Smart okuliare G1 - Bluetooth handsfree trocha inak

Recenzia Bluetooth okuliarov, ktoré slúžia na telefonovanie a počúvanie podcastov aj telefonovanie.

Niektoré gadgety dávajú zmysel už na prvý pohľad, pre iné musíte hľadať to správne využitie dlhšie. Z obchodu MP3.sk sme vyskúšali slnečné okuliare s integrovanými Bluetooth reproduktormi. Reprodukciu hudby zabezpečujú revolučnou technológiou Bone Conduction - zvuk sa teda prenáša cez spánkovú kosť priamo do vnútorného ucha. S podobným riešením sme sa stretli už pred štyrmi rokmi pri Richardovom teste AfterShokz Sportz M3.

Čo čakať od podobného riešenia v tomto balení? Ľudia na vás uvidia klasické slnečné okuliare a pri pohľade z boku voľné uši, no vy by ste mali môcť telefonovať či počúvať svoju obľúbenú hudbu. Teoreticky.

Pred dvomi rokmi vyzbierala spoločnosť ZUNGLE na takýto projekt takmer dva milióny dolárov. Nami testované okuliare sa modelom od nich očividne inšpirovali, no ide o výrazne lacnejšie a menej prepracované riešenie.

Okuliare však vyzerajú naozaj dobre a prakticky každému, komu sme ich ukázali, sa páčili. Základ tvoria polarizované sklá s UV filtrom (UV400, TAC) a výraznou reflexnou úpravou. Rám je plastový a v mieste nožičiek samozrejme trochu hrubší, keďže musí skryť elektroniku, vysielače pre vedenie zvuku cez kosť (Bone Conduction), batériu a microUSB konektor.

Cez sklá budete schopní čítať aj informácie z displeja svojho telefónu, no na priamom slnku vonku to nebude práve ideálne ani s maximálnym jasom obrazovky.

Základné parametre:

Smart Sunglasses G1, Bluetooth 4.0, A2DP, dostah 10 až 15 metrov, 2,4 GHz, kapacita batérie 250 mAh, výdrž pri počúvaní hudby a telefonovaní 8 hodín, dĺžka nabíjania 2 hodiny (microUSB), hmotnosť 45 gramov

Obsah balenia:

okuliare, microUSB kábel, handrička na čistenie, penové štuple do uší, mäkký plastový obal

Malé výhrady mám k ovládaniu. Regulácia hlasitosti na pravej nožičke je logická (tlačidlá "-" a "M"), zapínanie a párovanie podržaním "M" už trochu menej. Čakal by som aspoň piktogram ON/OFF, no nejde o nič hrozné.

Na ľavej nožičke je dotykový touchpad. Jeho stlačenie slúži na pozastavenie a opätovné aktivovanie prehrávania, posun dopredu a dozadu na prepínaní piesní či prijatie a odmietnutie prichádzajúceho telefónneho hovoru. Trojsekundové podržanie dokonca dokáže aktivovať Siri či hlasového asistenta Google pri spárovaní s androidmi. Ja som si často hudbu nechtiac zastavil aj pri skladaní či nasádzaní okuliarov na tvár.

Samotné prehrávanie síce funguje spoľahlivo, no zvuk je sklamaním. Pre mňa by kvalita nepostačovala ani na počúvanie skladieb z FM rádia, keďže nízke tóny (basy) tu prakticky neexistujú. Využitie okuliarov sa tak zúži na počúvanie hlasu alebo podcastov, na čo poslúžia relatívne dobre. Len vám nesmie prekážať, že okolie bude počuť prakticky to isté, čo vy, v tichej miestnosti dokonca s podobnou intenzitou.

Prepúšťanie zvuku do okolia je tak intenzívne, že prakticky nevieme rozlíšiť, či okuliare obsahujú nejakú formu špeciálnych vysielačov vibrácií pre technológiu Bone Conduction (vedenie cez kosť) alebo klasické utlmené reproduktory.

Domnievame sa, že kvalita zvuku môže byť vyššia ak dokonale sadnú na tvar vašej lebky, no zázraky rozhodne nečakajte.

Funkcia telefonovania je bezproblémová a citlivosť mikrofónu spolu s elimináciami ruchov prekvapivo dobrá. Druhá strana ma počula výborne. Ja som mal problémy len v hlučnejšom prostredí, keďže maximálna hlasitosť je stále relatívne nízka. To sa týka aj hudby.

Akékoľvek slúchadlá z balenia lacného smartfónu poslúžia na telefonovanie lepšie. Lenže Bluetooth handsfree v okuliaroch vyzerá lepšie, menej prekáža, bez obmedzení počujete aj všetky okolité zvuky a celé je to naozaj zaujímavé. Len by to chcelo ešte trochu doladiť.

Dokumenty k okuliarom udávajú výdrž pri telefonovaní až na 8 hodín, pri prehrávaní hudby to môže byť maximálne o hodinu až dve menej. Po spárovaní s iOS vidíte na iPhone aj stav ich batérie v percentách, no nie je úplne presný. Po 20 minútach počúvania klesol na 90 %, pričom rovnaká úroveň stále svietila aj po dvoch hodinách.

Výhody:

+ pekný dizajn okuliarov

+ polarizačný UV filter

+ prepínanie skladieb, prijatie hovoru a aktivácia asistenta na mobile

+ stabilné Bluetooth pripojenie

Nevýhody:

- podpriemerná kvalita zvuku (odporúčame na audioknihy a hovorené slovo)

- touchpad reaguje aj na nechcené dotyky

- vysoká cena

- chýba odolnosť voči vode a potu

Orientačná cena: 99,99 € (MP3.sk)

Záver

Okuliare sú relatívne pekné a technológia Bone Conduction s vedením zvuku cez kosť určite zaujímavá. Chcel by som si však vyskúšať aj iné, pokojne výrazne drahšie slúchadlá založené na tomto princípe.

G1 Headphones totiž hrajú podpriemerne. Basy neexistujú, na počúvanie podcastov, rozhlasových relácií alebo telefonovanie poslúžia dobre. Prekážalo by mi aj výrazné prepúšťanie zvuku do okolia. Ale zas aspoň nevyzeráte, že sa rozprávate sami so sebou.

Celý problém je, že do stovky sa určite zmestíte aj s kombináciou štandardných okuliarov a športových Bluetooth slúchadiel. Skúsiť môžete napríklad nami odporúčané Creative Outlier Sports.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu