Dilema: Asus Zenfone 5z vs. OnePlus 6

Zenfone 5z zaujme výbornými technickými parametrami a nízkou cenou, na Slovensku ho však len tak nezoženiete. OnePlus 6 sa už naplno predáva.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Využiť môžete tiež diskusné fórum na Fony.sk, kde vám okrem redakcie poradia aj ostatní čitatelia, možno dokonca majitelia konkrétneho smartfónu.

Takto sme diskutovali napríklad nad Marekovou dilemou medzi Asusom Zenfone 5z a čínskym hitom OnePlus 6. So svojimi postrehmi sa v diskusnej téme môžete zapojiť aj vy.

Viacerí uznanlivo pokyvujete nad hardvérovými parametrami Asusu, avšak procesor Qualcomm Snapdragon 845 a grafický čip Adreno 630 nájdete aj v OnePlus 6.

Ani 6,2'' IPS displej nemusí byť výhodou oproti 6,28'' Optic AMOLEDU z dielní veľmi mladého výrobcu. Záleží na tom, ktorej technológii dávate prednosť. Zaoblené okraje a dnes už neodmysliteľný výrez ponúkajú obaja konkurenti.

Ako sú na tom s cenou? Ponuka OnePlus 6 je jasná, mobil si navyše môžete objednať priamo z oficiálneho e-shopu. Za 519 eur k vám v priebehu pár dní príde verzia so 6 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom, 569 eur dáte za 8 GB RAM / 128 GB priestor a vrchol ponuky tvorí 8 GB operačná pamäť spriahnutá s 258 GB miesta na fotografie či videá za stále lákavých 619 eur.

Samozrejme, všetky dostanú Android 8.1 s ľahučkou nadstavbou OxygenOS. Tá pripomína tzv. "čistý Android".

Asusy napriek lákavým parametrom v rukách Slovákov nevidíme vôbec často, dostupnosť je totiž zložitá. Datart ponúka 6 GB / 128 GB verziu za 509 eur a 8 GB / 256 GB variant za výborných 579 eur, na oba si však podľa popisu počkáte minimálne mesiac. Alza je na tom podobne. Vo fóre spochybňujete aj rýchlosť vydávania a pravidelnosť ďalších aktualizácií. Možno preto, že ZenUI je presným opakom OxygenOS - Asus toho upravil naozaj dosť.

S modelom Zenfone 5z sme v redakcii tú česť ešte nemali, kolega Richard ale otestoval duálny 12 + 8 Mpix fotoaparát Zenfonu 5 s rovnakými parametrami. Na papieri vyzerá všetko veľmi dobre: hlavný čip má optickú stabilizáciu, druhý zas ponúkne širokouhlý záber. Práve takéto riešenie sa nám v smartfónoch páči najviac. V článku Takto fotí Asus Zenfone 5 ale vidíte, že snímky s 120° uhlom záberu obsahujú pomerne veľa chýb a artefaktov. Širokouhlá optika totiž nie je tak kvalitná ako napríklad v prípade LG.

OnePlus 6 nás v článku Takto fotí OnePlus 6: kráľ makro záberov prekvapil zaostrovaním už od veľmi krátkych vzdialeností. Ak sa nám celková kvalita záberov vo dne i v noci sa zdá byť o niečo vyššia, po prepnutí na záznam videa v 4K rozlíšení pri 60 fps už o víťazovi v tejto kategórii nepochybujeme. Hoci je trochu škoda, že oba objektívy dostali rovnakú ohniskovú vzdialenosť.

Tomášovu podrobnú recenziu si prečítajte pod názvom OnePlus 6 - výkon má prednosť.

Asus Zenfone 5z bude v kombinácii s podobnou RAM a úložiskom lacnejší, celková vyváženosť ostatných parametrov, rýchle aktualizácie a o niečo lepší (hoci nie širokouhlý) fotoaparát by nás ale naklonili skôr k objednaniu OnePlus 6. Nehovoriac o tom, že na Asus si v overených e-shopoch ešte minimálne niekoľko týždňov počkáte.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

marek1234 19.08.2018 - 12:34

Ani nešpekuluj nad ASUSom. Otrasný servis, telefón som tam posielal 2x, na tretí krát sa pokazil tesne po záruke. Nehovoriac o problémoch so softvérom, kopec balastu v stock firmware. Kúpiš a vykašlú sa za pol roka na teba. Hovorím z vlastnej skúsenosti s telefónom Zenfone 2 ZE551ML. OnePlus dáva posledný Android aj na tri roky starý model. Zabudni na ASUS v dobrom ti radím!

denial19.08.2018 - 14:41 Trvalý odkaz

Mam OP3. 2x reklamacia, vymena displeja v CZ a dosky v PL. trvalo to nejaky tyzden.
Slubili Android 9 aj pren, tak uvidime.

OP6 6/64 sa da zohnat za 420e

Este by som pouvazoval o Mi8, 6/128 bolo za 370e.

Lubos19.08.2018 - 15:35 Trvalý odkaz

Tých 420 je bez DPH a clá.. takže to vyjde ešte drahšie ako z oficiálnej stránky..

marek123419.08.2018 - 16:55 Trvalý odkaz

Tak ako pise denial, presne, este by som zvazoval o Mi8.

Soracik, sorry, ale nevies o com pises. Ziadne CLO sa neplati iba DPH aj to len v pripadoch, ked zvolis zlu formu prepravy.

Peťo20.08.2018 - 10:13 Trvalý odkaz

Pokial ide o Asus zenfone aktualizácie, tak mám Zenfone 3 (ze520kl) kúpený v novembri 2016 a oficiálna technická podpora vrátane bezpečnostných aktualizácií mi chodí ešte stále každý mesiac. Teraz mám úroveň zabezpečenia júl 2018. Kúpil som ho s androidom 6, potom došiel 7 a o rok zas 8 Oreo. Takže dobré skúsenosti

Celá diskusia 7 príspevkov