Samsung Galaxy A6+ - fotoaparát má prednosť

Recenzia 6'' androidu s natiahnutým displejom, 16 + 5 Mpix fotoaparátom a 24 Mpix prednou kamerou. Poteší výdržou, sklame starším hardvérom.

Smartfón Galaxy A5 (2017) bol mimoriadne podarený. Ponúkal lákavý dizajn, slušný fotoaparát, dostatok výkonu a dokonca aj zvýšenú odolnosť voči vode. Menší Galaxy A3 (2017) mal síce len HD displej, ale na maličkej 4,7'' ploche to mohlo vadiť málokomu.

Od Galaxy A6+ by som teda čakal niečo podobné. Lenže v januári prestalo dávať delenie Samsungov na výkonný rad A a lacnejší rad J zmysel. Spoznáte to hneď, ako si na Galaxy A6+ všimnete starý microUSB konektor. A na skoky do bazéna s ním zabudnite tiež.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A6+Cenovo dostupný android s natiahnutým 6'' Full HD+ displejom, Snapdragonom 450, duálnym fotoaparátom, prednou 24 Mpix kamerou a 3500 mAh batériou. Predávať sa bude single aj dual SIM verzia. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Odpustime mu však prisvojovanie si honosnejšieho mena a súďme ho podľa parametrov. Po stlačení vypínača sa rozsvieti 6-palcový pekný Full HD+ displej. Najnovšie trendy kážu, že musí mať natiahnutý pomer strán a Samsung k tomu pribalil aj zaoblené rohy.

Tomuto Super AMOLEDU vyčítam ružový nádych pri zobrazovaní čisto bielej farby, ale vzhľadom na cenovku nejde o nič hrozné.

Na stole vám môže svietiť Always on displej zobrazujúci aktuálny čas, dátum, energiu v batérii a ikony zopár zmeškaných notifikácií. Kliknutie na nich vás teoreticky dostane priamo do konkrétnej apky, no musíte prejsť procesom odblokovania telefónu. Často je teda rýchlejšie stlačiť vypínač a presunúť sa na klasickú uzamykaciu obrazovku Androidu 8.0 Oreo.

Tá ponúkne viac dlaždíc s notifikáciami a na farebnom pozadí aj oveľa viac zmysluplného textu, napríklad náhľady celých doručených správ.

Ak posuniete hodiny do strany, zobrazí sa tzv. FaceWidget s ovládaním hudobného prehrávača. Listovať môžete aj ďalej, k budíku a náhľadu udalostí v kalendári. Spodné rohy patria skratkám pre rýchle spustenie Fotoaparátu a Telefónu, ale priradiť im môžete aj iné aplikácie.

Stačí zamieriť do nastavení Zamknutej obrazovky, ktoré sú naozaj detailné. Always on displej vďaka nim môže svietiť len v určitom čase, napríklad od 7:00 do 22:00, aby vás nerušil na nočnom stolíku. Hodiny tiež dokáže nahradiť kalendár alebo ľubovoľná téma zo samsungáckeho obchodu. Väčšina z nich je zadarmo, iné stoja smiešnych 50 centov.

Samotnú obrazovku je možné odomknúť rôznymi spôsobmi. Najrýchlejší bude odtlačok prsta po priložení na čítačku na chrbte. Klasiku v podobe PIN-u alebo vzoru určite poznáte a po novom sa pridáva aj odomykanie tvárou, ktoré využíva prednú kameru. Bohužiaľ, bez infračerveného prisvetlenia.

Cez deň som teda so skenovaním nemal problém, hoci som už používal aj svižnejšie reagujúce smartfóny. V tmavších interiéroch, v noci či pri silnom protisvetle naopak algoritmus nestíha a vy musíte použiť záložný spôsob.

Počas testu som mal zapnuté Rýchlejšie rozpoznávanie, ktoré vraj nie je tak odolné proti oklamaniu z fotografie alebo videa. Používateľ má na výber, či sa smartfón odomkne hneď po zapnutí obrazovky, alebo vyčká na ďalší pohyb prstom, aby ste si mohli v kľude prelistovať doručené notifikácie.

V prípade, že ho nosíte vo vrecku alebo spárovaný napríklad s hodinkami, uzamknúť sa nemusí vôbec. To isté platí pre lokality vytýčené s pomocou GPS - doma či v práci.

Displej dokáže filtrovať modré svetlo v nočnom režime, pričom aktivácia môže prebiehať podľa presného rozvrhu či reálneho západu slnka. Intenzitu filtra je možné regulovať.

Typickou vlastnosťou smartfónov s grafickou nadstavbou Samsung Experience (9.0) je možnosť zmeny veľkosti a fontu písma alebo Režimu (farieb) obrazovky. Na výber je Adaptívne zobrazenie, AMOLED kino, AMOLED fotografia a Základný. Nezávisle na nich upravíte ešte vyváženie farieb (Studené / Teplé) a jednotlivé zložky RGB spektra (Červená, Zelená a Modrá). Spomenutý ružový nádych AMOLEDU ale neodstránia.

Od ostatných výrobcov bolo okopírované vymienanie poradia tlačidiel Späť, Domov a ponuky Nedávnych aplikácií.

Samsung Galaxy A6+ pridáva viac možností pre prispôsobenie hornej lišty. Prítomnosť rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, GPS alebo mobilné dáta už nikoho neprekvapí, no zhustenie ich mriežky až na 5 x 3 tlačidlá som snáď ešte v žiadnom androide nevidel. Skratiek tak môže byť až 15, čo už prístup k rôznym funkciám výrazne zefektívni.

Tlačidlo Nastavenia oznámení ponúkne karta s rýchlym blokovaním notifikácií z rôznych otravných aplikácií. Ešte detailnejšia schéma sa ukrýva v položke Pokročilé. Pre skúseného používateľa je teda spôsobov, ako si mobil prispôsobiť naozaj veľa, menej skúsený sa naopak môže strácať.

Ďalší priestor k úpravám dostanete pri dlhšom podržaní prsta na voľnom mieste domácej obrazovky. Tu za najlepší nápad vyhlasujem prepínač "Rýchlo otvoriť panel oznámení". Pohyb prsta zhora nadol potom stiahne hornú lištu aj bez otravného naťahovania prstov po extrémne veľkom displeji.

Ľavá obrazovka patrí asistentovi Bixby Home. Ten dokáže zobrazovať relatívne rozumné informácie - počasie v danej lokalite na dnes a zajtra, počet krokov z aplikácie S Health alebo náhľad kalendára na najbližšie dni.

Okrem toho je však aj plný nezmyslov - reklám na témy v obchode Galaxy, trendové videá z YouTube alebo GIF animáciu dňa. Tie budete musieť ručne vypnúť. Najviac mi chýbal vyhľadávací riadok pre rýchle "vygooglenie" ľubovoľných fráz. Až neskôr som zistil, že známy asistent Google zo smartfónu nezmizol. Pre jeho spustenie stačí dlhšie podržať tlačidlo domov.

Oficiálna distribúcia prináša Samsung Galaxy A6+ rovno vo verzii Duos pre dve SIM karty. Druhá z nich, spolu s so samostatným priestorom na microSD kartu, sa vkladá do väčšej z oboch zásuviek na ľavej strane hliníkového chrbta. Prvá SIM obsadí ten menší.

Pre vaše fotografie, videá a aplikácie je vyčlenená 32 GB vnútorná pamäť, z ktorej po prvom spustení zostane voľných niečo vyše 21 GB. Výbavu dopĺňa osemjadrový Qualcomm Snapdragon 450, grafické jadro Adreno 506 a 3 GB operačná pamäť.

Nikdy som nespozoroval výraznejšie trhanie alebo zasekávanie animácií, no celkový chod smartfónu je trochu pomalší a okolo 350-eurovej hranice nájdeme v našich e-shopoch aj väčších rýchlikov. V benchmarku AnTuTu som nameral 67299 bodov.

Mierne vyčkávanie pri každodennom používaní napravia ďalší pomocníci z nadstavby Samsung Experience. Funguje tu praktické zmenšovanie plochy displeja pre jednoduchšie ovládanie jednou rukou, ukladanie fotografií, videí a aplikácií do Zabezpečeného priečinka chráneného ďalším heslom či SmartSwitch, ktorý uľahčí kopírovanie údajov zo starého smartfónu.

Ako centrum hier poslúži Game Launcher, ktorý všetky ikony zábavných aplikácií zoskupí na jedno miesto. Tie potom na váš pokyn z bežného zoznamu úplne zmiznú. Hry z Game Launchera sa môžu spúšťať stíšené, aby ste nerušili okolie ani po zabudnutí aktivovania tichého režimu. Dostupný bude tiež trochu nelogický prepínač režimov šetrenia batérie a maximálneho výkonu.

Hry si aj tak užijete iba na nižších detailoch a najnovšie 3D tituly (skúšal som PUBG Mobile) budú síce hrateľné, ale nie úplne plynulé. Žiadne výrazné zahrievanie som nespozoroval.

Väčšie očakávania určite vzbudzujú fotoaparáty. Predný ponúka až 24-megapixelové rozlíšenie a prím hrá duálny 16 + 5-megapixelový snímač na chrbte. Ako už špecifikácia napovedá, fotografie z neho budú maximálne 16-megapixelové vo formáte 4:3. Sekundárna jednotka je využívaná len na rozostrovanie pozadia v režime Dynamické zaostrenie.

Výsledné zábery veľmi milo prekvapili. Dynamický rozsah snímača je dobrý, takže fotografie nebudú príliš prepálené ani pri náročnom striedaní svetla a tieňov. Známky tohto neduhu som našiel až pri fotografovaní oblohy. Pri ňom naopak nepomohlo HDR. Oblaky sa nepríjemne zliali do jednej šedej plochy.

HDR nájdete hlboko v nastaveniach, ale k jeho voľbám Zapnuté a Vypnuté pribudlo aj Auto, v ktorom o jeho aktivácii rozhoduje softvér namiesto vás. Pri občasnom skresľovaní záberov o to viac zamrzí, že sa neuloží aj pôvodný záber.

Detailov na fotografiách je dosť a ani v noci nenastupuje výrazný šum. V prípade Dynamického zaostrovania môžete intenzitu efektu meniť. Tak ako pri všetkých lacnejších smartfónoch, robí drobné chyby pri vyrezávaní zložitejších objektov, ale väčšinou s ním budete spokojní.

Video bude obmedzené slabším procesorom. Maximom je nahrávanie Full HD videí pri 30 fps. Smartfón počas záznamu preostruje automaticky, no po vybratí konkrétneho bodu na displeji a ťuknutí prstom sa zameria a vyváži expozícia podľa neho. Takto môžete zaostrovať aj manuálne. K automatike sa potom vrátite tlačidlom AF vľavo. Expozíciu upravuje samostatný jazdec ovládaný palcom.

Predných 24-megapixelov splní očakávania detailných selfies. Rozostrovanie pozadia funguje aj tu, hoci je objektív len jeden. Záberom v noci pomáha LED blesk vedľa reproduktoru.

Oba objektívy sú príjemne široké, takže do svojich snímok dostanete veľké skupiny osôb alebo budovy aj bez výrazného cúvania.

Naša Galaxy A6+ mala na ploche medzi objektívom a čítačkou pár škrabancov, rozhodnutie či investovať do ochranného puzdra alebo nie, teda nechám na vás. Kov už škrabancom odolá relatívne dobre. Druhý pohľad kolegu Ricahrda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A6+.

Pri využívaní internetu na cestách som si všimol, že LTE signál strácam trochu rýchlejšie, než som zvyknutý. Kvalitu telefónnych hovorov to ale neovplyvnilo. Pri používaní oceňujem rýchle vytáčanie alebo odoslanie SMS-ky kontaktom z denníka hovorov. Postačí daný riadok posunúť do strany.

O zadávanie textu sa zas stará šikovná softvérová klávesnica. Ponúka samostatný riadok pre čísla, relatívne schopný slovenský prediktívny slovník a rýchly prístup k smajlíkom, nálepkám, GIFom a hlasovému diktovaniu.

V balení síce chýba obal alebo fólia, nájdete tam však slúchadlá s mikrofónom, reguláciou hlasitosti a tlačidlom pre príjem hovorov. Majú in-ear konštrukciu a niekoľko vymeniteľných náušníkov rôznych veľkostí. Hudobným prednesom ma potešili, určite patria k tomu najlepšiemu pri smartfónoch v tejto cene, hoci ich spracovanie na to naozaj nevyzerá. Hlasitý reproduktor je naopak len priemerný.

V nastaveniach zvuku si môžete zapnúť režim Dolby Atmos, ja by som sa mu ale vyhol. Namiesto toho si v prípade potreby dolaďte ekvalizér sami. Ten spraví lepšiu prácu než zvyšné softvérové vylepšenia.

Funkciu Oddelený zvuk aplikácie využijete zrejme hlavne v aute. Prehrávaču Spotify umožní napevno priradiť ako výstupné zariadenie Bluetooth (a reproduktory v aute), kým YouTube pre pasažierov vzadu alebo hlasové pokyny z Waze sa budú naďalej šíriť len cez hlasitý reproduktor.

Slabší hardvér prináša svoje ovocie pri pohľade na výdrž. Akumulátor s 3000 mAh batériou zvládne jeden a pol dňa náročnejšej prevádzky. Ja som sa pri krátkom hraní, surfovaní na internete a fotografovaní dostal na výborných 6,5 hodín času s rozsvieteným displejom. Pri striedmejšej prevádzke to bude ešte viac.

Použitie staručkého microUSB konektora a slabej 1,55 A nabíjačky si zaslúži len kritiku. Energiu tak do vybitého telefónu budete dopĺňať takmer dve a štvrť hodiny.

Výhody:

+ slušný fotoaparát s rozostrovaním pozadia

+ 24 Mpix predný fotoaparát

+ silná 3500 mAh batéria a dlhá výdrž na jedno nabitie

+ Always on displej

+ kvalitné slúchadlá v balení

+ odomykanie tvárou

Nevýhody:

- pomalý procesor

- microUSB konektor

- slabé HDR

- v balení chýba obal alebo fólia

- chýba odolnosť voči vode

Orientačná cena: 349 €

Záver

Škoda, že už neplatí vlaňajšie začlenenie Samsungov do triedy Galaxy A a Galaxy J. Galaxy A6+ je tak len smartfónom so slabšou hardvérovou výbavou a starým microUSB konektorom. Nestojí však príliš veľa a ponúkne kvalitný fotoaparát s duálnym snímačom. Ten predný sa pýši dokonca až 24 Mpix rozlíšením. Pridajte si k tomu veľký Full HD+ displej, Always on režim, šikovnú nadstavbu od výrobcu a silnú batériu, a možno mu pomalšie reakcie odpustíte.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A6+.

Diskusia k článku:

jarpo 23.08.2018 - 08:41

,,Na výber je Adaptívne zobrazenie, AMOLED kino, AMOLED fotografia a Základný. Nezávisle na nich upravíte ešte vyváženie farieb (Studené / Teplé) a jednotlivé zložky RGB spektra (Červená, Zelená a Modrá)." Tieto rozsirene moznosti nastavenia farieb su zial dostupne iba v adaptivnom rezime. Ten je ale omalovanka. Kto chce menej farieb a zvoli iny rezim, ten si zial uz nic ine nenastavy. Ani len teplotu farieb a to beriem ako velke minus.

Celá diskusia 1 príspevok