Dilema: Huawei P20 Lite vs. Honor 10

Model P20 Lite zaujal mnohých a hoci bude sesterský Honor 10 rýchlejší, ponúkne lepšie fotoaparáty a dlhšiu výdrž, rozhodujúcim faktorom v prospech Huaweiu môže byť jeho cena v slovenských obchodoch.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ján sa rozhoduje medzi dvomi smartfónmi patriacimi do jednej rodiny: "Pekný večer, vlastním Samsung Galaxy A3 (2016) a som s ním maximálne spokojný, telefón pracuje bez zaváhania, no aj tak by som chcel novší telefón, za cenu okolo 400 eur. Hry nehrávam, skôr potrebujem, aby dobre fotil. Využívam sociálne siete a e-maily. Mám dvoch kandidátov: Huawei P20 Lite alebo Honor 10. Môžete mi poradiť?". K rovnakému rozhodovaniu medzi týmito dvoma kúskami sa pridáva aj čitateľ Lukáš.

Huawei P20 Lite síce ťaží z mena a veľmi dobrých ohlasov na najnovšie modely P20 a P20 Pro, no sám rozhodne patrí do nižšej a lacnejšej kategórie.

Tento sľubný smartfón so sklenenou konštrukciou z oboch strán zoženiete už za približne 359 eur a aj vďaka kombinácii 64 GB vnútorného úložiska a 4 GB RAM patrí medzi aktuálne najpredávanejšie zariadenia.

S Honorom 10 ho spája širokouhlý (pomer strán 19:9) Full HD+ displej s 5,84-palcovou uhlopriečkou a moderným výrezom hore či operačný systém Android 8 Oreo s prakticky rovnakou grafickou nadstavbou EMUI. Vzhľad systému, veľkosť písma a ikony tak budú na oboch zariadeniach úplne rovnaké.

P20 Lite však ťahá vo viacerých oblastiach za kratší koniec. Jeho procesor Kirin 659 bude o trochu lenivší a v našej recenzii sme rýchlosť jeho reakcií hodnotili len na dvojku.

Pridajte si k tomu slabšiu 3000 mAh batériu (-400 mAh oproti Honoru 10), čítačku na menej komfortnom mieste vzadu (namiesto plochy hneď pod displejom) a horšie fotoaparáty.

P20-tka v odľahčenej verzii ponúka 16-megapixelový snímač (ukážkové fotografie), ktorému vypomáha len naozaj jednoduchý 2 Mpix pomocník slúžiaci na základné rozmazávanie pozadia a rozšírené softvérové efekty. S výsledkami by ste mali byť aj tak spokojní, hoci video nahráte len vo Full HD (30 fps) rozlíšení. Fotoaparát nad displejom má 16 Mpix.

Snímky z Honoru 10 sú o krok ďalej, vďaka kombinácii 16 Mpix farebného a až 24 Mpix čierno-bieleho duálneho fotoaparátu. Tento koncept už dobre poznáme z ostatných vlajkových lodí Huawei / Honor, hoci snímače ani objektívy nie sú presne rovnaké ako v prípade Huaweiu P20.

Na ukážkové fotografie sa môžete pozrieť v našom článku Takto fotí Honor 10. Oproti P20 Lite čakajte lepšie nočné zábery, nahrávanie 4K videí, až 24 Mpix predný fotoaparát a výpomoc "umelej inteligencie" pri výbere režimov. Podrobnejšie si o všetkom prečítajte v kompletnej recenzii mobilu.

Ako jediné mínusy oproti P20 Lite môžeme uviesť snáď len chýbajúci slot na microSD karty a cenu. Tá sa v overených e-shopoch vyšplhá na 439 eur za lacnejšiu 64 GB verziu.

Verdikt je teda jasný: Honor 10 bude oproti Huaweiu P20 Lite rýchlejší, so silnejšou výdržou na jedno nabitie a o level kvalitnejšími fotoaparátmi vpredu aj vzadu. Ak je však pre vás prioritou čo najnižšia cena, bez váhania môžete uprednostniť P20 Lite s rovnakým displejom a doslova totožným operačným systémom i grafickou nadstavbou z pera tých istých vývojárov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 10.06.2018 - 12:24

Tak tu je to snáď jasné ktorý z týchto dvoch :)

Ondrej10.06.2018 - 13:05 Trvalý odkaz

Kupovať p20 lite za tú cenu musí byť riadne "vyšúrovaný".

black magic spells10.06.2018 - 14:51 Trvalý odkaz

Honor 10, bez debaty

Peter10.06.2018 - 15:56 Trvalý odkaz

Ludia, poradte naj smartfon do 250€ podla vas. Dakujem :)

Celá diskusia 18 príspevkov