Nokia 701

Dotykový Symbian (verzia Belle) s 3,5'' qHD displejom a veľmi dobrou výbavou, ktorá zahŕňa 8 Mpix fotoaparát bez AF, aj FM rádio, FM transmitter či podporu NFC.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Symbian Nokia Belle

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 117 x 51 x 11 mm,

hmotnosť: 132 gramov overenédisplej: IPS LCD, ClearBlack, dotykový (kapacitný), Gorilla Glass, 360 x 640 b., 16 mil. farieb, rozmery 44 x 77 mm, uhlopriečka 3,5'' (88 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dual LED blesk, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: áno

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 8 GB ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, FM vysielač,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Java, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion BL-5K batéria 1 300 mAh

výdrž: do 17 h hovoru / do 621 h pohotovosti / do 9 h videa / do 71,5 h hudby

SAR: 1,08 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 293 € / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, autofókus, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Nokia Belle

Obsah balenia: telefón, batéria BL-5K, stereo slúchadlá WH-207, microUSB kábel CA-179, kompaktná cestovná nabíjačka Nokia AC-15, dokumenty

Nokia 701 je ďalšia z noviniek smarfónov s operačným systémom Symbian Belle. Má pevnú konštrukciu, plastové telo dopĺňa kovový zadný kryt batérie. Aj napriek oblým tvarom na mňa pôsobí robustnejšie, no možno je to tým, že som predtým bola zvyknutá na štíhlu Nokiu 700. Váhovo patrí medzi stredne ťažké prístroje. Kryt na batériu sa odníma jednoducho, takže nehrozia žiadne polámané nechty. Za praktické považujem, že na výmenu SIM karty sa nemusí vyberať batéria, slot na pamäťovú kartu sa však už nachádza pod ňou. Výmenu SIM však nasleduje reštart prístroja.

Porovnanie s Huawei Vision, Xperiou Ray a Galaxy S

Tento model má využitú každú stranu. V spodnej časti opäť nájdeme otvor na pútko, v ľavej stene je konektor na nabíjanie klasickou “nokiáckou” nabíjačkou (nabíjať sa však môže aj USB káblom). Aj keď najvhodnejšie umiestnenie by bolo v dolnej stene, no konektor aspoň konečne nie je v tej hornej. Tam sa nachádza chránený otvor na microUSB kábel, konektor pre 3,5 mm jack a tlačidlo na vypnutie prístroja. To slúži aj na prepnutie profilov, zapnutie šetrenia energie a na zablokovanie telefónu alebo displeja a tlačidiel. V pravej stene je umiestnená hardvérová spúšť fotoaparátu, tlačidlo na zablokovanie displeja (slúžiace aj na aktiváciu LED diódy ako svietidla) a tlačidlá ovládania hlasitosti, medzi ktorými je už tradične umiestnené tlačidlo pre hlasové ovládanie. Dnes mi však prekáža, že ovládanie hlasitosti nie je možné použiť aj na reguláciu hlasitosti zvonenia tak, ako som zvyknutá z androidov. Hardvérové tlačidlá pod displejom sú však určite plusom.

Keďže už som mala tú možnosť vyskúšať si Symbian Belle, vedela som, do čoho idem. V podstate mi vyhovuje. Kombinuje výhody Androidu (ako rolovacia lišta, jednoduché usporadúvanie domácich obrazoviek a pod.) so Symbianom (jednoduchý správca spustených aplikácií, budenie vo vypnutom stave...).

Nokia 701 používa ClearBlack displej s uhlopriečkou 3,5''. Má síce dobrú viditeľnosť na slnku, ale jeho farby pôsobia vyblednuto. Plusom je, že pri otočení telefónu do landscape sa naležato zobrazujú nielen jednotlivé aplikácie, ale aj domáce obrazovky a menu. Aj napriek dostatočne veľkému displeju som na klávesnici neuveriteľne často robila preklepy. Mala som pocit, akoby bol displej zle nakalibrovaný, no v menu som nikde jeho kalibráciu nenašla. Pri rozložení klávesnice mi chýbali číslice, tie sa nachádzali až po prepnutí klávesnice na znaky. Naopak, veľmi som ocenila šípky, vďaka ktorým som sa kurzorom pohybovala medzi jednotlivými znakmi. Odpadlo tak nepresné triafanie sa na displej. Celkovo displej na dotyk reaguje dobre.

Zmeškané udalosti sú oznamované blikaním stredového tlačidla pod displejom. Možno tu nastaviť aj populárne “dýchanie”. Telefón sa môže šikovne ovládať aj hlasom. Stačí, keď dlhšie podržíte tlačidlo v pravej stene a vyslovíte názov aplikácie alebo profilu, ktorý chcete aktivovať. Takýmto spôsobom sa dá aj vytočiť kontakt. Aj keď nie vždy sa trafí na prvý pokus. Opäť sa tu stretávame s praktickým stíšením prichádzajúceho hovoru otočením telefónu obrazovkou nadol.

Menu je flexibilné, ľahko sa upravuje podľa vašich predstáv. Ak vám nevyhovuje zobrazenie v podobe ikon, zvolíte si formu zoznamu. Samozrejmosťou je možnosť vytvárať rôzne priečinky. Praktické je aj vyhľadávanie v menu, najmä ak máte veľa aplikácií. Slúži na to dotykové tlačidlo v podobe lupy. Stačí zadať názov hľadanej aplikácie a nemusíte sa “prekopávať” rôznymi priečinkami alebo dlho rolovať v menu.

Aj keď má fotoaparát hardvérovú spúšť, jej stlačením sa k nemu z domácej obrazovky nedostanete. Fotografie sú síce vyššieho štandardu, ale cítiť tu absenciu automatického zaostrovania. Prekvapená som ostala aj z toho, že sa nedal vypnúť zvuk pri snímaní, dal sa len zmeniť jeho tón. Záznam videí vyniká efektívnym využitím senzora po priblížení. Pri použití zoomu sa obraz skrátka doostrí.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 30 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 85 MB / min.)

Galéria je tu iba jedna, obrázky aj videá sa zobrazujú spoločne. Nechýba možnosť vytvárania si vlastných priečinkov.

FM rádio je ešte stále možné počúvať len s pripojeným headsetom. Ponúka RDS aj Radio Text, čo znamená, že sa pri prehrávaní zobrazuje názov stanice aj relácie či skladby.

Unikátom je prítomnosť FM transmittera, funkcie, ktorá sa v telefónoch len tak nevidí.

Hlasitosť prehrávania rádia aj hudobného prehrávača sa dá regulovať aj pri zamknutom displeji.

Prehrávač hudby nie je vôbec prepracovaný, chýbajú akékoľvek možnosti vlastných nastavení. Jednotlivé položky sa zobrazujú podľa albumov, skladieb alebo žánrov. Chýba zobrazenie podľa interpretov, no to sa dá vyriešiť vytvorením si vlastného zoznamu skladieb. Po vybratí slúchadiel z konektora sa skladba automaticky pozastaví.

S GPS som tak ako aj pri Nokii 700 nemala žiadne problémy. Štartuje rýchlo a polohu určí presne. Nokia Mapy sú podľa mňa zatiaľ najlepšou bezplatnou navigáciou. K dispozícii sú mapy celého sveta.

Wi-Fi prijímač bol dosť slabý, Nokia 700 bola na tom s citlivosťou lepšie. Ak má však dobrý signál, tak sa automaticky prihlási do už známej siete.

Príjemným prekvapením bol vylepšený OVI obchod, po novom s názvom Nokia Obchod. Dostal nový dizajn. Načítavanie trvalo stále veľmi dlho.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov odporúčame Google Sync. Často stačí priamo z mobilu navštíviť m.google.com/sync. Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa cez Google Sync vďaka funkcii Exchange. Pri starých návodoch sa často uvádza tvar e-mailu ...@googlemail.com, ale vy pri nastavovaní používajte ...@gmail.com. Na synchronizáciu kalendára, kontaktov a e-mailov so službami Google stačí v smartfónoch nastaviť Exchange Server (meno a heslo z vášho Gmailu, doména prázdna, server m.google.com). Jednoduché a účinné aj na prenos týchto údajov z jedného OS na iný.

Na elektronickú poštu som používala Exchange e-mail a nemala som výhrady. Správy chodili, hláška o zle zadanom hesle sa konečne neobjavovala. Občas sa však stávalo, že aj keď som si e-mail už prečítala, stále bol označený ako neprečítaný. Pozmenila by som komplikované nastavovanie schránky.

SMS správy sa zobrazovali klasicky v konverzáciach, čo mi úplne vyhovovalo.

Nachádza sa tu aj QuickOffice, no slúži len na prehliadanie dokumentov. Na ich vytváranie, respektíve úpravu si musíte kúpiť licenciu. Výhodou je, že po priblížení sa text pekne prispôsobí, zalomí.

Budík na symbianoch má výhodu, že vás zobudí, aj keď je telefón vypnutý. Odklad budenia je možné nastaviť od 1 až po 60 minút, odložiť ho sa dá aj jednoduchým pretočením telefónu smerom obrazovkou nadol. Po jeho stopnutí, ak je telefón vypnutý, sa vás automaticky opýta, či chcete telefón zapnúť.

Mnoho ľudí si zvyklo na časované profily. Ani tento model ich nesklame a ponúka zmenu a časovanie profilov aj priamo z domácej obrazovky pomocou widgetu (je to možné aj prostredníctvom tlačidla na vypínanie).

Kalendár je kvalitne prepracovaný, na vysokej úrovni ako sme pri Nokiách už zvyknutí. Viacero šikovných vecí je tu prispôsobených pohybom prsta, napr. listovanie medzi jednotlivými dňami, približovanie a oddiaľovanie nadhľadu alebo nastavovanie dĺžky trvania schôdzky.

Internetový prehliadač je na lepšej úrovni, než ako to bolo pri starom Symbiane. Konečne sa v ňom dá pracovať s viacerými otvorenými oknami, no maximálne so šiestimi. Po otvorení nového okna sa vám zobrazí šesť okien so stránkami z histórie. Pri prehliadaní internetu je viditeľná aj horná lišta s hodinami a upozorneniami. Aspoň už nemusíte pri zisťovaní času stále vychádzať z prehliadača. Funguje tu aj približovanie a odďaľovanie pomocou prstov. Je nepohodlné, že pri zadávaní novej adresy musíte najprv rolovať na stránke až smerom nahor. Podpora flashu ma potešila.

Výdrž batérie na jedno nabitie je klasická, v priemere dva dni.

Výhody:

+ dobrá viditeľnosť displeja na slnku

+ nový Nokia obchod

+ svietidlo podržaním posuvníka v bočnej stene

+ nabíjanie dvoma konektormi

+ upozornenie na zmeškaný hovor blikaním tlačidla

+ FM vysielač

Nevýhody:

- drobná a menej presná klávesnica

- slabý príjem Wi-Fi

- stlačením hardvérovej spúšte z domácej obrazovky fotoaparát neaktivujete

- chýba zaostrovanie fotoaparátu

- úprava dokumentov po kúpe licencie

Orientačná cena: 293 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 701 ma nenadchla, no nebola som z nej ani sklamaná. Jej rozmery mohli byť o čosi menšie, no stále to je oproti niektorým konkurentom veľkostne primeraný telefón. Okrem Symbianu Belle neprináša nič prevratné, ani dizajn, ani displej. Prevratné sú skôr vlastnosti Symbianu v porovnaní s ostatnými operačnými systémami, nadčasové je aj kvalitné spracovanie či použitie zeleného a červeného tlačidla pod displejom, ktoré sa dnes stávajú skôr unikátom. Fotoaparát vyhovie bežnému používateľovi - nezaostruje, ale je rýchly a záznamu videa tiež nemáme veľmi čo vyčítať. Kombinácia FM prijímača aj vysielača patrí tiež k prednostiam 701-ky a nemôžeme zabudnúť ani na možnosť nabíjania pomocou microUSB aj nokiáckeho konektora. Skrátka, Nokia 701 má aj dnes čo ponúknuť, hoci dieru do sveta s ňou Nokia asi už nespraví.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.08.2011 - 22:38

Je pravda, ze tu baterku treba 3x po sebe nabijat 12 hodin? Sa mi to dako nezda... + Ktore z foriem GPS mozem pouzit, aby mi nestahovalo platene data (napr.v zahranici)? Vdaka

anonymous24.08.2011 - 23:47 Trvalý odkaz

ferry: autofokus !! sú normálni?

anonymous25.08.2011 - 00:35 Trvalý odkaz

rix: preco vyzera ako C7, rozmyery presne, ze by lepsi sybmian? aj by som vyskusal ale cena omrzi trosku

anonymous25.08.2011 - 00:38 Trvalý odkaz

Jožko: Dalšie šroťaky. No ja si nekupim ani jeden z tychto šmejdov. Na samsung galaxy s2 sa nechyta ani jeden z nich.

anonymous25.08.2011 - 00:43 Trvalý odkaz

hellwet: a autofocus zas kde zanechali v koši? tak to fakt nokie nie ďakujem

Celá diskusia 64 príspevkov