Dilema: Samsung Galaxy S9 vs. iPhone 8

Večný súboj medzi Samsungom a Apple prinášame v ďalšom vydaní. Menší iPhone môže mať problém s výdržou, zahnutý displej Galaxy S9 zas v praxi neohúri každého a prináša viac negatív než výhod.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Osloviť nás a našich čitateľov môžete tiež prostredníctvom diskusného fóra.

Tereza nás oslovila takto: "Už dlhšiu dobu sa neviem rozhodnúť či Samsung alebo iPhone. Momentálne mám Huawei a predtým som mala viac Samsungov. Recenzie od známych zas viac chvália iPhony, vraj nesekajú. Medzi mojimi favoritmi sú iPhone 8 a Samsung Galaxy S9. Chcem čo najkvalitnejšie fotky a dlhú výdrž batérie. A ideálne tiež z dlhodobého hľadiska, keďže nemám v pláne kupovať si nový telefón už o dva roky. Ďakujem!"

Dilemu medzi dvojicou, ktorá patrí k tomu najvýkonnejšiemu, najdrahšiemu a najpredávanejšiemu na trhu, riešia mnohí.

iPhone 8 je, na rozdiel od iPhonu X, určený konzervatívnejším zákazníkom. Má rovný 4,7-palcový displej so štandardným pomerom strán 16:9. Obrazovka naďalej patrí k špičke, no jej veľkosť už pre niekoho bude malá a rozlíšenie 750 x 1334 bodov nízke.

To isté platí o batérii. Operačný systém iOS síce s výdržou pracuje excelentne, no 1821 mAh je v roku 2018 žalostne málo. Malé iPhony vždy boli maximálne jednodenné smartfóny. Ak chcete viac, siahnite po niektorom z pluskových modelov. Tie pri bežnom používaní od večera do rána určite neunavíte.

Samsung Galaxy S9 bude vytŕčať oveľa viac a viac uvidíte aj na jeho 5,8-palcovom displeji (18,5:9) s jemnučkým QHD+ rozlíšením.

Po viacerých skúsenostiach počas testovania ale stále opakujeme, že stávka výhradne na zaoblené okraje je chybou. Obrazovka dokáže nepríjemne odrážať svetlo, zužuje využiteľný a pohodlne čitateľný priestor pri surfovaní na webe a v prípade nešťastných pádov na zem nepríjemne predražuje servis.

Akumulátor s 3000 mAh kapacitou vydrží oveľa viac, najmä ak pristúpite na kompromis a obrazovke povolíte len nižšie Full HD+ rozlíšenie.

Android s nadstavbou od Samsungu podľa nás stále ťahá za kratší koniec a preferencia iOS v redakcii, kde v ruke pravidelne máme to najvýkonnejšie z oboch táborov, to len dokazuje. Rozhodujúce body však už neprináša rýchlosť či "sekanie", ale podpora aktualizácií aj frekvencia ich doručovania aj na staršie iPhony. Tie preto vo vreckách svojich majiteľov obvykle vydržia dlhšie než androidy. Tereza však už má so Samsungami svoje skúsenosti a známe prostredie preto môže byť veľkým lákadlom.

Galaxy S9 ponúkne o niečo lepší 12-megapixelový fotoaparát, ktorý prináša revolučnú technológiu prepínania medzi clonou s číslom f/1.5 a f/2.4. Prvá bude teoreticky vhodnejšia pri nočných záberoch, druhá zas pri snímaní krajiniek, hoci o konečnom verdikte, pokiaľ nepoužijete manuálny režim, rozhoduje automatika.

Výsledné zábery si môžete pozrieť v našom článku Takto fotí Samsung Galaxy S9.

Fotoaparát dokonca ponúka aj rozostrovanie pozadia v režime Selektívne zaostrenie. Lepší snímač budete na trhu hľadať len ťažko a to isté platí pre predný 8 Mpix fotoaparát so schopnosťou nahrávania QHD videí.

iPhone 8 trochu stráca v noci a už neplatí ani to, že je ako jediný schopný nahrávať 4K videá pri 60 fps. Samsung sa na neho dotiahol. Jeho výsledky a ukážkové fotografie s Richardovým komentárom nájdete tu.

Aj on však stále strčí do vrecka väčšinu konkurentov a čo stráca v kvalite záberov, doženie perfektná aplikácia fotoaparátu.

Zdajú sa vám iPhony drahé? Základný 64 GB iPhone 8 vás bude stáť 799 eur, kým Samsung Galaxy S9 s rovnakou kapacitou oficiálne zoženiete až za 849 eur. Hoci pojme microSD pamäťovku a dve SIM, môže to byť nepríjemné prekvapenie. Oba smartfóny budú vodeodolné.

Konečný verdikt teda nebude jednoduchý. Priaznivci iPhonov môžu s kľudným svedomím zobrať osmičku, hoci kvôli výdrži by sme odporúčali skôr 8 Plus za 909 eur. Androiďáci asi siahnu po Samsungu Galaxy S9. Bude drahší, no ponúkne lepšiu výdrž, pokročilejší fotoaparát a väčší displej. Jeho zakrivenie nám však nesedí. Voľbou môžu byť aj staršie verzie Galaxy S8 a Galaxy S7. Ich majitelia ale už o dva roky s novým Androidom P a ďalšími počítať nebudú.

Čo by ste Tereze poradili vy?

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

julo 01.07.2018 - 12:57

Samsung Galaxy S8 Android P ešte dostane...

ondrakomous01.07.2018 - 13:05 Trvalý odkaz

s tim bych moc nesouhlasil, softwarove je momentalne lepsi samsung, iphone cele vydani ios 11 provazely problemy, prakticky kazdy dalsi update prinasel chyby, na kazdym iphonu na pric radu se v updatech projevovaly fatalni chyby, nejhorsi ze apple zakazal downgrade kvuli tomu, ze se objevil jailbreak, to mi prijde jako vrchol, kdyz se zakaznik nemuze vratit zpatky na nizsi verzi. momentalne ios 11.4 trapi spotreba baterie, prakticky na vsech iphonech od 6s vyse je zvysena spotreba, z techto duvodu bych apple dneska nedoporucil.

proste celej ten model je spatnej, montovali do telefonu slabej hardware, napr. malou kapacitu baterie, slaby pameti, nizky rozliseni displaye a updatuji porad, to zpusobuje chyby. samsung do vlajkovych lodi 2-3 roky montuje to nejlepsi, co je na trhu. se potom delaji jinak updaty, kdyz mas spickovy hardware. applu to staci, ale doplaci na to zakaznik.
priklad. nedokazi si predstavit, ze iphone 8 bude pouzitelny napr. z hlediska baterie v roce 2020. updatovany bude, ale vzycky tam budou problemy zpusobeny zastaralym hardwarem, stejny problemy, ktery jsou na iphonu 5s, 6,7 dneska.
jadro systemu je na iphonech odladeny, ale v momente, kdy do toho nainstalujes vsechny sluzby, icloud, ruzny synchronizace uctu, aplikace, tak jako celek je to nefunkcni, nevim jestli vyvojari dnes pracuji jinak, ale dost pravdepodobne ano.

marek123401.07.2018 - 13:56 Trvalý odkaz

Ak máš len tieto dva, radšej iPhone. Samsung je neohrabaný so zlou nadstavbou. Som androiďák, ale ak budem kupovať nový phone, pôjdem do OnePlus 6 alebo Huawei P20, P20Pro.

Toto považujem za jeden z najlepších phonov vôbec. V bielej sandwhite farbe so zlatým.
https://www.oneplus.com/sk/6/specs

Peter01.07.2018 - 17:09 Trvalý odkaz

LoL, iPhone? Nikdy viac v živote ! (A to mám Xko) To lepšia voľba je motorola g6 za 249€ ... hocijako môže niekto chváliť iPhone, že je lepší ako iná TOP konkurencia tak sa len z neho smejem, lebo to nie je pravda... (takto chvalia majitelia iphonov po prechode z 5 ročného 200€ Androidu) iPhone má výhodu iba v strihu videí priamo po ich natočení (all in one). I keď Android to už doháňa. Ináč v ničom nieje iPhone lepší a vo veľa veciach je omnoho horší ako lepšie Androidy...
Z týchto dvoch spomenutých zariadení, určite Samsung S9.

Peter Križian01.07.2018 - 18:46 Trvalý odkaz

Oskar plne súhlasím, mám presne také isté skúsenosti.

Celá diskusia 20 príspevkov