Samsung Galaxy Note (Samsung N7000)

RECENZIA smartónuTabletofón s OS Android (v2.3.5) a veľkou 5,3'' AMOLED obrazovkou s WXGA, resp. HD rozlíšením a možnosťou používať dotykové pero zasunuté do tela prístroja. Aktuálne sa jedná o najvybavenejší prístroj na trhu.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI

procesor: dvojjadrový 1,4 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 147 x 83 x 10 mm,

hmotnosť: 178 gramov (zistená: 176 g, z toho 3 g dotykové pero),

displej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 800 x 1 280 b., 71 x 114 mm, uhlopriečka 5,3'' (134 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 2 Mpix

pamäť: 1 GB RAM + 16 GB (dostupných 11 GB) + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB (MHL), Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, dotykové pero,

batéria: Li-Ion 2 500 mAh, EB615268VU,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, oficiálne za 649 eur

Neobsahuje/nepodporuje: tlačidlo spúšte fotoaparátu, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.5

Obsah balenia: mobilný telefón, 1 Ah nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Poviem vám pravdu, nechce sa mi písať podrobný test plný žvástov, ktoré sú každému jasné z fotografií a údajov v základných parametroch v úvode článku. A vám by sa to aj tak asi čítať veľmi nechcelo. Preto píšem tento test až po mesiaci aktívneho používania. Nech sa dozviete pocity majiteľa na základe dlhších skúseností, a nie zoznam parametrov, ktorý je vám už teraz úplne jasný.

Tak toto asi nebude drobec s malým STN displejom a slabou batériou. Skôr presný opak. Poriadna technologická placka, ktorá vám relatívne ľahko vypadne z rúk, oproti ktorej je Samsung Galaxy S II telefónik akurát do ruky a veľkosť HTC Wildfire S vyvoláva úsmev na tvári. Ani pri porovnaní s extrémistami z minulosti - Nokia 770 (140 x 79 x 18 mm, 229 gramov), Nokia N800 (144 x 75 x 13 mm, 206 gramov), Nokia 7710 (128 x 70 x 19 mm, 189 gramov) či Qtek 2020 známy ako T-Mobile MDA II (130 x 70 x 18 mm, 190 gramov) - nedokážeme rozmery Galaxy Note len tak ľahko obhájiť. Skrátka, 8,3 cm široký mobil sme tu ešte nemali a jedine linuxové pokusy Nokia 770 a Nokia N800 sa mu svojho času priblížili. V Nokii sa takých mini tabletov zľakli, Samsung nie. Chvalabohu.

Ja som na také niečo čakal roky. Poriadny displej dobre čitateľný aj na slnku, samozrejme aj s perfektným rozlíšením, dobrý OS s rýchlymi reakciami, silná batéria, dotykové pero a minimálna hrúbka. Hneď, keď Galaxy Note predstavili, som vedel, že ho chcem mať.

Pozn. red.: Samsung Galaxy Note je u nás v obchodoch známy aj pod označeniami N7000 a i9220.

Placka v mojej malej ruke chce každú chvíľu vypadnúť, ale ja sa nedám. Za mesiac testovania mi Galaxy Note nespadol ani raz. Chce to však nejaké protišmykové puzdro a ja na také niečo už netrpezlivo čakám. Krásnu obrazovku rozsvietim tlačidlom pod displejom. Dúfam, že to pôjde aj po update na Android 4.x, ktorý tlačidlá nepotrebuje. Vypínač v bočnej stene mohol byť umiestnený o pár milimetrov nižšie, uvítal by som tu aj spúšť fotoaparátu.

Až pri Galaxy Note som si uvedomil, že microUSB v spodnej stene nemusí byť za každú cenu výhodou. Nabíjací kábel mi na pracovnom stole ide spoza steny, a aj pri práci s telefónom na nabíjačke v posteli mi káblik v spodnej stene trochu prekáža. V aute zase oceňujem logickú polohu v spodnej stene. Z praktických vecí mi prekáža poloha otvoru hlasného reproduktora v zadnej stene. Ľahko ho pri sledovaní videa či hraní hry zakryjem. A aby som uzavrel moj kritický odsek, spomeniem ešte pamäťovú kartu pod tenučkým krytom, ktorú vymeníte až po vybratí batérie.

Rozsvietenie displeja trvá neprimerane dlho, to je aj prípad Galaxy Note môjho známeho. Keď už toľko čakám, oceňujem rýchly skok do zmeškaných hovorov či prijatých správ, ak sa nejaká na odblokovacom displeji objaví. O šikovné spustenie štyroch vybraných aplikácií, ako je tomu na aktuálnych HTC-čkach, však stále nejde.

Inak sú reakcie prístroja naozaj rýchle. Treba pripomenúť, že Galaxy Note pracuje s rozlíšením notebooku, na pozadí prebieha množstvo procesov, som stále na sieti, online na Gtalku, prijímam e-maily, odosielam fotky na facebook... Kto hľadá dôvody, ako Note skritizovať, ten si ich nájde dosť. Ale ja sa naň stále pozerám ako na bezkonurenčný produkt za veľmi zaujímavú cenu, ktorý ponúkol úzkej cieľovke to, na čo sme roky čakali. Bez ústupkov na displeji, fotoaparáte, batérii...

Obrazovka by mala byť na celom tabletofóne to najlepšie. A veru aj je! Táto obsahuje očividne ešte nejakú vrstvu navyše, lebo písanie si žiada trochy výraznejšie dotyky, než je tomu na Galaxy S II. Naopak, podpora dotykového pera zasunutého do tela Galaxy Note, je pre mňa neoceniteľnou výhodou.

Hádanka pre vás: Pri testovaní áut už nenosím so sebou poznámkový blok, a predsa ho mám stále pri sebe. Ako to? No, lebo sa skrýva v mojom smartfóne!

Doma sme v sebe opäť objavili kus detí, vytiahli farbičky a kreslili. Nové nápady konečne hneď vidím pred sebou. Ako by mohlo vyzerať logo nového projektu, kam by som umiestnil novú sekciu aktuálneho webu, čo by som úplne zrušil. Screenshoty majú rozlíšenie 1280 x 800 bodov. To už nie je sranda! To je viac než ponúkajú všetky aktuálne tablety.

Hádajte, čo je praktickejšie:

a) Vytiahnem z tašky tablet s obrazovkou 1280 x 800 bodov (Samsung Galaxy Tab 7.7, 8.9 alebo 10.1, Huawei MediaPad, rôzne Asusy, atď), spravím screenshot obrazovky,otvorím ho v galérii, zvolím zdieľanie napríklad cez aplikáciu Skitch, dotykom displeja zaznačím, čo chcem a odošlem e-mailom.

b) Vytiahnem z vrecka Galaxy Note do ľavej dlane. Pravou rukou z neho vytiahnem dotykové pero, stlačím na ňom tlačidlo, podržím ho na obrazovke, vytvorí sa snímka obrazovky, o sekundu už ju vidím v režime úprav. Ten ponúka hrúbku pera, typ a farbu "pera", gumy, rôzne pozadia (aj s notovou osnovou), niekoľko krokov naspäť... To všetko na päťpalcovom tabletofóne, ktorý mám stále po ruke.

Áno, "bé" je správne!

Fotoaparátu k dokonalosti chýba len mechanická spúšť v bočnej stene. Sťažovať si nemôžem ani na kvalitu snímok, ani na možnosti nastavenia, ani na kvalitu videa s automatickým zaostrovaním počas záznamu. Ja používam HD rozlíšenie, vy možno oceníte aj Full HD video, ktoré ponúka podstatne viac detailov, ako vidno z nasledujúcich ukážok:

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 40 MB, MPEG4; obraz: 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 30 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

Na nových Samsungoch sa mi veľmi páči predná 2 Mpix kamera, ktorá vytvára podstatne krajšie snímky než akýkoľvek konkurent s VGA č 1 Mpix prednou kamerou. Sériu záberov z dovolenky tak s manželkou radi spestrujeme aj záberom na nás dvoch...že sme v tom Chorvátsku naozaj boli, ak by nám niekto neveril. A ešte jeden postreh! Nové androidy od Samsungu konečne neblokujú fotoaparát pod 15 % kapacity batérie, ale iba použitie blesku. Hurá. Ak máte silnú potrebu vytvoriť fotografiu pod 5 % kapacity batérie, použite akúkoľvek foto aplikáciu z marketu.

Galaxy Note ponúka aj plnohodnotné hudobné funkcie. Kritizovať nemôžem ani slúchadlá v balení, ani hudobný prehrávač prepojený s hornou lištou či odblokovacím displejom, ani FM rádio, ktoré mnohým konkurentom chýba (tablety, iPhone). Oceňujem aj mimoriadne kvalitný záznamník zvuku. Ak pred nahrávaním zvuku pripojíte dodávané slúchadlá, môžete mikrofón na nich použiť na vytvorenie ešte lepšieho zvukového záznamu.

Galaxy Note je vhodný aj na sledovanie filmov, ale porovnávať ho so Samsungom Galaxy Tab 10.1 so stereo reproduktormi po stranách a desaťpalcovým displejom jednoducho nebudem. To by nebolo fér. Ak hľadáte tablet na filmy a weby v posteli, je desaťpalcové rozlíšenie určite zaujímavejšie. Galaxy Note je tabletom do vrecka, a tak od neho nemôžeme čakať plazmovú telku cez pol obývačkovej steny. Na individuálne sledovanie filmov v hotelovej izbe, a trebárs aj vo dvojici, je Note úplne dostatočný. Aj kvalitou a hlasitosťou zvuku. Len ruky z tých 176-gramov bolia podstatne viac než z dvojhodinového držania ľahučkého Galaxy S II. Ani vybratie trojgramového pera vám veľmi nepomôže.

Nadstavba TouchWiz od Samsungu pozitívne ovplyvňuje hornú sťahovaciu lištu, ktorá obsahuje aj dôležité skratky. Na domácu obrazovku som nakoniec umiestnil čierne pozadie (čiernu mnou vytvorenú fotografiu), pár widgetov (počasie, aktívne aplikácie, kalendár Jorte) a niekoľko záložiek. Tie využívam aj v hlavnom menu. Jemné rozlíšenie umožňuje krásne vidieť, aké aplikácie v tej-ktorej zložke mám umiestnené. Do spodnej lišty som naskladal mnou zvolené funkcie ako Talk, Gmail a SuperDial. Posledná menovaná aplikácia je pre mňa stále lepším vyhľadávačom kontaktov než pripravené aplikácie od Samsungu. Android mi umožňuje využívať mnou obľúbené aplikácie, hardvér k tomu prikladá úžasný displej, rýchly procesor a veľkú batériu. Tak si predstavujem dokonalé pracovné zariadenie. Niektorí z vás možno ocenia aj možnosť zoradiť položky v hlavnom menu do zoznamu.

Na veľkom WXGA, resp. HD displeji perfektne vyzerajú webové stránky, poradí si s ním aj Opera Mini, ktorú používam stále relatívne často, keďže patrím k používateľom vypínajúcim 3G. Veľmi často využívam Google Maps, ktoré na HD obrazovke vyzerajú podstatne lepšie než na Galaxy S II. Veď Note má 2,7-krát vyššie rozlíšenie!

Výdrž hodnotím viac než pozitívne. Dva dni bežného používania na 2G sieti mi úplne stačia. Galaxy Note využívam naplno, som neustále online, e-maily mi zvonia niekoľkokrát do hodiny. A to je aj dôvod, prečo ho používam už mesiac. Nedbal by som, keby bol trochu užší, menej by "vyskakoval" z rúk. Ale to už je parketa Galaxy Nexus, ktorý má 4,7'' displej s rovnakým HD rozlíšením ako Note. Ak nepotrebujete dotykové pero, kupujte radšej ten. Najnovšia verzia OS, rýchlejšie reakcie, praktickejšie rozmery... Ja ostávam verný dotykovému peru, obrovskému displeju a exkluzívnej kapacite akumulátora.

Ako dodatok článku určite čoskoro pripravíme aj videorecenziu. Časová predvianočná tieseň si však v týchto týždňoch žiada publikovať čo najviac textových recenzií, aby si na svoje prišli všetci čitatelia Fony.sk. Videá dôležitých telefónov budeme pridávať dodatočne.

Výhody:

+ displej, displej, displej,

+ dotykové pero v tele prístroja a jeho možnosti

+ kapacita batérie 2500 mAh

+ oproti tabletom (okrem HTC Flyer) ho nabijete každou microUSB nabíjačkou

+ dokonalá symbióza výborného fotoaparátu a krásneho HD displeja

Nevýhody:

- veľké rozmery, hlavne šírka, nepôsobia v ruke už tak pohodlne a isto

- občas pomalšie reakcie (rozsvietenie displeja)

- vyššiu hmotnosť pri čítaní v posteli je v rukách po pár minútach cítiť

- telefonovanie 5,3-palcovým smartfónom môže vyzerať smiešne

Orientačná cena: 610 € (epicentrum.sk)

Záver

Tabletofón, náš nový pojem... Už tu bolo pár pokusov s takým niečím. A väčšinou skončili fiaskom. Lenže tak premyslené pionierske zariadenie som snáď ešte nevidel. Často sú takéto pokusy sklamaním v oblasti zábavy (fotoaparát), výkonu (procesor), výdrže na jedno nabitie (akumulátor) či dizajnu. V prípade Galaxy Note zvládol Samsung všetko veľmi dobre. Druhému tabletofónu na našom trhu môžeme vyčítať len to, čo je preň typické, a to veľké rozmery. Pionier Dell Streak bol podobne tenký, ale o 6 mm dlhší, o 4 mm užší, s 2,7-krát slabším rozlíšením a podstatne slabšou batériou. Samsung všetky choroby Dellu vyriešil, pridal Super AMOLED obrazovku a dotykové pero so širokými možnosťami. Tak prečo by sme ho za tento produkt mali kritizovať?

Aj tak treba priznať, že každý dotyk môjho sekundárneho mobilu Galaxy S II je tak trochu zvláštny. 4,3'' smarfón mi pripadá maličký, ideálny do ruky a tiež svižnejší. V aute sa, na rozdiel od Noteu, zmestí do univerzálneho držiaka a v nohaviciach sa predsa len nosí o čosi pohodlnejšie. Na telefonovanie, písanie správ jednou rukou, občasný web, e-maily je vhodnejšie práve eSko druhej generácie, ale ako pracovný nástroj nemá Galaxy Note konkurenta. Mať plnohodnotný tablet neustále poruke je mimoriadne návykové.

Na spríjemnenie chvíľ s tabletofónom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.12.2011 - 17:07

Zdravim chcem sa opytat ci si niekto kupil na SG Note ochranu foliu na displej, ja som si zatial kupil puzdro Samsung EFC-1E1F, ale rozmyslam aj o ochranej folii tak ak to uz niekto ma na Note tak skusenosti, ci boli nejake problemy s pisanim S-penom, znacku, popripade ci mi staci to co mam. Za odpovede vopred dakujem

anonymous07.09.2011 - 13:36 Trvalý odkaz

sneky: tak s tou cenou to zabili teraz.

anonymous07.09.2011 - 13:48 Trvalý odkaz

Luriel: dotykove pero ktore monohych potesi... Opravte si to, a k teme bude to riadne delo

anonymous07.09.2011 - 13:50 Trvalý odkaz

Luriel: hardverove tlacidlo ktore monohych potesi :D som myslel ze je to pri tom pere :D
*jedno "o" navye vymazane.:-) Dik.*

anonymous07.09.2011 - 15:14 Trvalý odkaz

fausto: naco tak velky ? to si ludia mozu rovno tablet kupit.. myslim si ze SGS 2 by mohol byt maximum co sa tyka veliskoti.. ale asi si velke uhlopriecky korejcania kompenzuju malymi cicinkamy :D

Celá diskusia 298 príspevkov