4ka: hlasové programy Sloboda si užijete aj v EÚ roamingu

Trojica paušálov, ktoré obsahujú predplatené minúty, SMS-ky a 1 GB dát, budete môcť od leta využívať aj pri ceste po krajinách Európskej únie. Žiadne parametre sa nemenia, cena ostáva rovnaká.

Nové portfólio paušálov Sloboda prišlo začiatkom marca tohto roka a prinieslo množstvo dát za dostupnú cenu. Tri programy s rôznym počtom minút a SMS-iek obsahujú 1 GB dát využiteľný vo vlastnej sieti a národnom roamingu. Ďalšie dáta s rôznym objemom sa dajú dokúpiť za jednotnú cenu 3 eurá alebo si môžete aktivovať niektorý z programov Sloboda+, ktoré už dáta navyše obsahujú.

Zatiaľ platí, že sa paušály dajú využívať iba na Slovensku, nie v zahraničí. To sa od konca júna zmení. S programom Sloboda a Sloboda+ budete môcť telefonovať, SMS-kovať aj dátovať aj pri cestách po krajinách Európskej únie.

So Slobodou 100 budete mať k dispozícii na Slovensku a v EÚ 100 minút alebo SMS správ, so Slobodou 300 to bude 300 minút / SMS a Sloboda ∞ bude ponúkať neobmedzené volania a SMS-ky na Slovensku aj v EÚ. Programy zároveň obsahujú 1 GB dát a všetko, čo je v základnom paušále, môžete využívať rovnako na Slovensku aj v EÚ roamingu.

Pre dátový balík v Slobode+ však platí prepočítanie cez vzorec podľa platnej regulácie. Z objemu dát v sieti 4ky je v celej Európskej únii využiteľný objem 0,83 GB. Platí to pre všetky tri dátové balíky - 10 GB, 15 GB aj Nekonečné dáta, pretože majú rovnakú cenu.

Tento objem môžete využívať v EÚ roamingu bez príplatku a vypočíta sa nasledovne: 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 6 eurami. V tomto prípade 2,5 eur x 2 / 6 = 0,833. Rovnaký vzorec využívajú všetci slovenskí operátori a vzťahuje sa na dáta z doplnkových balíkov. Pri prekročení povoleného objemu môže každý operátor účtovať príplatok 0,006 eura bez DPH (0,0072 eura s DPH) za MB (účtovanie je po 1 kB).

Ten istý vzorec sa uplatňuje aj na balíček GIGA s objemom 1 GB dát a cenou 2 eurá. V zahraničí z neho budete môcť využiť 0,56 GB. Programu Sloboda dáta ostáva platnosť iba na Slovensku.

Pozitívna zmena v platnosti programov Sloboda možno presvedčí aktuálnych používateľov paušálov TO. k migrácii. Možnosť využívať hlas i dáta v EÚ roamingu je najmä s prichádzajúcou dovolenkovou sezónou veľkou výhodou. Rozdiel medzi TO. a Sloboda je v automatickej obnove. TO. sa obnoví už po minutí dát z balíka, teda skôr než za 30 dní, Sloboda až po 30-tich dňoch.

Operátor informoval o svojich zmenách už teraz, aby mali zákazníci dostatok času na migráciu. Používatelia TO. paušálov, ktorí majú záujem o aktiváciu niektorého z programov Sloboda, tak môžu spraviť včas, aby si výhody mohli užívať čo najskôr. Prechod z programov TO. na Slobodu je bez poplatku. Kto má nastavenú automatickú obnovu platobnou kartou, nemusí v Mojej zóne nič meniť. Nastavené pravidlá sa ponechajú, len sa zmení názov nového paušálu.

O využívaní nových paušálov Sloboda aj v celej EÚ dostane piatok vybraná skupina zákazníkov informačnú SMS-ku. Ak niekto zo zákazníkov využíva paušál TO. s benefitom, môže s ním ostať na paušáloch TO aj naďalej, alebo s ním prejsť na Slobodu. O nič nepríde. Presný dátum zmeny operátor neprezradil, hovorí o konci júna.

Všetko podstatné o programoch Sloboda sa dozviete v článku 4ka: nové portfólio Sloboda s množstvom dát.

Diskusia k článku:

Brano 18.05.2018 - 11:33

konecne :) z clanku som pocohpil ze to plati aj pre klasicku SIM 4ka - napriklad s aktivaciou GIGA balika. Neviete nahodou ako je to s dohodou 4ky a 3G/4G siete roamingoych partnerov?

Peter Čapkovič18.05.2018 - 12:55 Trvalý odkaz

Nejake je to zamotané... Pre dceru som si dal dalpaušál TO.300 kde má aj s benefitom cenu 7,5,-€ mesačne. Mám prejsť na Slobody 300+ kde to bude 9€+3€ a stále nechápem ktoré a kolko dát možem minut v zahraničí a v čom je pre mna vyhodnejší ak je drahší...? ak ideme do Rakúska tak raz za mesiac na 1 den to zrejme ani nie je potrebne...
EDIT: odpoved na moj dotaz ohladne tohto, citujem: "Benefit Vám bude platný aj naďalej pri paušáloch TO.15 a tak isto aj pre SLOBODU 300+ ak si zrušíte Vy TO.15 už sa Vám to nebude dať aktivovať, pokiaľ máte nastavenú automatickú obnovu tak paušál budete využívať aj naďalej a čo sa týka tej informácií v EU tak bude to na stránke a bude to až platné od 22.6.2018 momentálne Vám neviem ešte povedať, okolo toho viac. "
Takže plne fundovaná a vyčerpávajúca odpoveď...

kentaur10018.05.2018 - 13:10 Trvalý odkaz

Pepo: dost salamunska odpoved, z ktorej sa nedozvies nic. Malo by platit : V prípade paušálov Sloboda+ sú dáta platné v sieti 4ka prepočítavané cez platný vzorec nariadenia EÚ, podľa ktorého vychádza, že zákazník môže z každého 1 GB prečerpať v zahraničí 0,83 GB. Co by bolo fajn. Dolezite je, ktory objem dat bude rozhodujuci. Ci naozaj balik v sieti 4ky alebo objem dat platny na Slovensku, teda len ten 1GB.

Lenka Ivančíková18.05.2018 - 13:36 Trvalý odkaz

ako som pisala v clanku, vsetko z pausalu Sloboda, teda predplateny pocet minut / SMS a 1 GB dat je komplet vyuzitelne aj v EU roamingu. z doplnkovych datovych balikov sa da bez priplatku vyuzit 0,83 GB.

Lenka Ivančíková18.05.2018 - 13:41 Trvalý odkaz

kentaur100, nie z kazdeho 1 GB sa da v EU roamingu vyuzit 0,83 GB, ale z celeho balika, za ktory zaplatis 3 eura. Objem dat sa vypocitava z poplatku za balik. keby si za ten balik neplatil 3 eura, ale 5 napriklad, tak by si mohol vyuzit priblizne 1,4 GB.

Celá diskusia 36 príspevkov