D-Link Full HD 180° Panoramic Camera (DCS-2530L)

Recenzia Wi-Fi kamery s Full HD obrazom a 180° šírkou záberu. Dokáže poslať upozornenie na mobil a sekvenciu nahrať na microSD kartu.

Spoločnosť D-Link patrí k najznámejším výrobcom Wi-Fi routerov a príslušenstva využívajúceho ich bezdrôtové siete. V redakcii sme otestovali ďalšiu z jej domácich IP kamier, ktorá tentoraz láka na Full HD obraz a široké 180° pole záberu.

Technické parametre D-Link Full HD 180° Panoramic Camera (DCS-2530L):

Rozmery: 110 x 66 x 66 mm, hmotnosť: 106 gramov, napájanie cez microUSB port (5 V / 1,2 A), spotreba energie: 4,5 W, operačná teplota 0 - 40 °C, 1/3'' 2 Mpix CMOS senzor (f/2.5), šírka záberu 180°, výška 86°, polohovateľný stojan, až Full HD video záznam (15 fps) / HD (30 fps), H.264, Wi-Fi 802.11 n/g/b (2,4 GHz), WPA/WPA2, micro SD karta

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Hoci sa nejedná o podobný dizajnérsky kúsok ako v prípade modelu Omna 180 Cam HD (recenzia) určenom výhradne pre platformu Apple HomeKit, jej vzhľad by nemal prekážať ani v obývačke či ktorejkoľvek inej časti bytu, prípadne kancelárie. Jedinou podmienkou bude umiestnenie v interiéri, kvôli rozsahu pracovných teplôt.

Polohovateľný plastový stojan poslúži na ľahké doladenie pozície, aby kamera snímala to, čo naozaj sledovať má. V krabici nájdete aj sadu dvoch skrutiek s plastovými rozperami pre upevnenie na stenu či strop. Aby bol aj v tomto prípade obraz orientovaný správne, telom môžete v stojane ľubovoľne otáčať. Potom už postačí pripojiť sieťový adaptér s cca 1,2 m dlhým káblom ukončeným microUSB konektorom. Kamera však potrebuje 1,2 A prúd, takže nabíjačkou od bežného mobilu ho nenahradíte.

Pre spárovanie si do vášho androidu alebo iOS zariadenia nainštalujete aplikáciu mydlink Lite. Hoci k jej funkciám nemám žiadne výhrady, vzhľad aplikácie je nehodný roku 2018. Na iPhonoch dokonca neponúkne ani prispôsobenie pre Retina displeje s vysokým rozlíšením, takže v nej uvidíte starú veľkú klávesnicu a výrazný horný riadok s časom a systémovými upozorneniami. Podľa technikov by malo byť možné DCS-2530L spojiť už aj s modernejšou aplikáciou mydlink.

V mydlink Lite si vytvoríte vlastné konto a pomocou fotoaparátu v smartfóne naskenujete jedinečný QR kód na vašej kamere. Ak váš domáci router podporuje technológiu WPS, postačí stlačiť príslušné tlačidlo na routeri aj v zadnej časti kamery.

Ak nie, postup je o niečo zložitejší: váš mobil najprv prihlásite k Wi-Fi sieti vytváranej kamerou (SSID názov siete aj heslo opäť nájdete na štítku v spodnej časti), prejdete cez všetky kroky v aplikácii a následne zadáte heslo vašej domácej siete tak, aby sa k nej mohla pripojiť aj kamera.

DCS-2530L sa potom úspešne objaví v aplikácii vo vašom mobile a sprístupní vám priamy prenos jej obrazu. Doma sa k nej kvôli šetreniu dát môžete pripájať cez Wi-Fi, z práce, ulice či dovolenky zas cez mobilné dáta. Na plynulý prenos obrazu postačí aj 3G.

Pod živým obrazom nájdete niekoľko tlačidiel. Prvé spúšťa alebo blokuje prenos zvuku z kamery do mobilu (reproduktor tomuto D-Linku chýba, takže osoby u seba doma počujete, ale nadiaľku sa im neprihovoríte), ďalšie vytvoria fotografiu alebo video klip z aktuálneho diania a uložia ich priamo do mobilu.

Posledné tlačidlá slúžia na aktiváciu nočného režimu a zmenu rozlíšenia prenášaného videa. Na výber je 1080p pri 15 fps, plynulejšie HD pri 30 fps a nízke VGA pre šetrenie dát.

Takáto IP kamera však nemá slúžiť len na online sledovanie objektov. Pre prípad problémov musíte mať možnosť vrátiť sa k niektorým okamihom aj dodatočne. V rozšírených nastaveniach (tri bodky vpravo hore) preto môžete povoliť detekciu udalostí na základe zaznamenaného pohybu alebo zvuku. Pri oboch je možné určiť citlivosť 0 - 100 %, prípadne presnú hranicu detekcie v decibeloch. Pre pohyb môžete pomocou štvorcov na displeji vyčleniť zóny, ktoré kamera registrovať nemá - napríklad autá na ulici alebo chodbu za dverami vašej kancelárie.

Kamera vás na pohyb upozorní notifikáciou a v prípade vloženej microSD karty aj nahrá krátky klip z času, kedy k zaznamenaniu pohybu alebo hluku prišlo.

Nám sa bohužiaľ automatické ukladanie záberov na microSD kartu spojazdniť nepodarilo. D-Link uvádza, že maximálna kapacita pamäťového média môže byť len 128 GB. My sme mali k dispozícii iba oveľa väčšie karty. Sekvencie by sa mali postupne ukladať a v prípade zaplnenia vás aplikácia buď upozorní, alebo automaticky začne premazávať najstaršie zábery.

Až na pomalšie reagujúcu aplikáciu toho kamere veľa vyčítať nemôžeme. Obraz je jasný, s množstvom detailov a aj 15 snímok za sekundu pri Full HD rozlíšení bohate stačí na potenciálne rozpoznanie tvárí osôb na záberoch.

Objektív so 180° záberom zas pohodlne obslúži takmer celú miestnosť vrátane malých kancelárií. Ak kameru umiestnite tesne k stene, bude vidno skoro všetko pred ňou. Obmedzení budete len výškou záberu, ktorá je 86°.

Podrobnejšie nastavenia ako odosielanie videoklipov na e-mail alebo ukladanie na FTP či domáce úložisko zvládnete len cez počítač a zložitejšie webové rozhranie integrované v kamere. Prirovnať ho môžeme k nastaveniam domáceho Wi-Fi routeru, pre menej skúsených používateľov teda môže ísť o náročný oriešok, do ktorého sa radšej púšťať nebudú.

Po zotmení sa DCS-2530L automaticky prepne do nočného režimu, v ktorom prostredie 5 metrov pred kamerou osvetľuje dvojica zreteľných infračervených diód. Malé zelené svetielko môžete v nastaveniach kamery vypnúť. Cez deň tak bude nenápadnejšia, no v noci ju už kvôli prisvetľovaniu pochopiteľne tak ľahko neskryjete.

Výhody:

+ kvalitný obraz

+ široký 180° objektív

+ upozornenia pri detekcii pohybu alebo zvuku

+ stojan s bohatými možnosťami nastavenia a upevnením na stenu alebo strop

Nevýhody:

- vysoká cena

- záznam len na microSD kartu (do 128 GB), NAS alebo cloud má zložité nastavenia

- neudržiavaná a nemoderná aplikácia mydlink Lite

- chýba reproduktor pre obojsmernú komunikáciu na diaľku

Orientačná cena: 155 €

Záver:

Využitie kamery necháme na vás. Vďaka kvalitnému obrazu a prenosu zvuku môže poslúžiť na kontrolu spiacich detí, 180° záber zas bude ideálny pre pokrytie celých miestností alebo využitie v obchodoch.

Doručovanie notifikácií pri zaznamenanom pohybe funguje spoľahlivo, no pri odhaľovaní zlodejov musíte počítať s obmedzeniami takéhoto riešenia. K záznamom z minulosti sa dostanete len do chvíle, kým je kamera pripojená na internet a obsahuje vloženú microSD kartu. Novšie, lepšie a lacnejšie riešenia s cloudom už má v ponuke aj samotný D-Link. Tento model sa na vzdialené úložiská a záznamové zariadenia teoreticky pripojiť dá, no podrobnejšie nastavenia už neobsluhuje mobilná aplikácia, ale webové rozhranie do ktorého za bežný zákazník zrejme púšťať nebude.

Profesionál si cez neho dokáže nastaviť vzdialený prístup a vytiahnuť obraz na displeje v kancelárii SBS služby svojho objektu, no v praxi aj on zrejme využije iné modely kamier či infraštruktúru.

Diskusia k článku:

Medino 03.06.2018 - 20:02

Pride mi ta kamerka strasne predrazena. Taky Xiaomi Dafang stoji 30 eur co je obrovsky rozdiel oproti cene tejto kamerky. Navyse Xiaomi sa dokaze este aj otacat a sledovat pohybujuci sa objekt a to aj v pri nocnom videni, taktiez ma aj reproduktor pre obojstrannu komunikaciu :)

Celá diskusia 1 príspevok