Dilema: Xiaomi Mi A1 vs. Redmi 5 Plus

Jeden z mobilov ponúkne duálny fotoaparát a praktickejší USB-C konektor, druhý natiahnutý displej a silnejšiu batériu. Čo je pre vás dôležitejšie?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Adela si vyberá medzi dvomi modelmi od Xiaomi: "Pozdravujem, čítam si parametre týchto dvoch telefónov: Xiaomi Mi A1 a Xiaomi Redmi 5 Plus. Vážne sa neviem rozhodnúť, ani neviem, čím by som sa mala riadiť pri výbere medzi nimi. Aký je váš názor? Ďakujem."

Xiaomi Mi A1 bude o niečo skladnejší a kompaktnejší pri ovládaní jednou rukou. Hlavne však ponúka 5,5-palcový Full HD displej s klasickým pomerom strán 16:9.

Xiaomi Redmi 5 Plus skúša zaujať natiahnutejšou obrazovkou s pomerom strán 18:9, tak ako najnovšie kúsky od Apple, Samsungu, Huaweiu či ďalších. Na užšom no dlhšom displeji uvidíte viac informácií pri skrolovaní webov, sociálnych sietí a dlhých textových správ. Väčšinu videí z YouTube naopak budú "zdobiť" čierne pruhy po bokoch.

Rozdiely v hmotnosti (165 vs. 178 gramov) a vonkajších rozmeroch v prospech Mi A1 však nie sú nijako drastické. Naopak, Redmi 5 Plus sa môže pochváliť výrazne silnejšou 4000 mAh batériou. Oproti A1-tke s 3080 mAh kapacitou tak získate pár hodín prevádzky navyše.

Kolega Tomáš svoje dojmy zrhnul v naozaj obsiahlej recenzii.

Oba smartfóny z jednej rodiny zdieľajú osemjadrový Snapdragon 625 a v prípade u nás oficiálne predávaných EU verzí podporujúcich všetky slovenské LTE pásma aj 4 GB operačnú pamäť a 64 GB vnútorné úložisko rozšíriteľné microSD kartou. Z pohľadu výkonu by ste tak mali dostať to isté, nech už siahnete po hociktorom z nich.

Dvojica ponúka tiež čítačky odtlačkov prstov na chrbte a praktický infraport, ktorý môže nahradiť diaľkové ovládanie k televízoru v obývačke.

Dostali tiež fotoaparát s 12-megapixelovým rozlíšením, sveteľnosťou f/2.2 a schopnosťou nahrávať 4K videá či predný 5 Mpix snímač pre zachytávanie autoportrétov.

Xiaomi Mi A1, ktoré sme podrobne otestovali v tomto článku, ale ponúka aj sekundárny zadný objektív s 2-násobným priblížením. K objektom tak teoreticky nebudete musieť chodiť tak blízko, no jeho kvalita je horšia a využijete ho skôr na poznámky či posielanie momentiek priateľom cez Messenger než na skutočne umelecké kompozície.

Adela nám v e-maile poslala odkazy na oba telefóny v obchode mi-store.sk, kde nájdete Redmi 5 Plus aj Mi A1 za rovnakú cenu 209 eur.

Rozdiely teda nie sú veľké. V prospech Mi A1 hrajú menšie rozmery a duálny fotoaparát, čo však v redakcii vôbec nepovažujeme za dôležité. Skôr by sme sa tešili z praktickejšieho USB-C konektora pre nabíjanie. Redmi 5 Plus ponúkne natiahnutý displej a oveľa silnejšiu 4000 mAh batériu, takže by sme sa zrejme rozhodli preň. Nabíjať ho ale budete cez staršie microUSB.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Scotty 15.04.2018 - 19:37

práve som si pozrel camera testy a telefony sú natom plus mínus rovnako kúsok dalej v kvalite mi prišlo mi a1 ale rozhodne fotoaparát nieje natolko rozdielny aby to bol dovod pre kúpu jedného znich....najpodstatnejší rozdiel vidím v softvére a pomeru strán displeja no v tomto poradiť niekomu je ťažko je to vec osobných preferencí... ak chce ale byť trendy tak 5 plus má navrch...natiahnutý displej, odomykanie tvárov a hlavne čo sa mne najviac páči ovládanie gestami ktoré je podobné na IOS ktoré je velmi návykové ..mimochodom zaujímalo by ma či spolahlivo funguju tie gesta aj pri aplikáciach tretích strán má niekto skúsenosť ?

Michal15.04.2018 - 21:11 Trvalý odkaz

Ahojte,osobne mám Redmi 5 plus a telefón mi plne vyhovuje. Gestá sú výborné, fungujú všade, avšak v global rom ešte nie je odomykanie tvárou. Veľký display mi vyhovuje na maily a prácu, foťák stačí na bežné FB zábery, či momentky. Zvlášť v dennom svetle a za slnka sú naozaj zábery veľmi pekne. Batéria vydrží celý jeden deň pri naozaj silnom používaní ( počas prac dňa asi dve hodiny hovoru, vybavovanie mailov počas celého dňa, nejaký web,riešenie veci cez chat, večer netflix a seriály ). Za mňa môžem redmi 5 plus 4/64 odporučiť. Je však dosť veľký, konkurencia to vie aj kompaktnejšie..

Nightmare15.04.2018 - 23:08 Trvalý odkaz

Ak nechces natiahnuty displej ber A1

robis15.04.2018 - 23:45 Trvalý odkaz

Stojím pred podobným rozhodnutím. Zvažujem nad A1 alebo 5+ a však môj najväčší problém je v tom, že sa mi dizajnovo ale hlavne veľkosťou najviac páči LG Q6 v takmer identickej cene. Mám dosluhujúci LG G2mini ten má 4,7" displej a kompaktné telo a preto hľadám náhradu.
Stále Váham nad oboma xiaomi ale zdajú sa mi obrovské oproti q6.
LEn pre porovnanie:
G2 mini rozmery: 130 x 66 x 10 mm, hmotnosť: 121 gramov
Q6 rozmery: 143 x 69 x 8,3 (8,4) mm hmotnosť: 149 gramov
Redmi 5+ rozmery: 159 x 78 x 8,0 (8,9) mm, hmotnosť: 178 gramov
A1 rozmery: 155 x 76 x 7,3 mm, hmotnosť: 165 gramov

ešte keby tak redmi 5 malo displej a HW z 5+ to by bola paráda a ešte ťažšie rozhodovanie.
rozmery: 152 x 73 x 7,7 mm, hmotnosť: 157 gramov

Zámerne neriešim HW pretože na moje telefonovanie, a internetovanie stačí bohate aj G2mini
A ešte mám jednu otázku, majú xiaomi (či Q6) notifikáciu na zamknutej ploche? alebo treba doinštalovať apku?

A ako ste si zvykali na takéto veľké telefóny?

Piskot: Poraď, ktorá konkurencia je kompaktnejšia?

Michal16.04.2018 - 10:17 Trvalý odkaz

Ahoj, Redmi 5 Plus až taký široký nie je, má 75,5 mm.. Je to však rozhodne väčší telefón, napr. taká novinka Huawei P20 lite je rozmerovo inde 148x71x74, ale zase cenovo je Xiaomi tiež niekde inde okolo 209 € v ofic. obchode.. Mne osobne ten telefón vyhovuje a bol za babku. Na to načo ho potrebujem je naozaj dobrý. Za ten krátky čas došli už aj dve aktualizácie na global rom, teraz mám 9.5.4.0. a gestá sú naozaj spoľahlivé a veľmi sa mi páči takéto ovládanie telefónu.

Ak sa pýtaš na niečo ako ambientný display, Redmi 5 plus také niečo nemá (A1 áno). Má ale notifikačnú diódu a display vieš prebudiť poťukaním naň.

Celá diskusia 20 príspevkov