Android P: ovládanie gestami, umelá inteligencia a jednoduchosť

Názov novej verzie operačného systému stále nepoznáme, dozvedeli sme sa však, aké novinky prinesie. A nebude ich málo.

Google sa na vývojárskej konferencii venoval aj novinkám v pripravovanom operačnom systéme s pracovným názvom Android P. Prvý náhľad a Developer Preview sprístupnil pred dvomi mesiacmi. Už vtedy sme sa dozvedeli chystané novinky, včerajší event ich odhalil oveľa viac.

Základným pilierom Androidu P má byť inteligencia, jednoduchosť a digitálny blahobyt. Nielen výrobcovia smartfónov, ale aj Google implementoval umelú inteligenciu a strojové učenie. Androidy tak budú ešte múdrejšie a prispôsobia sa zvykom používateľa. Prejaví sa to napríklad vo funkcii Adaptive Battery. Smartfón odhadne, ktoré aplikácie budete v najbližšom čase používať, a ktoré nie, čo by malo o 30 % znížiť počet prebudení procesora z režimu spánku.

Adaptive Brightnes sa bude učiť na základe vami upravovaného jasu, keď automatické nastavenie nebude zodpovedať vašim potrebám a nabudúce jas upraví podľa vašich predstáv. Preto sa môže stať, že viacero používateľov bude mať na rovnakom mieste upravený jas automaticky inak, pretože bude mať iné preferencie.

App Actions pomôžu rýchlejšie dosiahnuť ďalšiu úlohu predvídaním vašej činnosti. Napríklad keď pripojíte slúchadlá, systém vám ponúkne spustenie obľúbených skladieb Spotify. Slices zobrazia pri vyhľadávaní na interaktívnej obrazovke aplikácie tretích strán. Google tak vydá pre vývojárov nový ML Kit pre strojové učenie, rozpoznávanie textu, detekciu tvárí, označovanie obrázkov a podobne.

Android má mať jednoduchšie a pohodlnejšie ovládanie, prinesie gestá. Tri tlačidlá nahradí jedno. Ťuknutie na tlačidlo vás vráti na domácu obrazovku, dlhé podržanie spustí Google asistenta. Jeho novým funkciám sme sa venovali v tomto článku.

Slajdnutie prsta po tlačidle hore otvorí horizontálny multitasking, na prepínanie medzi poslednými aplikáciami využijete potiahnutie prsta po tlačidle do strán ako na iOS. V multitaskingu sa bude dať jednoduchšie kopírovať a vkladať text medzi aplikáciami. Pribudnú nové funkcie pre úpravu screenshotov po zosnímaní obrazovky, a po stlačení ovládača hlasitosti sa zobrazia možnosti režimov. Tlačidlo späť sa bude zobrazovať v kontexte spustenej aplikácie.

Tretím pilierom Androdu P má byť digitálny blahobyt. Čo sa za tým skrýva? Dashboard vám ukáže, koľko času trávite v rôznych aplikáciách a budete si môcť nastaviť limit podľa vlastných preferencií. Pokiaľ chcete napríklad na Facebooku tráviť maximálne hodinu denne, telefón vám oznámi, keď sa budete blížiť k zvolenému limitu. Po jeho prekročení sa ikona na domácej obrazovke zafarbí na sivo.

Zmeny sa dočká aj režim Nerušiť. Stačí telefón otočiť na stôl displejom dole a režim sa aktivuje. Notifikácie o doručených správach a prichádzajúce hovory budú dostupné len od vybraných kontaktov. Funkcia Wind Down zapne večer nočné svetlo, spustí režim Nerušiť a zafarbí celú obrazovku na čiernobielo v čase, ktorý si zvolíte na uloženie k spánku.

Beta verzia Androidu P je už dostupná ny vyskúšanie nielen pre všetkých majiteľov telefónov Pixel, ale prekvapivo aj pre zariadenia Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 a Essential PH-1.

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Tomas 10.05.2018 - 09:52

Som jediny, komu sa tie gesta zdaju uplne nezmyselne? A hlavne pomalsie. Napr. ak chcem ist domov. Staci jedno rychle dotknutie sa home buttonu. S tymito gestami sa toho tlacidla musim dotknut + swipe nahor. V podstate 2 kroky namiesto jedneho. Recent apps cista katastrofa. Namiesto toho, aby som videl otvorene 3 ci 4 posledne aplikacie ako teraz a vedel sa medzi nimi prepinat co najrychlejsie, vidim len jednu velku kartu v style ajfonov a kusocek dalsej apky vedla. Nezmyselne. Najlepsie, aspon pre mma, by bolo, keby po stlaceni recent apps tlacidla vidim zoznam, pekne pod sebou, aspon 6 az 8 poslednych aplikaci, co by dost odlahcilo listovanie medzi nimi a hladanie tej konkretnej, ktoru chcem.

Tomas10.05.2018 - 10:07 Trvalý odkaz

Btw, ako sem vlozim obrazok, ktory mam ulozeny v pamati telefonu?

Tomas10.05.2018 - 23:27 Trvalý odkaz

To som skusal, len mi to neslo a az teraz som si vsimol, ze som tam zabudol dat to lomitko :D Dik

Bonyek@azet.sk11.05.2018 - 12:56 Trvalý odkaz

počkať, aké lomítko? :) akým spôsobom to zadávaš ty? Ja to "musím" uploudnuť a vložiť url

Celá diskusia 7 príspevkov