťukaním 26668 a vybratím príslušného slova z ponuky smerovými šípkami, namiesto zložitejšieho 3666 6 666888.

V prípade, že do telefónu vložíte dve SIM karty naraz, pred odoslaním SMS alebo vytočením telefónneho čísla dostanete na výber, ktorá karta sa má použiť.

Výrobca siahol po zaujímavom, respektíve trochu zastaranom riešení. Do primárneho slotu totiž vkladáte väčšiu microSIM, sekundárny zas naplníte dnes už štandardnou nanoSIM.

Miesto na microSD kartu je tu tiež, budete si tak môcť rozšíriť 2,3 GB miesto pre ukladanie médií. Veľa dôvodov, prečo by ste to chceli robiť, ma ale nenapadá. Nepredpokladám totiž, že by ste vytvárali extrémne veľa fotografií. Možno kvôli hudbe.

Ďalších 2,36 GB je určených pre aplikácie a hry. V Store, do ktorého sa dostanete cez hlavné menu, som našiel Twitter, počasie a 11 hier. To je kompletný výpis celého obsahu. Inštaláciu z iných zdrojov pravdepodobne nemá cenu riešiť.

KaiOS ale na základné potreby používateľa už myslel. V mobile tak nájdete známu hru Snake (Had) v zmenenej 3D podobe, prehrávač YouTube, Hudobný prehrávač, FM rádio, Hodiny (s budíkom, časovačom a stopkami), Kalendár, jednoduchý poznámkový blok , Kalkulačku, prevodník jednotiek a Diktafón.

Ďalšie tri hry Castle Of Magic, Nitro Street Run 2 a Danger Dash sú dostupné ako demo, s možnosťou kúpenia plnej verzie, ktorá však v mojom prípade nefungovala. Telefón hlásil problém so SIM kartou.

KaiOS tento známy obsah dopĺňa modernými službami Google. Asistenta ešte zrejme nevyužijete, reaguje totiž len na jednoduché hlasové povely v angličtine. Slová rozpozná a vygoogli. Ikona Google je zas iba skratkou na web www.google.com, YouTube zas na m.youtube.com.

Trochu zamrzí absencia tlačidiel pre ovládanie hlasitosti. Zvuk tak budete musieť stišovať alebo pridávať hlboko v nastaveniach.

Už zaujímavejšie sú Google Mapy, ktoré by s pomocou zabudovaného GPS mali zobraziť vašu aktuálnu polohu. V praxi to ale trvá veľmi dlho a mne sa fix vôbec nepodaril ani po niekoľkých minútach. Mapy by som tak využíval skôr na nájdenie správnej ulice alebo prezretie si okolia. Až na chybné GPS sú prekvapivo použiteľné a prehľadné pri zobrazení jednoduchej mapy i satelitného pohľadu. Nájdu trasu z bodu A do bodu B, odhadnú čas aj vzdialenosť a v Bratislave navrhnú tiež linky MHD.

Google účet môžete pridať aj do Kalendára, získate tak synchronizáciu s ostatnými svojimi zariadeniami podobne, ako keby toto bol Android alebo iOS.

Keď som v špecifikáciách Nokie 8110 videl 4G a Wi-Fi, tešil som sa, ako si otestujem maličký displej a slabučký hardvér na modernych internetových stránkach.

S Wi-Fi však bol problém, telefón hlásil stratu signálu už niekoľko metrov od routera. Web Fony.sk som tak skúsil načítať len cez 4G. Udeje sa tak pomerne rýchlo, na pohyb po stránke využijete štvorsmerové tlačidlo a virtuálny kurzor.

Pohyb po stránke je však pomalý a používanie zabudovaného prehliadača vhodné len na mimoriadne núdzové účely. Skôr však poslúži ako nástroj mučenia a kúpa tohto mobilu kvôli Wi-Fi a 4G naozaj nedáva zmysel.

Maximálne tak na kontrolu e-mailov cez zabudovaného klienta. Môj Gmail účet sa mi však cez IMAP ani POP3 protokol pridať nepodarilo. Možno kvôli zapnutej dvojfaktorovej autentifikácii? Klient totiž nemá funkciu Discovery, heslá, adresy serverov a porty musíte vpísať automaticky.

Nové e-maily, SMS a zmeškané hovory nájdete v položke Oznámenia ovládanej zo základnej obrazovky ľavým kontextovým tlačidlom. Pravé slúži na rýchle zapnutie Wi-Fi, vibrácií, nastavenie jasu či aktivovanie baterky a letového režimu.

V tele je zabudovaný 2-megapixelový fotoaparát. Na dokumentačné účely poslúži prekvapivo dobre, hoci fotí len na výšku, prípadne vás prinúti zábery otočiť v PC. Dokáže využiť blesk a ponúknuť mriežku alebo digitálne priblíženie. Videá v 3gpp formáte majú rozlíšenie 720 x 480 b. Najľahšie ich z telefónu dostanete cez microUSB kábel, telefón potom bude tváriť ako externý disk.

Hlavnou devízou takéhoto tlačidlového smartfónu v roku 2018 bude samozrejme výdrž na jedno nabitie. 1500 mAh batéria BV-6A mi pri testovaní vydržala 10 dní, bežný používateľ sa tak dostane pravdepodobne aj k hranici 2 týždňov.

Výhody:

+ spoľahlivý a odolný mobil

+ relatívne jednoduché ovládanie

+ dlhá výdrž na jedno nabitie (aj viac než 14 dní)

+ Wi-Fi, 4G internet, Google Mapy, e-mail a webový prehliadač

+ slúchadlá v balení

Nevýhody:

- displej s nízkym rozlíšením a slabou čitateľnosťou na slnku

- KaiOS už nie je tak prehľadný ako prostredie starých Nokií

- prediktívne písanie SMS-iek nie je príliš užitočné

- nespoľahlivé Wi-Fi,

- prakticky nepoužiteľné GPS

- vysúvací kryt kláves skôr prekáža

- absencia tlačidiel hlasitosti

Orientačná cena: 79 €

Záver

Nadšenie z novej tlačidlovej Nokie s 4G a Wi-Fi nevydrží dlho. Prehliadanie internetu je podľa očakávania skôr utrpením a nespoľahlivá Wi-Fi či zložité nastavenie konta odrádza aj od zriedkavej kontroly e-mailov.

Drobným sklamaním je tiež prostredie KaiOS, ktoré OS Series 40 kopíruje, ale nie je to presne to isté. Na druhej strane, takýto telefón si zrejme kúpite na volania a posielanie SMS-iek. To mu ide dobre. A vydrží to robiť dva týždne na jedno nabitie.

Cenovka za dual SIM verziu sa ale dosť nebezpečne bliži k rovnej stovke a to je relatívne veľa. Za takúto sumu môžete siahnuť po hociktorom telefóne s tlačidlami, bez Wi-Fi a trochu otravnej vysúvacej brady.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu