Dilema: Huawei P10 vs. P20 lite

Viac než rok starý Huawei P10 ponúkne lepší fotoaparát a viac výkonu než nový P20 lite. Ten však láka na natiahnutý displej s výrezom a o 100 eur nižšiu cenovku.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň skúsime pomôcť Petrovi: "Zdravím Vás foňáci, vyberám si mobil a chcel by som nejaký s dobrým foťákom. Samsungy do ponuky ani nedávam, keďže ich nemám rád. Môj výber sa upriamuje na Huawei P10 alebo Huawei P20 lite. Prípadne mi, prosím, poraďte niečo iné. Peter."

Už prvý pohľad odhalí, že P20 lite je aktuálna novinka z marca tohto roka a P10 prvýkrát uzrel svetlo sveta pred viac než 12 mesiacmi.

V tom čase ale šlo o vlajkovú loď a vtedajší procesor Kirin 960 bude mať aj dnes výrazne viac výkonu než Kirin 659 v P20 lite. Na jeho pomalšie reakcie sa v recenzii sťažoval aj kolega Matúš. Najlacnejšia a najskromnejšia P20-tka však zaujme výrezom (rohmi) v hornej časti natiahnutého 5,84'' Full HD+ displeja s pomerom strán 19:9. Čo na tom, že čítačka odtlačkov sa musela presťahovať na menej praktické miesto, dozadu. S výrezom hore či bez, P20 lite vždy zobrazí o niečo viac informácií a obsahu než menší 5,1-palcový Full HD panel Huaweiu P10 s klasickým pomerom strán 16:9.

Oba smartfóny ponúknu 4 GB operačnej pamäte a vo väčšine u nás predávaných verzií aj 64 GB vnútorné úložisko. Dvojica pridá tiež priestor na microSD kartu a dve SIM. Single SIM verziu P10 predávajú len neznáme e-shopy, ktorým by sme sa radšej vyhli. Pravdepodobne sa nebude jednať o slovenskú distribúciu.

S Huaweiom P10 získate lepšiu odolnosť voči náhodnému kontaktu s vodou, P20 lite zas dal prednosť klasickému FM rádiu.

Kedže je pre Petra dôležitý fotoaparát, mal by sa prikloniť k staršej P10-tke. Z jej zadnej strany totiž číha mimoriadne podarené spojenie 20-megapixelového čiernobieleho a 12-megapixelového farebného snímača s podpisom známej firmy Leica. Ukážkové fotografie nájdete v našom článku Takto fotí Huawei P10 + videá z mobilu, detailný popis tejto spolupráce zas v rozsiahlej recenzii.

Cez deň, no vďaka optickej stabilizácii hlavne v noci jednoznačne prekoná 16 Mpix fotoaparát P20 lite. Tá má totiž ďalší zadný objektív naozaj len doplnkový 2-megapixelový, aby aspoň z časti dobiehal možnosti softvérového rozmazávania pozadia a pomáhal pri analýze okrajov objektov v kompozícii záberu.

Petrovi by možno chýbala aj možnosť nahrávania 4K videí. P20 lite sa musí uspokojiť s Full HD klipmi a to dokonca len pri 30 fps. Nedostatky primárneho fotoaparátu sa aspoň sčasti snaží vylepšiť kvalitný predný fotoaparát so 16 Mpix rozlíšením. Tu P10 ponúkne iba 8 Mpix.

Huawei P10 za približne 460 eur by sme si vybrali aj kvôli 3200 mAh batérii s podporou rýchleho nabíjania. P20 lite dostal len 3000 mAh akumulátor, do ktorého po hodine od pripojenia "natečie" len 60 % energie. Jeho hlavným ťahákom však bude nižšia cena. Zoženiete ho už za 360 eur.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Pavol Pavučko 06.05.2018 - 16:22

Môj názor je, že lepšia je rok stará vlajková loď ako nová stredná trieda :) ... P10 je lepšia

Peter07.05.2018 - 00:16 Trvalý odkaz

Výborné vysvetlenie rozdielov medzi P10 a P20. Mňa by ale momentálne zaujímalo, prečo Peter nemá rád Samsungy (ako uvádza). Nemyslím si, že by s nimi bolo niečo zlé, je to úspešná značka a o jej vlajkové modely je vždy veľký záujem. Tak ma len zaujíma dôvod.

Daniel19.05.2018 - 13:52 Trvalý odkaz

Ľudia a aký je Váš názor na porovnanie medzi P10 a novým Honorom 10 ? Je lepšia kombinácia Leica v P10 alebo sa Honor s umelou inteligenciou vyrovná p10 prípadne je lepší?

Celá diskusia 3 príspevky