Honor 10 - útok proti vlastným

Recenzia elegantného dual SIM androidu s 5,84'' natiahnutým Full HD+ displejom, rýchlou čítačkou odtlačkov a dobrými fotoaparátmi.

Vytvorenie dcérskej značky Honor prinieslo Huaweiu ovocie. Modely známe najmä svojou priaznivou cenovou politikou a zaujímavým dizajnom sa tešia čoraz väčšej obľube. Po predstavení nových modelov P20 prichádza rad aj na Honor. Nová vlajková loď opäť príjemne šokuje dostupnou cenovkou, ktorá má bližšie skôr k modelu Huawei P20 Lite než klasickej P20.

ikona

Základné info: Honor 10Dual SIM android s 5,84'' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 970, duálnym 16 Mpix fotoaparátom, prednou 24 Mpix kamerou a 3400 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prvé dojmy sú viac než pozitívne a Honor 10 chválim ako po dizajnovej, tak aj po konštrukčnej stránke. Povrch je v porovnaní s predchodcom menej šmykľavý, čo je rozhodne plus. Ak som mal Honor 9 položený na stole s hladkým povrchom a chcel som na obrazovke nakresliť odomykací vzor, telefón lietal hore dole. Tu je to o poznanie lepšie a novinku som bez obáv pokladal aj na peňaženku. Hladká zadná stena si uchmatne pár odtlačkov, no nie je to nič tragické a telefón som čistil iba sporadicky.

Konštrukcia je zložená na jednotku. Pevnosť jej dodáva hliníkový rám po stranách, ktorý pôsobí hodnotným dojmom. Ak chcete predĺžiť životnosť povrchu konštrukcie, siahnite po obale z balenia. Mne však veľmi nesadol. Jeho gumené prevedenie pôsobí trochu lacno a kazí celkový dizajnový zážitok z telefónu.

Honor 10 som po celý čas používal bez obalu a aj na konci používania bol povrch bez jediného škrabanca, takže v mojom prípade by bol obal zbytočný. Určite však poteší, že výrobca naň nezabudol, a ak by som sa s telefónom chystal niekde do hôr, na tých pár hodín by som ho použil.

Honor 10 vyzerá elegantne, pôsobí hodnotne a veľmi dobre sa s ním manipuluje. Oblé bočné steny si veľmi rýchlo potykajú s vašou dlaňou. Počas používania nenastala ani jedna situácia, kedy by som mal pocit, že mi telefón ide vypadnúť z ruky. Rozmery sú vzhľadom na veľkosť displeja veľmi skladné a poteší aj rozumná hmotnosť 156 gramov. Telefón nie je ťažký, no zároveň nemáte ani pocit, že vám lieta v ruke. Za výraznejší konštrukčný nedostatok považujem iba chýbajúcu odolnosť voči vode a prachu, ktorá sa už v týchto cenových reláciách nosí.

Tlačidlo napájania sa nachádza spolu s tlačidlom hlasitosti v pravej stene. Sú rozumne umiestnené a ich stláčanie je isté. Ľavá stena ukrýva šuplík s dvoma slotmi pre nanoSIM karty. Slot na pamäťovú kartu chýba, ale verzia s 128 GB úložiskom, ktorú sme na test mali aj my, by mala uspokojiť aj náročnejšieho používateľa. Druhá lacnejšia verzia ponúkne 64 GB.

V hornej stene príjemne prekvapil infračervený port na ovládanie techniky. Výrobca zároveň pripravil aj aplikáciu Ovládač, ktorá si rozumie s ovládaním TV, klimatizácie, set-top boxu, fotoaparát, STB, DVD prehrávača a projektora. Ja som ho používal na ovládanie TV monitora Samsung. Nastavenie je rýchle a samotné ovládanie spoľahlivé.

Plus dávam za zachovanie audio konektora, ktorý Huaweiu P20 chýba. Nájdete ho v dolnej stene spolu s USB-C konektorom a hlasným reproduktorom. Zvuk hodnotím ako priemerný. Chýbajú hĺbky a pri viacerých hudobných nástrojoch dochádza k zlievaniu tónov. Na príležitostné počúvanie však postačí. Umiestnenie vpravo považujem za rozumné, ak by bol naľavo od USB-C konektora, pri sledovaní videí alebo hraní hier by som ho zakrýval dlaňou.

Čítačka odtlačkov umiestnená pod displejom je jasným dôkazom toho, že Honor vie, ako naplno využiť plochu prednej steny. Jej dotyková plocha decentné splýva s okolím a vyzerá to naozaj vkusne. Rýchlosť rozpoznania odtlačku je ukážková, podobne ako u predchodcu, či drahších zástupcov radu P10 a P20. Napriek tomu, že rozpoznanie je bleskové a nikdy som nemusel odtlačok prikladať druhýkrát, rozsvietenie displeja sa občas pozabudlo.

Ale iba v prípade, ak som priložil odtlačok pravého palca. Nepomohlo ani jeho odstránenie a opätovné pridanie. Pritom po priložení zvyšných odtlačkov bolo aj rozsvietenie displeja veľmi rýchle. Nerozumiem. V nastaveniach si môžete pridať až päť odtlačkov a je pravdou, že prvotné zadávanie trochu trvá. Čítačka chce asi poctivo zaznamenať každý kúsok odtlačku, aby rozpoznávanie bolo čo najrýchlejšie.

Dotyková plocha čítačky ponúkne aj gestá, ktorými viete nahradiť tradičnú trojicu tlačidiel v spodnej časti obrazovky. Ťuknutie predstavuje krok späť, dlhšie podržanie návrat na domácu obrazovku a potiahnutím po čítačke doprava alebo doľava sa dostanete k zoznamu naposledy spustených aplikácií. Toto je len jeden z režimov systémovej navigácie. Ja som používal druhý, a to tradičnú trojicu tlačidiel na obrazovke, pri ktorej opäť platí, že si môžete zameniť umiestnenie šípky späť a pridať aj tlačidlo na rýchle vysunutie hornej lišty. Tento spôsob ovládania som uprednostnil pred gestami najmä kvôli rýchlejšiemu návratu na domácu obrazovku.

Pri gestách som na čítačke musel podržať prst, pri trojici tlačidiel na obrazovke stačí jeden klik. Dokonca, pri režime s tlačidlami na obrazovke reaguje aj plocha čítačky a návrat na domácu obrazovku môžete uskutočniť pomocou nej, stačí jeden dotyk. Zaujímavý je aj tretí režim, ktorý v spodnej časti obrazovky zobrazí navigačné tlačidlo. Gestá pre toto tlačidlo sú rovnaké ako pri čítačke. Potiahnutie tlačidla do strany zobrazí multitasking, ťuknutie predstavuje krok späť a dlhšie podržanie vás vráti na domácu obrazovku. Ako doplnok k týmto režimom si môžete aktivovať navigačný dok. Ide o plávajúcu guličku s rovnakými gestami ako vyššie spomenuté režimy. Výhodou je možnosť umiestnenia doku do ľubovoľnej časti obrazovky.

Okrem odtlačkov môžete telefón odblokovať aj pomocou tváre. Rozpoznanie prekvapilo svojou rýchlosťou a poradilo si aj v prípade, ak tvár nebola priamo nad displejom. Problém mu nerobilo ani ostré svetlo, či dokonca úplná tma. Vtedy však treba chvíľu počkať, kým displej osvetlí vašu tvár pre lepšie nasnímanie. Spolu s rozpoznávaním tváre určite odporúčam zapnúť aj rozsvietenie displeja pri naklonení. V praxi to znamená, že som telefón iba nahol k sebe a hneď sa spustilo snímanie tváre.

Veľmi šikovné a návykové. Ak nechcete, aby sa telefón po nasnímaní tváre hneď odblokoval, v nastaveniach odomknutia tvárou treba zvoliť možnosť odomknúť posunutím. Vtedy bude potrebné po rozpoznaní aj potiahnutie po zablokovanej obrazovke. Tento spôsob určite ocenia používatelia, ktorí si radšej prečítajú upozornenia na zablokovanej obrazovke a až následne sa rozhodnú, či chcú prejsť na domácu obrazovku.

Okrem rozsvietenia obrazovky pri naklonení určite odporúčam zapnúť aj možnosť rozsvietenia pri prijatí upozornenia. Dôvod je najmä ten, že notifikačná dióda v hornej časti má miniatúrne rozmery a jej blikanie si len veľmi ťažko všimnete.

Súčasný moderný trend displejov s výrezom neobišiel ani značku Honor. Za krátky čas stihli vzniknúť dva tábory, ktoré túto novú fičúru buď milujú, alebo nenávidia. Ja sa prikláňam k tomu tretiemu, je mi to v podstate jedno. Je pravdou, že plocha prednej steny je lepšie využitá, no v hornej časti sa zobrazia iba ikony stavového riadku a vo väčšine aplikácií je táto časť prázdna. To je hlavný rozdiel medzi výrezmi na androidoch a iPhonom X, na ktorom aj do týchto miest zasahuje aplikácia. Na druhej strane, pozerať takto orezané video na iPhone X tiež nemusí byť bohviečo. Výrez sa však očividne ľuďom páči a presviedčam sa o tom aj v mojom okolí. Ak vám výrez nesadne, môžete ho skryť, čo v podstate znamená iba to, že plocha naľavo a napravo od slúchadla bude čierna.

Natiahnutá IPS obrazovka s pomerom strán 19:9 ponúkne dostatočne jemné Full HD+ rozlíšenie. V prípade, že potrebujete šetriť každé percento batérie, môžete si v nastaveniach rozlíšenie znížiť na HD+, prípadne zapnúť inteligentný režim, ktorý automaticky zníži rozlíšenie. Pri vybaľovaní telefónu z predajného balenia ma príjemne potešila ochranná fólia na prednej stene. Stačil však jeden pobyt na priamom slnku a nadšenie opadlo. Fólia je lesklá, zachytáva nečistoty a na displeji som ani pri maximálnom jase toho veľa nevidel.

A keďže ide o testovaciu vzorku, neodvážil som sa ju strhnúť dolu. Ako potenciálny majiteľ by som ju zrejme veľmi rýchlo dal dolu a nahradil ju kvalitným temperovaným sklom. Inak displej chválim. V nastaveniach si môžete vybrať medzi jasnými farbami alebo normálnymi a taktiež nastaviť ich teplotu. Ďalej tu nechýba automatická regulácia jasu, upravenie veľkosti zobrazenia a písma, či ochrana zraku, ktorá eliminuje vyžarovanie modrého svetla. Škoda len, že ochrana zraku sa nevie aktivovať a deaktivovať aj automaticky podľa západu a východu slnka.

Dcérska značka Honor dopriala svojej vlajkovej lodi rovnaký čipset aký nájdeme aj v modeloch Huawei P20 a P20 Pro. Za to klobúk dolu. Opäť ide o čipset z kuchyne Huawei, konkrétne najvýkonnejší osemjadrový Kirin 970. V benchmarku AnTuTu dosiahol slušných 197 353 bodov. Konštrukcia zvláda túto dávku výkonu dobre a pri bežnom používaní je jej teplota v norme. Zvýšené hodnoty pocítite na zadnej stene iba pri dlhšom hraní hier, alebo ak budete dlhšie používať fotoaparát.

Smartfóny značiek Honor a Huawei spája aj rovnaké prostredie EMUI. V tomto prípade vo verzii 8.1.0 bežiace nad Androidom s rovnakým číselným označením 8.1.0. Reakcie boli počas celej doby používania svižné a nepostrehol som žiadne spomalenia, či zaváhania. Operačná pamäť s kapacitou 4 GB umožní mať spustených viacero aplikácií naraz. Prepínanie medzi nimi bolo rýchle a bez opätovného načítavania obsahu. Využitá bola väčšinou polovica kapacity.

Na EMUI oceňujem okrem iného aj možnosť zvoliť si medzi čisto domácimi obrazovkami, alebo domácimi obrazovkami spolu so samostatnou ponukou aplikácií. Ja už tradične volím druhé riešenie. V nastaveniach domácej obrazovky vždy zavítam aj do mriežky zobrazenia, kde vyberám najhustejšie zobrazenie 5x6. Na tomto mieste si môžete nastaviť aj šikovné štítky, ktoré pri ikonách niektorých aplikácií budú zobrazovať počet neprečítaných správ.

Potiahnutím po domácej obrazovke smerom nadol spúšťam vyhľadávanie v telefóne. Ideálne ak sa chcete narýchlo dostať k nejakému kontaktu, funkcii v nastaveniach, či aplikácii. Ťah nadol z hornej časti obrazovky už tradične vysunie lištu s množstvom skratiek a rýchlym prispôsobením jasu. Zo zaujímavých funkcií ešte spomeniem paralelné používanie niektorých aplikácií, čiže dve kontá (Facebook, Messenger) a jednoduchý režim, ktorý ocenia možno starší používatelia. Mínus dávam za množstvo predinštalovaných hier. Namiesto nich mohol výrobca pridať radšej FM rádio.

Dvojica fotoaparátov na zadnej stene nie je u značky Honor žiadnym prekvapením. Symbióza farebného a čiernobieleho fotoaparátu si ma získala už v minulosti a práve monochromatickým zvyknem snímať oveľa viac fotografií. Hlavný v tomto prípade ponúkne 16 Mpix rozlíšenie, čiernobiely až 24 Mpix. Čiernobiele fotografie majú skrátka svoj šmrnc. Nadšenie však veľmi rýchlo opadlo.

Neviem, kde sa stala chyba, ale nami testovaný kus dokázal iba výnimočne zhotoviť ostré čiernobiele fotografie. Počas testovania som spravil stovky fotografií, vždy obomi fotoaparátmi a pri porovnávaní bolo jasne vidieť, že čiernobielym výrazne chýba ostrosť. Nakoniec som sa teda mohol tešiť iba z tých farebných. Tu ale nemám žiadne výhrady. Sú detailné a s verne zachytenými farbami. K úplnej spokojnosti mi chýbala iba šikovná skratka režimu HDR na hlavnej obrazovke. Honor ho však zašil medzi ostatné režimy a dostať sa k nemu občas trvá.

Novinkou je snímanie fotografií za pomoci umelej inteligencie. Honor túto funkciu promuje aj v podobe nápisu na zadnej stene, hneď vedľa fotoaparátov. Umelá inteligencia rozpozná scénu a prispôsobí jej nastavenie fotoaparátu. Zaujímavo znejúca funkcia však vôbec nepresvedčila. Výsledkom boli iba presaturované fotografie. Aký-taký význam má v noci, kedy sa jej podarí zhotoviť jasnejšiu snímku, ale na konci som aj tak radšej siahol po klasickom nočnom režime. Ten opäť pochválim za rozpoznanie scény a automatické nastavenie dĺžky uzávierky. S pomocou statívu je v tomto režime radosť fotiť.

Ponuka režimov je veľmi bohatá. Pár z nich nájdete priamo na obrazovke, zvyšné sú ukryté pod ponukou Viac. Spomeniem napríklad v súčasnosti populárne snímanie portrétov s rozmazaným pozadím. Ako je už zvykom, prechod medzi vlasmi a pozadím nie je ideálny a vysporiadať sa s tým vedia väčšinou iba tie najdrahšie smartfóny. Určite však v tomto režime odporúčam vypnúť mód skrášlenia, ktorý by som ja osobne v telefónoch najradšej zakázal. V ponuke Viac ma najviac zaujal už spomínaný nočný režim, manuálny režim s možnosťou prispôsobenia parametrov a panoráma. Zvyšné som počas testu väčšinou viac-menej ignoroval. Napríklad taký AR režim, ktorý doplní do fotografie rôzne zvieracie ušká, nošteky a ďalšie chuťovky.

Predný fotoaparát ponúkne až 24 Mpix rozlíšenie a prepínam sa doň pomocou rozumne umiestnenej skratky napravo. Kvalita fotografií je veľmi slušná. Opäť však netreba zabudnúť na vypnutie skrášľovacieho režimu.

Video je možné nahrávať až v 4K rozlíšení s 30 snímkami za sekundu. Ak sa rozhodnete pre Full HD rozlíšenie, na výber máte nahrávanie s 30 alebo 60 snímkami za sekundu. Kvalita videa je dobrá, ale fotoaparát dosť často zbytočne preostroval, čo kazilo dojem z výsledku. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor 10.

Výdrž batérie s kapacitou 3400 mAh možno označiť za priemernú. Honor 10 je ďalší jednodňový telefón, ktorý bez pobytu pod nabíjačkou nebude chcieť začať ďalší deň. Veľké plus však dávam za podporu rýchleho nabíjania, ktoré je naozaj svižné. Nabíjačka z balenia dokáže už za polhodinu dodať 60 % kapacity, po hodine nabíjania bol stav vyše 90 %.

Výhody:

+ svieži dizajn a dobré spracovanie

+ dobré parametre

+ svižné protredie nabité funkciami

+ rýchla čítačka s gestami a rýchle snímanie tváre

+ dobré fotoaparáty

+ naozaj rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- neostré fotografie zhotovené čiernobielym fotoaparátom

- chýba odolnosť voči vode a prachu

- chýba slot na pamäťovú kartu

Orientačná cena: 439 eur (64 GB verzia), 499 eur (128 GB verzia)

Záver

Honor 10 je ďalším veľmi sympatickým počinom tejto značky, ktorý vie ako zaujať. Čítačku odtlačkov vám naservíruje priamo pod displej a okrem rýchlych reakcií pridá aj šikovné gestá. Nevyhovujú? V nastaveniach si môžete pokojne zapnúť klasické tlačidlá na obrazovke. A presne takéto detaily sa cenia. Displej je výborný, jediné mínus dávam iba fólii na ňom, ktorá zachytáva nečistoty a znižuje komfort pri používaní na slnku. Honor 10 dobre vyzerá, zachoval si audio konektor, ponúkne rovnakú hardvérovú výbavu ako vlajkové lode radu P20 a taktiež sympatické a svižné prostredie EMUI.

Najväčším sklamaním je pre mňa kvalita čiernobielych fotografií, ktoré som na predošlých modeloch značiek Huawei a Honor úplne žral. Snáď sa tento nedostatok podarí výrobcovi nejako odstrániť. Kvalita hlavného fotoaparátu je však dobrá a zahanbiť sa nenechá ani ten predný. Za plus považujem aj mimoriadne rýchle nabíjanie, ktoré vás podrží v každej chvíli. Mínusový bod dávam ešte za chýbajúcu odolnosť voči vode. Honor poskladal ďalší vydarený smartfón za dostupnú cenu, a ak vám vyššie vymenované nedostatky neprekážajú, mali by ste byť spokojný.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 10.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 07.06.2018 - 16:38

Používam asi rok Huawei P10,S mobilom som spokojný maximálne, rovnako aj s výdržou batérie... Honor 10 sa mi páči a už pred kúpou p10 som uvažoval nad Honor 9... Má význam meniť za Honor 10? :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.06.2018 - 16:49 Trvalý odkaz

telefon ako taky ma zaujal, mam vyhrady voci znacke, ale to je uz problem v mojej hlave.

Martin07.06.2018 - 16:53 Trvalý odkaz

kde ste fotili "tradicnu dedinu", prosim? Vidim tam basen po ukrajinsky / rusinsky...

Me_Gusta07.06.2018 - 19:53 Trvalý odkaz

Prečo Wayne?
Aj ja som ich kedysi mal a aj tak som skúsil Honor 8 a už ho mám rok a pol a nemôžem jediné slovo na neho povedať.
Teraz sa trápim s tým, či práve tento Honor 10 alebo Oneplus 6

lukas8708.06.2018 - 08:27 Trvalý odkaz

Honor telefony su naozaj super v pomere cena/vykon. Mal som Honor 6 s ktorym som bol velmi spokojny, ma ho stale brat, asi 4. rok a telefon stale slape bez problemu, dalej som mal Honor 8, ktory bol tak isto vynikajuci...super fotak, vydrz, dizajn...vymenil som za galaxy s7 len kvoli vodeodolnosti a o nieco kompaktnejsim rozmerom...naozaj si myslim ze nejake predsudky su zbytocne, ale viem ze to tak funguje...ja by som nikdy nekupil doogee napr...aj ked porovnavat tieto 2 znacky je zase uplne mimo...

Celá diskusia 34 príspevkov