SIM karty odhalili: u mladých víťazí Apple, ale najväčší podiel má Android

Len jeden rok stačil na to, aby Slováci začali uprednostňovať smartfóny pred telefónmi s uzavretým operačným systémom. SIM karty stále bežia aj v telefónoch s operačným systémom Symbian alebo Windows.

Google aj iné medzinárodné spoločnosti väčšinou získavajú dáta o podieloch jednotlivých operačných systémov na základe predaja nových telefónov, dátovej prevádzky alebo iných interaktívnych služieb, ktoré vyžadujú dátové pripojenie. Nie každý však využíva dáta v mobile a vlastní Android.

Presnejší pohľad ukážu tzv. Big data a populačáa analytika. Market Locator zverejnil zaujímavé údaje získané z prihlásených SIM kariet od 2,9 milióna anonymných slovenských používateľov, ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov. Z nich vyplýva, že kým pred rokom bolo v prevádzke viac mobilných telefónov s uzatvoreným operačným systémom, teraz je všetko inak.

Boom chytrých telefónov neobišiel ani Slovákov a mnohí ním nahradili svoj "hlúpy" telefón. Čísla zo siete troch našich najväčších operátorov za obdobie máj 2017 až apríl 2018 hovoria jasne. Zo zaregistrovaných SIM kariet beží 67,6 % v smartfóne, zvyšné, teda 32,4 %, sú používané v telefónoch s uzavretým systémom. Pred rokom bol pomer takmer vyrovnaný (50,93 % smartfónov vs. 49,07 %).

Nie je žiadnym prekvapením, že najväčší podiel patrí operačnému systému Android (55,4 %), s veľkým odstupom nasleduje iOS (9,7 %). Nechýbajú používatelia Windows (1,2 %) ani kedysi rozšíreného systému Symbian (1,3 %). Majiteľov telefónov s BlackBerry OS je minimum (0,1 %).

Analýza Market Locatora sa pozrela aj na používanie telefónov vzhľadom k veku. Nebral sa do úvahy zanedbateľný podiel iných platforiem (Symbian, Windows, Blackberry), ale sústredila sa iba na tri hlavné systémy v jednotlivých vekových kategóriách, preto súčet nedáva 100 %.

Nikoho zrejme neprekvapí, že takmer dve tretiny ľudí vo veku nad 65 rokov využíva jednoduchý telefón bez operačného systému. Väčším prekvapením je pohľad na začiatok tabuľky. U najmladšej generácie do 26 rokov jasne boduje Apple.

Na záver jedna veta o využívaní mobilných dát. Najviac používateľov, ktorí stiahnu prostredníctvom mobilného pripojenia viac než 1 GB dát mesačne, žije predovšetkým v Bratislave. Nasledujú krajské mestá Žilina a Košice.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Rastislav.j 28.05.2018 - 16:16

Lenka prepáč, ale článok, kde napíšeš "Len jeden rok stačil na to, aby Slováci začali uprednostňovať smartfóny pred telefónmi s uzavretým operačným systémom." sa ani neoplatí čítať. Je to holý nezmysel. Smartfóny sa nezačali predávať pred rokom. Uprednostňujem MHD pred pešibusom na trase z Rače do Dúbravky, ale to neznamená, že si kúpim trať č.5 :-) zmenené formátovanie, aby príspevok bol prehľadnejší

Lenka Ivančíková28.05.2018 - 17:05 Trvalý odkaz

nevidim na tom nic zle. mam na vyber smartfon alebo tlacidlovy telefon. Vyberiem si smartfon, takze ho uprednostnim pred tym druhym modelom. :) Pred rokom sa u nas podla analyzy pouzivalo viac telefonov s uzavretym systemom, teraz po roku je to naopak. Ludia pouzivaju viac smartfonov. Ved ked ma clovek na vyber dva produkty, tak ked si jeden z nich vyberie, znamena to, ze ho uprednostnil pred tym prvym. Nikde predsa nepisem, ze sa smartfony zacali predavat pred rokom. Tvoje prirovnanie je mimo.

Tomas28.05.2018 - 18:06 Trvalý odkaz

Az 2/3 ludi do 26 rokov pouziva iPhony? Celkom prekvapujuca informacia pre mna. Myslel so, ze to bude menej.

Rastislav.j28.05.2018 - 18:30 Trvalý odkaz

Lenka a keby si analýzu robila každý deň, tak napíšeš "Len jeden deň stačil na to, aby Slováci začali uprednostňovať smartfóny pred telefónmi s uzavretým operačným systémom."?

A miešaš dve veci. Nevieš koľko ľudí by radšej používalo smartfón teda ho preferuje ale je donútená používať blbofón a naopak.

Ja používam 1 android, 1 win8 a X blbofónov a ešte nejaké routery. Tak ktorý preferujem?

Lenka Ivančíková28.05.2018 - 18:33 Trvalý odkaz

ano, aj mna to prekvapilo, najma ked ide o drahe zariadenia, ktore si v tejto vekovej skupine zrejme malokto kupi sam. :) takze platia rodicia, mozno decka nieco prispeju z brigad, alebo si nasetria. Ale zasa je tu aj dalsia moznost, ako u nas v rodine. Ja si kupim novy model (lebo maniak), starsi kusok posuniem dcere, ta svoj predchadzajuci iPhone mladsej sestre a hotovo. :D

Celá diskusia 9 príspevkov