HTC Explorer (A310)

Dotykový android (v2.3) s 3,2'' HVGA displejom a slabým 3 Mpix fotoaparátom bez AF aj LED. Štandardnú výbavu osviežuje najmä nadstavba HTC Sense.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom

OS: Android Android 2.3 Gingerbread

procesor: Qualcomm MSM7227, 600 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 103 x 57 x 13 mm,

hmotnosť: 109 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, rozmery 45 x 68 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm)'

fotoaparát: fotoaparát 3 Mpix, nahrávanie videí (480 x 320 b.)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 512 MB ROM (využiteľných 105 MB) + microSD,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1230 mAh

výdrž: do 7,5 h hovoru / do 485 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, 180 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový / LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.5, HTC Sense 3.5

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, dokumenty.

HTC veľmi dobre vie, čo robí. Nadstavbou HTC Sense 3.5 dokáže aj jednoduchý smartfón odlíšiť od konkurentov (hoci s rovnakým OS Android 2.3.5) natoľko výrazne, že je z toho úplne iný mobil. Už len rozsvietenie displeja HTC Explorer s jasným oznámením o zmeškanom hovore a možnosťou rýchlo spustiť jednu zo štyroch vybraných aplikácií majiteľa príjemne prekvapí. Ak nepatríte medzi bláznov, čo sa denne hrajú s rootovaním telefónov, skúšaním nových ROMiek, nemôžete snahu HTC neoceniť.

Škoda, že HTC úplne zanevrelo na hardvérové tlačidlá pod displejom, a tak obrazovku nerozsvietite ako na iPhone či Samsungoch. Vždy musíte natiahnuť prst až ku vypínaču. Ten je v pravej časti hornej steny, čo poteší skôr ľavákov. Než som si menej vhodné umiestnenie vypínača uvedomil, stláčal som chvíľu audio konektor. MicroUSB výrobca umiestnil do ľavej bočnej steny, navyše dolu hlavou, reguláciu hlasitosti nájdete zase vpravo. Akoby sa so mnou výrobca zahrával.

Riešenie zadnej steny formou gumenej vaničky, ktorá tvorí aj všetky bočné steny, má svoju výhodu - bráni vyšmyknutiu z rúk a pôsobí odolne. Pod krytom nádete slot na microSD kartu, pod 1230 mAh batériou aj otvor pre SIM. Odnímanie zadného krytu si vyžaduje silnejšie nechty, ale s trochou šikovnosti sa to dá aj bez nich.

Po odblokovaní obrazovky sa pred vami objaví šikovná domáca obrazovka s viacerými vydarenými widgetmi. Najzaujímavejším je celoobrazovkový objekt "Odkazy a Hodiny" obsahujúci aj predpoveď počasia. Päť pripravených odkazov (správy, hudba, fotoparát, internet, Market) môžete ručne nahradiť inými. Okrem widgetov môžete meniť scény, tapetu, štýl odblokovacej obrazovky, a rýchla je aj zmena zvukov a tónov.

Menu je rozdelené do troch pre HTC typických sekcií: všetky aplikácie, časté, prevzaté. Listovanie v rámci všetkých aplikácií sa vyznačuje vertikálnym rolovaním po stránkach, ako je tomu u viacerých posledných modelov HTC. Zobrazenie je možné aj vo forme zoznamu, zoradenie je k dispozícii abecedne alebo chronologicky. Vlastné poradie chýba.

Zo základných funkcií poteší inteligentné vyhľadávanie kontaktov, sklame malá klávesnica na malej obrazovke. Ale inak to, žiaľ, nešlo. Ak chcete písať pohodlne, musíte mobil otočiť na ležato. Práca so správami v konverzáciách je prehľadná. E-maily riešim pomocou aplikácie Gmail, HTC Explorer mi dokonca ponúkol aj jednoduché prezeranie dokumentov v prílohách.

Keďže Explorer neponúka prednú kameru, chýba mu aj šikovná HTC aplikácia Zrkadlo. Absencia LED blesku zase orezala paletu funkcií o svietidlo. Týmto sme sa nenápadne dostali k fotoaparátu. Kvalitou neoslní, ani rýchlosťou, zabudnite na spomínaný blesk či zaostrovanie, no i tak ma potešil pár drobnosťami. Nechýba mu napríklad geo-tagging či zaujímavé snímanie autoportrétov pomocou rozpoznávania tvárí. Stačí namieriť objektívom k sebe, vypočuť si odpočítavanie a počkať. Potešia aj režimy sépia, posterizácia, negatív a pod.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; 480 x 320 b., 18 fps; celkovo: 8 MB / min.)

Zo zábavných funkcií nechýba FM rádio a prehrávač hudby. Hlasná reprodukcia je akurát tak hlasná, nič viac. Bohaté sú možnosti zabudovaného prehrávača hudby, ktorý je tiež prepojený s hornou lištou a odblokovacím displejom. Na počúvanie hudby je tak HTC Explorer pripravený viac než dobre.

Keďže je HTC Explorer smartfón s OS Adnroid, rozplývanie sa nad internetovým prehliadačom, kalendárom a ďalšími funciami nemá veľmi zmysel. Ak vám niektoré nevyhovujú, stiahnete si z Marketu ich náhradu. Obmedzením ostáva len hardvér, ktorý sme práve opísali.

Výhody:

+ ušitý na mieru do akciových ponúk operátorov,

+ pogumovaná spodná časť krytu

+ HTC Sense

Nevýhody:

- chýba blesk (svietidlo) a predná kamera (zrkadlo)

- nelogicky umiestnené prvky vhodné skôr pre ľavákov

- kvalita fotoaparátu zodpovedá skôr interpolovanému 1 Mpix

Orientačná cena: 179 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Explorer je vydarený drobec s jednou veľkou výhodou - nadstavbou HTC Sense. Tá z neho robí zaujímavý android za veľmi dobrú cenu. Pogumovaná vanička (tvoriaca zadnú a bočné steny), v ktorej je Explorer zasunutý, má tiež svoju veľkú výhodu. Mrzí ma absencia blesku využiteľného ako svietidla a trochu nelogické rozmiestnenie ovládacích prvkov, resp. logické pre ľaváka.

HTC Explorer má viacero konkurentov. Za podobnú sumu kúpite HTC ChaCha s QWERTY klávesnicou, Nokiu 500 so Symbian Belle, odolná Motorola Defy mini aj priamych konkurentov LG Optimus Hub a Samsung Galaxy Gio. Ešte lacnejší je sympaťák a bestseller Sony Ericsson Xperia Mini.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.09.2011 - 02:26

Ako môžete byť displej kapacitný tlakový? Neni v špecifikácii náhodou chyba? Tlakový displej je predsa rezistívny, čo je úplny opak kapacitného...

anonymous30.09.2011 - 03:25 Trvalý odkaz

dodo: az sa ide rozum nad tym zastavit, ze si idu 2 smardfony od toho isteho vyrobcu konkurovat... uspech marketingu a podnikania je vyrabat bezkonkurencne produkty, alebo aspon to podat verejnosti a presvedcit ju o tom (aj ked to nemusi byt vzdy pravda)

anonymous30.09.2011 - 08:58 Trvalý odkaz

roman: ten 3,2 palcovy display s automatickym zaostrovanim je co?nejaka nova technologia?po stlaceni spuste je len citatelny display? :-)
*z textu vypadlo spojenie 3 Mpix fotoaparat, :) doplnene. vdaka.*

anonymous30.09.2011 - 10:22 Trvalý odkaz

lukáš: No ja vlastním Wildfire S, ale nevidím tam nejaký rozdiel, podľa mňa je to dosť podobné. Teda okrem toho fotoaparátu je to skoro to isté, nevidím dôvod ho vymeniť...Ale tak je to zase niečo novšie tak možno pre niekoho kto mobil ešte nemá, je to dobrá voľba.

anonymous30.09.2011 - 10:47 Trvalý odkaz

Peto: Leni ta sirka bude asi 55 a nie 75mm
*vdaka za upozornenie, prehodila som cislovky.:)*

Celá diskusia 25 príspevkov