Takto fotí Samsung Galaxy Note 9

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy Note 9 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát 26 mm (ekv.): 77°, 12 Mpix (4:3) AF (PDAF), OIS, clona f/1.5 alebo f/2.4, 4K video (60 fps), spomalené 960 fps HD video, exp. čas 1/24000 - 10 s, snímač 1/2,55'' (uhl. 9,6 mm)

Sekundárny fotoaparát 52 mm (ekv.): 45°, 12 Mpix (4:3), AF, OIS, f/2.4, snímač 1/3,6'' (uhl. 6,8 mm)

Predný fotoaparát: 8 Mpix (4:3), clona f/1.7, AF, video QHD

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Samsung Galaxy Note 9.

Krátky komentár:

Najlepší fototomobil konca leta 2018. Aspoň podľa mňa. S veľkou pamäťou, s prostredím, ktorému možno vyčítam len tri veci: prepínanie režimov ako na iPhone, prepínanie HDR v nastaveniach a nastavenie časovanej samospúšte tiež len v nastaveniach. Ale HDR som zapol raz a navždy, a časovanú samospúšť nahradí dotykové pero, ktorého tlačidlo poslúži ako diaľková spúšť. To je asi najväčšia novinka modelu Note 9. Silnejšia batéria, až 512 GB úložisko a pero slúžiace ako diaľkové ovládanie vybraných funkcií. A posledný problém, teda prepínanie režimov, som vyriešil tak, že som podržal prst v hornej časti displeja na jednom z názvov režimov a poprehadzoval som si ich tak, že mám panorámu naľavo od automatiky a dynamické zaostrovanie napravo. To sú moje najobľúbenejšie funkcie.

Rýchle spustenie dvojitým stlačením vypínača je už bežná vec. A vlastne aj všetko ostatné, lebo Samsung tu použil predný a zadný fotoaparát z modelu Galaxy S9+. A tomu vlastne nemáme čo vyčítať. A k tomu pridajte diaľkové ovládanie, ktoré využijete najmä na statíve, a nemusíte sa zľaknúť žiadnej situácie. Aj večerné snímky sa mi páčia. Automatika je trochu agresívna, ale komu to prekáža, môže použiť manuálny režim. Výrezy z pôvodných záberov nájdete nižšie. S fotoaparátom Note 9 som sa hral tri dni a fakt mu nemám čo vyčítať. Aj úprava snímok je tu na vysokej úrovni. Vlastne, ešte jedna vec ma trápi. Keď sa hráte dlhšie s fotoaparátom, nehovoriac o zázname 4K videa so 60 snímkami za sekundu, telefón sa výrazne zohrieva. Fakt to otravuje. Brat sa s Note 9 hral len pár minút a hneď na to poukázal.

Ak máte nejaké otázky k fotoaparátu Note 9, pokojne sa pýtajte v diskusii. Budeme ho mať ešte pár dní v redakcii.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Vlastimil 14.08.2018 - 16:17

Budete porovnávať priamo Samsung s iným mobilom v rovnakých podmienkach na rovnakých miestach, fotiť rovnaké scény a pod.?

Richard Hombauer14.08.2018 - 16:50 Trvalý odkaz

Zatiaľ sa nechystáme, keďže tých parametrov, ktoré treba porovnať je asi tisíc. Niekto ocení rýchle spustenie, iný rýchle prepínanie HDR, tretí zas stabilizáciu 4K videa...z týchto ukážok každý zistí, či mu tento mobil vyhovuje. Kvalita fotografií je len jedným z viacerých parametrov.

Celá diskusia 2 príspevky