Huawei P smart - nevýrazný oneskorenec

Recenzia 5,65'' androidu s Full HD+ displejom a 13 Mpix fotoaparátom. Namiesto rozostrovania pozadia snímok by sme si priali viac výkonu.

Toto sme už niekoľkokrát videli. Tenké natiahnuté telo, čítačka odtlačkov prstov vzadu a blízko nej dva objektívy duálneho fotoaparátu. Ak by sme na stôl položili tento Huawei P smart, Honor 7X alebo Huawei Mate 10 Lite, ich správne rozlíšenie zvládne len ozajstný nadšenec týchto čínskych značiek.

Priamym konkurentom však bude Honor 9 Lite, ktorý má rovnaké rozmery, totožnú cenu mierne nad hranicou 200 eur, a až na duálny predný fotoaparát aj ten istý hardvér.

ikona

Základné info: Huawei P smartCenovo dostupný android s natiahnutým 5,65-palcovým Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 659, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, OS Android 8.0 a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Testovaný Huawei P smart za túto cenu prinesie pár prvkov, ktoré by v roku 2018 už nemali chýbať ani zariadeniam v najnižšej kategórii, ak z nich nechcete mať viac starostí než úžitku pri každodennom používaní.

Tak napríklad displej. Uhlopriečka s hodnotou 5,65'' nie je vôbec malá a musí ponúkať aspoň Full HD, respektíve pri voľbe obrazovky s pomerom 18:9 Full HD+ rozlíšenie. Telo má šírku 72 mm a hrúbku len 7,5 mm, takže hoci je smartfón pomerne vysoký, dobre sa drží v ruke. Potvrdzuje to hmotnosť na úrovni 145 gramov, čo je doslova špičkový údaj.

Dúfam len, že všetko nešlo na úkor pevnosti hliníkového tela. Nešťastne ohnutých mobilov sme už pár videli.

Čítačka odtlačkov na chrbte je štandardom, hoci ju radšej vidím priamo vpredu. Chod vypínača i tlačidiel ovládania hlasitosti je presný, s jasným cvaknutím a oproti nájdeme len hladkú stenu s priestorom pre zasunutie SIM karty. Druhý slot je hybridný - buď druhá SIM, alebo pamäťovka.

Zvyšok vizuálnej kontroly potvrdí klasický 3,5 mm audio jack dole a malý hlasitý mono reproduktor.

Vysloveným sklamaním je pre mňa tak len použitie archaického microUSB konektora pre nabíjanie. Rýchlonabíjačku v balení by som nečakal, no napríklad u mňa doma je už hľadanie microUSB-čka trochu oriešok.

Hoci sa jedná o lacný mobil, Huawei sa pochlapil a do vnútra nahral nový Android vo verzii 8.0. Je doplnený tradičnou nadstavbou EMUI s rovnakým číslom.

Na displeji všetko nájdem na svojom mieste a používatelia, ktorí už s duom Huawei / Honor majú predchádzajúcu skúsenosť, na tom budú rovnako. Škoda, že ma zobrazovací panel nepresvedčil na priamom slnku. Hoci bol jas nastavený naplno, zobrazované údaje sa mi čítali trochu ťažko. Aspoň si však drží svoje farby aj pri pohľade zboku.

Ak by vám nevyhovovali, môžete si ich v nastaveniach posunúť smerom k teplejším alebo chladnejším tónom.

Medzi skratkami v hornej lište nájdete tiež režim nočnej ochrany zraku zožltnutím farieb s automatickou aktiváciou v nastavený čas aj reguláciou intenzity.

Zaujalo ma ešte NFC, v súčasnosti využiteľné najmä na platby v obchodoch cez Google Pay, bezdrôtové zdieľanie obrazovky na kompatibilné telefóny cez MirrorShare alebo Záznam obrazovky. Ten sa hodí, ak potrebujete čosi vysvetliť známym - dianie na displeji uloží vo formáte MP4 a rozlíšení 1280 x 640 bodov. Doplnené môže byť vašim komentárom zachyteným cez mikrofón mobilu.

Na základnej obrazovke môžete nájsť všetky ikony nainštalovaných aplikácií, alebo využívať tradičnú zásuvku so zoznamom programov. Na plochu si potom vytiahnete len tie najdôležitejšie. V nastaveniach hľadajte "Štýl domácej obrazovky".

Dlhé podržanie na voľnom mieste sprístupní vkladanie widgetov alebo úpravu hustoty mriežky ikon. Maximom je 5 x 6, teda spolu 30 aplikácií na jednej obrazovke.

Android 8 Oreo dokáže pri aplikáciách, ktoré do notifikačného centra odoslali upozornenie, zobraziť aj malú farebnú bodku, respektíve odznak. Podržanie prsta na ikone zas často zobrazí najčastejšie používané voľby aj bez opustenia domácej obrazovky. Takto môžete otvoriť okno pre písanie nového e-mailu (Gmail), prepnúť rovno na prednú kameru (Fotoaparát) či spustiť navigáciu rovno domov alebo do práce (Mapy).

V hornej lište vám rovnaký trik pri podržaní prsta na notifikácii zobrazí podrobnejšie nastavenia upozornení danej aplikácie.

Notifikácie sa samozrejme budú zobrazovať aj na uzamykacej obrazovke, spolu s aktuálnym časom, dátumom a počtom krokov zo šikovnej vstavanej aplikácie Zdravie. Potiahnutie prsta zdola nahor zobrazí lištu s päticou rýchlych skratiek: Diktafón, Kalkulačka, Svietidlo, Časovač a QR kód však majú svoje pevné miesto. Poradie si nezmeníte.

Žiadny režim ambientnej obrazovky alebo Always-on funkciu som v Huaweii P smart nenašiel. Pekným prekvapením je však odomykanie tvárou. Rozhodne nepatrí k najrýchlejším, ale záujemcov o túto cenovú kategóriu určite príliš spomaľovať nebude. Môžete si tiež určiť, či sa telefón odomkne okamžite po zosnímaní, alebo vyčká na "swipnutie" prstom - to pre prípad, že si chcete čítať zmeškané upozornenia na uzamykacej obrazovke.

V prítmí chodby alebo v noci sa však už bude kamera snažiť márne a vy budete musieť použiť iný spôsob - PIN alebo čítačku.

Aplikácie pre telefonovanie alebo posielanie SMS-iek ničím neprekvapia. Príjemná je aspoň funkcia, ktorá zobrazuje dĺžku vyzváňania v sekundách. Pre zadávanie textu je tu klávesnica SwiftKey, jej slovenský prediktívny slovník však potrebuje trochu času a pár dní používania, aby sa vám prispôsobil.

Na začiatku som spomínal som dvoch podobne vyzerajúcich súrodencov, Honor 7X a Huawei Mate 10 Lite. P smart je oproti nim trochu v nevýhode. Hoci dostal rovnakú dvojicu tvorenú procesorom HiSilicon Kirin 659 a grafickým jadrom Mali-T830, disponuje len 3 GB operačnou pamäťou. Niekedy som na štart aplikácie a hlavne opätovné načítanie čakal trochu dlhšie, než by som chcel. Hardvér akoby sa trochu potil aj pri vykresľovaní zložitejších animácií, napríklad otváraní chatovacích hlavičiek Messengera.

Populárnu hru PUBG Mobile si úplne plynule nezahráte ani na najmenších detailoch. Prítomné bude trochu otravné sekanie, spolu s drobným zahrievaním hliníkového tela. Nenároční používatelia s pár nainštalovanými aplikáciami ale môžu byť spokojní.

Pochváliť naopak musím prítomnosť 32 GB vnútorného úložiska, z ktorého zostane po prvom spustení dostupných 22,86 GB. Už však nezriedka nájdeme aj smartfóny, ktoré za podobnú cenu ponúknu dvojnásobok.

Huawei P smart a jeho nadstavba EMUI ponúkajú niekoľko zaujímavých aplikácií. Podarená je systémová Galéria aj e-mailový klient a obľúbený krokomer v Zdraví, spolu s tréningovým plánom pre bežcov.

Game Suite bude launcher, ktorý na jednom mieste zoskupí všetky vaše hry. Ponúkne tri nastavenia pre výkon: Režim Hrania, Úspory energie a Inteligentný. Ich prítomnosti trochu nerozumiem - bol by som rád, aby hry bežali plynule aj bez ďalších nastavení. Šetrenie energiou znie pre gamerov zaujímavo, ale na tu je predsa nezávislý Úsporný režim v nastaveniach batérie.

Na čo ich suplovať? Skôr ma preto zaujal režim Neprerušené hranie potláčajúci vyskakovanie upozornení a notifikácií. Hoci opäť robí takmer to isté, ako systémový mód Nerušiť (druhý ignoruje aj hovory a prvý nie).

Spomenúť môžem ešte asistenta HiCare s návodom a kontaktmi na servis, Kompas, zmenu motívov prostredia, Počasie, Phone Clone pre kopírovanie údajov zo starého mobilu, Poznámky, Diktafón a Rádio s časovačom (bez RDS).

Zvuk z pribalených slúchadiel je plochý, bez basov, ale na počúvanie FM vysielania a telefonovanie cez mikrofón môžu stačiť. Nič viac som od nich nečakal, no škoda, že nemajú reguláciu hlasitosti priamo na kábli. S vlastnými slúchadlami to už môže byť oveľa lepšie, po rozpoznaní kábla v 3,5 mm jacku sa totiž sprístupní aj nastavenie efektov Huawei Histen, ktorých súčasťou je tiež detailný ekvalizér.

Správca telefónu sľubuje kontrolu nad využívaním mobilných dát aplikáciami, blokovanie telefónnych čísel alebo odstraňovanie dočasných súborov.

Huawei sa tiež snaží kopírovať applácky iCloud a ponúknuť zálohu kontaktov, SMS správ a ďalšieho obsahu na svojich serveroch. Pre podrobnosti hľadajte aplikáciu Záloha.

Výrobcu a Huawei P smart veľmi chválim za integráciu pohodlného Zámku aplikácií. Ak chcete prístup na svoj Facebook alebo k SMS správam chrániť ďalším PIN kódom (nezávislým na uzamykacej obrazovke), dá sa to vybaviť pár kliknutiami. Trezor súborov má podobnú funkciu, bude však určený na fotografie, videá a zvyšok zložiek vo vnútornom úložisku.

O zachytávanie fotografií sa stará najmä 13-megapixelový fotoaparát. Druhý snímač je v tomto prípade naozaj len doplnkový, s rozlíšením 2 Mpix. Ako býva zvykom, stará sa o softvérové rozostrovanie pozadia v režime Širokouhlá clona. Intenzitu takéhoto falošného bokeh efektu ešte môžete regulovať, na displeji sa totiž vpravo hore objaví posuvník suplujúci reálne clonové čísla F0.95 až F16.

Od efektu ale určite žiadne zázraky nečakajte, akýkoľvek zložitejší objekt bude rozmazaný chybne. Rovnako tak fotografie večer a v noci považujte skôr za dokumentačné. Vďaka málo svetelnému objektívu (f/2.2) budú veľmi tmavé, s množstvom šumu.

Snímky za svetla a cez deň však budú slušné a v rámci tento cenovej kategórie patria skôr k tomu lepšiemu. Majú dobrý kontrast, snímač ponúkne dostatočný dynamický rozsah a účinné je tiež HDR. Hoci saturácia niekedy trochu odskočí od reality, P smart rozhodne nesklame.

Aplikácia fotoaparátu navyše ťaží z logiky ovládania overenej v viacerých smartfónoch Huaweii / Honor. Hoci nová P20-tka už prináša aktualizáciu, aj tu je všetko pomerne rýchlo dostupné. Nastavenia nájdete po vysunutí od pravého okraja, režimy zas vľavo.

Tu sa aktivuje HDR, profesionálny režim dokonca aj s ručným nastavením času uzávierky (maximom je až 8 sekúnd), Panoráma, vodotlač, ćasozber a AR objektív so zábavnými efektami a tvárovými filtrami.

Zdá sa tiež, že predný fotoaparát už automaticky neaktivuje zbytočné softvérové skrášľovanie pleti. Predná kamera z 8 Mpix rozlíšením si tak zaslúži palec hore.

Fotoaparát môžete rýchlo spustiť aj dvojitým stlačením hlasitosti nadol. V jeho nastaveniach odporúčam vybrať možnosť Otvoriť fotoaparát, nie Otvoriť a odfotiť. Takéto snímky, kedy na displeji ešte nevidíte vašu kompozíciu, nedávajú zmysel.

Pri nahrávaní videí počítajte maximálne s Full HD rozlíšením pri 30 fps. Škoda, že automatické preostrovanie už procesor nezvláda, pri veľkých zmenách vzdialenosti od objektov teda budete musieť viackrát prstom klikať na displej. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei P smart.

Pod displej sa tentokrát zmestila batéria s kapacitou rovných 3000 mAh. Nabíjať ju budete cez dodávaný 2 A adaptér a na plné dobitie potrebuje trochu viac než dve hodiny.

Hodina spusteného Waze vás ráno bude stáť 80 %, poobede som pri bežnej činnosti a pár fotografiách klesol na 50 %, pričom displej svietil cca ďalšiu hodinu. Známy screen-on-time sa tak môže pohybovať okolo úrovne piatich hodín. Predĺžiť sa ešte môžu pri využití šetriaceho režimu. Ten Ultra úsporný už ponechá dostupné len základné funkcie ako telefonovanie, posielanie SMS a niekoľko vybraných aplikácií. Ponúka sa aj stiahnutie Full HD+ rozlíšenia obrazovky na HD+. Samozrejme, na úkor kvality zobrazenia.

Výhody:

+ Full HD+ displej

+ Android vo verzii 8.0 Oreo

+ kompletné funkcie nadstavby EMUI

+ fólia na displeji a slúchadlá v balení

+ podpora microSD kariet alebo dual SIM

Nevýhody:

- občas nedostatok výkonu, najmä na hry

- fotoaparát v noci, len Full HD (30 fps) video bez automatického ostrenia

- slúchadlá v balení nemajú reguláciu hlasitosti

- chýba rýchle nabíjanie

- rozostrovanie pozadia je len doplnkové

- microUSB konektor

Orientačná cena: 220 €

Záver

Huawei P smart je ďalšou edíciou smartfónu pre nenáročných, zabalený v pomerne dobre vyzerajúcom balení. Ponúkne natiahnutý Full HD+ displej, čítačku odtlačkov prstov a slušný fotoaparát, ak ho využívate najmä cez deň. Ťaží z podarenej grafickej nadstavby EMUI a Androidu 8.0 Oreo.

S večernými fotografiami to už žiadna sláva nie je. Rovnako tak by som sa nenahneval, ak by bol objektív len jeden a na módny bokeh by sa inžinieri úplne vykašľali. Namiesto neho mohli pridať ešte gigabajt operačnej pamäte navyše, tak ako v prípade Honoru 7X alebo Huaweiu Mate 10 Lite. Ak vám občasné spomalenie vadí, priplaťte si radšej za ne, ak nie, budete spokojní aj tu.

Alternatívou k tomuto mobilu môže byť rovnako drahý a totožne vybavený Honor 9 Lite, ktorý ponúkne možno trochu krajšiu sklenenú konštrukciu a dokáže rozostrovať pozadie duálnym fotoaparátom aj vpredu. Huawei P smart však nájdete v akciových ponukách slovenských operátorov, čo je jeho základná konkurenčná výhoda. Vo voľnom predaji totiž nájdete o čosi zaujímavejšie kúsky. Huawei P smart totiž prišiel na trh neskoro, microUSB konektor naznačuje, že ide o prekrytovaný zastaraný mobil, navyše s pomalými reakciami, skrátka, nejde o nič pre nadšenca moderných smartfónov.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P smart.

Diskusia k článku:

suto123 26.07.2018 - 20:14

Nemám problém s recenziou ako takou. Len sa mi zdá čudné, keď v polovici júla sa recenzuje telefón, ktorý sa predáva od polovice februára. Nakoľko som v marci uvažoval nad kúpou Huawei P Smart a Honor 9 Lite, potreboval som ju vtedy a nie teraz. Ešteže existuje konkurencia...

Celá diskusia 1 príspevok