Nokia Lumia 800

Dotykový smartfón s OS Windows Phone, jednoliatou konštrukciou, AMOLED displejom a kvalitným fotoaparátom s dvojitým LED bleskom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Windows Phone Windows Phone 7.5 Mango

procesor: 1,4 GHz, Single Core MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 117 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 142 gramov overenédisplej: AMOLED, ClearBlack, Gorilla Glass, 480 x 800 b., dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, rozmery 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dvojitý LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, záznam HD videí (1280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 13,86 GB interná,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: batéria 1 450 mAh

výdrž: do 9,5 h hovoru / do 335 h pohotovosti / do 55 h hudby / do 7 h videa

SAR: 0,94 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 475 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 7.5

Obsah balenia: mobil, USB nabíjačka AC-16, kábel CA-185CD, stereo handsfree WH-902, plastový obal, potrebné dokumenty.

S príchodom OS Android a iOS sa Nokia ako keby odmlčala. Počas tejto doby nepriniesla na trh nič extra zaujímavé. Spoločnosť sa ale preberá zo zimného spánku, o čom svedčí aj správa o predstavení high-end zariadení na MWC 2012 v Barcelone. Nám sa do rúk dostala Lumia 800.

Dizajn Nokie 800 vychádza z modelu N9. Znovu sa stretávame s polykarbonátovým telom, ktoré je zhotovené z jedného kusu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ich vonkajšie prevedenie je takmer rovnaké, no identické sú iba v troch stenách - hornej, dolnej a ľavej. V prvej spomenutej opäť nájdeme krytý microUSB konektor, slot na microSIM kartu a 3,5 mm audio konektor. Ľavá ostala prázdna a v spodnej stene je reproduktor. K tlačidlám ovládania hlasitosti a napájania v pravej stene pribudla dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Pomocou nej môžeme spustiť fotoaparát aj v zablokovanom stave, asi 3-sekundovým stlačením. Na prednej stene pribudli tri kapacitné tlačidlá, čo sa prejavilo na zmenšení uhlopriečky displeja o dve desatiny palca. Predný fotoaparát tomuto modelu chýba. Obsah zadnej steny je rovnaký, zmenilo sa iba umiestnenie dvojitého LED blesku. Na kovovom leme fotoaparátu sme si po pár dňoch všimli škrabance. Podobne ako pri modeli N9. Batéria a ďalšie komponenty sú ukryté pod displejom. Postup rozobratia a pohľad do útrob zariadenia ilustruje nasledujúce video.

S displejom som bol veľmi spokojný. Krásne farby, automatická regulácia jasu, okamžité reakcie na dotyk a skvelá čitateľnosť v exteriéri. Po vypnutí automatickej regulácie jasu si môžeme vybrať z troch pevných nastavení – nízka, stredná a vysoká. Interval dĺžky podsvietenia si nastavíte v inej položke, zámok + tapeta. Výborným pozorovacím uhlom kazí povesť modrý (modrozelený) nádych na obrazovke, ktorý sa objaví pri pohľade zboku. Viditeľný je najmä pri bielom podklade. O ochranu pred poškriabaním sa stará ochranné sklo Gorilla Glass.

Spojovací článok medzi používateľom a hardvérom tvorí operačný systém Windows Phone 7.5 Mango s českou lokalizáciou. Rýchlosť systému je úžasná. Naposledy ma takto prekvapil model HTC Sensation XE. To ale bola hardvérová záležitosť. Reakcie sú bleskové, ani najmenšie zaváhanie a žiadne zamrznuté aplikácie. Jednoduchosť, prehľadnosť a rýchlosť Manga je veľmi návyková. OS Bada je systém, ktorý by som za Android nevymenil. No Windows Phone ukázal, že konkurovať sa dá. Mnoho používateľov odsudzuje tento OS hoci sa s ním nikdy osobne nestretli. Aj ja som bol počas prvých hodín skeptický, no po bližšom zoznámení, nastavení aplikácií a objavení, pre mňa potrebných, doplnkov v Marketplace, mi v porovnaní s Androidom nič podstatné nechýbalo. Je však jasné, že každý OS má svoje pre a proti. Rozdiel je aj v nárokoch používateľov.

Zablokovaná obrazovka zobrazuje čas, dátum, najbližšiu pripomienku v kalendári a zmeškané udalosti. Pri zapnutom prehrávaní hudby a rádia sa ešte doplní o ich ovládací panel. Dlhším podržaním napájacieho tlačidla je možné telefón vypnúť aj v zablokovanom stave.

Pohotovostný režim tvorí jedna domáca obrazovka s dynamickými dlaždicami (tiles). Ich veľkosť je fixná, väčšina je zobrazená v tvare štvorca, no stretneme sa aj s obdĺžnikom. Obsah môžu tvoriť "widgety" aplikácií, skratky k aplikáciám, záložkám prehliadača, hudobným albumom, jednotlivým kontaktom atď. Ich dynamiku si všimnete napríklad pri zobrazení počtu zmeškaných hovorov, neprečítaných správ a ďalších služieb. Jednotná forma dlaždíc pridáva zariadeniu akúsi usporiadanosť a čistotu. Dlhšie podržanie prsta na dlaždici umožní je premiestnenie alebo odstránenie.

Dlhším podržaním na šípke späť sa objavia spustené aplikácie, ktoré ste neukončili pomocou tejto šípky ale stlačením tlačidla "Windows". Môžete sa tak medzi nimi rýchlo preklikávať. (multitasking)

Kapacitné tlačidlo "hľadať" vás presmeruje iba na internetovú stránku vyhľadávacej služby Bing. Na prehľadávanie medzi kontaktmi, aplikáciami a ďalšími, slúži šípka na obrazovke v danej aplikácii.

Prekážalo mi skrývanie informácií v hornej lište. Po určitej dobe zmizne ukazovateľ intenzity signálu, batérie, dátového pripojenia. Zobrazíte ich kliknutím do daného priestoru. Najviac mi však chýbal čas, ktorý sa v niektorých aplikáciách skryje a na jeho zistenie je potrebné aplikáciu opustiť.

V androidoch som si obľúbil výsuvnú lištu so skratkami nastavení. Tento, pre mňa, nedostatok som vyriešil nainštalovaním aplikácie WP Shortcut Tiles a k nastaveniam Wi-Fi, dátovej siete som pristupoval cez dlaždicu na domácej obrazovke.

Položky v menu sú zoradené v abecednom poradí. Po kliknutí na písmeno sa zobrazí abeceda, čo umožní rýchly presun k danej aplikácii namiesto "skrolovania" v ponuke. Ďalším variantom je použitie vyhľadávacieho tlačidla na obrazovke. Dlhším podržaním na danej položke môžete aplikáciu pripnúť na domácu obrazovku. Pri aplikáciách z Marketplace sa ponuka doplní o možnosť odinštalovania a hodnotenia.

Používateľom inteligentného vytáčania, ktoré Lumii chýba, odporúčam navštíviť Marketplace a stiahnuť si napríklad SmartDial.

Telefónne kontakty, priatelia zo sociálnych sietí, ich novinky a fotogalérie, to všetko nájdeme v prepracovanej aplikácii Lidé. Po pridaní viacerých účtov sa zhodné kontakty prepoja, odlišné musíte prepojiť ručne. Vyhľadávanie je podobné ako v menu, čiže pomocou ponuky abecedy alebo prostredníctvom tlačidla hľadať na obrazovke. Aplikácia si poradí aj s komentovaním a "lajkovaním" príspevkov. Často kontaktované osoby si môžete presunúť na úvodnú obrazovku ako dlaždicu. O výbornom prepojení účtov svedčí aj obsah informácií v danom kontakte. Z jedného miesta tak máte prístup k telefónnemu číslu, e-mailovej adrese, novinkám zo sociálnych sietí, fotogalériám, histórii hovorov, správ a e-mailov. Pri veľkom množstve položiek z rôznych účtov mi chýbala možnosť zobraziť iba kontakty s telefónnym číslom, ktorú v Androide využívam. Windows Phone si hravo poradí aj vytváraním skupín.

Aplikácia Správy zahŕňa a aj online komunikáciu. Pri viacnásobnom pokuse pridať Facebook Chat som však stále stroskotal na oznámení: Nelze přidat službu Facebook, kód chyby 500. Nepomohol ani reštart telefónu a pridanie účtu nanovo. S účtom WLM si aplikácia poradila.

Klávesnica sa v režime landscape nezobrazuje na celú šírku, no aj tak sa na nej píše veľmi dobre.

Na online komunikáciu som používal aplikáciu IM+, ktorú nájdete v Marketplace. Ponúka bohatú podporu účtov (Beep, Facebook, Yahoo!, Google Talk, Skype, AOL, ICQ, @Mail.RU, Vkontakte, Yandex IM, MySpace, Jabber) a správy sa prijímajú aj v neaktívnom režime aplikácie, na pozadí.

Pridaním e-mailového účtu sa automaticky vytvorí jeho ikona v menu. Priamo v aplikácii pridáte do prílohy iba obrázok. Ak som chcel poslať dokument, použil som možnosť zdieľať dokument v aplikácii Office, z ponuky som vybral Google Mail a otvorila sa nová rozpísaná správa už aj s dokumentom v prílohe. Push notifikácia sa postará o okamžité upozornenie prijatej pošty. Kliknutím do ľavého okraja pri danom e-maile sa zobrazia možnosti presunutia alebo odstránenia a klik do pravého rozbalí prepojené e-maily.

Rýchly prehliadač Internet Explorer s hardvérovou akceleráciou si poradí aj s viacerými oknami. Prepínanie medzi oknami nájdeme v položke záložky. Dlhším podržaním na odkaze v stránke sa zobrazí menu s možnosťou zdieľať, kopírovať alebo otvoriť v novom okne. Prehliadač nepodporuje flash animácie.

Fotoaparát v Lumii sa určite radí medzi tie najlepšie. Stretávame sa aj s menej častou kombináciou: Nokia + automatické zaostrovanie. Pomocou dvojpolohovej hardvérovej spúšte je fotenie naozaj radosť. Dvojitý blesk odvádza slušnú prácu, v tme neprepaľuje. Z bohatej ponuky v nastaveniach spomeniem scény, hodnota expozície, ISO, efekty, kontrast, saturácia. Po priblížení snímky v galérii sa obraz automaticky zaostrí. Video zhotovíte v HD rozlíšení a počas nahrávania v slabo osvetlených podmienkach poslúži LED blesk ako prisvetlenie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 35 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 50 MB / min.)

Chýbajúca podpora mass storage urobí vrásky nie jednému používateľovi. Na prepojenie telefónu s PC slúži program Zune s pomerne jednoduchým ovládaním. Na rýchlejší prenos menších dát nepoužijete ani oklieštený Bluetooth. Pridajme k tomu ešte chýbajúci slot na microSD karty. Tak toto im naozaj "vyšlo".

Prehrávač hudby rozdelí položky podľa umelcov, albumov, skladieb, zoznamov a žánrov. Chýbajúci ekvalizér ospravedlňuje kvalitný zvukový prejav. Poteší ovládanie na zamknutej obrazovke, ktoré tam ale ostane aj pri zatvorení prehrávača. Odstránenie vyriešila aplikácia z marketu, Stop the Music! Nastavenie hlasitosti zariadenia a prehrávača je jednotné. To znamená, že ak pri počúvaní hudby znížite hlasitosť prehrávača, zníži sa aj hlasitosť zvonenia.

Prehrávač videí je veľmi jednoduchý. Bez možnosti zobrazenia informácii o videu a titulkov.

FM rádio s RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (názov skladby alebo relácie) prepnete na reproduktor v menu, ktoré sa zobrazí pri dlhšom podržaní na frekvencii. Ponúkne aj jednoduché uloženie obľúbených staníc.

Kalendár bez informačnej lišty v mesačnom režime je menším sklamaním. Názvy udalostí sú zobrazené pri jednotlivých dňoch, ale písmo je tak malé, že vám to iba uľahčí orientáciu v kalendári a pre bližšie info sa budete musieť prepnúť do režimu deň. O budenie sa postará viacero budíkov s opakovaním.

Xbox LIVE konto umožní hrať hry proti súperom. Stačí si vytvoriť profil a nájsť kamarátov na základe ich prezývky. Obsah hier v Marketplace je slušný, niektoré hry sú v porovnaní s Androidom za poplatok. Plná verzia populárnej hry Angry Birds stojí 62,49 Kč. No viac asi zamrzí chýbajúca podpora Marketplace na Slovensku. Veľa zaujímavých a potrebných aplikácií, za ktoré by ste v Android Markete nedali ani cent, tu stojí aspoň 20 Kč. V Marketplace sa pri aplikáciách a hrách nezobrazuje popis, ktorý by vám oznámil, či danú položku už v zariadení máte. To že už je nainštalovaná sa dozviete až keď vstúpite do popisu a nebude tam možnosť stiahnuť túto položku.

Vytváranie a editácia dokumentov, šablóny, poznámky OneNote, ukladanie na SkyDrive. Áno reč je o aplikácii Office. Tvári sa dosť prepracovane, ale chýba jej napríklad automatické zalamovanie textu pri zoomovaní (Word). Dosť podstatná a pre mňa samozrejmá vec v takýchto aplikáciách. Čo už.

Nokia Autem. Známa offline navigácia do Nokie, ktorá ale v tomto prípade offline nie je. Zatiaľ. Na vyhľadanie cieľa potrebuje aktívne dátové spojenie. Nokia však sľúbila, že update odstráni tento problém. Po zadaní cieľa sa zobrazí vzdialenosť a odhadovaný čas. Ďalším klikom už spustíte hlasovú navigáciu. Počas navigácie je zobrazená aj vaša momentálna rýchlosť.

Pár aplikácii, ktoré som si stiahol z Marketplace:

Fantasia Painter Free – úprava fotografií a kreslenie

IM+

Lomolizer – úprava foto

Meteoservis Lite – počasie

Pulse – pekná grafická RSS čítačka správ

Scientific Calculator – vedecká kalkulačka

Schedule – diár

Simple Notes – poznámky

Svítilna 7 – používanie blesku ako svietidla

Lumia mi pri zapnutých dátach vydržala jeden a pol dňa. Väčšinou som komunikoval prostredníctvom IM+, no uskutočnil som aj pár hovorov. K tomu pripočítajme prezeranie webu, e-maily s push notifikáciou a pár fotiek. Taká priemerná výdrž.

Výhody:

+ rýchly OS

+ pevné zhotovenie

+ kvalitný fotoaparát so spúšťou

+ prepracovaná aplikácia Lidé

+ AMOLED displej s vrstvou Gorilla Glass

Nevýhody:

- cena

- chýba mass storage

- absencia pamäťových kariet

- farebný nádych na displeji pri pohľade zboku

- zatiaľ online navigácia

Orientačná cena: 475 €

Záver

Lumia je smartfón s výbornou konštrukciou, AMOLED displejom, kvalitným fotoaparátom s hardvérovou spúšťou a rýchlym OS. Operačný systém by som ale odporučil konzervatívnejším jedincom. Všetko je uhladené, čisté, rýchle a prehľadné, no mňa už po týždni nudil. Nedal mi dostatok dôvodov na to aby som nim nahradil OS Android. Prekážala mi najmä domáca obrazovka, ktorá je informačne chudobnejšia. Áno, zobrazí napríklad počet zmeškaných hovorov, e-mailov, aktuálne počasie, no pre ďalšie informácie musíme isť do aplikácie. Ďalšími obmedzeniami sú chýbajúci mass storage, slot na pamäťovú kartu a microSIM. Nie je to však iba o OS. Ak by som si mal vybrať smartfón s WP určite by to nebola Lumia. Najväčším mínusom tohto zariadenia je jednoznačne cena. Porovnal som pár zariadení s OS WP. Po vylúčení slabších konkurentov, ktorí mali napríklad menej kvalitný displej (HTC Radar) mi ostal iba jeden. Samsung Omnia W. Rovnaký procesor, uhlopriečka, rozlíšenie, AMOLED displej ( iný typ) a RAM. Lumia má lepší fotoaparát a väčšiu internú pamäť. Sú to ale parametre, za ktoré si ste v porovnaní s Omniou W ochotní priplatiť približne 200 €?

Diskusia k článku:

anonymous26.10.2011 - 14:31 Trvalý odkaz

rou: som zvedavý ako sa bude predávať.. každopádne jej držím palce :)

anonymous26.10.2011 - 15:04 Trvalý odkaz

Barqi: pamäť sa zväčšuje , nie uväčšuje . . . ďalej dostupn= si opravte na dostupné . . . infomrácií opravte na informácií. . .
k téme , som zvedavý čo to bude zač , snáď sa Nokia dostane tam kde bola kedysi = špičkové zariadenia po všetkých stránkach . . . držím palce :)
*preklepy opravene. dakujeme za upozornenie. :) redakcia.*

anonymous26.10.2011 - 15:22 Trvalý odkaz

Gazda: to už nemá gorillu??? :(

Celá diskusia 75 príspevkov