Kupujeme mobil od Xiaomi: aký je rozdiel medzi EU a Global verziou?

Smartfónom z Číny často chýba podpora všetkých u nás využívaných LTE pásiem. Pri nákupe a skúmaní technických špecifikácií v e-shopoch by ste teda mali byť mimoriadne pozorní.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Adela sa na nás obrátila tesne pred kúpou svojho nového mobilu: "Pekný deň prajem, moja kúpa Xiaomi Mi A1 je už naspadnutie. S jednou vecou by som sa ale rada poradila. Keď si prezerám internetové obchody, niekedy pri tomto telefóne vidím skratku EU, inokedy je pri nich slovo Global a možno aj nejaké ďalšie. Viete mi pomôcť zorientovať sa, čo presne znamená Global a čo EU, prípadne iné skratky? Ďakujem!"

Ak sa jeden smartfón predáva po celom svete, vôbec to nemusí znamenať, že je všade rovnaký. Do jednotlivých krajín sa často dovážajú odlišné farebné varianty, modely s inou veľkosťou operačnej pamäte alebo s či bez podpory dual SIM funcionality.

Na rozdielne verzie ale najčastejšie upozorňujeme kvôli rozličným frekvenciám, ktoré telekomunikačný úrad pridelil operátorom vo svojej krajine. Odkaz na prehľad európskych LTE pásiem uvádzame v každom základnom infe. Nájdete ho aj tu.

Aby telefón vedel využiť všetky LTE frekvencie Orangeu, Telekomu a 4ky u nás, musí podporovať 800, 1800 a 2600 MHz pásmo. Ďalšie frekvencie (900, 1800 a 2100 MHz) sú vyhradené pre 2G respektíve 3G siete.

Xiaomi Mi A1 predávaná v Číne napríklad podľa niektorých obchodníkov nepodporuje naše 800 MHz LTE pásmo (B20), používané hlavne na vidieku. Miestni operátori ho totiž nevyužívajú. Pri zvyšku čínskych výrobcov je to podobné.

Aby sa značka presadila aj na našom a ostatných európskych trhoch, vyrába aj verzie prispôsobené pre ne. Práve tie bývajú označované ako EU alebo Global. Skúsenosti kolegu Tomáša uvádzajú, že niektorým Global verziám mobilov od Xiaomi 800 MHz LTE pásmo aj tak chýba, no s tými označenými ako EU by ste problémy mať nemali.

Najlepšie bude, ak sa rozhodnete smartfóny z Číny nakupovať v overených e-shopoch. Môžete sa v nich orientovať podľa označení EU alebo Global, no vždy si rozkliknite aj kompletné hardvérové špecifikácie produktu a hľadajte v nich podporu všetkých frekvencií využívaných u nás - pre LTE teda 800 (B20), 1800 (B3) a 2600 MHz (B7). Pozor na malé a neznáme obchody, ktoré často technické parametre skopírujú z iných zdrojov bez toho, aby ich dôkladne overili.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

bodnar.tom 05.05.2018 - 19:47

Nic nove pod slnkom. Je bezne ze napr Samsung s8 ma rôzne verzie pre rozne kúty sveta a tie sa lisia podporovanými LTE pasmami.

Medino05.05.2018 - 22:14 Trvalý odkaz

Je tato rozlisnost frekvencii a atd aj u Iphonov? Alebo sa vyraba jeden jediny typ iphonu pre cely svet?

Peter05.05.2018 - 22:57 Trvalý odkaz

zdá sa mi že u iPhonov je každý kus podporovaný všetkými frekvenciami, no neviem to potvrdiť na 100%, len som o tom počul

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.05.2018 - 23:18 Trvalý odkaz

Napr taky iphone kupeny v amerike (verizon) ti je na skovenku uplne nanic. Celkom isto sa nerobi iba jeden typ pre cely svet

Peter06.05.2018 - 00:36 Trvalý odkaz

To nieje náhodou iba blokovaný na operátora?

Celá diskusia 7 príspevkov