OnePlus 6 - výkon má prednosť

Recenzia výkonného dual SIM androidu s natiahnutým 6,3'' displejom, skleneným telom, rýchlym odomykaním tvárou a 3300 mAh batériou.

OnePlus 6 je len druhým modelom s párnou číslicou z celkovo ôsmich smartfónov mladej, ale už etablovanej značky. Je to práve OnePlus 2, ktorý je neustále spomínaný výrobcom ako neúspech a motivácia na zlepšenie. Je to dôvod, prečo sa párnym čísliciam vyhýbali a posledné modely boli 3, 3T, 5 a 5T?

Je OnePlus 6 určený na prekonanie strachu z párnych čísel? Úvodné predaje šestky tomu nasvedčujú. Môžme však stále hovoriť o zabijakovi vlajkových lodí alebo je už OnePlus 6 vlajková loď ako všetky iné?

ikona

Základné info: OnePlus 6Prémiový dual SIM android so sklenenou zadnou časťou, 6,3'' natiahnutým FullHD+ displejom, čipsetom Snapdragon 845, až 8 GB RAM, duálnym 16 Mpix fotoaparátom s OIS a 3300 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Novinka nezaprie svoje korene vo farbe a obsahu balenia. Ikonická kombinácia červenej a bielej na krabici, USB-C kábli aj nabíjačke sa stali poznávacími znameniami OnePlus zariadení. Po vzore OnePlus 5T tu tiež nájdeme gumový ochranný obal. Uvítal by som opäť plochý kábel, ktorý bol v balení OnePlus 2. Mohla by to byť drobnosť, ktorou by sa výrobca odlíšil od ostatných. Na úplnú špičku v balení chýbajú ešte slúchadlá. OnePlus však bol vždy zameraný na nízku cenu a kvalitné slúchadlá by ju navýšili. Spolu s novým smartfónom výrobca predstavil aj bezdrôtové slúchadlá Bullets Wireless, ktoré sa predávajú samostatne.

Nový dizajn aj materiály. Od OnePlus 3 sme sa stretávali s kovovým telom, dizajn T-čok sa od modelov 3 a 5 veľmi neodlišoval. Šestka so sklenenou konštrukciou a novými dizajnovými prvkami prináša po dvoch rokoch vytúženú zmenu. Predsa len, so sklom sa stretneme aj v tých najdrahších zariadeniach a tento rok sú prakticky všetky vlajkové lode sklenené. OnePlus už zrejme nechcel hrať druhé husle a 6 dorovnáva vysokú latku nastavenú konkurenciou.

Spracovanie je prvotriedne a ťažko mu niečo vytknúť. Sklo presne lícuje, nikde nevŕzga. Použitie tohto materiálu väčšinou býva spojené s ďalšími vlastnosťami, ako lepší dosah signálu, vodeodolnosť či bezdrôtové nabíjanie. A tu sa dostávame k prvej kritike. Bezdrôtové nabíjanie tu nenájdeme. OnePlus sa vyjadril, že vďaka Dash Charge nie je nutné. Čo sa týka vodeodolnosti, podľa výrobcu zvládne šestka dážď a ošplechnutie. Žiaľ nejedná sa o žiadnu IP certifikáciu a ponorenie zariadenia do vody nedopadne dobre. To dokázal Matthew Monitz vo svojom teste.

Toto vidím ako premrhanú príležitosť a priestor pre kritiku. Myslím si, že aj keby bola šestka o 10 - 20 € drahšia a mala certifikovanú vodeodolnosť, dostalo by sa jej oveľa viac pozornosti a chvály. Takto je to len ďalší OnePlus smartfón, ktorý nemá na najvyššiu ligu.

Výrez v displeji je módnym trendom, ktorému sa nevyhla ani táto novinka. Svoj názor som už napísal v recenzii Huawei P20 Pro. Nevadí mi, vďaka nemu môže byť v rovnako veľkom tele zobrazený väčší obraz a jediným problémom je asi nedostatok miesta pre notifikácie. OnePlus 6 má displej s pomerom strán 19:9, výrez tak nezasahuje do videí a aplikácií. Ak však chcete, môžete si pre konkrétne aplikácie nastaviť zobrazenie na celú obrazovku.

Taktiež si môžete výrez v nastaveniach vypnúť, ak vám prekáža. Pozadie vyrezanej časti sa tak zmení na čierne, čo pri AMOLED displeji vyzerá efektne. Pozor, vypnutie výrezu znamená len jeho čierne pozadie. Nikdy však neuvidíte v hornej lište naraz toľko ikon ako na štandardnom displeji, ktorý pre hornú lištu využíva celú šírku.

Je zaujímavé, že napriek radikálnej zmene dizajnu aj zväčšeniu displeja, sa rozmery telefónu oproti predchodcovi nezmenili. Od modelu 5 cez model 5T až k modelu 6 dochádzalo k naťahovaniu displeja. Šírka ostala rovnaká. Aj napriek natiahnutiu displeja o 23 mm sa výška mobilu zmenila oproti OnePLus 5 len o 3 mm. Môže za to nielen výrez, ale aj menšia spodná brada. Nie je nič lepšie, ak sa do rovnako veľkého tela vojde väčší displej so šikovnými ovládacími gestami. Túto zmenu preto veľmi chválim. Nárast hrúbky o 0,4 mm a hmotnosti o 11 g sa mi už pozdáva menej. Obe má na svedomí zahnuté sklo na zadnej strane.

Drobnou zmenou prešla ovládacia schéma. Alert slider alebo slovensky jazdec upozornení sa premiestnil na pravý bok nad tlačidlo napájania. Neveril by som že takáto drobnosť výrazne zjednoduší a zlepší dojem z používania. Jazdec na 5T používam často a neviem si ho vynachváliť, no vždy sa mi zdalo, že je tak trochu od ruky.

Po premiestnení je na dosah palca a jednoduchšie s ním tak viete narábať. Keď bol na ľavej strane, vždy som musel použiť druhú ruku. Teraz to už zvládnem v jednej. Na ľavom boku ostal ovládač hlasitosti a premiestnil sa sem slot pre dve nano SIM karty. Spodná strana ostala bez zmeny. Vľavo je reproduktor, v strede USB-C a vpravo 3,5 mm audio konektor.

Posledné, čomu sa chcem po dizajnovej stránke venovať, sú farebné verzie. Pri OnePlus 5T sme vám ako prví na svete priniesli krátky pohľad na všetky farebné verzie - Midnight Black, Lava Red a Sandstone White. OnePlus 6 je ponúkaný v dvoch čiernych farbách - Mirror Black a Midnight Black. Testovaný kus je Mirror Black, teda lesklá čierna. Pri predstavení bolo povedané, že Mirror Black má imitovať vzhľad keramiky. Tá je náročná na spracovanie, drahá a krehká. Preto OnePlus radšej zvolil fóliu na sklo, ktorá sa na keramiku podobá.

Verzia Mirror Black je nesmierne lesklá a je hotovým magnetom na odtlačky. Midnight Black má matný povrch, čo bolo dosiahnuté zdrsnením skleneného povrchu. Existujú ešte dve limitované edície - Silk White a Avengers edícia. Už sme si zvykli na to, že výrobca z času na čas predstaví nejakú špeciálnu farbu alebo edíciu. Pri 5T to bola Lava Red, ktorá bola dostupná len v Číne alebo na Valentína, a neskôr Sandstone White, ktorá sa vypredala za pár hodín.

Tá vychádzala zo Star Wars edície, dostupnej len v Indii. Ani tentokrát sme sa nevyhli filmovej edícii, OnePlus 6 má aj špeciálnu edíciu k filmu Avengers Infinity War. Zadná strana imituje karbón, akcenty a jazdec sú zlaté. Nechýba ani jedinečná téma či Iron Man kryt. V balení je tiež jedna zo šiestich plakiet so znakom jednej z hlavných postáv filmu. Prvý, ktorí zozbiera všetkých 6 rôznych plakiet vyhrá zájazd do Dubaja na 5 nocí. Zaujímavý spôsob ako zaujať.

Displej sa okrem väčšej uhlopriečky a výrezu veľkých zmien nedočkal. Stále ide o Optic AMOLED s výborným podaním farieb a čitateľnosťou na priamom slnku. Úprimne, nevidím veľký rozdiel oproti displeju 5T. Áno, máme nový pomer strán 19:9, a preto aj viac bodov na výšku - 2280 oproti bežným 2160 pri 18:9. Jemnosť displeja ani ostatné aspekty sa však nezmenili.

V nastaveniach stále nájdete možnosť výberu z farebných profilov ako sRGB, DCI-P3, adaptívneho či dokonca vlastného prispôsobenia farieb. Ja som však ostal pri predvolenom, sRGB aj DCI-P3 sa mi zdali veľmi teplé. V každom prípade, máte možnosť prispôsobenia podľa vašich preferencií, čo rozhodne chválim.

Nechýbajú ani ostatné funkcie ako nočný režim, režim čítania či Ambient displej. Ten sa zapína, keď telefón nadvihnete. Môžete si zmeniť štýl hodín či napísať správu, napríklad kontakt v prípade nálezu telefónu. Ambient displej slúži aj na zobrazenie upozornení. Keď nejaké dostanete, hneď sa zobrazia na zamknutej obrazovke a viete si ich aj prečítať. Následne ostane pod hodinami ikonka príslušnej aplikácie.

Zabudnúť nesmiem ani na viacfarebnú notifikačnú diódu. K úplnej dokonalosti chýba už len Always On režim. Ten dokonca v prvej verzii nadstavby bol, no výrobca ho odstránil kvôli spotrebe batérie. Existuje samozrejme riešenie, na XDA už pripravili Magisk modul, ktorý funguje aj na 5 a 5T. Stále tak platí, že OnePlus smartfóny sa tešia veľkej podpore vývojárov.

Ešte sa na chvíľu vrátim k jasu. Mám pocit, že je o niečo nižší než na 5T, stále je však čitateľnosť na slnku oveľa lepšia než na Huawei P20 Pro, ktorý som za to kritizoval. Displej OnePlus 6 je veľmi dobrý. Ide o jeden z najlepších Full HD+ displejov, ak nie najlepší. Nevidím však výrazný posun vpred oproti 5T, čo sa však dalo očakávať. Samozrejme, všetko treba brať v spojitosti s cenou zariadenia.

Na trhu sú samozrejme aj lepšie displeje, Samsung je už dlhodobo lídrom a Galaxy S9+ patrí k špičke. Je to práve displej, kde môže OnePlus trochu ušetriť a znížiť cenu zariadenia. Zároveň je to však ďalšia oblasť, kde zaostáva za úplnou špičkou. Mne však nižšie rozlíšenie vzhľadom na šetrenie batérie a procesora neprekáža. 5T aj 6 majú veľmi pekné displeje a väčšine používateľov budú stačiť. Na použitie s VR sa však treba pozrieť inde, pri tom Full HD naozaj nestačí.

Smartfóny OnePlus sa vždy vyznačovali mamutím výkonom. Napriek cenovo orientovanej politike výrobca nikdy nepoužil iný než najnovší čipset od Qualcommu. Šestka tak pochopiteľne dostala tohtoročný Snapdragon 845. Tomu sekunduje už tradičných 6 GB alebo 8 GB LPDDR4X operačnej pamäte v závislosti od verzie. Novinkou sú tri veľkosti úložiska. Doteraz sme boli zvyknutí na 64 a 128 GB, pribudla nová 256 GB verzia. Rozdiel medzi cenou 64 a 256 GB verzie je pri tom len 100 €.

To je viac než prijateľný cenový rozdiel a ostatní výrobcovia by sa mohli od OnePlus učiť, ako nastaviť cenovú politiku. Len pre zaujímavosť, 256 GB micro SD karta stojí približne 100 €. Tú však do 6 nedáte, pretože v ňom slot pre pamäťové karty nenájdete. Nejde však o žiadne prekvapenie, OnePlus nikdy vo vlajkovej lodi pamäťové karty nepodporoval. Testovaná 64 GB verzia mala po prvom spustení 53,21 GB voľného miesta.

Výkon OnePlus 6 je naozaj prvotriedny. V AnTuTu 7 dosiahol 266 922 bodov. Pre porovnanie 5T má 207 743, Galaxy S9+ 250 114 a P20 Pro 207 858. UFS 2.1 úložisko má tiež dobré rýchlosti. 725 MB/s sekvenčné čítanie a 195 MB/s sekvenčný zápis. Videl som už aj lepšie hodnoty, stále sme však na úrovni iných vlajkových lodí. Impozantný je výkon grafiky Adreno 630, ktorá má o 15 - 20 % vyšší výkon než Galaxy S9+ a o 50 - 75 % vyšší výkon než P20 Pro. Je tu teda obrovský priestor pre náročnejšie aplikácie a hry, ktoré vyjdú v najbližších rokoch. Momentálne si OnePlus 6 poradí s akoukoľvek hrou úplne bez problémov.

Konektivita bola vždy silnou stránkou tejto značky. Na rozdiel od iných čínskych spoločností, OnePlus oficiálne predáva smartfóny aj v EÚ a nechýba tak 800 MHz LTE. Celkovo šestka podporuje až 40 LTE sietí. K tomu sa pridáva 2 x 2 MIMO 5 GHz WiFi, 4 x 4 MIMO LTE CAT 16/13, NFC či Bluetooth 5.0. Nechýba ani 3,5 mm audio konektor, ktorý je čím ďalej zriedkavejší. USB-C je samozrejmosťou už od doby OnePlus 2, škoda, že stále len USB 2.0. Vo výbave nájdeme aj GPS, GLONASS, BeiDou a Galileo.

Žial, oproti 5T sme sa nedočkali žiadnej zmeny vo veciach, ktoré tomuto modeli chýbali. Spomínal som už slot pre microSD karty, no platí to aj pre infraport, FM rádio a predovšetkým stereo reproduktory. To som kritizoval už vtedy a je veľká škoda, že ich šestka tiež nemá. Samozrejme, dá sa to opäť vyriešiť cez šikovných ľudí na XDA, no výsledok sa nedá porovnať s plnohodnotnými stereo reproduktormi.

Na 5T som si spojazdnil zvuk z reproduktoru nad displejom, nemá však takú hlasitosť ako na Galaxy S9+ či P20 Pro. Situácia na 6-tke bude rovnaká. Je to veľká škoda a opäť premrhaná príležitosť zo strany OnePlus, podobne ako pri vodeodolnosti. Tento rok máme veľa skvelých stereo reproduktorov na trhu a aj keď je to maličkosť, kazí to pri porovnaní s konkurenciou celkový dojem. V teste hlasitosti mal hlavný reproduktor 112,2 dB a pri 10 cm vzdialenosti 99,1 dB. Ide o veľmi dobré hodnoty, no kvalita reprodukcie ma neohúrila.

OxygenOS patrí medzi moje obľúbené nadstavby. Spája výhody čistého Androidu, teda rýchlosť a časté aktualizácie, no nie je taký strohý. Výrobca pridáva množstvo užitočných nastavení a vylepšení, ktoré čistý Android nemá. Medzi ne patrí Shelf alebo polička s najčastejšími kontaktmi, počasím či poznámkami a widgetmi. Pri AMOLED displeji tiež poteší čierny režim a hranie sa s farbičkami dodáva možnosť prispôsobiť si vzhľad podľa vášho gusta. Množstvo prispôsobenia umožňuje aj ovládacia schéma.

Okrem tradičnej zmeny poradia tlačidiel (tlačidlo späť vpravo) a prispôsobenia dlhého podržania a dvojitého stlačenia s Android Oreo pribudla navigácia pomocou gest. Prvýkrát sme sa s gestami stretli na 5T po aktualizácii na Oreo, 6 ich už má v základe. Posunom prsta zo spodnej časti displeja na pravom alebo ľavom okraji spravíte krok späť. Pri posune zo stredu je to návrat domov a ak prst podržíte na konci ťahu zobrazíte ponuku nedávnych aplikácií. Funguje to dobre, rýchlo aj spoľahlivo, na plynulosť iPhone X to však zatiaľ nemá.

Režim Hra umožňuje blokovanie oznámení, vypnutie šetriča batérie a automatického jasu či zrýchlenie siete pomocou obmedzenia ostatných aplikácií. Taktiež môžete pridať konkrétne hry do zoznamu, pri ktorých sa herný režim zapne automaticky. Paralelné aplikácie vám umožnia používať sociálne aplikácie s dvomi účtami. Nikam neodišli ani gestá na zamknutej obrazovke. Dvojitým poklepaním telefón prebudíte, nakreslením šípky doprava alebo doľava prepnete skladbu. Keď tromi prstami potiahnete po displeji, vytvoríte snímku obrazovky. Po nakreslení vybraných písmen O, V, S, M a W môžete otvoriť kameru, zapnúť baterku, nahrať video či spustiť ľubovoľnú z nainštalovaných aplikácií.

Samostatnou kapitolou je bezpečnosť. Nechýba čítačka odtlačkov prstov, ktorá je opäť na zadnej strane. Zmenil sa jej tvar na ovál, vraj preto, že všetky ostatné modely okrem 5T mali ovál, nie kruh. Napriek zmenšeniu plochy funguje dobre, nie je problém ju nahmatať. Výrobca udáva, že telefón odomkne za 0,2 sekundy.

Zabudnúť nesmieme ani na Face Unlock, ktorý debutoval na OnePlus 5T a postupne sa dostal aj do 5, 3 a 3T. Na 6 funguje úplne identicky ako na 5T, nedokázal som rozoznať rozdiel v rýchlosti ani presnosti. Predsa len ide o rovnaký snímač ako na 5T. Hlavným dôvodom je ale bezkonkurenčná rýchlosť. Ide o najrýchlejšie odomykanie tvárou na smartfóne. Nič nie je také rýchle. P20 Pro sa veľmi blížil tejto rýchlosti, rozdiel bol ale stále vidieť. Pri Face Unlock udáva výrobca odomknutie za 0,4 sekundy.

Z mojich dlhodobých skúseností s Face Unlock na 5T môžem povedať, že si neviem predstaviť, ako rýchlejšie by mohol fungovať. Stlačíte tlačidlo napájania alebo poklepete po displeji a bum, telefón je odomknutý. Preskakuje sa zamknutá obrazovka, ani na moment ju nezahliadnete. Úspešnosť v noci je výborná, stačí si zapnúť v nastaveniach prisvetlenie tváre bielou zamknutou obrazovkou. Face Unlock je jedna z mojich najobľúbenejších funkcií na 5T aj 6, a to až do takej miery, že som sa odnaučil použivať snímač odtlačkov. Jednoducho ho nepotrebujem.

Na zadnej strane sa nachádzajú dva fotoaparáty, čo nie je v roku 2018 nič netradičné. Hlavný snímač je Sony IMX519 so 16 Mpix rozlíšením, clonou f/1,7, veľkosťou pixela 1.22 µm, OIS a EIS. Sekundárny 20 Mpix Sony IMX376K s clonou f/1.7 a 1.0 µm pomáha pri hĺbkovom efekte. Neponúka 2-násobné priblíženie ako pri OnePlus 5 ani vylepšenie nočných fotografií ako pri 5T. Režimy videa sú veľmi zaujímavé. Na výber máme z Full HD 30/60 fps, 4K 30/60 fps a spomalených Full HD 240 fps a HD 480 fps. Hlavný senzor má OIS aj EIS, fungujú však nezávisle a nikdy nie spolu. 30 fps videá sú výlučne s podporou EIS, OIS je zase aktívne len pri 60 fps.

Rozdiel v stabilizácii je veľký. EIS zábery sú veľmi plynulé a takmer bez trasenia. OIS sa proti nim trasú ako osika. Keď to však porovnáme s 5T, ktoré pri Full HD 60 fps nemalo žiadnu stabilizáciu a 6 má, rozdiel je opäť priepastný. Najlepšie však vyzerajú zábery s EIS. 30 fps videá sú však mierny výrez, čo je vidieť pri priamom porovnaní so 60 fps. Taktiež majú o niečo menej detailov. Spomalené HD video so 480 fps ponúka až minútový záznam. Záznam minútového spomaleného HD videa so 480 fps je jedinečný, lebo ho neponúka žiaden konkurent. iPhone 8 / 8 Plus nahráva Full HD 240 fps, Samsung Galaxy S9 zas veľmi pekné HD 240 fps bez obmedzenia, OnePlus dokáže zaznamenať za sekundu dvojnásobok záberov. To je slušné.

Sony aj Samsung ponúkajú len 0,2 sekundy avšak až v 960 fps. Ja však považujem minútu v 480 fps za použiteľnejšiu. Najmä keď si viete po zosnímaní v editore sami video upraviť a vybrať, ktorá pasáž má byť spomalená a ktorá nie. Prekvapilo ma rýchle a dobre fungujúce ostrenie, čo oceníte najmä pri preostrovaní medzi objektmi v blízkosti a v diaľke.

Kvalita fotografií je opäť o niečo lepšia než pri predchodcovi. OnePlus sa každým novým modelom zlepšuje, čo je pozitívne, stále to však nemá na úplnú špičku na trhu. OnePlus 6 fotí veľmi pekne počas dňa, HDR funguje skvelo a aj nočné fotografie sú na inej úrovni než pri predchodcoch. Ak by sme ich však porovnali s Galaxy S9+, Samsung by OnePlus prevalcoval, a to najmä pri nočných fotkách. Takže je vidieť progres, no stále to nie je prvá liga. Vzhľadom na cenu sa to však ani nedá očakávať a výsledky šestky pri fotografiách aj videách sú viac než dobré. EIS funguje veľmi dobre a telefón výborne zvláda aj makro zábery, o čom písal kolega Richard v článku Takto fotí OnePlus 6: kráľ makro záberov.

Predná kamera je zhodná s 5T, ktorá je rovnaká ako v 5. Do tretice všetko dobré? Rozhodne áno, už pri 5 sme prednú kameru chválili za nadpriemerné výsledky a tento trend sa zachoval. Výrobca sa ešte trochu pohral so softvérom a snímač tak fotí lepšie než v oboch predchodcoch. Nepovedal by som, že sa im podarí z toho istého snímača vytlačiť ešte viac, no fotografie ma presvedčili o opaku. Majú viac detailov a sú aj ostrejšie napriek tomu, že stále chýba automatické zaostrovanie.

Face Unlock funguje vďaka prednej kamere výborne, už som ho však chválil dosť. Priestor na zlepšenie stále je a opäť ho nájdeme u konkurencie, napríklad Samsungu. AF a QHD video sú opäť vyšší level, kam sa OnePlus ešte nedostal, snáď v ďalšom modeli.

Vzhľadom na zachovanie rozmerov z 5T neprekvapí ani rovnako veľká 3300 mAh batéria. Mal som mierne obavy, či sa zväčšenie displeja negatívne neprejaví na výdrži, ale našťastie nie. Výdrž bola úplne rovnaká ako pri 5T, teda 5 - 6 hodín SOT pri plnom zaťažení. Deň zvládne telefón bez problémov, dva pri aktívom používaní určite nie. Stále však spomínam na doby pred 5T, kedy som bežne dosahoval 7 - 8 hod SOT či už na 5, 3 alebo 2.

Po zväčšení displeja na 5T a teraz 6 sa výdrž oproti starším modelom žiaľ zhoršila. Stále sa však bavíme o priemere až ľahkom nadpriemere. Oceňujem rýchle nabíjanie Dash Charge. Skúšal som smartfóny všetkých možných značiek, ale OnePlus dlhodobo dosahuje v rýchlosti nabíjania najlepšie výsledky. Za polhodinu ste na takmer 60 %, a za niečo málo ako hodinu na 100 %. Veľkou výhodou je, že sa smartfón pri nabíjaní vôbec nezohrieva, nabíjačka je ale horúca.

Na to, aby ste využili 5 V 4 A Dash Charge nabíjanie, však potrebujete originálne káble a nabíjačku z balenia. Pri použití iného kábla alebo nabíjačky si budete musieť vystačiť s 5 V 2 A. Rýchlosť Dash Charge nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 9 %

- 10 min = 19 %

- 15 min = 29 %

- 30 min = 58 %

- 60 min = 95 %

- 70 min = 100 %

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ výkon a rýchlosť

+ pekný a dobre čitateľný displej

+ veľmi rýchle nabíjanie Dash Charge

+ dual SIM, NFC, Bluetooth 5.0, 3,5 mm audio konektor

+ Face Unlock funguje spoľahlivo a veľmi rýchlo

+ časté aktualizácie

+ vylepšené fotoaparáty

+ EIS a 60 fps videá

Nevýhody:

- stále chýba plnohodnotná vodeodolnosť

- nemá stereo repro (dá sa upraviť SW)

- vyššia cena než u predchodcu

- Mirror Black je magnet na odtlačky

- fólia od výroby sa ľahko zašpiní

Orientačná cena: 519 € (64 GB), 569 € (128 GB), 619 € (256 GB) (zľavový odkaz v závere článku)

Záver

OnePlus 6 je veľmi vydarený smartfón, ktorý opäť posúva latku výrobcu o niečo vyššie. Kolega Richard vo videorecenzii spomenul, že šestka ničím nevyniká. Áno, nemá najlepší displej, fotoaparát, vodeodolnosť či stereo reproduktory, no to nemal doteraz žiaden OnePlus smartfón. Keď sa na ňu pozeráme ako na celok, je šestka opäť výborným produktom. Za niečo málo cez 500 € na našom trhu nikto neponúka tak dobre vybavený a predovšetkým rýchly smartfón. Najnovší čipset, optimalizovaný OxygenOS či Dash Charge robia z OnePlus 6 najrýchlejší android na trhu. To je pri takmer polovičnej cene oproti konkurencii úctyhodné. Škoda, že šestka nemá stereo repro a vodeodolnosť. Aj za cenu ešte o niečo vyššej cenovky. Snáď sa toho dočkáme pri 6T.

OnePlus 6 sa dá zakúpiť z oficiálnej stránky www.oneplus.com z EU skladu v Poľsku s 2-ročnou zárukou a možnosťou vrátenia do 15 dní. Ak však chcete ušetriť a kúpiť telefón lacnejšie než je oficiálna cena, siahnuť môžete po čínskej verzii z Gearbest.com. 64 GB Midnight Black verzia je momentálne v zľave za 470 € a v blízkej dobe by mali byť naskladnené aj ostatné farby a pamäťové verzie. Rozdiel medzi čínskou a EU verziou je len v nabíjačke. SW aj LTE siete sú totožné. Pri výbere nezabúdajte ani na podporu a dĺžku záruky.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí OnePlus 6: kráľ makro záberov.

Diskusia k článku:

Filip 11.06.2018 - 18:29

Môžem sa spýtať čo to je SW

Tomáš Brestovanský11.06.2018 - 19:05 Trvalý odkaz

software - systém telefónu.

Peter11.06.2018 - 20:36 Trvalý odkaz

Mal som OP3, teraz mam OP6. Co ma najviac potesilo je, ze fyzicke rozmery ostali skoro rovnake, dokonca pouzivam puzdro na opasok, ktore som mal pre OP3. Vykonu na rozdavanie mal aj OP3, tak ze toto beriem ako standard. Potesila aj odladenost OS a vydrz baterie. Vpohode vydrzi 24 hod pri nonstop zapnutom BT, 2xSim, kopec telefontov a mailov, stale spojenie so smartwatch... (hry nehram). Kupil som si original kryt Sandstone - absolutne nevidno ziadne odtlacky a vyborne sa kvoli povrchu drzi. Na OP3 som mal verziu Karbon, ktory vyzeral luxusnejsie, ale bol smyklavejsi bolo vidno odtlacky.

m4rt1nez12.06.2018 - 09:56 Trvalý odkaz

Skúšali ste aj či fungujú nfc platby? Lebo mne na 3t nefungujú a asi ani na 5 a 5t nejdú ale to som si neni istý.

Tomáš Brestovanský12.06.2018 - 10:53 Trvalý odkaz

5T aj 6 podporujú Google Pay, nemám však účet vo vybraných bankách.

Celá diskusia 39 príspevkov