Dilema: Samsung Galaxy A5 (2017) vs. Nokia 6.1

Minuloročný Samsung má stále čo ponúknuť. Napríklad odolnosť voči vode a lepší predný fotoaparát. Nokia zas útočí nižšou cenou a vyšším rozlíšením nahrávaných videí.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Našu pomoc s výberom nového smartfónu potrebuje aj Denis: "Zdravím, rozhodujem sa medzi Samsungom Galaxy A5 (2017) a Nokiou 6.1. Ich cena je momentálne cca podobná. Od nového mobilu očakávam dobrý fotoaparát a plynulý systém. Vopred ďakujem za radu a prajem pekný deň."

Samsung Galaxy A5 (2017) prišiel na trh už na samom začiatku minulého roka, no stále má čo ponúknuť a pravidelne sa dostáva do hľadáčika záujemcov o telefón v kategórii do 350 eur. V posledných dňoch navyše dostal aktualizáciu na Android 8.0 Oreo.

Nepáčia sa vám obrovské displeje? Samsung ponúkne stále relatívne kompaktný 5,2-palcový Super AMOLED displej s praktickou funkciou Always on, ktorá zobrazí aktuálny čas a zmeškané udalosti aj bez odomykania celého zariadenia.

Benefitom oproti novučičkej Nokii bude čítačka odtlačkov prstov vpredu, integrovaná v klasickom hardvérovom tlačidle Domov pre návrat na domácu obrazovku. Vždy ho nahmatáte aj naslepo a jeho dvojité stlačenie môže okamžite aktivovať fotoaparát.

Ten je stále veľmi slušný, ako sa môžete presvedčiť v našom článku Takto fotí Samsung Galaxy A5 (2017) A520F + videá z mobilu. Telefón ponúkne 16-megapixelový fotoaparát za objektívom so svetelnosťou f/1.9. Menšou nevýhodou v roku 2018 už môže byť schopnosť nahrávať videá len vo Full HD rozlíšení a s frekvenciou 30 fps.

Rovnakých 16 Mpix ale dostal aj fotoaparát vpredu, takže autoportréty vám Samsung vykúzli určite kvalitnejšie.

Na Slovensku výrobca oficiálne predáva 32 GB verziu s 3 GB operačnou pamäťou, ktorú ešte môžete rozšíriť microSD kartou. Určite vás poteší, že Samsung Galaxy A5 (2017) zvládne aj kontakt s vodou, vďaka certifikácii IP68. Našu podrobnú recenziu tohto modelu by Denis určite nemal obísť.

Nokia 6.1 je o niečo vyššia, širšia a ťažšia, ponúkne totiž väčší 5,5-palcový displej. Odlišuje sa hlavne systémom, ponúkne totiž "čistý Android" bez výraznej grafickej nadstavby. Niekomu to bude vyhovovať, iným budú niektoré drobné vylepšenia z výbornej nadstavby Samsung Experience u konkurenta naopak chýbať.

Recenzia kolegu Matúša bohužiaľ odhalila, že sa nová Nokia dokáže občas poriadne zadýchať a plynulý chod systému nebýva vždy pravidlom. Chýba jej tiež vodeodolnosť a čítačka odtlačkov prstov našla svoje miesto len na chrbte.

Znovuzrodená Fínka však bude o približne 70 eur lacnejšia a aj ona ponúkne 3 GB RAM s 32 GB vnútorným úložiskom voliteľne podporovaným microSD kartou.

Podľa prvých fotografií sa zdá, že za kratší koniec nebude ťahať ani fotoaparát. Ten zadný takisto ponúkne 16 megapixelov, no dokáže nahrávať aj 4K videá či spomalené videá. Obsahuje ešte pár ďalších vylepšení, napríklad v podobe súčasného snímania zadným fotoaparátom a 8 Mpix prednou kamerou. O niečo podrobnejší je tiež manuálny režim, tak ako to pri Nokiách býva zvykom.

Do kariet Nokie môže hrať aj to, že prišla na trh o rok neskôr. Možno sa tak dočká viacerých aktualizácií s ďalšími verziami operačného systému. Napríklad Androidu P.

Pri porovnaní batérií vyhlasujeme remízu. Oba smartfóny totiž ponúknu 3000 mAh batériu. Misku váh nenakloní ani rýchle nabíjanie či USB-C konektor, kedže aj tie nájdeme v oboch táboroch. .

Davidov výber teda nie je jednoduchý. Ak preferuje vydarené grafické nadstavby, pohodlnejšie ovládanie jednou rukou a poteší ho vodeodolnosť, mal by siahnuť po Samsungu. Pokiaľ chce radšej čistý (hoci niekedy pomalší) Android bez nadstavby a nakrúca viac videí, odporučíme mu lacnejšiu Nokiu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 20.05.2018 - 17:42

Za "normálnych" okolností Nokia. Žial odladenost systému ju diskvalifikuje za A5.

Tomas20.05.2018 - 17:50 Trvalý odkaz

A5 je slusny fon, ktory sa da teraz zohnat za dobru cenu, ale je to minulorocny model, ktory sa uz asi nedozije dlhej podpory. Pokial ti ale nezalezi na najnovsom Androide, tak tomu telefony v podstate nic nechyba.

Peter20.05.2018 - 22:58 Trvalý odkaz

Určite Samsung A5 ... minimálne o triedu lepší telefón

Han Solo21.05.2018 - 17:28 Trvalý odkaz

Ani A5ka nie je bohvieco, a tiez ma svoje chyby, ale kedze nikde nepisu, ktory telefon ma lepsi signal. Nokia bude mat urcite viac signalu ako hocijaky iny telefon s rovnakym operatorom, a na slovensku existuju taketo lokality, a je ich celkom dost, len staci vyjst z mesta.

Peter21.05.2018 - 22:05 Trvalý odkaz

Keď si spomenul ten signál tak odbočím od témy a napíšem svoju otázku sem.
Spozorovali ste niekto na svojom iPhone X nejaké problémy s internetovým pripojením v niektorých aplikáciach?
Mne rôzne aplikácie načítava aj minútu a viac (minimálne však 30 sekúnd to trvá, ak vôbec sa niektoré načítajú), kým sa aktualizuje ich obsah alebo sa iba zapnú. Neviete kde by mohol byť problém, keďže tu viacerí v diskusiách neskutočne chvália hlavne wifi pripojenie iPhonov ako neskutočne spoľahlivé a nikdy nevypadavajúce, ktoré nemá konkurenciu v iných smartfónoch? Dotyčné aplikácie mám na rovnakom internetovom pripojení na Samsungu S6, S8 aj huawei P10 načítané do 3-5 sekund.

Celá diskusia 5 príspevkov