Huawei P20 Lite - zas o pol triedy vyššie

Recenzia slušne vybaveného dual SIM androidu s natiahnutým 5,84'' Full HD+ displejom, občas pomalšími reakciami a prekvapivo dobrou prednou kamerou.

Odľahčená verzia vlajkových lodí P20 a P20 Pro sa nám predstavila o kúsok skôr než samotné high-endy a prezradila, akým dizajnovým smerom sa tohtoročné novinky budú uberať. Najvýraznejším poznávacím znamením je displej natiahnutý na takmer celú prednú stenu s výrezom v štýle iPhone X.

ikona

Základné info: Huawei P20 LiteDual SIM android s natiahnutým 5,84'' Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 659, 4 GB RAM, duálnym 16 Mpix fotoaparátom, 16 Mpix prednou kamerou a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Smartfón má byť nabitý modernými funkciami, no v prvom rade sa musí páčiť. Huawei to veľmi dobre vie a dokazuje nám to svojimi poslednými modelmi, ku ktorým treba prirátať aj dcérsku značku Honor. Pri prvom kontakte upútajú farebné prevedenia, pričom našu modrú verziu možno označiť za najatraktívnejšiu.

O zvedavé pohľady určite nebude núdza. Napriek hladkému povrchu sa telefón výrazne nešmýkal a pracovalo sa mi s ním pohodlne. Menšie mínus tak dávam iba lesklej zadnej stene, ktorá je magnetom na odtlačky a nečistoty.

Huawei zvládol okrem dizajnu aj samotnú konštrukciu. Tenké telo je vďaka kovovému lemu na bokoch veľmi pevné, a ani pri silnejšom ohýbaní v ruke sa nepodvolí. Vpredu a vzadu nájdeme sklo, ktoré priamo prechádza do bočných stien. Po približne dvoch týždňoch používania sú obe steny bez škrabancov, čo ma teší. Z dlhodobého hľadiska by som však predsa len porozmýšľal nad nenápadným puzdrom. Konštrukcia je teda pevná, pekná, ale vody a prachu sa stále bojí. Pri pohľade na cenovku to považujem za menšie mínus.

Tlačidlo napájania sa nachádza spolu s tlačidlom hlasitosti v pravej stene. Okrem rozumného umiestnenia pochválim aj ich ľahké nahmatanie a isté stláčanie. Naľavo sa nachádza šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre ďalšiu nanoSIM alebo pamäťovú kartu.

Nejde o plnohodnotný dual SIM smartfón, no keďže interný priestor ponúkne až 64 gigabajtov, hybridný slot môžete pokojne vyplniť druhou SIM kartou. Hlavný slot pre nanoSIM podporuje siete 2G/3G/4G, ten hybridný iba 2G. Ak na jednej zo SIM kariet prebieha hovor, druhá je nedostupná.

Obsahovo najbohatšia spodná stena ponúkne USB typu C, audio konektor a hlasný reproduktor. Je iba jeden, no svojou kvalitou sa radí k lepšiemu priemeru a v danej kategórii určite neurazí.

Umiestnenie čítačky odtlačkov prstov pod displejom je výsadou drahších zástupcov radu P20, pri modeli Lite ju hľadajte vzadu. Na Huaweii sa mi páči, že aj keď čítačku umiestnil do zadnej steny, jej využitie a ďalšie možností odblokovania posunul o level ďalej, než som zvyknutý u konkurencie. Priložením prsta na snímač môžete nasnímať fotografiu, prijať hovor alebo zastaviť budík. Potiahnutie po čítačke dokáže zobraziť panel oznámení alebo tak viete listovať fotografiami v galérii.

Okrem odblokovania odtlačkom som si veľmi pochvaľoval aj odomykanie pomocou tváre. Tu opäť vidno prepracovanie do detailov. V nastaveniach zapínam možnosť rozsvietenia displeja pri zodvihnutí (podobne ako u iPhone) a v časti zabezpečenie pridávam sken tváre. V praxi to znamená, že telefón len zodvihnem, obrazovka sa rozsvieti a hneď sa spustí rozpoznávanie tváre.

Je rýchle, a keďže je tvár snímaná prednou kamerou s vysokým rozlíšením, problém jej nerobí ani snímanie pod uhlom, v protisvetle alebo v šere. V úplnej tme rozpoznávanie pochopiteľne nefunguje, no už pri minime svetla sa to fotoaparátu podarí. Za mňa palec hore.

Po predstavení iPhonu X bolo len otázkou času, kedy s rovnako riešeným displejom prídu aj ostatné značky. Displej s výrezom možno označiť za aktuálny hit. V prípade P20 Lite sa môžete rozhodnúť, či výrez ponecháte vo farbách ostatnej časti obrazovky, alebo s tmavým, menej nápadným pozadím.

Treba povedať, že oba režimy majú niečo do seba. Výrez oceníte napríklad na domácej obrazovke, kde tapeta prechádza aj do tejto časti. V ľavej časti sa zobrazujú informácie o operátoroch, stave signálu a notifikácie. Pravá časť patrí batérii, času a ďalším stavovým ikonám NFC, tichého režimu a podobne.

V porovnaní s iPhonom X je využitie hornej časti displeja trochu iné, chudobnejšie. Pri prehrávaní videí, alebo hraní hier na iPhone X sa obsah aplikácie zobrazuje aj v hornej časti displeja, čo pre P20 Lite neplatí a dané plochy sú vyplnené na čierno.

Do malého priestoru v hornej časti sa poradilo vtesnať slúchadlo, senzor priblíženia, kvalitný predný fotoaparát, senzor automatickej regulácie jasu a dokonca aj viacfarebnú notifikačnú diódu.

Displej sa vydaril a popri výreze zaujme aj ďalšími parametrami a funkciami. Full HD+ rozlíšenie je dostatočne jemné na prezeranie multimediálneho obsahu a čítanie textu. Práve vďaka pomeru strán 19:9 (18:9 bez vystupujúcich rožkov) sa na ňom zobrazí viac riadkov, čo pre používateľa znamená menej posúvania po obrazovke.

Okrem plného rozlíšenia si v nastaveniach môžete zvoliť aj menej náročné HD+, prípadne zapnúť inteligentný režim, ktorý automatický zníži rozlíšenie obrazovky. Nechýba ani ochrana zraku, ktorá eliminuje večerné vyžarovanie modrého svetla, prispôsobenie teploty farieb a nastavenie veľkosti písma a zobrazenia. Čitateľnosť na slnku je slabá, tu vidím výrazný priestor na zlepšenie - vyšší maximálny jas by potešil napríklad pri fotografovaní na letnej dovolenke.

V ponuke nechýba ani možnosť zmeniť si poradie tlačidiel zobrazených na displeji. Hľadajte ju v položke Systémová navigácia. K trojici tradičných tlačidiel si môžete pridať aj tlačidlo na vysunutie hornej lišty.

Huawei ako jeden z mála používa čipsety z vlastnej kuchyne. V tomto prípade ide o osemjadrový Kirin 659, s ktorým sme sa stretli aj pri nedávno testovanom modeli Honor 9 Lite. Výkonu je tu dostatok aj na náročnejšie hry. Sklenená konštrukcia sa s ním vie dobre vysporiadať, a ani pri dlhšom hraní nepocítite na zadnej stene zvýšenú teplotu.

Operačná pamäť s kapacitou 4 GB vyzerá na papieri dobre, ale skúsenosti sú trošku horšie. Svižnosť systému, rýchlosť načítavania aplikácií a prepínanie medzi viacerými spustenými aplikáciami hodnotím na dvojku. Ak sa do telefónu opriete a v priebehu krátkej doby spustíte viacero aplikácií, budete sa medzi nimi prepínať, spozorujete oneskorenie odozvy. Menej náročný používateľ to možno ani nepostriehne, ale musím povedať, že pri telefóne s touto cenovkou som očakával trochu viac.

Operačný systém Android vo verzii 8.0 dopĺňa prepracované prostredie EMUI vo verzii 8.0. Možností prispôsobenia je tu naozaj veľa, preto spomeniem iba niektoré z nich. Už tradične si môžete vybrať medzi zobrazením všetkých aplikácií na domácich obrazovkách alebo zobrazením so samostatnou ponukou.

Nechýba zmena motívu, prispôsobenie mriežky zobrazenia, zobrazovanie notifikácií v podobe štítkov pri ikonách aplikácií, či výsuvná lišta s množstvom užitočných skratiek. V nastaveniach aplikácií poteší možnosť paralelného využívania niektorých z nich. V telefóne tak môžete mať napríklad dva účty Facebook, WhatsApp a iných.

Dvojica fotoaparátov na zadnej stene je už akousi klasikou v posledných modeloch značiek Huawei a Honor. Škoda len toho vyčnievania. Pri modeli P20 Lite sa výrobca rozhodol použiť hlavný 16 Mpix fotoaparát, ktorému sekunduje 2 Mpix. Ten využijete pri snímaní fotografií s rozostreným pozadím.

Výsledky nie sú stopercentné a softvér občas rozmaže aj miesta, ktoré by nemal, no celkovo ide o podarenú funkčnosť, s ktorou sa určite zabavíte. Väčšinu času som snímal iba hlavným fotoaparátom, ktorý podáva na danú kategóriu slušný výkon.

Fotografie sú na celej ploche ostré. S ubúdajúcim svetlom však už treba rátať s nástupom šumu. Menšie výhrady mám aj k režimu HDR, ktorý sa pri ostrom protisvetle naozaj potrápil. Celkovo hodnotím fotoaparát ako dobrý, ktorý neprekvapí, ale ani nesklame.

V plnom rozlíšení zhotovuje snímky s pomerom strán 4:3. Ak chcete pri prezeraní fotografií čo najviac využiť displej s týmto pomerom strán, siahnite po 10 Mpix rozlíšení, ktoré zhotovuje snímky s pomerom strán 18:9. Prostredie fotoaparátu je prehľadné, no niektoré funkcie by som rád videl viac po ruke.

Napríklad už spomínaný režim HDR, alebo prepínanie na prednú kameru, ktoré je v ľavom hornom rohu. Celkovo je ponuka režimov naozaj bohatá. Nechýba ani známy nočný režim s automatickým nastavením času uzávierky, a špeciálne efekty kreslenie svetlom, hviezdna obloha a podobne.

Vysoké, až šestnásťmegapixelové rozlíšenie predného fotoaparátu som využil aj pri funkcii odblokovania pomocou tváre. Čo sa týka kvality autoportrétov, pri dobrých svetelných podmienkach sú snímky veľmi slušné. Fotoaparát detekuje tvár a pozadie jemne rozmaže. Problém mu robí iba protisvetlo, kedy sú snímky prepálené. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei P20 Lite.

Batéria s kapacitou 3000 mAh so mnou udržala krok v priemere jeden celý deň. Každú noc telefón putoval do nabíjačky. Po zapojení do siete vyskočí na obrazovke informácia o rýchlom nabíjaní, no nejde o nič prevratné. Po polhodine nabíjania bol stav niečo cez 30 %, po hodine približne 60 %.

Výhody:

+ elegantné a pevné prevedenie

+ displej s výrezom určite zaujme

+ čítačka odtlačkov prstov a odblokovanie pomocou tváre

+ 16 Mpix predný fotoaparát

+ 64 GB interný priestor

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- chýba vodeodolnosť

- maximálny jas displeja mohol byť vyšší

Orientačná cena: 359 eur

Záver

Huawei vie ako zaujať. Do pekného tela zabalil dobré hardvérové parametre, viacero softvérových vychytávok, a ako čerešničku na torte pridal displej s výrezom, ktorý je v dnešnej dobe hitom. Vyčítať mu môžem iba občasné pomalšie reakcie a chýbajúcu vodeodolnosť.

A rozmýšľam aj nad cenovkou. Ak sa pozrieme do ponuky dcérskej značky, konkurovať mu môže model Honor 9 Lite, ktorý síce neponúkne displej s výrezom, no hardvérová výbava je veľmi podobná a cenovka o viac než sto eur nižšia. Aj napriek tomu si myslím, že P20 Lite si vybuduje veľkú fanúšikovskú základňu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P20 Lite.

Diskusia k článku:

Martin 25.04.2018 - 00:39

Xiaomi A2 lite je podobny mobil. Neviem sa rozhodnut medzi nimi. Ktory lepsie foti a ci nemaju slaby blesk? Mam honor 6x foti dobre aj blesk ma postacujuci.

M0f025.04.2018 - 10:38 Trvalý odkaz

Pomalsie reakcie a hybridny slot iba 2G? To naozaj? :O dakujem neprosim

Pavol26.04.2018 - 08:29 Trvalý odkaz

Moto G6 Plus hoci jednosimkova bude ovela lepsou volbou ako toto....a to este nehodnotim dizajn :)

Železomej26.04.2018 - 16:38 Trvalý odkaz

Odhliadnuc od veľkosti zariadenia asi ano, ten kto chce este ako tak kompaktný mobil tak nemusí prehrýzť +1cm x 0,5cm. Keby bolo daco ako p20 lite s veľkosťou Xperie XA2, by bolo fajn pre mnohých ľudí si myslím..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.04.2018 - 15:25 Trvalý odkaz

a je velkost taky problem? je to na sirku ako popularny P8 lite, 71mm napr. Vacsina "akcie" sa deje pri spodnom rohu. Na androide je mozne ikony porozkladat do dolnej obrazovky, aj gesto potiahnutia prstom na dol na domovskej obrazovke sa da nastavit na stiahnutie vrchnej listy. pisat sa da spokojne tahom, a tlacitla naspat a volby su naspodu. obmedzenim moze byt pisanim webovej adresy v prehliadaci alebo vyber kontaktu na napisanie sms spravy, alebo nejaky messaging, ale to je 1 klik... Na prvy pohlad to moze vyzerat ako priam gargantuovsky displej, verim vsak ze vacsina ludi by si zvykla celkom rychlo... asi...

Celá diskusia 6 príspevkov