Poradňa: Ako využívať najznámejšie mapy a navigácie offline?

Waze potrebuje internet na získavanie informácií o stave aktuálnej dopravy. Trasu vám síce vypočíta aj na domácej Wi-Fi, no do auta bez dát odporúčame skôr HERE Maps, turistom zas Mapy.cz či Google Maps.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes poradíme čitateľke Katke, ktorá nám poslala túto otázku: "Dobrý deň, viete mi poradiť, ako si v aplikácii Waze stiahnem mapy offline?"

Obľúbená navigácia Waze pre čo najrýchlejší presun v dopravných zápchach žiadne stiahnutie máp pre používanie bez prístupu k internetu neumožňuje. Ani by to nedávalo zmysel. Waze totiž vašu trasu neustále vyhodnocuje na základe reálnej polohy ostatných používateľov a ich manuálne zadaných hlásení o dopravných nehodách, policajných hliadkach či náhlych prekážkach na ceste. Tie nemôže získať inak, než práve sťahovaním zo serverov pripojených k internetu.

Ide však o veľmi malé objemy dát, ktoré zákazníkov s väčším objemom predplatených dát určite znepokojovať nemusia.

Ak predsa len nechcete sťahovať vôbec nič, odporúčame vám nastaviť si trasu vo Waze ešte doma, cez pripojenia na Wi-Fi. Aplikácia si stiahne čo potrebuje, na základe aktuálnej dopravy vyráta najvhodnejšiu cestu z bodu A do bodu B a následne vás bezpečne odnaviguje aj pri vypnutých mobilných dátach. Nebude však pochopiteľne reagovať na udalosti vzniknuté počas cesty a neupozorní vás ani na žiadnu z nových nehôd. Zmiasť ju môžu aj neplánované odbočenia a obchádzky. Novú trasu vám totiž už bez internetu neponúkne.

Waze máme v redakcii radi a používame ho prakticky každý deň. Pre klasické navigovanie v režime offline sú však oveľa vhodnejšie iné aplikácie, napríklad mapy HERE alebo české Mapy.cz

HERE sa do auta hodí zrejme najviac. Rozbaľte menu ikonou vľavo hore, stlačte ponuku "Download maps" a vyberte si krajinu, ktorú potrebujete. Po stiahnutí podkladov môžete aktivovať prepínač "Use app offline". HERE mapy vás potom do cieľa zadaného cez vyhľadávania dovezú aj bez jediného megabajtu dát.

V českých Mapy.cz je postup podobný: otvorte menu (pre zmenu vľavo dole), kliknite na "Offline maps" a vyberte si lokalitu, ktorú potrebujete. Výhodou môže byť možnosť sťahovania len konktrétnych malých oblastí, respektíve krajov, takže úložisko vášho mobilu bude zaťažené len minimálne.

Táto aplikácia sa podľa nás hodí skôr pre oddych v prírode, kedže okrem leteckých / satelitných záberov obsahuje aj mapy s vyznačenými turistickými chodníčkami. Tie sa v offline režime môžu hodiť, kedže hlboko v lese bez pokrytia signálom vám bude na nič aj dátový balíček s niekoľkými gigabajtami.

Stiahnutie lokality do offline režimu umožňujú aj Mapy Google. Opäť cez menu, položku "Offline mapy" a tento raz tlačidlo "Vlastná mapa". Google sľubuje, že v nej pôjdu vyhľadávať aj adresy a významnejšie podniky.

Na androidoch sa tlačidlo "Stiahnuť" objavuje aj v ďalších možnostiach po zadaní lokality do vyhľadávacieho riadku. Napíšte tam napríklad "Barcelona" a kliknite na "Ďalšie informácie".

So sťahovaním väčších lokalít (napr. celých krajín) môže byť problém, Google Mapy v režime bez internetu tak odporúčame najmä na túlanie sa uličkami zahraničných miest.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Dezi 09.06.2018 - 13:38

kvôli doprave jednoznačne waze a v štátoch mimo EU som využíval Sygic (v akcii sa dá kúpiť od 15€)

Fazotron09.06.2018 - 14:57 Trvalý odkaz

Nechapem ale preco sa v tomto vybere navigacnych aplikacii nespomenul Sygic

Michal09.06.2018 - 16:55 Trvalý odkaz

dedii v akcii momentalne 11,99€

martian10.06.2018 - 00:51 Trvalý odkaz

Sygic som pouzival niekolko rokov, celkom spokojny, az na niekolko kiksov, ked ma v BA posielal do jednosmerky, ale z opacnej strany, par krat povazoval polnu cestu za skratku a v Chorvatsku si myslel, ze polna cesta je pripajac na dialnicu. :) Zo Sygicu mi hlavne chybaju info v predstihu o zmene max. povolenej rychlosti, zaciatku/konca obce, ... tak som vzdy vedel, ci mam zrychlovat, alebo sa mi to neoplati.
Inak velka spokojnost s funkciami a s rozhranim. A hlavne offline. :) Musim ho skusit opatovne aktivovat.
Manzelka uspesne zvladla Here/HereWeGo. Natahovanie sa, ktora navi je lepsia, nebralo konca. Kazdej sa podaril kiks. :)
Teraz uz druhy rok Tucson aj s navi, ta tiez vyvadza rozne psie kusy. Najvtipnejsie bolo Chorvatsko minuly rok, ked mi prilis skoro oznamila vjazd na dialnicu a odbocil som prilis skoro. Ked som sa tam tocil o 180stupnov, spravil to iste dalsi Tucson... :)
Prilezitostne Google maps. Obcas to je rychlejsie, najma pri prepojeni vyhladavania a navigacie. Chystam sa skusit Waze, zatial ma dost sklamal interface. Ale to si asi musim hlavne zvyknut...

martian10.06.2018 - 00:52 Trvalý odkaz

fazotron, mozno preto, ze Sygic nie je free.
Teda tusim je, aspon byval, ale bez hlasovej navigacie.

Celá diskusia 10 príspevkov