Pred 10 rokmi sa na Slovensku začal predávať iPhone 3G

Dnes je to presne desať rokov, čo na Slovensku odštartoval predaj kultového telefónu, ktorý na mobilnom trhu spôsobil revolúciu.

Prvý Apple iPhone, ktorý nepodporoval siete tretej generácie, sa na Slovensku oficiálne nepredával. Tým bol až model Apple iPhone 3G.

Do svojej ponuky ho od 22. augusta zaradili dvaja najväčší operátori - Orange a Telekom. Zákazníci, ktorí chceli mať mohli svoj vysnívaný telefón medzi prvými, si ho mohli kúpiť počas polnočného predaja vo vybraných predajniach. Na ostatných miestach odštartoval predaj až ráno.

O plánovanom spustení predaja na Slovensku sme informovali v tomto desaťročnom článku. Dodávky telefónov nezodpovedali záujmu zákazníkov, a tak niektorí museli čakať dlhé týždne. iPhone 3G sa predával iba k špeciálnym paušálom. Najnižší program v Orangei 3G Paušál 150 mal mesačný poplatok 45 eur, v Telekome ste za iTariff 150 zaplatili 35 eur.

Obaja operátori predávali 8 GB aj 16 GB verziu. Cena k najnižšiemu programu bola u obidvoch rovnaká. Za iPhone 3G 8 GB ste zaplatili 149,04 € (4490 Sk). Pri najvyššom programe Orangeu začínala cena na sume 9 € (271 Sk), v Telekome ste ho mohli mať už od jednej koruny, teda 0,03 €.

Apple iPhone 3G mohli predávať zo začiatku iba Orange a Telekom, oficiálne nebol dostupný ani v iných predajných sieťach ani v e-shopoch. Bol to smartfón, na tú dobu, s veľkým displejom a dotykovým ovládaním, a tento smer neskôr nasledovali aj ostatní výrobcovia. S príchodom iPhonu stúpol záujem o dáta v mobile. Zrazu už nestačilo pár MB mesačne, spotreba dát výrazne stúpla.

iPhone 3G sme samozrejme pred desiatimi rokmi aj otestovali, zaspomínať môžete čítaním recenzie s jednoduchým názvom: Apple iPhone 3G. Zo začiatku chýbala podpora slovenčiny, čo mohlo niektorých zákazníkov od používania inovatívneho telefónu odrádzať. iPhone bol nielen prelomovým telefónom, ale mal aj svoje chyby.

V recenzii sme si napríklad sťažovali na 2 Mpix fotoaparát bez automatického zaostrovania a akejkoľvek možnosti jeho nastavení. Dnes sa už len ťažko verí, že s iPhonom 3G ste dokonca nemohli nahrávať videá. Až po nainštalovaní aplikácií tretích strán. Naopak bočné posuvné tlačidlo s aktiváciou tichého režimu oceňujeme aj v najnovších modeloch. Zaspomínať si na desať rokov starý telefón môžete aj pri prezeraní živých fotografií a screenshotov protredia v našej Galérii.

Od príchodu iPhonu 3G na Slovensko sme si v neskorších rokoch mohli kúpiť aj ďalšie generácie iPhonov. Nielen u operátorov, ale postupne pribudli autorizovaní predajcovia a servisné strediská, ktoré riešili záručné i pozáručné opravy.

Onedlho spoznáme už dvanástu generáciu iPhonov. September už od iPhonu 4S patrí medzi najdôležitejšie mesiace roka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu