Dilema: Motorola Moto G6 Plus vs. Nokia 6.1

Aj keď oba smartfóny ponúknu rovnaký procesor a grafický čip, neznamená to, že budú rovnako rýchle. O slovo sa totiž prihlási optimalizácia a veľkosť operačnej pamäte.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Samuel nás oslovil rovnakým spôsobom: "Dobrý deň, neviem, či si mám kúpiť (Lenovo) Motorolu Moto G6 Plus alebo Nokiu 6.1. Najviac mi záleží na výkone, plynulých reakciách a kvalite fotoaparátu. Poradíte, ktorý z nich si vybrať?"

Náš čitateľ si vyberá medzi dvoma smartfónmi s rovnakým hardvérom. Aj Nokia aj Motorola totiž ponúknu osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 630 spolu s grafickým jadrom Adreno 508.

Naša recenzia ale odhalila, že Nokia 6.1 nepatrí vždy k tým najrýchlejším a bezchybne reagujúcim smartfónom. V našich e-shopoch ju navyše nájdete najmä v kombinácii s 3 GB operačnou pamäťou a 32 GB vnútorným úložiskom.

Motorola Moto G6 Plus na tom bude lepšie, z oficiálnej distribúcie si domov donesiete variant so 4 GB RAM a dvojnásobným priestorom na hry, aplikácie a fotografie. Jej podrobný test nájdete tu.

Pravda, za svižnejšiu Motorolu si priplatíte, stojí totiž takmer 300 eur. Nokia sa predáva aj za 250 eur.

Výkon samozrejme nie je všetko. Nokia 6.1 stavila na konzervatívny 5,5-palcový Full HD displej (16:9), na aký sme zvyknutí už niekoľko rokov. Moto G6 Plus naopak láka na panel s pomerom strán 18:9. Záleží len na vás, či pozeráte skôr filmy a videá alebo skrolujete sociálne siete a weby. V tom prípade je vyššia a najmä väčšia 5,9-palcová obrazovka výhodnejšia. Alebo to bude otázka rozmerov pri nosení vo vrecku?

Väčšia Motorola Moto G6 Plus ponúkne o 200 mAh silnejšiu batériu (3200 mAh) no rozdiel vo výdrži môže byť zanedbateľný a oveľa viac ovplyvnený optimalizáciou softvéru. Pri každodennom používaní možno zaváži umiestnenie čítačky odtlačkov prstov. Americko-čínsky zástupca ju má vpredu a dotyky nahradia aj ovládacie tlačidlá Androidu, fínsky vzadu.

Oba telefóny ponúknu Android 8 Oreo, oba bez mohutných grafických nadstavieb. O zmeškaných udalostiach sa dozviete aj na zhasnutých ambientných displejoch. Motorola k nim pridáva návykové gestá pre rýchle spúšťanie baterky a fotoaparátu. Záujemcu o dual SIM smartfón môže zlákať fakt, že v tomto prípade budú sloty pre SIM samostatné. U Nokie si budete musieť vybrať medzi druhým telefónnym číslom a pamäťovou kartou.

V súboji fotoaparátov si jednoznačného víťaza vyhlásiť netrúfame. Nokia 6.1 má snímač s vyšším 16 Mpix rozlíšením, zaujímavé funkcie pri nahrávaní videí a prednú kameru s účinnou softvérovou stabilizáciou. Dokáže tiež spájať zábery z predného a zadného objektívu do jednej snímky.

Moto G6 Plus s 12 Mpix čipom zas ponúkne o niečo svetelnejší objektív a sekundárny 5 Mpix fotoaparát pre rozmazávanie pozadia. Nokia však to isté dokáže aj s jedným. Nie veľmi spoľahlivo, no chyby pri takomto falošnom bokehu robia úplne všetky lacné smartfóny.

G6-tka má zdanlivo o niečo lepší dynamický rozsah, šošovky však výraznejšie vystupujú a zachytávajú prach. Fotoaparát má funkciu rozpoznávania objektov, len ťažko jej však nájdete každodenné využitie.

Samovi naša redakcia odporučila trochu drahšiu Motorolu Moto G6 Plus. Najmä kvôli 4 GB RAM, dvojnásobnému úložisku a rýchlejším reakciám. Nokiu si vyberú vyznávači čítačiek odtlačkov vzadu a displejov s pomerom strán 16:9.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Tomáš 29.07.2018 - 12:02

tu by sa skor hodilo porovnanie G6 vs 6.1 nie G6 plus ale ak z týchto tak určite G6 plus hral som sa s kamaratovou G6kou a nevie si ju vynachvaliť prechadzal z iphonu :)

Han Solo30.07.2018 - 15:59 Trvalý odkaz

V oblastiach kde bol slaby signal a bol s kamaratmi ktory pouzivali rovnakeho operatora ako ja, a nevedeli pochopit ako moja nokia lumia 630 mala signal a mohol som volat.
Skoda, ze recenzenti, taketo nieco s telefonmi netestuju, pretoze slovensko nie je len jedno mesto, a v nejakej oblasti sa mozu kedykolvek ocitnut a potom im ich telefon moze byt na dve veci.

ML31.07.2018 - 10:07 Trvalý odkaz

Jedina chyba Motoroly, ktoru som pocul od znamych, a ktoru som cital aj v niektorych recenziach, je mizerny reprak.

Celá diskusia 5 príspevkov