ZTE má za zrušenie sankcií zaplatiť 1,3 miliardy USD

Sedemročný zákaz nakupovania komponetov od amerických firiem by bol pre čínskeho výrobcu pravdepodobne likvidačný. Preto sa s Donaldom Trumpom dohodol na podmienkach, ktorých splnenie by malo obchodovanie obnoviť.

Po tom, čo sa čínske ZTE dostalo na čiernu listinu Ministerstva obchodu USA za porušenie embarga a neplnenie dohodnutých podmienok, nastalo pre firmu ťažké obdobie. Bola nútená pozastaviť svoju činnosť, pretože dostala sedemročný zákaz nakupovať komponenty od amerických firiem.

ZTE podľa amerického ministerstva dlhodobo porušovalo embargo a napriek zákazu dodávalo do Severnej Kórey a Iránu sieťové riešenia vyrobené v USA. Navyše klamalo vyšetrovateľom a nedodržalo dohodu, že vedenie firmy potrestá zamestnancov, ktorí sa podieľali na zakázaných obchodoch. Nasledoval tak tvrdý trest. Pre firmu, ktorá vo svojich smartfónoch používala audio Dolby a čipsety od Qualcommu, mohol byť v tvrdom konkurenčnom prostredí likvidačný.

Po tom, čo ZTE pozastavilo hlavné prevádzkové aktivity vyhlásilo, že má dosť peňazí, aby firma zatiaľ prežila, a bude sa snažiť zmierniť rozhodnutie úradu. To sa im zrejme podarí.

Americký prezident Donald Trump zverejnil na svojom Twitter účte post, v ktorom informoval, že ZTE bude môcť obnoviť svoje obchody na pôde USA, ale zaplatí pokutu 1,3 miliardy USD, poskytne bezpečnostné garancie a vymení manažment i správnu radu spoločnosti.

Niektorí členovia Kongresu však nie sú dohode naklonení a trvajú na tom, že ZTE predstavuje pre USA bezpečnostnú hrozbu. Na to Trump odpovedal, že senátor Schumer aj bývalý prezident Obama nechali ZTE roky "prekvitať" bez náležitých bezpečnostných kontrol. Hovorca čínskej spoločnosti sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu